- Vajon mi lehet a kiinduló oka, egy ilyen jellegű törvény meghozatalának, ami olyan görcsös beavatkozásra késztet, hogy kikössék, hogy kötelezően, milyen nyelvet kell használniuk a kinti magyaroknak az egymás közötti nyilvános érintkezésben. Szerinted ez elfogadható?
- Van szerinted ehhez fogható korlátozás itthon?
- Legvégül. Szerinted milyen államok lennének itt a régiónkban ha a te elképzelésed szerint minden kissebbségnek feltétel nélkül bele kellenne olvadniuk az adott államba, ahol tartózkodnak?
Magyar lenne mindenki, aztán török, aztán osztrák, stb. ahogy végighaladunk a történelmen.
- Leírnád nekem pár pontban, hogy miről szól az említett államnyelv törvény?
- Szándékozunk-e, korlátozunk-e "mi" itt magyarországon ehhez hasonlóan, vagy ugyan így korlátozni, bármely itt élő kissebséget?
- Saját szándékukból (pl. a Szlovák állam területére vándoroltak, mert ott szeretnének élni) vagy kényszer eredményeképp kerültek e szülőföldjukkel egyetemben egy külföldi államigazgatás területeére a jelenleg kint élő magyarok.
- Amennyiben az Ő döntésüktől független a kialakult helyzet, akkor milyen jogon várod el a nemzettudatuk feladását, főleg, hogy Te olyan szerencsés helyzetben vagy hogy nem kell/kellett átélned az kinti magyarokat ért nehézségeket.
- Ha a nézőpontod szerinted helyes, akkor miért tartja fontosnak az Únió, hogy a kisebbségeket különféle jogok illessék meg
- Mért jött olyan állásfoglalás az EU-ból, hogy aki az említett állmanyelvtörvénnyel egyetért, kitalálta, az még nem érkezett meg Európába felfogás és gondolkodás tekintetében?
nem is kérni kell:) megerősödnünk gazdaságilag, morálisan, kultúránkban aztán úgy mint Koszvó szépen ezeken a területeken kikiáltani a függetlenséget egy egységes és erős Magyarországgal (na ez lesz a nehéz) a hátuk mögött
de ha nekünk, majd nemzeti érdekeket képviselő kormányunk lesz a határon túlim magyarokkal összefogva megadva mindenkinek, aki kéri a magyar állampolgárságot
első körben kulturális majd gazdasági közigazgatási autonómiát is ki fogunk harcolni
pl csalóközi autonómia
székelyföldi autonómia
aztán pedig függetlenség és csatlakozás az anyaállamhoz:)
a nevemből is kiderül, hogy pénzzel (tőzsdével) foglalkozok... ott bizony csak a tények számítanak, nem az érzelmek. és ez átragadt a magánéletemre is...
kívülállókén, tényszerűen vizsgálok mindent. ez van...
szó sincs arról, hogy tagadnám a magyarságukat. cask a jelenlegi rendszerben a jelen körülmények között irreálisak a követeléseik... amíg létezik szlovákia, és ott vannak a határaik, ahol vanank, addig biztos nem érvényesül az ottani magyarság...
valamennyire megismertelek itt téged az elmúlt két hónapban nem vagy annyira rossz gyerek :))
csak totál más a véleményed pl nemzettudatról és ahhoz kapcsolódó dolgokról, érzésekről ez persze nekem nagyon nem tetszik, de te ilyen vagy kész ennyi:)
több szlovákiai magyart ismerek, akik itt élnek, dolgoznak... és ők is osztják a véleményemet (akarom mondani én osztom az ő véleményüket)...
tudod van, akinek csak a szája jár(én magyar vagyok) és van aki tesz is érte, hogy valóban az legyen....
mégegyszer elmondom: én nem vitatom, hgoy ők magyar származásúak. ez tény. de ennyi. most ők szlovákiában laknak, szlovák törvények vonatkoznak rájuk... van megoldás erre a problémára.. de akkor nem egy országot kell (az ottani kisebbség miatt) megváltoztatni. hanem a kisebbségnek vagy alkalmazkodni, vagy ... amiről beszéltem.
szívesem látom őket budapesten. dolgozzanak, éljenek, beszéljenek magyarul. és adózzanak magyarul... ennyi
oylanról sohasem hallotál még, mi hogy valaki ragaszkodik a saját szülőföldjéhez?
Olyanról, hogy évszázadok óta van egy család, aki műveli az adott területet, szépíti a vidéket, ahová kijár meglátogatni ősei sírját, vagy a templomba jár, ahol tudja, hogy már az ük-ük anyját is ott keresztelték meg.
Ott ahol a rokonság s ott van és ugyanazt érzik...
Vannak ugye vándorló népek, akik ezeket az érzéseket soha nem értik meg. Ezeknek van az a fajtája Mo-n akik mindig vándoroltak, és semmit nem becsülnek, megszerzik maguknak a napi betevőt és ha ennél több van, akkor azt elisszák. Semmi gondjuk, semmi felelősségük. Ha valami rosszra fordul akkor odébbmennek.
Aztán vana másik fajta, azok a népek, akik az őket befogadó népeket fagyöngy módjára kiszívják, mind gazdaságilag, mind kulturálisan, mind öntudatilag. Mert az öntudatlan ízekre szaggatott népet a legkönnyebb kifosztani. Aztán, ha már sáska módjára mindent elpusztítottak, vagy elraboltak, akkor a kimentett aranyaikkal, gyémántjaikkal keresnek egy másik helyet...
Az ilyeneknek nem nagyon lehet elmagyarázni, hogy mit jelent egy 1100 éves ország és egy többezer éves múlt...
én nem azt modnom, hogy ők nem magyarok. olvasd vissza, végig szlovákiai magyarokról beszéltem... igen, magyarok.
csak azt vitatom, hogy egy másik országban igenis el kell fogadni, hogy az ottani hatalom nem nézi jó szemmel az ő követeléseiket....
és a másik meg, (amire a téma is irányult) mi innen, Magyarországról, magyarok, milyen jogon szólunk bele a Szlovákiai belpolitikába??? Minden országnak nemzetnek megvan ugyanez a harca, ami másokra nem tartozik
2009-ben az országhatárok már nem szabnak akkora gátat, mint korábban...
ha én úgy gondolom, hogy angolok az őseim, szeretnék angol kultúrában élni, angol fizetéssel. és az angol nemzethez akarok tartozni, akkor fogom magam, és kimegyek angliába...
egész hihetetlen moneyworld gondolkodásmódja...
Szinte nem is tud vele mit kezdeni egy egészségesen hazafias gondolkodású ember.
Érdekes, hogy az ilyen típuső emberek általában azt mondják, hogy igen, az történelem, felejtsük el, hogy mi Magyaro területe (még jó, hogy nem azt mondják, hogy térjünk vissza arrra az időszakra, amikor Mo fel volt darabolva, mert amit egyszer már fel volt darbolva, az fel kellene, hogy darbolva legyen), de ugyanakkor a zsidó holocaust kérdéskörét és a sorozatos megemlékezéseket és azóta is folyamatos kárpótlásuk, az nem zavarja őket, sőt, azt fokozni kellene...
De mielőtt eltéríteném a témát...
Mondj egy országot a Kárpátmedencében a 800-as évek előttről?
Mondj egy avar, vagy egy szlovák királyt!
Egyedül a horvátoknak volt itt ezen a részen valamiféle alkotmányos államformaszerűségük, őket nem is olvasztották be soha a magyar királyságba, évszázados personal unio volt...És nem hogy nem olvasztották be a horvátokat, de saját rendi vezetésüket is megtarthatták...
Ha a magyaroknak csak akkora jogokat adnának meg, amit 1848-49-ben a kisebbségek a magyarok megadtak, már akkor is boldogabbak lennének a mai magyarok. Pedig akkor a kisebbségek ellenünk harcoltak az elnyomás miatt...
Miért nem költözik át Magyarországra? medmondom neked: mert baromira tetszik, hogy szlovák színvonalú fizetést kap euróban, és abból sokkal kevesebbet adózik... aztán a háttérben meg álszentül kiabálja, hgoy de ő aztán igazi magyar...
dolgozzon magyar pénzért, magyar adórendszerben...
azt már nem... na ilyen magyar érzelmű emberekkel valahogy nem tudok azonosulni
én nem ellenük vagyok... csak ne szlovákiában magyarkodjanak, ha annyira magyarok akarnak lenni...
Magyarországon, ugye nagy számban jelen van a cigányság. akik kikérik maguknak, hogy őnekik van saját kultúra, saját nyelv...
basszus, ha Magyarországon akarnak lakni, akkor felejtsék el, vagy menjenek vissza oda, ahol van a hazájuk azt csá....
gondolom nem szimpatizálsz annyira a cigány érdekekkel... nos ugyanez van szlovákiában a szlovákok oldaláról. egy érthető ehlyzet van.
az ott szlovákia. szlovák törvényekkel, szlovák nyelvvel.
Magyarország itt van. el lehet dönteni, hogy hol akar élni.
Szlovákia pontosan azóta létezik, hogy létrejött a Szlovák állam.
Magyarország is az államalapítás óta létezik. cska a kettő között van némi időeltolódás. És a magyarok is erőszakkal beolvasztották az itt élő több nemzetet a sajátjuk közé. Ez az élet rendje...
De 2009-ben Magyarország és Szlovákia két külön ország. Ezek tények
Az 56-os menekültek is a rendszerváltás óta jönnek vissza Magyarországra mert magyarok. Akkor a szlovákiai magyarok is jöjjenek Magyarországra mert magyarok. vagy ha nem jönnek, akkor meg ne magyarozzanak...
ha azt mondanák nekik, hogy jólvan, akkor fizessetek magyarországi adókat, jónagy részük gyorsan más állásponton lenne...
igen , sajnos a nemzeti öntudatot Mo-n a kommunisták és a Károlyifélék - vagy a mostani jogutódjuk az szdsz.
Sajnos az is egy elemi hiba volt, hogy az oktatási tárca a szadesz kezébe került.
Amúgy ha megnézzük mely területek vannak Mo-n a legnagyobb gondban, azok mind azok a területek, amikre a szadesz rátette a kezét...
amúgy ilyenről még nem hallottam sehol a világban, hogy valaki aki egy nemzet tagja az a sajátjai ellen szóljon az azokat elnyomó, megfélemlítő nemzet oldalára állva
érdekes kun béláék és károlyiék kezdték, ezek szerint te velük vállalsz ideológiai sors közösséget a nemzeted ellen
ha már egyszer a magyarságukat, a származásukat kutatják, akkor nem elég visszamenni 1918-1920-as évekbe... előtte is volt élet... és előtte is ugyanúgy mentek a hatalmi/pozíciós harcok...
jó... akkor borsodban a cigányságot segítsük saját anyanyelvéhez és kultúrájához, ott talán még a 10%-on is felül vannak...
ehez mit szólsz?
vissza lehet sírni a régi nagy Magyarországot, és meg lehet emlkezni róla. De az már elmúlt. és kérdem én: miből lett az a régi nagy Magyarország? előtte kié volt dalmácia? erdély? kárpátok? kárpát megendce...
a magyarok ugyanúgy rátették a kezüket az itteni területekre a vándorlások végeztével, mint ahogyan a háborű végeztéval azt mások szétdarabolták.
Csak a "fegyvernem" volt más...
és a Szlovákiában élő magyarok inkább nevezzék magukat kárpátaljaiaknak, akik egy darabig átmenetileg a magyarság-hoz tartoztak. így teljes a kép...
egy átmeneti múló állapotot akarunk a magunkévá tenni teljes egészében.... az volt, elmúlt...
ha ő nem akar a szlovák népbe beolvadni, akkor ne Szlovákiában éljen...
madgaban igaza a Csaló - közben többségében magyarok élnek és kb. 500 ezer magyar él a Felvidéken javarészt annak déli részén államalkotó nemzet ott illetve megkérdezésük nélkül szakították ki őket az anyaországból 1918 - 1920 között a csehek mert szlovákia 1938 (Tiso fasiszta bábállama) novemberéig nem is létezett igazából pedig 1993-ban jött létre
ja , de az itt élő szerbek aránya kb. 0,5%, míg a szlovákoknál 10% amagyarok létszámaránya...
A hollandoknál és a belgáknál is lehet a másik nyelven is ügyet intézni, de sztem svájcban meg legalább 3 nyelven.
Olyan meg a világon nincs, hogy az anyanyelv használatáért 5000 EUR-os pénzbüntetéssel súlythatják...
Hihetetlen, hogy mennyire közömbös vagy nemzettársaid sorsa iránt...Ilyenkor azt mondom, de szép lenne ha egyszer a saját életedben megtapasztalnád milyen az, úg yistenigazából, amikor kiszolgáltatottá válsz...
Tudnád-e ugyanilyen magas lóról osztani a látszólag tárgyilagos észt?
polgar info