Érdekes a gondolatmeneted. "..delta vírus még oda fog csapni az Usában..." Tehát gazdasági visszaesést vársz a Covid miatt, emiatt pedig részvény árfolyam emelkedést. Érdekes. Vannak olyan részvények, amik eléggé Covid állók, de az pont nem a bankszektor. Az is furcsa, hogy csak az USA-ban verne oda a delta, amikor oltottságban hasonló a helyzet, csak ott nem az alig valamit érő kínai vakcinával lettek beoltva az emberek, mint itthon...
Az elemzői és a kereskedői képességek külön álló halmaz, teljesen mást követelnek meg. Van olyan elemző, aki jól látja a jövőt, de képtelen kereskedni és van olyan kereskedő, akinek az előrejelzései csapnivalóak, de eredményesen kereskedik, és vannak azok, akik egy elemző meglátásait képesek eredményesen lekereskedni, a sajátjukat a legritkább esetben. Ha egy elemző a saját szubjektív véleménye alapján lép pozícióba, akkor állandóan ott lesznek benne a kétségek, látja a veszélyeket, ami a pozíciójával szemben fennállnak (korán zár), vagy éppen alulértékeli és nem zárja a stophelyszínen a pozíciót, óriási veszteségbe taszítva magát. Szükség van objektív tényezőkre (mert azok mérhetőek, statisztikák állíthatóak fel rá) és szükség van egy komoly risk managementre, enélkül nem lehet stabilan, hosszútávon eredményesen kereskedni. Nem az a nagy dolog, hogy elképzeléseket gyártsunk, illetve megtanuljuk elemezni, ezek szerintem könnyű dolgok, ha van forrás, információ hozzá. Az igazán nehéz a meglátások lekereskedése, mert ott még nem is a piac, hanem a saját félelemek és hiedelmek, a saját psziché a legnagyobb ellenfél.
Kicsit későbbre tolódik a FED szigorítása, de elkezdik idén. Erre volt egy kis felpattanás, mert ennél nagyobb szigort várt a piac, ezért pattant egy picit felfelé. Ha megfigyelitek, forgalom nélkül emelkedett. Ez semmi jót nem jelent a longosoknak. Hamarosan jönnek a long zárások és megy vissza 17K felé, teszteli a támaszt újra.
Néha felmerül bennem mikor a tőzsde és azonbelül a technikai elemzés kapcsán ekkora és sokrétű ismeretanyagot látok valakitől, három dolog. 1, vajon aki ennyi mindent tud, az nem zavarodik-e bele a tudalekosságába? 2, A tett halála az okoskodás... Tehát, lép-e ha már ennyi minden tudás alapján meglátja és fel ismeri a valószínű "tutit"? 3, Eddig akiket ismertem és ilyen szinten mélyedtek el az ismeretek és okoskodás süllyesztőjében, mind játék pénzzel tőzsdeztek...! (valahogy úgy mikor valaki a jatekteremben a rulett asztalnál ül, kezében füzet és irkálja a gép dobásait, Feltéve a játékra 1-1Ft-ok voltak... 🙂)
Véletlen volt, pont ránéztem a topikra. Mindenki másképpen csinálja, sokféle elemző van még technikai vonalon is. Én nézek Elliottot, trendvonalakat, támaszokat, gyertya jelzéseket/formációkat, indikátor-konfigurációkat, sőt sokszor szentimentet is. Vannak egyszerű eszközök, pl a korrekciós csatorna, vagy bonyolultabb, "inas indikátorok" használatával kiegészített konfigurációk, az egésznek talán a képzelet szab határt, hisz a technológia rendelkezésre áll. A végén pedig sokszor a varázslat rosszul sül el, mert nincs vége a korrekciónak, vagy nem korrekció fut.
OTP részvényesek ide!