Húsvét lezajlott? Remélem mindenki másnapos kissé...
A hétvégén néztem egy filmet Adolf Hitler hatalomra jutásáról a National Geographic-on.
Hitler mondta: “A tömeg gyűlölet és érzelem útján irányítható”.
Politológusok szerint, a világválság nélkül Hitler csak egy “különc ember” lett volna a politika margóján. - Milyen igaz.
Ma magyarországon most 10,8%-os a munkanélküliség.
Pénteken az amerikai közzétett munkanélküliségi ráta 0,1%-ot csökkent az előző két havihoz képest (ami most 8,2%). De ez csak azért mérséklődött, mert kevesebben kerestek munkát, és nem azért, mert sokkal több munkahely jött létre.
Nézzük a jó híreket (ami nem is annyira jó):
A várakozásoknál kissé gyorsabban, 1,1 %-al az ipari termelés, az export 6,3 %-al nőtt februárban Magyarországon éves szinten.
Viszont ezt árnyékolja az, hogy az import volumene is 9,5%-kal emelkedett és immáron meghaladja az exportét.
Most nézzük a rosszat:
A Napigazdaság szerint a befektetői optimizmus elérte azt a zónát, amely a részvénypiaci tetőépítésekre jellemző. Ez azt jelenti, hogy mostantól éberen kell figyelni a piac rezdüléseit. Az amerikai részvényindexek sorra döntötték a csúcsokat, innét már nem nagyon van hova feljebb (kifogyott az üzemanyag a rakétából). Tegnap már aláfutottak egy méretes zakónak, (az S&P ki is esett az emelkedő csatornából). A FED is kijelentette, hogy egyenlőre abbahagyja a pénznyontatást. Ez a Dollár erősödését fogja eredményezni az Euróhoz képest. Ez pedig magával hozza a Frank erősödését is, ami nekünk magyaroknak nem nagyon lesz valami kellemes.
A kormányunk közben gazdasági hibát-hibára halmoz. Matolcsy 30%-os ÁFÁ-t szeretne (plusz 5% a feketegazdaságnak). Bevezetnék a pénzügyi tranzakciós adót és az ingatlanadót is. Megszüntetnék az EVA-t. És még ki tudja mit akarnak, majd a héten kiderül.
Az IMF-megállapodásnak híre-hamva sincs. Szánalmas, amit Fellegi csinál a repkedéseivel országról-országra, s közben kávézgat a portással. Szerintem a háttérben, nem hivatalos úton megy a mutyi.
Ráadásul a benzinár tovább emelkedhet a dollár erősödése miatt, ami ugye így is az egekben van és még korántsem ez a csúcs, ha megtámadják Iránt. Ennek pedig inflációfelhajtó hatása van. Az irányadó kamatot mesterségesen próbálják alacsonyan tartani, ez ekkora infláció mellett pedig öngyilkosság!
Már pénteken írtam ide a fórumra, hogy szerintem az IMF-körüli mizéria egyfajta pajzsként telepszik az OTP árfolyamára: amíg nincs konkrétum, addig nem tud emelkedni, viszont esni sem és ez a lényeg! A kisebb volatilitás kisebb kockázatot is jelent a papírnak.
A forgalom még mindig nulla. Szvsz a chartokat nyugodtan félretehetjük egy kis időre: nem az fogja mutatni az irányt sajnos. Talán nem véletlen az érdektelenség a BÉT-en?
Tudjátok: “Ha mindenki esést vár...”
Tegnap napközben gyalázatosan nézett ki a forint, de ma reggelre összeszedte magát. A futik is szépen kizöldültek.
A héten indul a gyorsjelentési szezon a tengeren túlon: link
Bulvár:
Fellegi szerint Magyarország elkerülheti az államcsődöt.
Erre eszembe jut Rejtő Jenő: “Nyugodjanak meg emberek, nincs semmi pánik! - És azonnal mindenki elkezdett rohanni a kijárat felé...”
Valóban, csütörtöki nap meglepett (úgy gondolom, nem csak engem), mondhatni irreális volt. Ettől függetlenül nincs mirt emelkedjen a történet (mondjuk eddig se volt), mégis inkább a "zakó"-ra teszem a voksom!
A drukkolást csak arra értettem, hogy csütörtökön délutánra "méretes zakót" mondtál tutira. Ehhez képest semmi nem volt.Sőt.
Szerintem meg a béten sem az emelkedésben, sem az esésben jelenleg nincs forgalom. 3700-nél meg relatíve erősen tartják Sanyi bácsiék. Kivárás van. Ennyi.
OTP részvényesek ide!