Üdvözlet Tisztelt Fórumtársak!
Ebben a fórumban az USA részvénypiacára fókuszálunk és mindenre ami ezt befolyásolja. (Természetesen időnként más témák is beleférnek).
Örömmel várjuk minden ötleted, gondolatod, (különösen: részletes indokolással, pl. mely részvényt miért szemelted ki, mi a terved vele, milyen hozamokra, ívekre számítasz, milyen időtávon, miben mekkora arányú kitettséget vállalsz, hogyan súlyozol? Stb.).
Nem baj ha a vélemények különböznek (hiszen ezért is vagyunk itt). Ameddig a véleményünket kulturált módon tesszük közzé, azzal csak emeljük a fórum színvonalát. (Azzal sincsen semmi baj ha valakit pl. épp likvidáltak a pozíciójából, bitang X.A.R. napja van és nem túl békés lélekkel meséli el min ment keresztül, míg azzal másokat nem sért, hiszen ebből is tanulhatunk s néha jólesik kiadni. Tartós zaklatás, durva személyeskedés, trollkodás esetén, kis türelmi idő után a fórumon kívüli jóval tágasabb tér várja majd azt aki netán...). :)
Ui: a fórum Trump vámháborújának időszakában nyílik, így a jelenben különösen aktuális. (A jövőben pedig örök és jelentős mértékű meghatározója marad a világ részvénypiacainak, valószínűleg az épp jelenleg is folyó -minden bizonnyal átmeneti- bizalomvesztés ellenére is).
Csak az esetleges félrértések elkerülése érdekében, az osztrák adólevonást nem a Vonovia miatt jegyeztem meg. A VNA német cég és az esetében, mint REIT, nem vonnak le semmit.
Ez sajnos ebben a formában, osztalékra, nagyon gyenge. Akkor már inkább Vonovia! :) (Egyébként az osztrákok is lehúznak 27,5% adóval TBSZ-en is, igaz egy rásze visszaigényelhető. Jó lenne ezeket a gyerekbetegségeket legalább az EU-n belül kiküszöbölni.)
JA! Osztalékvágás. El nem veszik gondolom csak csökkenthetik... Fontos: messze sem biztos h ez lesz sőt sokkal inkább NEM lesz mint lesz szvsz... csak azért dobom fel mert ha valaki főleg osztalékért veszi a Nike-t akkor sztem nem zéró az esélye h vágás lehetséges... csak mert ésszerű lenne. Cikkek voltak erről oszti nem bizti h ilyen nehéz időkben fenntartható, ésszerűbb lenne tán rv buyback. :) Tehát érdemes számítani ilyen fordulatokra is.
Hála az égnek a NIKE-t már TBSZ re vettem igen. :) Az osztalék TBSZ -en 5 év után szintén adómentes MO. oldaláról) DE!! Amcsik leveszik a 30 % -át!!! (Kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény el van sajnos kerülve így ott 1/3 ottmarad) Ha 38 on vesz az ember NIKE- az kb 4,2 % os évesített osztalék... sajnos ennek csak a 2/3 -át kapjuk... így tudom.
"Ez is kicsit Nike stori (nekem madártávlatból) csak a Nike nagyobb de az is egy BET lett h bejön a Win now fordulat. Itt remeg a kezem és nem merek venni (bővíteni.. mert szerencsére van sok jóval drágábban :D ) 38 nál SEM." --- A Nike-ot TBSZ-re vetted? Azt esetleg lehet tudni hogyan fizet osztalékot és annak mi az adóvonzata?
Akkor ismét: Szóval szerintem kezdőként menjen az ember a biztonságra, bízza a pénzét profikra, esetleg tegye valami széles ETF-be. MSCI World vagy akár S&P500 pl. jók lehetnek. Éves 10% az első években - normál piaci körülmények között- már brutál jó eredmény, ezt nem árt ha tudja az ember. Aki ennél többet akar, a pénze kis részével nekiállhat kalandozni, viszont ez csak keveseknek fog jövedelmező döntés lenni. Sok idő kell egy értelmes stratégia felépítéséhez és mindig jönni fognak a pofára esések, amit kezelni kell tudni.
Én 1993-ban egyedi részvénnyel kezdtem, még KP jegyes cserékkel. A tőzsdén a legtöbbet Jim Roggers-től tanultam. Egy csomó könyvét megvettem. Ami nekem bejött: Várok, figyelek, keresek, olvasok. Amikor úgy érzem, hogy minden oldalról megvizsgálva, nem találok hibát, akoor, ahogy J.R. fogalmazott: "bet on the fram"!. Na, ez a nehezebb része! A pozícionálás. Ha kevés és igazad lesz: mérges vagy! Ha sok és (főleg eleinte) nincs igazad, kivágod és mérges leszel. Ha sokat veszel, nehéz tartani a korrekciókban és realizálsz. Aztán az árfolyam sokszorozódik, mérges leszel. Ezért törekedj arra, hogy 1-2-3-szor nagyon igazad legyen és utána elég a money management és a risk management. Érdekes, nekem négyszer lett nagyon igazam: Graphisoft, Graphisoft Park, Masterplast, Mtelekom. Ahogy J.M. is moindig írta, olyanba fektess, amit értesz. A Masterplastot, Matávot ismerik az emberek. De sokan USA dróngyártókba, lithiumos, meg hasonlókba fektetnek. Mit tudnak róluk? Hááát, ezt hívják szerencsejátéknak.
Én befektetési alapokkal kezdtem. (A HOLD szerintem is jó választás lehet.) Majd fokozatosan próbálgattam részvényeket venni, de a tanuló pénzt meg kell fizetni. Ezt szerintem senki nem ússza meg. Utána a nagy probléma az lesz, hogy az ETF uncsi.😁 Az ember mohó állatfaj.
Sziasztok! 1. Ha a pénzváltási költséget is hozzáadod, akkor már messze az Interaktiv Broker lesz a nyerő. Persze ha kapásból devizát utalsz át és sosem veszel mást csak az adott devizáért instrumentumot, akkor ez a probléma nem jelentkezik, és akkor már lehet a Lightyear jobb, de ez egy speciális szcenárió. 2. Adózás: Ha európai kibocsátású ETF-et veszel, (van ilyen mindenre, S&P 500-ra is) akkor az adózással semmilyen bajod nem lesz TBSZ számlán. Persze az alap majd adózik az USA-ban, de az csak a nyereségedet csökkenti, adóbevallási kötelezettséged nem keletkezik az osztalék után sem. 3. Végül egy javaslat: Ha passzív befektetésben gondolkodsz, akkor az S&P50 ETF helyett talán jobban hoz néhány magyar alap. Pl A HOLD Részvény alapja 20 éves időtávon 15% éves hozamot termelt, ami rendesen felülmúlt mindent a magyar piacon. Itt is van TBSZ, tehát egyáltalán nem adózol 5 év után. Erre a célra én is a HOLD-at használom, van sok alapjuk, tudsz egyfajta portfoliót építeni így is.
Egyedi részvényekben a kockázat is nagyobb. Új részvények kibocsájtása, csőd, stb. A Lightyearnél majdnem minden részvény elérhető, Erste kicsit szegényesebb USA piacon, de felvesznek dolgokat, ha kéred.
Egyedi részvényekben a kockázat is nagyobb. Új részvények kibocsájtása, csőd, stb. A Lightyearnél majdnem minden részvény elérhető, Erste kicsit szegényesebb USA piacon, de felvesznek dolgokat, ha kéred.
Örömmel! :) Jaj bocsánat! Fontos lehet de majd látod is: a K&H Értpap.-nál (a díjak nem olcsók ha nagyon kesés a pénzed és nem forgatod sokat) akkor lehet olcsó ha őőő hogy is mondjam... nincs olyan rettenetesen kevés lé és le deal-eled velük h adják a legóccóbbat. Tehát sok píz kevés tréd- plat csomag az már versenyképes az IBKR díjaival....na erre jött rá a LY "minden tök ingyen van bármily kevés pézed lehet de rohadt gyanús itt valami" ajánlata. Én azt mondom egyedi rv ekkel ELVILEG igen jobban lehet-ne!!! keresni, (szakértők szerint idén különösen) csak épp nem sikerül egy kezdőnek. pl. nekem. :D Az ETF arra és annak jó akinek "elegendő" a világ legjobb tőzsdéjének és cégeinek hozama ÉS nincs ideje hozzáértése s rá se néz csak hold és kész! Így viszont tán a legjobb választás. :) Az én gondom h az SP 500 eléggé toppos, sokan medvét recessziót esést sejtenek és most lehet a top on vennék pl én ha most vennék SP 500 ETF -et. Ez a fő oka h egyedi rv eket keresek...ez sok idő bátorság bizalom kétely szorongás akármi. Volatilitás tűrés, átmeneti bukó pozikat tűrni kell stb. :)
Ja tényleg! A hetes gyertyák! NIKE- ejjj de rosszul néz ki! Több hét, gyorsuló esés növekvő forgalom mellett. (E heti forg ..kicsit kisebb ugyan) Héten 38 fogta. De nem vagyok biztos benne h sokáig barja tartani... (teáht úgy sejtem nem itt van még az alja.) S főleg időben...a fordulat nem most lesz... nagyon nem most...
Köszönöm a segítséged. Nekem is vannak fenntartásaim az AI-jal kapcsolatban. Ha majd mindenki aszerint fektet be gondolom elég nagy problémát okozhat. Utánanézek akkor a K&H Értékpappernek is meg a többi magyar opciónak. Egyedi részvényekkel jobban lehet keresni, mint ETF-el?
Üdv Fórumtárs! Az ETF -ekhez nem értek nekem nincs ..én egyedi részvényekkel bax-om el a pénzt... őőő bíbelődöm ..messze alulmúlva azt amit venni szeretnél! ;) Én lenni K&H Értékpappernél... itt is óccó v ingyenes ? ETF + rendszeres befektetési reklámok jönnek az arcomba, de épp a héten jött nekem is a Lightyear reklám h ott szinte minden ingyenes!!!??? HA!!! már előre le van váltva a valutád (Náluk 0,35% a váltás és csak ebből élnek meg tán valami kamatkülönbözetből... sacc kb nem tudom) akkor tkp minden tök ingyé van!!! Egy cimborám mondta: Ha azt érzed: túl szép h igaz legyen ..akkor ez valsz tényleg nem igaz. Na ezt érzem a Lightyearnál is .. valahogy ki kell derítenem van e turpisság.. később emelnek stb. Ha gyökérkedés nélkül tényleg ők a legolcsóbbak arra amire nekem kell akkor lehet majd váltok. :) TBSZ 5 évig feltörés nélkül adómentes. szinte minden. ETF is úgy tudom. (kivéve pl USA osztalék, amit az usa levesz, de az asszem kivédhető accumulated ? ETF el ami az osztalékot visszaforgatja..szintén ha jól tudom) :)
Jól látod a volume profilt, a fehér a legnagyobb, de lehetnek más erős forgalmú szintek is. A sáv teteje is erős támasz lehet (amíg le nem törik), ha letörik, a 61es szintet érdemes figyelni. Capri, Dicks kalapáccsal ünnepelte a hetet. Nike, LULU nem.
Azt nem tudom, hogy a Lightyear jelent-e a NAV-nak, mert EU-s, de nem Magyarországon van. Akkor papírmunkád lesz bevalláskor. A magyarországi szolgáltatók jelentik az eredményt. Ha TBSZ-t nyitsz, az osztalékot itthon nem adóztatják, de Amerikában igen. Az osztalék 1% körüli, így izgalmasabb kérdés, milyen devizában vennéd meg, mert többet fog mozogni a Ft-hoz képest, mint az éves osztalék. Eleve nem mindegyik fizet osztalékot, van accumulating típusú. Van HUF-os SP500ETF is, de nem hedgelt ha jól tudom, tehát ha a Ft erősödik, eshet az értéke. Vagy az eladáskori nyereség adójára gondoltál?
Lulu Ejj Dip kolléga ilyen csártokat mostanábank kezdek látni.. tehát tök újak nekem. :D Oldalt van a volume ahogy látom... aha 61, 5 nél a legnagyobb. oké ennak akkor az lenne az üzenete h ott egy erős támasz kell legyen? V le is kell jönnie addig (Most a tankönyv szerint kérdezem..gondolom igen.) Amúgy... 61 nél ha lejön oda lehet tényleg venném..bár ott meg nagyon foche-nék h value trap..ha a márka haldoklik és azért esett oda. Ez is kicsit Nike stori (nekem madártávlatból) csak a Nike nagyobb de az is egy BET lett h bejön a Win now fordulat. Itt remeg a kezem és nem merek venni (bővíteni.. mert szerencsére van sok jóval drágábban :D ) 38 nál SEM. :D
USA részvények vitasarok
Ebben a fórumban az USA részvénypiacára fókuszálunk és mindenre ami ezt befolyásolja. (Természetesen időnként más témák is beleférnek).
Örömmel várjuk minden ötleted, gondolatod, (különösen: részletes indokolással, pl. mely részvényt miért szemelted ki, mi a terved vele, milyen hozamokra, ívekre számítasz, milyen időtávon, miben mekkora arányú kitettséget vállalsz, hogyan súlyozol? Stb.).
Nem baj ha a vélemények különböznek (hiszen ezért is vagyunk itt). Ameddig a véleményünket kulturált módon tesszük közzé, azzal csak emeljük a fórum színvonalát. (Azzal sincsen semmi baj ha valakit pl. épp likvidáltak a pozíciójából, bitang X.A.R. napja van és nem túl békés lélekkel meséli el min ment keresztül, míg azzal másokat nem sért, hiszen ebből is tanulhatunk s néha jólesik kiadni. Tartós zaklatás, durva személyeskedés, trollkodás esetén, kis türelmi idő után a fórumon kívüli jóval tágasabb tér várja majd azt aki netán...). :)
Ui: a fórum Trump vámháborújának időszakában nyílik, így a jelenben különösen aktuális. (A jövőben pedig örök és jelentős mértékű meghatározója marad a világ részvénypiacainak, valószínűleg az épp jelenleg is folyó -minden bizonnyal átmeneti- bizalomvesztés ellenére is).