Topiknyitó: Törölt felhasználó 2008. 10. 31. 17:32

hülye ötlet  

Sziasztok

Van egy ötletem csak érdeklődnék h ebben mi a hiba. Eléggé bonyolult remélem vki megérti :)

Az ötlet az alábbi: Legyen a MNB a világ legnagyobb forex brokere hogy csökkentse a lakosság árfolyamkockázatát akár teljes mértékben :)) mondtam h hülyeség :)

Az ötlet lényege h a lakosság hosszú lejáratú hiteleit pl lakáshitel a MNB egy swap ügylet keretében előre bebiztosítja. Tehát ha az ügyfélnek összesen 10.000.000 ft ot kell visszafizetnie x éven belül akkor a 10.000.000 ft értékben a mnb vesz chf-et és elad huf-ot. (chf/huf-ot longol) A dolog lényege az h ehhez az ügyfélnek elég lenne 100.000 ft letét sok forex-es brókercég 1:100 -as tőkeáttételt kínál (van aki 1:500-at is) a fedezetet a 100.000 ft mellett a mnb devizatartalékai adnák.

Szóval az üfél minden hónapba az előre megbeszélt (pl 100.000 ft)-ot törlesztene függetlenül az árfolyamnyereségtől. Ha pl árfolyamveszteség miatt 110.000 ft-ot kéne fizetnie havonta a mnb az ellenpozíció nyereségéből fedezné a különbséget. Ott is havonta csökkenne a 10.000.000 ft a törlesztések nagyságával. Viszont ha az üfélnek csak 90.000 ft-ot kéne fizetnie akkor is 100.000-et fizet ami fedezi a mnb-nél lévő üzlet veszteségét. Tehát az üfél mindig ugyan annyit fizet.

Sokat gondolkodtam abban h ebbe mi a hiba mert biztosan nem ennyire egyszerű az egész különben már rég megcsinálták volna. Az egyik buktatója a dolognak a swap a csereüzleten a chf vételért kamatot kapna a mnb viszont kamatot kéne fizetnie a forintért de ha egyszer magának fizeti ettől akár el is tekinthetne és még a chf kamatát is lenyelhetné. Vagy azt nem magának fizeti talán itt lehet a bibi ? jah és a 100.000 ft a törlesztés végén visszakerülne a hitelfelvevőhöz.

Valaki legyenszives megmondani h ebbe mi a hiba mert a csodákba én sem hiszek ez miért nem jó elméletileg? Talán ott h a pozició miatti napi kamatot (swap) nem az MNB-nek kell fizetni?

Bocs h ilyenekkel fárasztalak titeket :) Lehet megártott a vizsgaidőszak :)

Zoli
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2008. 10. 31. 18:27
Előzmény: #5  Törölt felhasználó
Kábé ez is kaszinó szintű ötlet volt. Sok sikert a pókerban. szia
Törölt felhasználó 2008. 10. 31. 18:16
Előzmény: #4  Törölt felhasználó
A fedezetértékelés a bankok dolga ahol felveszik a hitelt (eddig is az övék volt) a kockázat is az övék marad mint eddig. A MNB csupán segítene felvenni egy tőkeáttételes pozit... Deh mondtam h ez még nagyon nem egy kiforrott ötlet. És pont rosz időben jönne jól az ellenpozíció amin nyereség lenne...

De értékelem h valaki hozzá tudott szólni a témához tényleg. Elképzelhető h neked van igazad. Én most megyek pókerezni a haverokkal.

Szia
Törölt felhasználó 2008. 10. 31. 18:03
Előzmény: #3  Törölt felhasználó
Értem, szerinted az MNB lesz a forex bróker aki bármilyen lakóssági igényt bevesz x100 tőkeáttétellel?

Kérdés: fedezetértékelés? (ingatlanok)

MNB 17 milliárdos tartaléka kevés volt a mostani helyzet kezeléséhez. Biztos nem véletlenül.

Gondolom az IMF hitelkeretet használnád elképzelésedhez. :) Talán ezt az egész ötletet nekik (IMF) kellene először elküldeni, értékelésre.
Törölt felhasználó 2008. 10. 31. 17:55
Előzmény: #2  Törölt felhasználó
A 100.000 ft- a 10.000.000-s swap üzlet fedezete. Ez több forex bróker is engedi csupán annyi kéne h - ba is mehessen az egyenleg amit a mnb a devizatartalékaiból előlegez meg. És hó végén törleszt az ügyfél. (olcsóbb a frankhitel) (v a nyereséggel egészíti ki az esetleges árfolyamveszteséget a bank (drágább a frankhitel)) Ha válság van akkor a swap ügyleten nyereség van ami miatt a tömeges csődök nem érintik a mnb-t.

Az elgondolásom miatt csökkenne a nemfizetés kockázata ami mindenkinek jó pont ez a lényege. (a megvalósítás miatt gondolom h nem lehetséges)

Nah mind1 azért kösz :)
Törölt felhasználó 2008. 10. 31. 17:46
Előzmény: #1  Törölt felhasználó
Hibák:

- A fedezetnek használt lakásárak eshetnek.

- A törlesztők tömegesen jelenthetnek csődött (recesszió).

/Kábé ezek miatt ment tönkre a piaci alapon 0% os önrészt kérő amcsi bankok. A te konstrukciód is hasonló./

" Az egyik buktatója a dolognak a swap a csereüzleten a chf vételért kamatot kapna a mnb viszont kamatot kéne fizetnie a forintért de ha egyszer magának fizeti ettől akár el is tekinthetne és még a chf kamatát is lenyelhetné"

- Nem véletlenül fizet a magyar állam extra kamatot a külföldieknek. Az országkockázat benne van. A chf-forint közötti kamatkülönbözet is elég, hogy tönkre menjen, gyors ütemben.
Gazdasági növekedésünk jövőre valszeg negatív lesz.

Plusz:
A politikusok túlköltekezése is elég lenne, ahhoz, hogy az egész elképzelésed gallyra tegye.
Szívesen.

Topik gazda

Drogos
5 4 3

aktív fórumozók

friss hírek További hírek