Közgazdászként biztosan ismered a Pareto-elvet. Ennek értelmében az egészségügyben is a költségek legjelentősebb része az esetek egy nagyon kis százalékában merülne fel.
Mi történne ilyenkor ? Lenne akkora függetlensége az ellátó inézménynek, hogy egy komoly kiadással járó műtétről a finanszírozó biztosító jóváhagyása nélkül döntsön ? Vagy csak várnak és várnak egy esetleg soha meg nem érkező beleegyezésre ? Vagy majd jelzálogot tesznek a beteg házára ?
Miközben itt etikátlan időhúzás zajlik, mely akár emberek életébe kerülhet, addig a biztositottak többsége meg elégedett lenne.
Akkor ez egy jó rendszer, vagy egy embertelen ?
(Tisztában vagyok vele, hogy most is sokat kell várni egyes esetekben, ezért sem kerülhetö el a reform.)
A pontrendszerrel is bajom van.
A társadalom sok egészségtelen szokást burkoltan támogat. (Sok munkahelyen pl a cigaretta szünet az egyetlen elfogadott indok a munka közbeni pihenésre.) De aki dohányzik az a pontrendszerben már hátrányból indulna.
vagy
A rendszerbe mindenki egy eü előtörténettel lépne be. De aki jobb körülmények közül jön, annak kevesebb baja van, eleve kedvezőbb pontszámmal indulna. Rendben lenne ez igy ?
Szerintem nem !
Mi történne ilyenkor ? Lenne akkora függetlensége az ellátó inézménynek, hogy egy komoly kiadással járó műtétről a finanszírozó biztosító jóváhagyása nélkül döntsön ? Vagy csak várnak és várnak egy esetleg soha meg nem érkező beleegyezésre ? Vagy majd jelzálogot tesznek a beteg házára ?
Miközben itt etikátlan időhúzás zajlik, mely akár emberek életébe kerülhet, addig a biztositottak többsége meg elégedett lenne.
Akkor ez egy jó rendszer, vagy egy embertelen ?
(Tisztában vagyok vele, hogy most is sokat kell várni egyes esetekben, ezért sem kerülhetö el a reform.)
A pontrendszerrel is bajom van.
A társadalom sok egészségtelen szokást burkoltan támogat. (Sok munkahelyen pl a cigaretta szünet az egyetlen elfogadott indok a munka közbeni pihenésre.) De aki dohányzik az a pontrendszerben már hátrányból indulna.
vagy
A rendszerbe mindenki egy eü előtörténettel lépne be. De aki jobb körülmények közül jön, annak kevesebb baja van, eleve kedvezőbb pontszámmal indulna. Rendben lenne ez igy ?
Szerintem nem !
www.tbmentok.net
Autóm totálkáros lesz, nekem 2 hétig fáj a nyakam, de megúszom.
A tényállás teljesen egyértelmű, a biztosító mégsem fizet. Egyi kifogás a másik után, egyik átlátszóbb mint a másik. Kiabálás, feszültség, időhúzás. Hónapokig járok a nyakukra, végül 7 hónap alkudozás után egy hálózsákkal jelenek meg a biztosítónál, mondván addig én innen nem megyek, amig a kártéritést meg nem kapom. Vállalok minden további konfrontációt !
A biztosító fizet!
Nézem az emlitett honlapot. A nevén nem nevezett biztosító ott virit a TB 49 %-ára pályázok között.
Kérdésem:
Ha öreg leszek, beteg és költséges orvosi beavatkozásra lesz szükségem, hogyan fogom tudni érvényesiteni az érdekeimet ? Milyen módon tudok kiállni magamért ?
Egy hasonló helyzetben hogyan tudok évekig alkudozni ?
A pénz az egyik legfontosabb érték. Sok más érték mellett. Ilyenek a szolidaritás, az etika, az összetartás. Egy társadalom egészsége ezeknek az értékeknek az egyensúlyán alapul.
Véleményem szerint a társadalombiztositást és az egészségügyet másképpen kell megreformálni, a magántőkének ott nincs helye !
Vizitdij O.K., kamatadó O.K. - ez még belefér, ha nem lehet elkerülni.
De ne essünk át a ló túloldalára !
A magántöke beengedése a társadalombiztositásba NEM O.K. !!!
Nem értek egyet vele !!!