Topikgazda: Törölt felhasználó 2006. 05. 06. 08:45

Több tízmilliárdnyi iraki államadósságot engedtünk el  

Ugrás a cikkhez
Kétoldalú megállapodás keretében a Magyar Köztársaság összesen mintegy 184 millió dollárnak megfelelő (mostani piaci árfolyamon mintegy 38 milliárd forintnyi) államadósságot enged el Irak számára, mely az ázsiai országgal szembeni összes magyar követelés mintegy 80%-át teszi ki - jelentette iraki forrásokra hivatkozva a Reuters. Irak a következő hetekben várhatóan több, nem a Párizsi Klubhoz tartózó országgal hasonló egyezményeket köthet. Többek között Románia, az Egyesült Államok, Málta, illetve Szlovákia már a teljes követelését elengedte.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=68363
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2006. 05. 08. 09:59
Előzmény: #19  Törölt felhasználó
Szevasztok!
Jó pár napig távol voltam, nem voltam gépközelben. De amit látok most, hát az egyenesen felháborító. Gratulálok a balosoknak. Szépre, jóra, okosra szavaztak. Nyitott, új Magyarország. A gavallér Magyarország, aki fizeti a cechet. Noncse probléma. Gyurcsány mer nagyot álmodni. Amerikának nem engedünk el esetleg valamit? Szeretném nagyon. Hű de nagyon érzékenyek vagyunk az iraki népre és demokráciára. Bezzeg amikor a saját anyanyelvünket beszélő emberek iránt kellett volna egy gesztust tennünk 2004. december 5-én, akkor aztán nem jött ki ennyire a humanista érzés az urakból. Mostmár tudom, hogy véglegesen hol a helyem.
Törölt felhasználó 2006. 05. 08. 08:25
Előzmény: #17  Törölt felhasználó
Ha jól emlékszem 2004-ben írta Magyarország alá. Az persze kérdés számomra is, hogy 2004-ben pontosan mikor és ki írta alá? A leváltottak, v. a leváltók?
Törölt felhasználó 2006. 05. 07. 21:51
Előzmény: #13  Törölt felhasználó
nahát, hogy ez milyen rendhagyó gondolat! :)
van is vmi realitása, vagy csak egyedi esetből indulsz ki? :)
Törölt felhasználó 2006. 05. 06. 19:59
Előzmény: #15  Törölt felhasználó
Mielőtt nagyon vitáznátok, az Info rádióban sokkal értelmesebben mondták el a dolgott. A Párizsi Klub döntött az adósságelengedésről és a 80%-ról is, mi csak követjük azt a döntést.
prfecó 2006. 05. 06. 19:58
Előzmény: #13  Törölt felhasználó
Talán az a különbség a Ricsi magáncég és nem az állmi költségvetés terhére engedik el az adosságot. Persze az is lehet , hogy a Transelektro szállította ki annak idején a termékeit. De most már ugy is összedőlt , piacot Irakban ugy sem kap.

Érdekes az OTP nekem nem engedi el a hitelt , hiába van mögötte állami garncia. Rajtam probálják behajtani, pedig az állam változtatta meg a törvényi jogazabályokat.
Törölt felhasználó 2006. 05. 06. 19:44
Buxer! Az iraki piacot nem kell minde évben újra megszerezni! Hísz Megyesi Péter már akkor megszerezte, mikor az első Magyar baka iraki földre tette a lábát! Vagy ez nem volt igaz? Vagy hazudott a Petya a PARLAMENTBEN!!!!!
kissherceg 2006. 05. 06. 17:44
Törölt hozzászólás
Törölt felhasználó 2006. 05. 06. 17:29
Előzmény: #11  Törölt felhasználó
Emelném a tétet, azt kell csinálni amit az R.G. csinált az Orosz válság idején 98-ban! Puszira kiszálítani, és 20 év múlva miénk a térség legjobban fizető gazdag, fogyasztásra kiéhezett piaca!
Törölt felhasználó 2006. 05. 06. 16:37
bocsika toum h nem ide való de egy költői kérdés a démász mikor fizet osztalékot? köszike
Törölt felhasználó 2006. 05. 06. 16:15
Valojaban milyen piacot szereztunk most ezzel? Ezt komolyan gondoltad?
Azt hiszem nem tudja senki pontosan mit tartalmazott a ketoldalu szerzodes de nem hiszem hogy az allamhaztartas annyira fenyesen muzsikalna hogy ilyen lepesekkel lehetne konnyiteni a helyzeten. de ez csak az en velemenyem.
Törölt felhasználó 2006. 05. 06. 15:33
Előzmény: #8  Törölt felhasználó
Hát nem tudom, hogy mennyire jó ez nekünk, de ha ez így megy, én is felveszek egy kis hitelt, hogy legyen mit elengedniük nekem is.
Törölt felhasználó 2006. 05. 06. 15:28
Ezt komolyan hiszi!!!???
Törölt felhasználó 2006. 05. 06. 14:32
Előzmény: #7  Törölt felhasználó
Honnan tudod, hogy ez export szállítások maradványa? De ha így is van, tuti nem magán cégek követeléséről van szó, tehát mindenképpen a költségvetés lett rövidebb pár milliárddal. Milyen piacot vettünk? Semmilyen ellentételezésről nincs szó tudtommal.
Ja, ha ennek örülsz, akkor örülj.
Törölt felhasználó 2006. 05. 06. 12:10
Előzmény: #6  Törölt felhasználó
Én örülök a döntésnek! Mivel ez a tartozás nem kp kölcsön volt, hanem export kiszállítások maradmánya. Vettünk piacot rég leírt bukóból. Befektetés az új Irak jövőjébe. Ügyes lépés.
Törölt felhasználó 2006. 05. 06. 11:23
Előzmény: #5  Törölt felhasználó
Hát...ezzel én sem értek egyet; de mi mindig is jófejek voltunk... idáig vagy 6 országnak engedtük el az adósságát :-///
Nekem az jutott eszembe közel-kelettel kapcsolatban, hogy lehet, hogy így akarjuk csökkenteni az esetleges terrorveszélyt, mert így nem csípjük Irak szemét. Illetve csíphetjük (mert EU tagok vagyunk), de legalább eggyel kevesebb ok amiért csíphetjük. Persze ez csak spekuláció.
Törölt felhasználó 2006. 05. 06. 11:17
Előzmény: #4  Törölt felhasználó
Utána vettem észre,hogy kétoldalú megállapodás volt persze ,akkor is össze kellett hangolniuk valahogy a többiekkel.

Aggályosnak viszont az elengedés tényét egyrészt,mert hiszen pld Magyarország a rendszerváltás után is vállalta a régi rendszer adósságait.
A másik az,hogy Iraknak elég szép olajbevételei vannak,hogy simán kifizethesse ezt a nem túl nagy összeget,de nekünk ez számít szerintem.
Törölt felhasználó 2006. 05. 06. 11:09
Előzmény: #1  portfolio
Én azt gondolom,hogy ha egy ilyen cikket lehoznak,akkor kéne hozzá valami értelmezés is,hogy ez most kinek a kezdeményezésére,esetleg milyen ellentételezéssel valósúlt meg.
Így az egész lóg a levegőben,csak a kész tényeket kapjuk az arcunkba.Az,hogy más is elengedte egy közös megbeszélést sejtet,de hogy ez hol volt ,mikor, kik nem tudjuk meg.
Törölt felhasználó 2006. 05. 06. 09:17
most már nekem is asztalhoz kéne ülnöm és tárgyalnom a diákhitel tartozásaim elengedése miatt. Csak lesz akkora esélyem mint az irakiaknak ......................,bár lehet ez roggyantaná meg az amúgy is ingatag államháztartást
Törölt felhasználó 2006. 05. 06. 09:05
Előzmény: #1  portfolio
sebaj, az ÁFA emelésből erre is futja...

Topik gazda

4 3 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek