Topikgazda: Törölt felhasználó 2004. 09. 28. 09:29

Se kecske, se káposzta - az árfolyamnyereség-adó buktája  

Ugrás a cikkhez
"Úri huncutság ez kérem szépen"- mondta a tőzsdéről K. József, s elvitte a pénzét a Baumagba fialtatni. A pénz elment, most K. József 300%-os THM-ű kölcsönből finanszírozza életét. A magyar lakosság pénzügyi kultúrája döbbenetesen alacsony színvonalú, az emberek tömegeinek szeme előtt a demagóg politikai ígéretek hatására egy paternalisztikus állam képe lebeg, amely majd megoldja problémáikat.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=45923
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
PF_modi1fasz_anyjatbsszameg9 2020. 11. 12. 02:01
Törölt hozzászólás
erikom 2004. 09. 29. 11:11
A null-szaldós rendszert úgy értettem, hogy minden elemi tőzsdei ügylet egy-egy, azonos árfolyamon történő, egyidejű eladásból és vételből áll. Az összes ilyen elemi egység null-szaldós, függetlenül a külső-belső forrásoktól. Ezért az elemi egységek összege is nulla. Ettől függetlenül a vállalatok piaci értéke különböző okoktól függően változhat: nőhet, csökkenhet.
Törölt felhasználó 2004. 09. 29. 09:13
Előzmény: #16  cshornyak
vagy Amerikában :)
cshornyak 2004. 09. 29. 08:54
Előzmény: #1  portfolio
Teljesen egyetértek. Elképesztő és határtalan politizálás folyik ebben az országban.
Sajnálato s tény hogy ezeknek a populista felhangoknak és ötleteknek egyetlen párt sem szab gátat (pl.meg lehetne kérdezni a leendő miniszterelnöktől hogy hogyan beszélhet egyenlő közteherviselésről mikor a saját életútja és eddigi szakmai karriere sem példázza ezt. Az egészről csak egy közmondás jut eszembe Bort iszik vizet prédikál.)
Egyetlen lehetőség van a magyar kisbefektetőknek is európában kell gondolkozniuk.
Törölt felhasználó 2004. 09. 28. 20:27
Azért írtam ezt le, mert tényleg tragikomikus, hogy milyen egyszerû linkekkel nem él a kormány... Vagy csak az SZDSZ látványos erõdemonstrációjáról lesz szó... \"Megakadályoztuk a tõzsdei nyereségadót!\" címmel. Mind a kettõ óvodás dolog és igen elegem van ebbõl, ezért csatlakoztam csupán.
Törölt felhasználó 2004. 09. 28. 19:44
Előzmény: #12  Törölt felhasználó
Jó a hasonlat, Civin úr. Csak itt pont a fordítottja van: a gazdaságpolitikai eredményessége a kérdés és pont a tőzsdei nyerőt nyírbálja...
Törölt felhasználó 2004. 09. 28. 19:39
Előzmény: #12  Törölt felhasználó
...es akkor nezzuk a kozeppolgart:
http:/ /www.portfolio.hu/ci kkek.tdp?k=3&i=45941
.
es a gazdasagpolitikarol is lehetne vitatkozni. rosszabbik eset, ha nem lehet, mert nincs is....
Törölt felhasználó 2004. 09. 28. 19:28
Nem szó szerinti idézet Bill Clinton "Életem" című könyvéből:
- És a középosztály nem sérül túlságosan, ha az adóját 2-2,5%-kal emeljük? - kérdeztem Mickey Kántort, aki hamisan mosolygott - Tudom, hogy mit csinálok Elnök Úr. A közléppolgár simán elviseli azt a pár százalékos adóemelést, mert tudja, ha ez a gazdaságpolitika átmegy, mennyit fog keresni a tőzsdén..."
erikom 2004. 09. 28. 16:52
Nem abszolutizáltam a véleményemet. Valójában nem is tudom mélységében átlátni. Vannak, egyébként az árfolyam változásokra elég kérdéses módon ható tényezők (pl. a technológiai fejlesztések). Érdekes lenne olyan adatokat összevetni pl., hogy a meghatározó tőzsde-indexek hogyan függenek az érintett vállalatok adott időszakok vonatkozó műszaki fejlesztéseitől. Ha ezt formálisan, az árfolyamok alapján nézzük, az elmúlt, mondjuk öt évben nem sokat növekedett a világ vezető vállalatainak értéke. Pedig műszaki fejlesztés feltehetően volt.
Törölt felhasználó 2004. 09. 28. 16:06
Előzmény: #9  Törölt felhasználó
"Azért terjesztik a Parlament elé külön törvényjavaslatban" Bocs, ezt honnan veszed, szerintem sajnos együtt adták be!
Törölt felhasználó 2004. 09. 28. 15:34
Nem kell izgulni. Az árfolyam nyereség adó nem lesz bevezetve. Azért terjesztik a Parlament elé külön törvényjavaslatban, hogy az adócsomagtól függetlenül legyen a Parlamentnek mit elutasítani. Márcsak azért is, hogy az árfolyamnyereség adó ne riassza el a külföldi befektetőket. Hiszen ezek tartják a tőzsdét életben. De ha ez az adó mégis bevezetésre, én inkább azon izgulnék, hogy a kincstárjegyek kamatának a megítélése marad e kamat (adómentesen, vagy az is árfolyamnyereségként lesz kezelve. Igaz, hogy ez utóbbi (és megadóztatása)hátrán yosan érinti a kincstárjegyet vásárló külföldi befektetőket. Ez a kormány és parlament pedig nem hoz olyan döntést ami a külföldi befektetőket sujtja.
Törölt felhasználó 2004. 09. 28. 14:51
Előzmény: #7  Törölt felhasználó
hosszú távon a részvény a legnagyobb hozamot adó befektetési forma,
nem mindegy, hogy melyik részvény.
nem mindegy, hogy mikor szállsz be.
de minden trend megfordul egyszer
(még a fenti hosszú távú emelkedő trend is megfordulhat majd, ha telítődik a világgazdaság, a népesség, nem lesz tér a továbbfejlődésre... De még nem mostanában)
Törölt felhasználó 2004. 09. 28. 14:40
Előzmény: #6  erikom
Ez azert nem egeszen igaz, hisz maguk a cegek novekednek, ezaltal a valodi konyv szerinti ertekuk is novekedik, igy az egesz egyatalan nem null szaldos. Arrol az esetrol nem is beszelve mikor nem csak a penz hanem a befolyas es ezzel egyenesen a csatolt bevetelek keletkezhetnek...
erikom 2004. 09. 28. 14:23
Úgy gondolom, hogy általában is egymás zsebéből húzzuk ki a pénzt, - alapvetően null-szaldós folyamatról lévén szó - ha az összes kül- és belföldi) befektetőket egyenrangúként kezeljük. A tényleges eredmény az egyébként adóval terhelt osztalék (lenne).
UI. A tőzsde szerepét e megállapítások nem csorbítják.
Törölt felhasználó 2004. 09. 28. 11:10
Az árfolyamnyereség adót olyan szemmel kellene megvizsgálni, hogy a megváltozott adózási körülmények között mennyi adó várható (visszaeső forgalom, csökkenő árak). Egyet tudok biztosan csak abban a két évben voltam veszteséges a tőzsdén amikor volt adó 2001-2002. Lehet hogy ez ne véletlen? Egy tőzsdén csak addig lehet globálisan számitott nyereségről beszélni, míg az árak növekednek, azaz tőkebeáramlás van. Stagnáló árak mellett csak egymás zsebéből húzzuk ki a forintot. És csak néhány "sneci" mondhat magáénak folyamatos nyereséget, ugyanannyian pedig göngyölítik a veszteségeiket, mint én a 2001-2002-est.
Törölt felhasználó 2004. 09. 28. 11:07
Rég olvastam ilyen jó portfóliós cikket!
Két rövid megjegyzésem lenne:
1. Sajnos a társadalmi szintű érdekérvényesítés nálunk sehol nincs. A hazai közvélemény többnyire csak partikuláris ügyekben felháborodott hőzöngő állampolgárokat láthat néha a médiában, amint épp „érdeket érvényesítenek”. Ezen kívül az érdekérvényesítésnek egy az előbbivel szemben nagyon is csendes, sötétben zajló formáját ismerik még , amit korrupciónak hívnak. A döntéshozókig legtöbbször sajnos csak ezen a két csatornán lehet eljutni. Mindkét csatorna hatékonysága közismert…
2. Brókercégeink többsége azokba a közép- és nagybankokba olvadt be az utóbbi években, amelyek zokszó nélkül nyelték le a Csányi-Gyurcsány paktumot. Ha ezek a bankok saját érdeküket ennyire képviselik, miért képviselnék jobban a tevékenységi körükön belül marginális befektetői szolgáltatásokat?
erikom 2004. 09. 28. 10:54
A cikkel egyetértek, bár a költségvetési bevétel becslése nem életszerű. Aszerint ugyanis évente(!) minimum 2500 pontos BUX növekedésre lenne szükség. Ez ma elég valószínűtlen (természetesen külföldön is az lenne).
Másrészt a jelentős hazai inflációt is figyelembe kellene venni a nyereség számításakor.
Én a bevezetést inflációs határhoz kötném, valamint megkülönböztetném a hosszabb távú befektetéseket, mint a korábbi hozzászóló már említette.
Sajnos a hazai közép-vállalatok megjelenése és sikeres szereplése jelenleg álom. Több a kivezetés, mint az új tőzsdei vállalat. A meglévők likviditása is elhanyagolható. Úgy tűnik, hogy az egész kérdés önmagát fogja megoldani.
Törölt felhasználó 2004. 09. 28. 10:07
nagyon tetszik a cikk, különösen a kezdés elég sokat elmond a "magyar valóságról". ezt a cikket néhány országos lapban is le kellene hozni, lehet, hg vmit megértenének a politikusok is.
az őszinte véleményem (nem lesz népszerű ezen a fórumon) az, hg lehetne követni a német/osztrák példát: van tőzsdei nyereségadó, ha a befektető rövidebb, mint egy évig tartja meg a bfeketetését.
ez tökéletesen összeegyeztethető az öngondoskodás eszményével és a piac tőkebevonó funkciójával is.
üdv!

Topik gazda

his_74
4 3 3

aktív fórumozók

friss hírek További hírek