Topikgazda: Mendieta 2003. 01. 20. 08:30

MSZP: személyes felelősség terheli Járait  

Ugrás a cikkhez
Az MSZP elégedetten vette tudomásul, hogy a kormány és a jegybank közös fellépéssel eredményesen verte vissza a forint ellen irányuló spekulációs támadást, de a párt úgy véli, a kialakult krízishelyzetért súlyos személyes felelősség terheli Járai Zsigmondot, a Magyar Nemzeti Bank elnökét - közölte a szocialista párt sajtóirodája vasárnap az MTI-vel.

Az MSZP szerint a jegybankelnök "az irreálisan magas forintárfolyamhoz történő ragaszkodással" idézte elő ezt a helyzetet.

Az MSZP kedvezőnek tartja az alapkamat csökkentését és a forint árfolyamának mérséklődését, ami kedvező hatást fog gyakorolni a magyar gazdaság működésére, különösen az exportra - tudatta a sajtóiroda.

Az MSZP véleménynyilvánítása a jegybankelnököt lemondására felszólító közleménynek is tekinthető, mely nem az első támadás az MNB ellen. A múlt heti események tükrében ugyanakkor feltehetően sikerülhet jobban "fogást" találni a jegybankon, illetve Járai Zsigmondon és az MNB vezetésén.

Az MNB elnöke a törvényi szabályozás szerint az Országgyűlésnek tartozik beszámolási kötelezettséggel akár eseti jelleggel is.

Az MNB elnökét hatéves időtartamra a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki, illetve a köztársasági elnök menti fel a miniszterelnök javaslatára.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2020. 10. 10. 23:32
Törölt hozzászólás
#23
Törölt felhasználó 2003. 01. 23. 10:17
#22
Egyre inkább mutatkoznak a jelei annak, hogy kiújul Járai paranoiája - pedig már biztonságban kezdte érezni magát a kikezdhetetlenül bebetonozott posztján.
Törölt felhasználó 2003. 01. 23. 10:01
Előzmény: #20  Mendieta
#21
Mendieta!
Tudod-e, hogy pontosan mi hangzott el a HírTV-ben? (amit én FIDESZ-közelinek tartok) Jelenlegi információim szerint a Bárdos nem követett el hibát...
Mendieta 2003. 01. 23. 01:40
#20
Ezt fontosnak gondoltam még egyszer kiemelni: "Persze megszokhattuk már, hogy kis hazánkban csak az lehet független, kiváló szakember, aki része a maszop-szadesz establishmnetnek... "
.
+ még egy vérlázító dolog, ha már ezeknél tartunk:
.
http://ww w.mnb.hu
.
A TV2 január 17-diki, “Jó estét Magyarország” című adásában, László Csaba pénzügyminiszterrel beszélgetve, Bárdos András műsorvezető a következőket mondta:
„Hadd idézzem azért Járai Zsigmondot, aki azt mondta a Hír Tv-ben, hogy a forint árfolyama elleni spekuláció szervezett politikai akció, a Nemzeti Bank lejáratása érdekében és azt sem titkolta, hogy úgy gondolja, hogy akik a háttérben állhatnak, azok közül az egyik a kormány.”
.
A műsorvezető helytelen interpretációjával szemben a Magyar Nemzeti Bank elnöke nem tett olyan kijelentést, hogy a "szervezett politikai akció" hátterében állók közül akárcsak az egyik is kormány lenne, éppen ellenkezőleg, a szervezett spekulációs akció mögött állókat ilyen pénzügyi spekulációra specializálódott befektetési alapok eljárásának tulajdonította.
.
A műsorvezető a nézőket, és a műsor vendégét nyilvánvalóan félrevezette. Az MNB a helyreigazítás érdekében a szükséges lépéseket megtette.
.
Magyar Nemzeti Bank
2003. január 21.
.
No erre valami vélemény?
Lolka 2003. 01. 21. 11:31
Előzmény: #18  Törölt felhasználó
#19
A Monetaris Politika - sajnos - soha nem tudta elkerulni a politikai szinezetet.. Pontosan az elmeleti fuggetlensege az ami miatt politikai ervek es ellenervek kereszttuzebe kerul neha.. Ez pontosan igy volt Suranyi menesztesenel is es most is..
Viszont azert ne csinaljunk mar taxisblokadot belole.. Igenis verlazito, hogy a Heti hetesben frocsognek rola, hozza nem erto lajikusok orakig anyaznak a mediaban, hogy Szeles Gabor felszolitja Jarait lemondasra, es hogy amikor a legfeszkosabb a helyzet, meg Kuncze is falall a parlamentben, mer o ehhez is ert....
Persze az is pont annyira verlazito, hogy Jarai mond valamit, es ket ora mulva meghuzza az ellenkezojet..
Szeri ntem el kene asni az igazsag zaszlojat, meg mielott beledofik valaki homlokaba..
Törölt felhasználó 2003. 01. 21. 11:09
#18
Kedves Opposition, Kedves Mindenki!
Attól, hogy humorba van burkolva valami, még lehet komoly téma. Sőt vannak olyan esetek, amikor a humor éppen a megoldást segiti, segit felnyitni az emberek szemét.
Szerintem itt sincs másról szó, észre kellene már vennünk, hogy a megoldás nem ott van, ha bármelyik oldalra le akarjuk szúrni az "igazság zászlóját"....
Lolka 2003. 01. 21. 10:56
Előzmény: #7  qwertz77
#17
En eddig a jelenlegi sav megtartasa es a sav eros szelehez tapado forint mellemm tettem le a voksomat.. Egyreszt mer szentem most itt realis a huf arfolyama, masreszt mer egyetertek az MNB inflacios politikajaval, harmadreszt mer en is elhiszem, hogy jo pont lesz az ERM II nel, hogy - bar par maastrichti kriteriumot csak surolunk - de egyedulikent a belepesre varok kozott, lassan mar 2 eve mukodik a huf +/- 15%-on beluli lebegtetese...
Szova l a kerdes: mijen EURHUF arfolyammal varjuk az EURO csatlakozast??
- Ha elfogadjuk, hogy az EURHUF jo helyan van -14-15% kozott a savban, es varhatoan evente 1-1.5%-kal meghaladjuk az EURO zona novekedeset, akkor 2008-ra 210-220 koruli EURHUF-t kell latnunk..
Ez mar csak azert is szuksegszeru lenne, mer legnagyobb a lemaradasunk a berek szinvonalaban.. Ezt vagy emelik nominalisan, ami porgetne az inflaciot - ettol viszont ideggorcsot kapna az MNB, vagy erosodik a huf, es akkor vasarloeroparitason csokken a lemaradasunk..
Viszo nt akkor 1-2-3 ev mulva, amikortol hivatalosan is reszet fogjuk kepezni az ERM-nek, ojan +/-15%-os savot kell majd meghuzni, amin varhatoan belul esik a jovobeli EUR-HUF fixing, azaz a savot 3 even belul el kell tolni -20 - 25 forinttal.. viszont akkor senkitse fog erdekelni, hogy mi mit meg hol lebegtettunk elotte (azaz most).. ezzel viszont szerintem az ERMII, mint erv a forint savjanak megtartasa mellett megdol - ugyhog marad egy erv a sav tartasara, a belf.i exp.ra termelo vallalatok vedelme..
Summa: az MSZP ne anyazzon az MNB-re, hanem segitse, hogy tartani tudja a savot (mint ahogy eszt megtette mult heten)..
opposition2002 2003. 01. 21. 10:55
Előzmény: #14  macmacus2002
#16
Kedves macmacus!
Nem értem, miért kell folyton előrángatni azt a témát, hogy Járai az Orbán kormány pénzügyminisztere volt, és ezért nem lehet független a politikától. A pénzügyminiszteri posztra egyébként már Horn Gyula is felkérte, ezért ennyi erővel azzal is lehetne vádolni Járait, hogy az MSZP bábja. Ez persze nem igaz, mert Járai akkor azzal utasította el a felkérést, hogy ő fideszes.
NA ÉS ! -mondta erre Horn Gyula, a szokásos stílusában, de én is csak ezt tudom mondani a függetlenséget firtató kérdésekre
Surányi György a nyolcvanas évek végén még tervhivatali államtitkár korában kijelentette, hogy hozzá az SZDSZ gazdasági programja áll a legközelebb, sőt gazdasági tanácsadóként gyakran megfordult a szadesz háza táján. Az Orbán kormány alatt pedig éppen az SZDSZ védte leghevesebben Surányit, talán nem véletlenül (lásd még Ifj. "Körmös" Bauer nevetséges napirend utáni felszóléalásait a Parlamentben). Surányi esetében senki nem firtatta a függetlenséget, nem állították róla, hogy az SZDSZ bábja volna, éppen ezért Járait sem kellene ilyenekkel vádolni. márcsak azért sem, mert nem Járai hozza egy személyben a monetáris politikát befolyásoló döntéseket, hanem a MOnetáris Tanács, amely nem bábja senkinek.
Persze megszokhattuk már, hogy kis hazánkban csak az lehet független, kiváló szakember, aki része a maszop-szadesz establishmnetnek...
opposition2002 2003. 01. 21. 10:44
#15
Kedves kispe,
Örülök, hogy errefelé is találkozom Szalacsi fanekkel, de úgy gondolom, hogy ez a fórum nem errõl szól, a jegybankelnök személye azért ennél jóval komolyabb dolog!
macmacus2002 2003. 01. 21. 10:30
Előzmény: #12  Törölt felhasználó
#14
Kedves yogi!
Tudod, nem sokra tartom a politikusokat. De azt a mondatot, (by LCS), hogy a jegybank legyen független, nem csak úgy lehet érteni, hogy a PM megvédi az MNB-t a kormány bedaráló nyomolásától. Én úgy is érteném, hogy a jegybank maradjon független OV-tól is. Éppen Te írod, hogy mi volt JZS az előző kormány kezében. Mi változott? (a kormány, de akik rángatták ezt az embert, azok még vannak, és szerintem nem is mer dönteni nélkülük.)
Szóval JZS személyes felelőssége egyben politikai jellegű is - az pedig nincs benne a jegybanktörvényben, hogy ilyeneket kelljen felvállalnia az MNB-nek.
Üdv
mmii
Törölt felhasználó 2003. 01. 21. 10:15
#13
Itt már nem a szakmai hozzáértésről és a monetáris politika "helyes" irányáról van szó.......sajnos :(
Viszont akkor van egy mentő ötletem:
Döntsük el népszavazással az MNB elnöki posztját, az egyik jelölt pedig legyen Szalacsi Sándor!
Ehhez a szinházhoz ő is remek szereplő lenne.......:)
Tecci kérteni?
Törölt felhasználó 2003. 01. 21. 08:34
#12
En nem vagyok az az oriasi Jarai fan. Mert szerintem o egy bab volt az elozo kormany kezeben. DE amit a szocik csinalnak az mar sok.
L.CS szerint a jegybank maradjon fuggetlen.. hat koszonjuk szepen. felmerult mas lehetoseg is?? egyebkent milyen fuggetlensegrol beszel ??!! Anno Orban sem muvelte ezt Suranyival, bar lehet hogy ott Surany szakmai tekintelye adott neki nemi vedettseget. De ettol a kormanytol en nem ezt vartam..
Mendieta 2003. 01. 20. 22:47
Előzmény: #7  qwertz77
#11
Na pont ezt nem kell elfelejteni...
.
De miért is vitte be az erdőbe?
.
Meddig és miért éri meg az Mszp-nek a gyenge forint mellett kampányolnia? Ha belegondlunk abba, hogy egy ERM II-t ezzel a sávközéppel akarunk indítani, akkor az komoly kérdéseket vet fel. Márpedig másfél év múlva sem lesz sokkal gyengébb a forint, inkább erősebb. Onnan két évig (2004-2006) azért kéne teret adni az egyensúlyi felértékelődésnek, ami akkor aztán végképp nem mehet végbe az inflációs csatornán. De akkor hol legyen az új sávközép? Nem kéne már hamarosan eltörölni ezt a sávot, hogy a piac határozzon? Mi lesz akkor az Mszp kommunikációjával? Megéri?
.
Üdv
elemes
elemes 2003. 01. 20. 18:41
Előzmény: #7  qwertz77
#10
sajnos???
>>>
Emelke dik az üzemanyagok ára
2003.01.20 12:12
2003. január 22-én, szerdán 0 órától a MOL Rt. a motorbenzin literenkénti fogyasztói árát 4, a gázolajét 3 forinttal emeli.
Lolka 2003. 01. 20. 17:50
Előzmény: #8  opposition2002
#9
Most ez a meno.. de nem kell aggodni, mar csak ket honap a nepszavazasig es akkor az lesz a Tema...
opposition2002 2003. 01. 20. 17:34
Előzmény: #6  Törölt felhasználó
#8
Én már személy szerint azt várom, hogy a Fásy mulató mikor fog foglalkozni monetáris politikai kérdésekkel ("Fogadják nagy szerettel - Számomra is nagy tisztelője vagyok" Copyright:Fásy Ádám). Ha így haladunk, még azt is megérjük !
qwertz77 2003. 01. 20. 16:59
Előzmény: #6  Törölt felhasználó
#7
Hol jön ki az a nullszaldó? Itt csak "extraprofit", "aljas spekuláns nyereség" stb. néz ki az MNBnek...
A 3.5%os O/N kamat szinte nulla költség, az árfolyamnyereséghez képest pedig végkép elhanyagolható.
A 2 hetesre pedig max 100 mrd-t fogadnak be, ez az elmult hónapok átlagát sem éri el, rádásul a tender miatt ennek sem lesz sokkal magasabb a kamata.
Vagyis:
Az MNB NEM akarja sterilizálni a forintot.
Legalábbis egyelőre nem. Hosszú ideig viszont biztos nem hagyja a pénzt kint heverni, mert az jelentősen megdobná az inflációt.
Néhány hét alatt a rövid távra dolgozók (spekulánsok, ha ugy tetszik) bedobják a törülközőt 245 környékén (láthatólag ezen szinten dolgozik az MNB)
Az MNB ha besöpörte a hasznot, visszanyomja majd a forintot a sáv széléhez, mert az inflációs céljához ezt véli szükségesnek (sajnos)
.
Az, hogy most kaszált egy nagyot az országnak (jól megoldott egy helyzetet) nem menti fel a korábban elkövetett hiba felelőssége alól.
A túlzott politikai alapú támadás persze nekem se szimpatikus, de ettől még tény, hogy Járai bevitte a forintot az erdőbe, és ezt nem kéne elfelejteni.
Törölt felhasználó 2003. 01. 20. 16:28
#6
Azt hiszem, sokáig fogjuk még visszasírni a valaha működött Bayer Zsolt-féle "Péntek esti sajtóklubbot" az ATV-n!
Örülök az ilyen Juszt Laci féle elemzéseknek.
Ha jól tudom a JP Morgan spekulációjával még nullszaldósan is kijöhet az MNB hosszú távon, megúszva a sterilizáció költségeit.
opposition2002 2003. 01. 20. 16:04
#5
Ennél már csak az volt a jobb, amikor hétfő esténkénti ATV-s újságíróklubban néhány hete Juszt Laszló, Avar János, Bolgár György és Aczél Endre értekeztek a monetáris politikáról. A vezérgondolat az volt, hogy Járai Orbán utasításait hajtja végre, és a magas kamtokon keresztül akarja növelni az államháztartási hiányt (!) és tönkretenni a gazdaságot...
Törölt felhasználó 2003. 01. 20. 15:48
#4
Kb. egy hónapja a matekból bukdácsoló, s talán az érettségiig eljutó Hernádi Judit elemezte az erõs forintot, a hét eseményein már az egész Hetihetes stáb fröcsögött. Úgy látszik a monetáris politika már olyan, mint a foci, vagy a szex, mindenki ért hozzá. Kiváncsi vagyok, hogy a Valóvilág, a Bigbrother mikor cigányozza le Járait.
Törölt felhasználó 2003. 01. 20. 12:42
#3
Most lehet még telefonálni! Iletve SMS-t küldeni a .... számokra.
A sorsolunk is a nyertes LG hifitornyot nyer.
Döntsön most ÖN!
Mendieta 2003. 01. 20. 11:51
Előzmény: #1  portfolio
#2
Aki továbbra is Járait szeretné látni a székházban, hívja a 06 90 ..., aki nem, hívja a 06 80 ... -as telefonszámot.

Topik gazda

Mendieta
4 3 1

aktív fórumozók