Topiknyitó: Törölt felhasználó 2009. 01. 21. 16:49

Shortolás technikai kérdései és egyebek  

Mint oly sokan én is kezdő vagyok, de nagyon! Viszont szeretném megismerni elsősorban a shortolás technikai kivitelelezését (Erste NetbrokerPro rendszer technikai alapjai) illetve a mögöttes pszichológiáját.

Tehát az első kérdésem:

hogyan zajlik le egy teljes short művelet az ENP rendszerben?
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
BudFox
BudFox 2009. 01. 25. 14:17
Előzmény: #217  Törölt felhasználó
nem úgy van..

nyitsz 10 kontraktus longot 15500 on és zárod 15700 on . keresel tisztán 16.000 forintot

nyitsz mellé egy shortot 8 kontraktus 15500 -on és zárod 15300 on. akkor kerestél 12.800 Ft-ot

az nem ugyanaz mintha 2 kontraktus longot nyitottál volna 15500 -on és zárod 15700 -on, mert az csak 3200 forint haszon..

amint megvetted, és beteszed az ajánlatodat a gépbe, külön.külön kezeli a program...legalábbis a porrtfolió -s
Törölt felhasználó 2009. 01. 25. 14:12
Előzmény: #218  BudFox
en nem fogom:-))) a long ertelme,mintha ernyo nelkul ugranal:-))
BudFox
BudFox 2009. 01. 25. 14:09
Előzmény: #215  Törölt felhasználó
a két üzlet külön - külön ment..
az aktív ajánlatok között két tétel szerepelt..

Amikor felment az árfolyam...záródott a long..
de a short még megmaradt..

Ha a program egy kalap alá venné az összes papírt, kontraktust, akkor már az elején...amikor a shortot indítottam volna..akkor zárta volna a longomat . de nem igy volt.

ki kell próbálni :DDD majd valamikor.
Törölt felhasználó 2009. 01. 25. 14:07
Előzmény: #216  Törölt felhasználó
nem ertem,ha oldalazgat nyitsz 10 10 kontit.ugyanannyit buksz,mint amennyit nyersz.,csak meg a broki keres...ha nyitsz 10 longot,es 8 shortot.akkor miert nem 2 longot es kesz?
Törölt felhasználó 2009. 01. 25. 14:04
Előzmény: #212  BudFox
Én valahol azt olvastam, hogy határidősnél FIFO elv van csak. Akkor ez nem igaz?

Tehát ha jól értem, akkor a helyzettől függően vagy a long-ot zártad elsőnek, vagy a short-ot.
Jól sejtem?

ui: Mondjuk ezt ilyen vola-s időben meg lehet kockáztatni, de amúgy az egyik ág eleve bukovárra van itélve, nem, kriszti@n?
Hisz ha a "0" pontra nem tér vissza az egyik irány zárása után az árfolyam, akkor veszteség keletkezik, 0+/-záró pozíció. Ugye?
Törölt felhasználó 2009. 01. 25. 13:57
Előzmény: #214  BudFox
azonos szamu kontival ugyanannyit buksz mint nyersz nem?
BudFox
BudFox 2009. 01. 25. 13:55
Előzmény: #213  Törölt felhasználó
volt egy olyan időszak mikor egyhelyben oldalazott..de néha megöntötték lefelé, és felfelé is..de utána mindig ott volt ahonnan elindult..

és mindkét üzleten lehetett keresni - egy napon.
Törölt felhasználó 2009. 01. 25. 13:41
Előzmény: #212  BudFox
ennek egyebkent mi ertelme van??
BudFox
BudFox 2009. 01. 25. 13:27
Előzmény: #211  BudFox
Visszatérve a portfolio -s rendszerre.

Kisshercegtől kérdeztem egyszer hogy lehet -e a határidős papírt egyszerre longolni, és shortolni ?

És a portfolio -s rendszerben lehet..

tavaly kipróbáltam egyszer.

indítottam 15500 -nál egy longot,
és ugyanakkor 15500 -ról egy shortot..
mindez úgy ment hogy a long indítása utána egyből beraktam eladásra a kontraktusokat, hogy ha felmegy eladja.
és utána indítottam a shortot..tehát eladás...ha a program belenyúlna a meglévő ajánlatokba, akkor lezárta volna a longomat..
de nem tette, hanem indult egy short...amit utána egy vételi ajánlattal szintén betettem az ajánlati könyvbe,,, és a két ajánlta elkülönülve volt látható.

Ha a program hozzányúlna
BudFox
BudFox 2009. 01. 25. 13:15
Előzmény: #205  Törölt felhasználó
Az én vonatos példámnál maradva :

Az én vonalam a Szombathely - Budapest vonal.
10 embert már tavaly felvettem Tatán, de Tatbányán ki is tettem őket..Budapestre mennének , de most ott várnak a peronon..türelmesen...

mert én a Szergejjel visszamentem Győrbe, Csornára, és Répcelakra, hogy további embereket vegyek fel.. :-))

Tehát a Tatai embereket nem hoztam vissza Győrbe és raktam ki az állomáson, hanem ők várnak..mert ha azt a 10 embert kiraktam volna a céltól 100 km -el messzebb, ők annyival rosszabbul éreznék magukat..

az új emberek meg akiket felvettem, vígan vonatozgatnak CSorna és Győr között.. :DD

Igen..nekem számít hogy év végén mennyi lesz az adó..majd év vége előtt én akarom beállítani forintra pontosan az adót.
mizsi3 2009. 01. 25. 09:55
Előzmény: #209  Törölt felhasználó
:)
Törölt felhasználó 2009. 01. 25. 03:15
Előzmény: #208  Törölt felhasználó
en itt se vagyok
el se olvasom ezt
igy valaszolni sem tudok
Törölt felhasználó 2009. 01. 24. 23:02
Előzmény: #207  Törölt felhasználó
Szerintem igaza van annak, aki azt mondja, hogy nehogy már a meglévő, adott bekerülési árú rv.-met adja el a rendszer, ha én nem akarom.
Amikor visszamegy beker.-re, akkor 0-án vagyok, +a tőkeáttételes short-val keresett pénz.
Így meg egyből realizálom a bukót. Azért pszichológiailag nem ua.
Persze mindenki döntse el magának.
Nekem nem mindegy.
Májki! Már megint miért vagy ingerült? Ezért vagy bukovárban!!! Higgadj már le!
A 90%-ba, vagy a 10%-ba akarsz tartozni? Te döntöd el! Én a 10%-ba.
Törölt felhasználó 2009. 01. 24. 22:03
Előzmény: #203  Törölt felhasználó
"ami itt folyik az mar kicsit nevetseges :)"
Egyetértek, de nem biztos, hogy ugyanarra gondolunk:)
Törölt felhasználó 2009. 01. 24. 22:02
Előzmény: #204  mizsi3
Nagyon rossz a példa, ugyanis a tőzsdén nem csak darabszámok (utasszám) és fel és leszállások, hanem árak is, amiknek az egyenlegéből nyersz vagy veszítesz. Ez hol jelenik meg a példádban? Sehol.
Ráadásul az utasszámnál értelmezhetetlen is a negatív tartomány.
Törölt felhasználó 2009. 01. 24. 21:33
Előzmény: #204  mizsi3
:)
A példa nagyon sántít, mert Budfox aki nem a meglévő 10 emberből akar leszállítani 1-2-20-at, hanem a meglévő 10-et egyszerűen ki akarja hagyni a vonaozásból :D
mizsi3 2009. 01. 24. 21:15
Előzmény: #203  Törölt felhasználó
Akkor témazáróként egy utolsó gondolat:
nyilvánvalóan "angyalok szárnyáról" megy a vita, hisz a végeredmény mindkét módszernél ugyanaz. Egyik sem jobb, mint a másik, csak más módszerrel jut el a ugyanahhoz a végeredményhez.

Hadd világítsam meg ezt egy vonatos példával.
TFH hogy adott két vonat, amelyek párhuzamos sineken mennek, ugyanonnan indulnak és ugyanoda érkeznek meg, egy állomást beiktatva. Nevezzük az egyiket BudFox-vonatnak, a másikat phxmike-vonatnak.
Mindkét vonatra induláskor 10 utas száll fel, és mindkét vonatról a végállomáson 11 utas száll le, és mindkét vonatról a közbenső megállón eggyel kevesebb utas száll le, mint amennyi felszáll.
Csakhogy, míg BudFox vonatáról 5-en szállnak le (a 10-ből), és 6-an szállnak fel, addig phxmike-éről 15-en szállnak le (a 10-ből), és 16-an szállnak fel.
Nézzük a végeredményt: BudFox-nál: 10-5+6=11 utas lesz a végén, míg phxmike-nál: 10-15+16=11 utas lesz szintén a végén.
Ugyanaz a végeredmény? Igen, de más módszerrel jött ki.
Phxmike azt mondja, hogy nem tök mindegy, hogy ideiglenesen mínuszban volt a létszám a vonaton, ha a végén ugyanannyian voltak.
BudFox meg azt mondja, hogy ő nem akar, még ideiglenesen sem negatív létszámot a vonaton.

Két különböző módszer, két különböző mentalitással ugyanazzal a végeredménnyel jár, de mégsem ugyanaz. A phxmike-féle lazább, magabiztosabb, kockázatvállalóbb, míg BudFoxé konzervatívabb, kockázatkerülőbb, bizonytalanabb. Ki-ki habitusa szerint eldöntheti, hogy melyik áll hozzá közelebb, csak ne fikázzuk a másikat azért, mert ő másik módszert részesti előnyben, hisz a vége ugyanaz. Ja, és nem kell durcáskodni sem ugyanezen okok miatt.

Bocsi, ha hosszú lett. :)
Törölt felhasználó 2009. 01. 24. 19:37
Előzmény: #202  Törölt felhasználó
ami itt folyik az mar kicsit nevetseges :)
nem is a shortolasrol van szo hanem arrol hogyan konyveljuk le a shortolast kockas fuzetbe ...
hihi nevezzetek at a topicot en azt hiszem nem igazan olvasom tobbet
sziasztok :)
Törölt felhasználó 2009. 01. 24. 19:21
Előzmény: #198  BudFox
BudFox és akkor mi van ha realizálod a bukót? A bukó így is úgyis bukó. Akinek van OTP-je, az most 2250-et ér. Se többet, se kevesebbet, ha realizáltad, ha nem. Minden ezzel ellenkező nézet csak önámítás.

Ha van 1000 OTP-d bukóban és te 1000 OTP-vel napon belül shortolsz, akkor tök mindegy, hogy eladtad az 1000 papírodat majd visszavetted, vagy megmaradt az 1000 papírod és mellette csináltál egy 1000 db-os shortot. Az egyenleged a végén pontosan ugyanannyi lesz.
Törölt felhasználó 2009. 01. 24. 19:16
Előzmény: #199  mizsi3
Pedig bizony izoltanak van igaza.
Nincsenek megcimkézve a papírjaid és a piac se tudja és nem is érdekli, hogy melyikkel vagy nyerőben, melyikkel bukóban. És nem is számít. Ha van 1000db OTP-d és mind különböző áron lett beszerezve, majd eladod egyesével mind különböző áron, totálisan mindegy, hogy melyiket adtad el milyen áron, azaz melyiket melyikkel párosítod össze, az egyenleged ugyanannyi lesz.
Természetesen adó miatt év végén mondjuk lehet olyan szitu, hogy kisebb profittartalmút akarsz realizálni, esetleg éppenhogy bukót jó realizálnod. Adót leszámítva totálisan mindegy.

Topik gazda

csapa
4 4 3

aktív fórumozók