Fontos jegybanki döntésre vár a forint
Bejegyezte: Buda-Cash Forex elemzők , 2014. április 28. hétfő
Az orosz-ukrán helyzet miatt a múlt héten tovább romlott a nemzetközi befektetői hangulat. Ez mára sem javult, sőt a forint esetében még a holnapi MNB-ülés is csak még óvatosabbá teszi a befektetőket.
Az Oroszországgal szemben meghozott szankciókról a nemzetközi politikai és üzleti világ egyre több hangadója gondolja úgy, hogy azok jelen formájukban nem lesznek képesek elérni céljukat. Ez pedig szerintem azt eredményezheti, hogy a piac az ukránbarát nyugati hatalmak részéről is agressziót kezdhet árazni, még ha erre nincs is sok esély. Ez pedig nekem, a jelenből nézve tartós kockázatkerülést jelent. Hogy meddig, azt nem tudom. De ez most nem is lényeges, mivel maga a risk off még csak most kezdődik igazán. Legalábbis egyre több az erre utaló jel.
Pl. az EURUSD kurzusa, melyben az előző héten olyan szűk sávban folyt a kereskedés, mint még soha. De ugyanez elmondható a GBPUSD kurzusáról is, amelyben 1988 óta nem tapasztaltunk olyan szintű érdektelenséget, mint a mostani. Félreértés ne essék, nekem ezzel csak annyi a bajom, hogy ha ezek az árfolyamok nem a legnagyobb jegybankok küszöbön álló monetáris politikai irányváltását árazzák, mert, hogy nem árazzák, akkor mégis mit?
No, mindegy, mi mindenesetre ilyen „élményekkel teli” külpiaci környezetben készülünk a holnapi MNB-kamatdöntésre, ahol vélhetően vágnak még 10 bázispontot, és mondanak valamit a közleményben. Az a valami lesz a kulcs.
Sokak szerint jó lenne, ha a jegybank újból jelezné, hogy megáll a kamat „lefarigcsálásával”. Ezt megtette egy hónapja, akkor a piac ezért bizalmat szavazott neki, ami törékeny, aprócska bizalom, de azért van. Nem is ezért kezdett el két hete gyengülni a forint, hanem a térségi kockázatok miatt.
Ami viszont tény, hogy a múlt héten a régiós devizákat látványosan alulteljesítette a forint az euróval szemben. De ezen ne csodálkozzunk, ha szinte az összes fejlődő deviza közül a mi forintunknak van a legcsekélyebb kamattartalma, a cseh koronát leszámítva. De legalább a carry csökkenése megállhat, akkor meg valamennyire bizonyosan megszilárdulhat a forint is, és ha a külpiaci környezet tovább is romlik, már nem mi leszünk az abszolút alulteljesítőek, és az előző hét után azért ez is valami.
Kicsit ugyan unalmas, de azért el kell mondani, hogy az ellenkező esetben komolyra fordulhat a forint esése, külpiaci hangulattól majdnem függetlenül. Akkor ugyanis hitelvesztetté válik az az egy hónapja felvázolt jegybanki ígéret, mely szerint sokat már nem „faragnak” a kamatból.
Ha lenne pénzed holnap mit vennél max. befektetési idő 1 hónap?