Topiknyitó: Zoltanovitsch 2025. 05. 11. 09:54

USA részvények vitasarok  

Üdvözlet Tisztelt Fórumtársak!
Ebben a fórumban az USA részvénypiacára fókuszálunk és mindenre ami ezt befolyásolja. (Természetesen időnként más témák is beleférnek).
Örömmel várjuk minden ötleted, gondolatod, (különösen: részletes indokolással, pl. mely részvényt miért szemelted ki, mi a terved vele, milyen hozamokra, ívekre számítasz, milyen időtávon, miben mekkora arányú kitettséget vállalsz, hogyan súlyozol? Stb.).
Nem baj ha a vélemények különböznek (hiszen ezért is vagyunk itt). Ameddig a véleményünket kulturált módon tesszük közzé, azzal csak emeljük a fórum színvonalát. (Azzal sincsen semmi baj ha valakit pl. épp likvidáltak a pozíciójából, bitang X.A.R. napja van és nem túl békés lélekkel meséli el min ment keresztül, míg azzal másokat nem sért, hiszen ebből is tanulhatunk s néha jólesik kiadni. Tartós zaklatás, durva személyeskedés, trollkodás esetén, kis türelmi idő után a fórumon kívüli jóval tágasabb tér várja majd azt aki netán...). :)
Ui: a fórum Trump vámháborújának időszakában nyílik, így a jelenben különösen aktuális. (A jövőben pedig örök és jelentős mértékű meghatározója marad a világ részvénypiacainak, valószínűleg az épp jelenleg is folyó -minden bizonnyal átmeneti- bizalomvesztés ellenére is).
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Ishar
Ishar 2026. 09. 05. 18:58
Előzmény: #2779  Ishar
Csak az esetleges félrértések elkerülése érdekében, az osztrák adólevonást nem a Vonovia miatt jegyeztem meg. A VNA német cég és az esetében, mint REIT, nem vonnak le semmit.
Ishar
Ishar 2026. 09. 05. 18:45
Előzmény: #2777  Zoltanovitsch
Ez sajnos ebben a formában, osztalékra, nagyon gyenge. Akkor már inkább Vonovia! :)    (Egyébként az osztrákok is lehúznak 27,5% adóval TBSZ-en is, igaz egy rásze visszaigényelhető. Jó lenne ezeket a gyerekbetegségeket legalább az EU-n belül kiküszöbölni.)
Zoltanovitsch
Zoltanovitsch 2026. 09. 05. 18:07
Előzmény: #2777  Zoltanovitsch
JA! Osztalékvágás. El nem veszik gondolom csak csökkenthetik... Fontos: messze sem biztos h ez lesz sőt sokkal inkább NEM lesz mint lesz  szvsz... csak azért dobom fel mert ha valaki főleg osztalékért veszi a Nike-t  akkor sztem nem zéró az esélye h vágás lehetséges... csak mert ésszerű lenne. Cikkek voltak erről oszti nem bizti h ilyen nehéz időkben fenntartható, ésszerűbb lenne tán rv buyback. :) Tehát érdemes számítani ilyen fordulatokra is.  
Zoltanovitsch
Zoltanovitsch 2026. 09. 05. 17:58
Előzmény: #2776  Ishar
Hála az égnek a NIKE-t  már TBSZ re vettem igen. :) Az osztalék TBSZ -en 5 év után szintén adómentes MO. oldaláról) DE!! Amcsik leveszik a 30 % -át!!! (Kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény el van sajnos kerülve így ott 1/3 ottmarad) Ha 38 on vesz az ember NIKE- az kb 4,2 % os évesített osztalék... sajnos ennek csak a 2/3 -át kapjuk... így tudom. 
Ishar
Ishar 2026. 09. 05. 16:34
Előzmény: #2761  Zoltanovitsch
"Ez is kicsit Nike stori (nekem madártávlatból) csak a Nike nagyobb de az is egy BET lett h bejön a Win now fordulat. Itt remeg a kezem és nem merek venni (bővíteni.. mert szerencsére van sok jóval drágábban :D  ) 38 nál SEM." --- A Nike-ot TBSZ-re vetted? Azt esetleg lehet tudni hogyan fizet osztalékot és annak mi az adóvonzata? 
Samsam01 2026. 09. 05. 15:41
Előzmény: #2774  Samsam01
Akkor ismét:
Szóval szerintem kezdőként menjen az ember a biztonságra, bízza a pénzét profikra, esetleg tegye valami széles ETF-be. MSCI World vagy akár S&P500 pl. jók lehetnek. Éves 10% az első években - normál piaci körülmények között-  már brutál jó eredmény, ezt nem árt ha tudja az ember.
Aki ennél többet akar, a pénze kis részével nekiállhat kalandozni, viszont ez csak keveseknek fog jövedelmező döntés lenni. Sok idő kell egy értelmes stratégia felépítéséhez és mindig jönni fognak a pofára esések, amit kezelni kell tudni. 
Samsam01 2026. 09. 05. 15:20
Előzmény: #2772  Bob

fatihszultan 2026. 09. 05. 15:02
Előzmény: #2772  Bob
Én 1993-ban egyedi részvénnyel kezdtem, még KP jegyes cserékkel. A tőzsdén a legtöbbet Jim Roggers-től tanultam. Egy csomó könyvét megvettem. Ami nekem bejött:
Várok, figyelek, keresek, olvasok. Amikor úgy érzem, hogy minden oldalról megvizsgálva, nem találok hibát, akoor, ahogy J.R. fogalmazott: "bet on the fram"!. Na, ez a nehezebb része! A pozícionálás. Ha kevés és igazad lesz: mérges vagy! Ha sok és (főleg eleinte) nincs igazad, kivágod és mérges leszel. Ha sokat veszel, nehéz tartani a korrekciókban és realizálsz. Aztán az árfolyam sokszorozódik, mérges leszel. Ezért törekedj arra, hogy 1-2-3-szor nagyon igazad legyen és utána elég a money management és a risk management. 
Érdekes, nekem négyszer lett nagyon igazam: Graphisoft, Graphisoft Park, Masterplast, Mtelekom. Ahogy J.M. is moindig írta, olyanba fektess, amit értesz. A Masterplastot, Matávot ismerik az emberek. De sokan USA dróngyártókba, lithiumos, meg hasonlókba fektetnek. Mit tudnak róluk? Hááát, ezt hívják szerencsejátéknak.
Bob 2026. 09. 05. 14:19
Előzmény: #2771  Samsam01
Én befektetési alapokkal kezdtem. (A HOLD szerintem is jó választás lehet.) Majd fokozatosan próbálgattam részvényeket venni, de a tanuló pénzt meg kell fizetni. Ezt szerintem senki nem ússza meg. Utána a nagy probléma az lesz, hogy az ETF uncsi.😁 Az ember mohó állatfaj.
Samsam01 2026. 09. 05. 13:38
Előzmény: #2758  StockSzaffi2002
Sziasztok!
1. Ha a pénzváltási költséget is hozzáadod, akkor már messze az Interaktiv Broker lesz a nyerő. Persze ha kapásból devizát utalsz át és sosem veszel mást csak az adott devizáért instrumentumot, akkor ez a probléma nem jelentkezik, és akkor már lehet a Lightyear jobb, de ez egy speciális szcenárió.
2. Adózás: Ha európai kibocsátású ETF-et veszel, (van ilyen mindenre, S&P 500-ra is) akkor az adózással semmilyen bajod nem lesz TBSZ számlán. Persze az alap majd adózik az USA-ban, de az csak a nyereségedet csökkenti,  adóbevallási kötelezettséged nem keletkezik az osztalék után sem. 
3. Végül egy javaslat: Ha passzív befektetésben gondolkodsz, akkor az S&P50 ETF helyett talán jobban hoz néhány magyar alap. Pl A HOLD Részvény alapja 20 éves időtávon 15% éves hozamot termelt, ami rendesen felülmúlt mindent a magyar piacon. Itt is van TBSZ, tehát egyáltalán nem adózol 5 év után. Erre a célra én is a HOLD-at használom, van sok alapjuk, tudsz egyfajta portfoliót építeni így is.
buythedip 2026. 09. 05. 12:22
Előzmény: #2766  StockSzaffi2002
Egyedi részvényekben a kockázat is nagyobb. Új részvények kibocsájtása, csőd, stb.
A Lightyearnél majdnem minden részvény elérhető, Erste kicsit szegényesebb USA piacon, de felvesznek dolgokat, ha kéred.
buythedip 2026. 09. 05. 12:22
Egyedi részvényekben a kockázat is nagyobb. Új részvények kibocsájtása, csőd, stb.
A Lightyearnél majdnem minden részvény elérhető, Erste kicsit szegényesebb USA piacon, de felvesznek dolgokat, ha kéred.
Zoltanovitsch
Zoltanovitsch 2026. 09. 05. 11:56
Örömmel! :) 
Jaj bocsánat! Fontos lehet de majd látod is: a K&H Értpap.-nál (a díjak nem olcsók ha nagyon kesés a pénzed és nem forgatod sokat) akkor lehet olcsó ha őőő hogy is mondjam... nincs olyan rettenetesen kevés lé és le deal-eled velük h adják a legóccóbbat. Tehát sok píz kevés tréd- plat csomag az már versenyképes az IBKR díjaival....na erre jött rá a LY "minden tök ingyen van bármily kevés pézed lehet de rohadt gyanús itt valami" ajánlata.
Én azt mondom egyedi rv ekkel ELVILEG igen jobban lehet-ne!!! keresni, (szakértők szerint idén különösen) csak épp nem sikerül egy kezdőnek. pl. nekem. :D Az ETF arra és annak jó akinek "elegendő" a világ legjobb tőzsdéjének és cégeinek hozama ÉS nincs ideje hozzáértése s rá se néz csak hold és kész! Így viszont tán a legjobb választás. :) 
Az én gondom h az SP 500 eléggé toppos, sokan medvét recessziót esést sejtenek és most lehet a top on vennék pl én ha most vennék SP 500 ETF -et. Ez a fő oka h egyedi rv eket keresek...ez sok idő bátorság bizalom kétely szorongás akármi. Volatilitás tűrés, átmeneti bukó pozikat tűrni kell stb. :) 
Zoltanovitsch
Zoltanovitsch 2026. 09. 05. 11:38
Előzmény: #2763  buythedip
Ja tényleg! A hetes gyertyák! NIKE- ejjj de rosszul néz ki! Több hét, gyorsuló esés növekvő forgalom mellett. (E heti forg ..kicsit kisebb ugyan) Héten 38 fogta. De nem vagyok biztos benne h sokáig barja tartani... (teáht úgy sejtem nem itt van még az alja.) S főleg időben...a fordulat nem most lesz... nagyon nem most... 
StockSzaffi2002
StockSzaffi2002 2026. 09. 05. 11:25
Előzmény: #2764  Zoltanovitsch
Köszönöm a segítséged. Nekem is vannak fenntartásaim az AI-jal kapcsolatban. Ha majd mindenki aszerint fektet be gondolom elég nagy problémát okozhat. Utánanézek akkor a K&H Értékpappernek is meg a többi magyar opciónak. Egyedi részvényekkel jobban lehet keresni, mint ETF-el? 
StockSzaffi2002
StockSzaffi2002 2026. 09. 05. 11:24
Előzmény: #2762  buythedip
Szóval ha accumulating típusú ETF-et veszek TBSZ-re az megoldja a problémáim többségét?
Zoltanovitsch
Zoltanovitsch 2026. 09. 05. 10:50
Üdv Fórumtárs!
Az ETF -ekhez nem értek nekem nincs ..én egyedi részvényekkel bax-om el a pénzt... őőő bíbelődöm ..messze alulmúlva azt amit venni szeretnél! ;)  Én lenni K&H Értékpappernél... itt is óccó v ingyenes ? ETF + rendszeres befektetési reklámok jönnek az arcomba, de épp a héten jött nekem is a Lightyear reklám h ott szinte minden ingyenes!!!??? HA!!! már előre le van váltva a valutád (Náluk 0,35% a váltás és csak ebből élnek meg tán valami kamatkülönbözetből... sacc kb nem tudom) akkor tkp minden tök ingyé van!!!
Egy cimborám mondta: Ha azt érzed: túl szép h igaz legyen ..akkor ez valsz tényleg nem igaz. Na ezt érzem a Lightyearnál is .. valahogy ki kell derítenem van e turpisság.. később emelnek stb. Ha gyökérkedés nélkül tényleg ők a legolcsóbbak arra amire nekem kell akkor lehet majd váltok. :) 
TBSZ 5 évig feltörés nélkül adómentes. szinte minden. ETF is úgy tudom. (kivéve pl USA osztalék, amit az usa levesz, de az asszem kivédhető accumulated ? ETF el ami az osztalékot visszaforgatja..szintén ha jól tudom)
 :)
buythedip 2026. 09. 05. 10:49
Előzmény: #2761  Zoltanovitsch
Jól látod a volume profilt, a fehér a legnagyobb, de lehetnek más erős forgalmú szintek is.
A sáv teteje is erős támasz lehet (amíg le nem törik), ha letörik, a 61es szintet érdemes figyelni.
Capri, Dicks kalapáccsal ünnepelte a hetet. Nike, LULU nem.
buythedip 2026. 09. 05. 10:47
Azt nem tudom, hogy a Lightyear jelent-e a NAV-nak, mert EU-s, de nem Magyarországon van.
Akkor papírmunkád lesz bevalláskor. A magyarországi szolgáltatók jelentik az eredményt.
Ha TBSZ-t nyitsz, az osztalékot itthon nem adóztatják, de Amerikában igen.
Az osztalék 1% körüli, így izgalmasabb kérdés, milyen devizában vennéd meg, mert többet fog mozogni a Ft-hoz képest, mint az éves osztalék.
Eleve nem mindegyik fizet osztalékot, van accumulating típusú.
Van HUF-os SP500ETF is, de nem hedgelt ha jól tudom, tehát ha a Ft erősödik, eshet az értéke.
Vagy az eladáskori nyereség adójára gondoltál?
Zoltanovitsch
Zoltanovitsch 2026. 09. 05. 10:37
Előzmény: #2755  buythedip
Lulu
Ejj Dip kolléga ilyen csártokat mostanábank kezdek látni.. tehát tök újak nekem. :D Oldalt van a volume ahogy látom... aha 61, 5 nél a legnagyobb. oké ennak akkor az lenne az üzenete h ott egy erős támasz kell legyen? V le is kell jönnie addig (Most a tankönyv szerint kérdezem..gondolom igen.)  Amúgy... 61 nél ha lejön oda lehet tényleg venném..bár ott meg nagyon foche-nék h value trap..ha a márka haldoklik és azért esett oda. 
Ez is kicsit Nike stori (nekem madártávlatból) csak a Nike nagyobb de az is egy BET lett h bejön a Win now fordulat. Itt remeg a kezem és nem merek venni (bővíteni.. mert szerencsére van sok jóval drágábban :D  ) 38 nál SEM. :D 

Topik gazda

aktív fórumozók

friss hírek További hírek