Topikgazda: Törölt felhasználó 2006. 01. 16. 08:24

Almunia: elérhető cél a 2010-es magyar euró  

Ugrás a cikkhez
"Ez a cél lehetséges, elérhető", ha a szükséges intézkedéseket a magyar kormány időben megteszi - jelentette ki Joaquín Almunia, az Európai Bizottság pénzügyi biztosa az MTV pénteki Este című műsorában azzal kapcsolatban, hogy múlt szerdai ülésén a testület kiigazításra, kiegészítésre visszaküldte a magyar konvergencia-program ot.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=63606
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2006. 01. 20. 09:13
Előzmény: #35  Törölt felhasználó
"Amire meg nem tudsz ellenérvet arra meg odaírod, hogy "Klasszikus MSZP-SZDSZ propaganda... ....semmi különös tartam nincs." "

- Csak az baj, hogy pont Te vagy az, aki nem érvekkel érvel... ...én tényeket írok, eszközöket elemzek, míg Te erre azt írod, hogy nem tudok ellenérvet... ...mire is nem írtam ellenérvet?
Törölt felhasználó 2006. 01. 20. 09:11
"Belekevered Rákosit egy olyan témába - nyugdíjrendszer - ami az egész fejlett világban megoldatlan. Mit szólnál ha a mostani helyzetet arra vezetném vissza, hogy Horthy belépett a háborúba? "
- akkor azt mondanám, hogy ez nem befolyásolta a tulajdoni viszonyokat, azaz nem borított fel egy, ma már Magyarországin sem vitatott alapvető jogot, a tulajdonhoz való jogot, azaz a II. VH összes pusztíása (ami nem volt kicsi szerte Európában) eltörpül ahhoz a pusztításhoz, amit az államosítás okozott, s ezt ma már az MSZP-SZDSZ sem vitatja... ...csak Te...
"Belekevered Rákosit egy olyan témába - nyugdíjrendszer - ami az egész fejlett világban megoldatlan. Mit szólnál ha a mostani helyzetet arra vezetném vissza, hogy Horthy belépett a háborúba? "
- akkor azt mondanám, hogy ez nem befolyásolta a tulajdoni viszonyokat, azaz nem borított fel egy, ma már Magyarországin sem vitatott alapvető jogot, a tulajdonhoz való jogot, azaz a II. VH összes pusztíása (ami nem volt kicsi szerte Európában) eltörpül ahhoz a pusztításhoz, amit az államosítás okozott, s ezt ma már az MSZP-SZDSZ sem vitatja... ...csak Te...
Törölt felhasználó 2006. 01. 20. 09:06
Bocs, de most nem kell véeini a FIDESZt, hiszen ellenzékben van, azaz nincs befolyása a történésekre... ...azaz minden felelősség a mindenkori kormányoké, amiket lehet ugyan támadni, de ezzel párhuzamban nem lehet és kell védeni senkit, hiszen az ellenzék sohasem befolyásolja érdemben a napi történéseket... (Persze kisebb módosító javaslatokat tehet, illetve nem lényegbevágó törvényekbe lehet beleszólása, sőt, kell is hogy halljuk szavát (legyen az FIDESZ, MSZP- SZDSZ), de az nem azonos a felelősséggel, ami a mindenkori kormányé...)
.
folyt.köv.!
kedves eko!

hát erről írtam. ide dobsz egy olvashatatlanul hosszú litániát. Az egésznek csak az a célja, hogy szídd a kormányt védd a Fideszt.
Megpróbálok rövidebben válaszolni.
A végén kezdem
"Az MSZP-SZDSZ kormány az hitelesebb, mint az eu, jól értelek? Szerintem tévedsz!!!"
:o)))) Na itt látszik egyértelműen a szemüveged. Nem az MSZP-SZDSZ kormányhoz képest! Önmagához képest. Se a németeknél, se a franciáknál, se a görögöknél, stb, sehol sem tartják be azt amit nálunk be akarnak tartattni. Olyanok mint az a gyerek akit a nagyok megvernek és ezért megpróbálja megverni a kissebbeket. Nevetségesek.

Belekevered Rákosit egy olyan témába - nyugdíjrendszer - ami az egész fejlett világban megoldatlan. Mit szólnál ha a mostani helyzetet arra vezetném vissza, hogy Horthy belépett a háborúba?

Amire meg nem tudsz ellenérvet arra meg odaírod, hogy "Klasszikus MSZP-SZDSZ propaganda... ....semmi különös tartam nincs."

Egy lényeges pont van, amit 2002-re el is ismersz csak a késöbbi következményeit nem. A FIDESZ is és az MSZP-SZDSZ is olyan intézkedések sorozatát hozta, amely megnövelte, az általad a nyugdíjnál elismert, "jár és nem vitatható" kiadásokat.

Menetközben meguntam az érvelést. Hidd el, hogy az MNB-nek akkor is védenie kell a forintot amikor dől a lé. Hidd el hogy van negyedik út és fájdalom nélkül megoldhatók a pénzügyi gondok.

Hidd el, hogy becsületesebbek vagyunk a politikusoknál (és nem csak a lehetőségeink kissebbek)

Én nem hiszem.

További jó szorakozást.

Üdv
Törölt felhasználó 2006. 01. 19. 23:19
link

2006: 1755 MrdFt
2007: 1550 MrdFt

"Az inflációs cél prognosztizált teljesítése a jegybankot az elemzői várakozások szerint mégis óvatossá teszi, ugyanis nem lehet tudni, mennyivel emelik kamataikat az Egyesült Államok és az eurózóna jegybankjai, és ezekhez képest mekkora kockázati hozamfelárat várnak el majd a külföldi befektetők a forinttól a magas magyar államháztartási hiány miatt. A nemzetközi befektetői hangulat jelentős romlása, illetve külföldi kamatemelések miatt a kockázati felár nem elégséges mértéke kamatemelésekhez vezethet hazánkban."
Törölt felhasználó 2006. 01. 19. 14:37
Előzmény: #31  Törölt felhasználó
Ami meg az MNB-t illeti, ha Nektek igazatok lenne akoor az elmúlt év és a közelműlt nem úgy alakult volna, ahogy alakult.
-esett a rövid hozam és vele együtt (!!!) a hosszú összeroppant.

(rövid távon nagy a költsévetés hiánya, finanszírozni kell, magasan kell atrtani a kamatot, de az euró-tagsággal ez már nem maradhat fent, s hosszútávon közelítünk az euróhoz és annak kamataihoz...)

- emelkedett az árfolyam és esett az infláció. Ráadásul az üzemanyagot leszámítva lényegében az árfolyammal érintett kör inflálódott az átlag alatt.

(szerintem inkább stagnál az árfolyam, 2001 és 2006 januárja köztt 236-272-es sávban mozgott, leginkább 240 és 260 között, s legtöbbet 250 körül, azaz az árfolyam inkább stabil volt 2001 óta, hála az MNB-nek és a piacnak... ...s a költsévetési hiányról se feledkezzünk meg..., az infláció valóban esett, 10-ről 4%-ra, de ez valamilyen szinten az árfolyammal és a jegybanki alapkamattal is összefüggésben áll, azaz azok csökkenése, stagnálása (ami relatív csökkenés) is inflációcsökkentő hatású... ...s valahol itt is nagy szerepe van az MNB-nek és a neki kirótt és teljesített feladatának)

- emelkednek a külföldi kamatok és még mindig esnek a hazai hozamok.

(nagy volt a különbség, s szép lassan közelítették, de kiegyenlíteni nem lehet, hiszen akkor nem jönne tőke a magasabb hozam reményében, azaz nem lenne miből fedezni a kormány túlköltekezését, meglátásom szerint legkevebb +2% kell stabil forint mellett is, hogy finanszírozható legyen a hiány, azaz innen (6%) elmozdulás (-) akkor várható, ha erősödik a forint, azaz engedi a teret vagy (+) ha tovább nő a hiány, illetve az eu-s (és usa) kamatszint tovább nő...)

- sz@r a költségvetés és még mindig rohannak finaszírozni.

(az állam jó adós, s amíg az MNB védi, védheti a forintot, nincs nagy árfolyamkockázat; ha megváltozik a helyzet, majd csak nagyobb hozam reményében jön a friss tőke... ...vagy nem jön, de ezt nem engedheti meg egyetlen kormány sem, amíg hiány van, finanszírozni kell!)
Törölt felhasználó 2006. 01. 19. 14:23
Előzmény: #30  Törölt felhasználó
"Nem is érdemes reagálni, úgyse érted és nem is akarod végiggondolni, csak törsz előre."

De számtalanszor átgondoltam már, s mindig ugyanarra jutottam: az MSZP-SZDSZ eszközrendszere abból ál, hogy a jót 1995 közepére vezetik vissza (holott oda is az ő rossz egy évük vezett, meg azt megelőzően a '40 év'), illetve a rossza mindig az előző, nem MSZP-SZDSZ ciklusra, ezzel azt a benyomást keltik, hogy ők minig jót tettek, míg a másik csapatok csak rosszat... ...így kezdődik -rendbontóan- a tavalyi költségvetés is... ...törvénybe foglalták, hogy csak ők tudnak jók lenni... ...vicces csapat, vagy inkább komolytalan!

"azért leírom"

-ez azért nem lepett meg... ;-)

"- nem akarom a mostani kormány pénzügypolitikáját az előzőével menteni,"

nem is lehet...

"...ettől még amit írtam igaz. "

ha nem menthető vele, akkor alapjaiban nem igaz, legalábbis a Te logikád szerint... ...amivel egyet értek én is!

"- a FIDESZ éra pénzügypolitikai sikerei 95-re vezethetők vissza, igaz 2000 tájékáig nem rontották el (az én szemeben ez egy szuper teljesítmény) "

Klasszikus MSZP-SZDSZ propaganda... ....semmi különös tarlam nincs.

"- ami jár azt meg kell adni, mint alapigazság.
Ezt a mondatodat jó alaposan gondold át. A költségvetés legnagyobb rákfenéje, hogy mindkét tömb ezt a járó összeget növelte. Kezdődött kicsiben a családi pótlék vissza alanyijogusításával, folytatódott a közszolgálatiak béremelésével, a lakástámogatási rendszer bevezetésével, a közalkalmazotti béremeléssel, a 13. nyugdíjjal és a családi pótlék növeléssel, stb."

Én itt kizárólag a nyugdíjról írtam, hiszen előbb Te is erre hivatkoztál. A Magyar Állam, ha Rákosiék vezetésével is, de felrúgták a magánnyugdíjrendszer és átvállalták a nyugdíjak mindenkori kifizetését, így a nyugdíj jár, hiszen a rendszert nem az adófizetők kérték ilyenre, hanem rájukerőltették... ...s persze lassan visszaalakul a rendszer, de addig nincs mit tenni, fizetni kell, mégha nagy teher is a költségvetésnek... ...persze a többi szociális indézkedés is szükségszerű az államtól, hiszen ez a szerep is állami, de ezt valóban lehet többféle képpen művelni... ...nekem az adókedvezményes megoldás jobban tetszik, mint az osztozkodó, bár az sem teljesen igazságos, valahol a kettő között van a jó út... ...míg most az egyik négy évben erre megyünk, a másik négy évben arra, azaz nem jutunk sehova... ...de sajnos itt nem arról van szó, hogy én, Te, mi, hogyan formálnánk át a jelenlegi rendszert... ...csupán az került szóba, hogy szerintem a nyugdíj az állma hibájából, de jár és nem vitatható, míg Te azt mondod, hogy nem jár ez sem, s óvatosan kellene bánni ezzel (az egyébként jelentős szavazót érintő) kérdéssel...

"- MNB-nek pechére semmi köze sem volt az inflációhoz, nem azért mert hülyék, hanem mert ilyenek a piaci viszonyok. A fölöslegesen magas kamatokhoz viszont köze volt, ezt ezeken az oldalakon már többször leírtam én is unom. "

A kamatokról már többször írtam én is. Nem azért magas a kamat, mert az MNB rosszul bánik vele, hanem azért, mert kell a pénz a költségvetési hiány fedezésére.
Szerinted mennyi külföldi, vagy hazai tőke vándorolna állampapírokba (fedezve a költekezést) ha 3%-os lenne a jegybanki alapkamat? (S en nem csak költöi kérdés volt, valóban várom a konstruktív válaszodat!!!)

"- 3 út van. Kinőni GDP növekedéssel (kicsi az esélye), radikálisan elvenni a járót és elinflálni, melyiket választod? "

Van egy negyedik út is, nem licitáljuk felül saját ígéreteinket! S nem ígérgetünk... ...persze akkor 2002-ben nem nyertek volna, de ez volt az ára, s ők tudták, vagy nem érteknek a gazdasághoz!!!
Egyébként ha már baj van, akkor GDP növekedés az első, a radikális elvétel a második, s az elinflálás a harmadik... ...persze az MSZP-SZDSZ leginkább elinflálni hagyta, de ezt nem engedte az MNB, védve a forintot (mert voltak olyan pillanatok is, amit támad az MSZP-SZDSZ, amior a forint védelmében kellett beavatkoznia a kamattal, de ez feladata, még akkor is, ha ára van...

"- de mi választók. A politikusok nem hülyébbek, nem erkölcstelenebbek nálunk. Nem akarnak mást mint mi. Mi akarjuk azt mint Ők, ezért ilyenek Ők. Ők a mi tükrünk. "

Nem, a politikusok olyanok, hogy kijátszhassanak minket a maguk javára. Jellemzően erkölcstelenebbek, hiszen ők a mi pénzünket veszik el, mi meg csak megtartani akarjuk, azt amiért megdolgoztunk... ...s ez nagy különbség...

"Üdv
Ui.:az nem érdekel mit nehezményez az eu, hiteltelenek."

Az MSZP-SZDSZ kormány az hitelesebb, mint az eu, jól értelek? Szerintem tévedsz!!!

U.i.:
Egyébként tény, hogy a 2002-es őszi pótköltségvetés után (ami 700 millió forintot osztott ki) a 2003- és a 2004-es év még viszonylag jó volt, ha a bevételekkel és a GDP-vel vetjük össze. A nagy hiány 2005-ben volt és 2006-ra ztervezik. A 2002-es hiány, ami persze részben 2003-as tételek miatt is volt nagy... ...1,2 ezer milliár felett volt, míg a 2006-os hiányt 1,5 ezer milliárd fölé tervezik! 2006-ba a tervek szerint a költségvetési bevétel 125%-át költjük majd el. Jól van ez így szerinted? 2002 ősze és 2006 tervezett vége között ~ 4,5 ezer milliárd forinttal nő az államadósság, míg 2002 nyarán a 10 ezer milliárdot sem érte el, azaz bő négy év alatt közel 50%-kal nő a hiány? ...é tervezetten is átlépjük a GDP arányos 60%-ot? Jó ez így? S valóban a FIDESZ tehet arról, hogy ugyan 2003-2004-ben tartotta a hiányt az MSZP-SZDSZ a bevétel 12% körül, majd 2005-ben és tervezetten 2006-ban ugrott meg az? (2002: >22%, 2003: 12%, 2005: >16%, 2006: >25%, míg 1999-2001 között rendre 12%-os szinten volt).
Látható, hogy 2002 után, ami valóban nagyon sok pénzt felemésztett, aminek 1/4-éd a FIDESZ, 3/4-éd az MSZP-SZDSZ szórt ki, még tartani lehett a helyzetet, majd 2005-ben végképp elszállt minden...
...s ezek nem demagóg irkálások, tények, amelyekkel nyugodtan vitatkozhatsz, de a számadatok gyakorlatilag pontosak... ...legalábbis, ha a költségvetési törvények hitelesek...
Törölt felhasználó 2006. 01. 19. 00:38
Előzmény: #24  Törölt felhasználó
szia szabesz!

órülök, hogy szereted. Kár hogy "hívő" vagy, ha nem lennél az megértenéd amit írok.
Nem háritok semmit sehova, azt se tudom elmegyek-e szavazni. Tiszta lelkiismerettel nem tudnám sehol se beikszelni.
Amúgy nem alapvetően a fiskális politikai licitálás miatt. Nem tartom a helyzetet katasztrofálisnak, "csak" sz@rnak az irányt. Mellébeszélnek mindannyian, unom Őket.

Bárcsak lenne egy jó kis konzervetív pártunk, minden balos érzelmem ellenére most valószinüleg rájuk szavaznék, de nekünk sajna csak két balos párt jutott. Egy nemzeti meg egy megszokásból balos. Van még valami liberális izénk is, de azok meg sulytalanok.

Ami meg az MNB-t illeti, ha Nektek igazatok lenne akoor az elmúlt év és a közelműlt nem úgy alakult volna, ahogy alakult.
-esett a rövid hozam és vele együtt (!!!) a hosszú összeroppant.
- emelkedett az árfolyam és esett az infláció. Ráadásul az üzemanyagot leszámítva lényegében az árfolyammal érintett kör inflálódott az átlag alatt.
- emelkednek a külföldi kamatok és még mindig esnek a hazai hozamok.
- sz@r a költségvetés és még mindig rohannak finaszírozni.

minden rohadt funda ellentétben van azzal ami történik. Lehet, hogy később megszívjuk, lehet, hogy nem, de ez már nem segít azon, hogy a multat elb..tuk.

Üdv
Ui: természetesen a múl elb...ban az MNB szerepe a legkissebb és a jelenleg regnáló kormányé a legnagyobb.
Törölt felhasználó 2006. 01. 19. 00:03
Előzmény: #19  Törölt felhasználó
kedves eko!

nem ez a beirásod önmagában demagóg. Utóbbi időben csak olvasgatok,nézelődöm, és azt látom, hogy Te meg Hello öntitek magatokból a hosszabbnál hosszabb litániákat mindig ugyanarról más formában. Minimális gondolkodás nélkül. Meglehetősen unalmas és zavaró, képtelen vagyok elolvasni miattatok a forumot.

Nem is érdemes reagálni, úgyse érted és nem is akarod végiggondolni, csak törsz előre.
azért leírom
- nem akarom a mostani kormány pénzügypolitikáját az előzőével menteni, ettől még amit írtam igaz.
- a FIDESZ éra pénzügypolitikai sikerei 95-re vezethetők vissza, igaz 2000 tájékáig nem rontották el (az én szemeben ez egy szuper teljesítmény)
- ami jár azt meg kell adni, mint alapigazság.
Ezt a mondatodat jó alaposan gondold át. A költségvetés legnagyobb rákfenéje, hogy mindkét tömb ezt a járó összeget növelte. Kezdődött kicsiben a családi pótlék vissza alanyijogusításával, folytatódott a közszolgálatiak béremelésével, a lakástámogatási rendszer bevezetésével, a közalkalmazotti béremeléssel, a 13. nyugdíjjal és a családi pótlék növeléssel, stb.
Ez egy egyenes vonal ugyanabba az irányba.
- MNB-nek pechére semmi köze sem volt az inflációhoz, nem azért mert hülyék, hanem mert ilyenek a piaci viszonyok. A fölöslegesen magas kamatokhoz viszont köze volt, ezt ezeken az oldalakon már többször leírtam én is unom.
- 3 út van. Kinőni GDP növekedéssel (kicsi az esélye), radikálisan elvenni a járót és elinflálni, melyiket választod?
- de mi választók. A politikusok nem hülyébbek, nem erkölcstelenebbek nálunk. Nem akarnak mást mint mi. Mi akarjuk azt mint Ők, ezért ilyenek Ők. Ők a mi tükrünk.

Üdv
Ui.:az nem érdekel mit nehezményez az eu, hiteltelenek.
hello 2006. 01. 18. 22:45
Előzmény: #28  hello
....IGEN
hello 2006. 01. 18. 18:53
Előzmény: #27  hello
...az ilyen embernek csak gibic gondolatok jarnak a fejebe osszehsonlito tablazatok linkek...abban el,hogy mazsolazzon...nem is lesz jovoje...es annak se aki hallgat rajuk..

hello
hello 2006. 01. 18. 18:50
Előzmény: #26  hello
az okok amiert vann aki azt mondja rosszul el nincs jovo...stb....Hibaztatja :
-a nevelteteset,
-a kormanyt
-az egeszsegemet
-a szomszedokat (utalnak engem)
- a felesegemet( a falra maszok tole)
--a gyerekeimet
- a jelzalogomat
- a munkamat
-es mindenki mast is akik nem ertenek meg...de a hibaztato nem hibas...csak okos...

hello

hello 2006. 01. 18. 18:17
Előzmény: #25  hello
...azt se tudjatok,hogy kik es micsoda....marmint a beirokrol,csak a kozvetlen brokibarataidat ismered...de mindendt tudtok....ez aztan a politika" ki koztetek a penzugyminiszter...meg a felrevezeto politikus,hogy a malom a negativ tartomanyba oroljon...szanalmas negativ kapanyolok...semmi okos eloreleto celt nem tudtok irni,csak gibickedni...igy tenyleg a kisebb erdeklodok ratok vannak kattanva..ti persze kello modorsaggal negativan manipulaljatok oket...es Jovokep zero...ez aztan az okos gazdasagi elmeletgyarto hadsereg...gratula...csak legyetek pesszimistak...ugy biztos...mastol varok segitseget en nem cselekszek club... hello
hello 2006. 01. 18. 18:10
Előzmény: #24  Törölt felhasználó
....ok fiuk ti csak fekete meg feher...politika... az emberi teljesitmenyek csak akkor fuggnek a politikatol,ha DIKTATURA VAN.....Amugy a politikara fogni mindent felelotlen hozzaallasra vall...hello
Törölt felhasználó 2006. 01. 18. 16:58
Előzmény: #17  Törölt felhasználó
kanyisz, en meg a te beirasaidat 'szeretem'. Tulajdonkeppen szanalmas az, amikor a baloldal szimpatizansai gorcsosen probaljak a felelosseget (legalabb reszben, de persze minel nagyobb reszben) a jobboldalra haritani. Ja, meg az MNB-re. Mintha nem is baloldali kormanyunk lenne. Nevetseges. Komolyan. Intellektualis igenytelenseg.

Negy ev alatt, de valojaban mar egy-ket ev alatt is, akarmilyen fiskalis helyzetet meg lehet forditani, termeszetesen kormanyzati poziciobol. Csak politikai akarat es nemi hozzaertes kell hozza. Ezt hivjak ugy, hogy kormanyzas. Es ebben gyenge a baloldal.

Amire egyebkent (valoszinusitem) te is szavazol, es amelyik kormanyon van.
Törölt felhasználó 2006. 01. 18. 16:42
Az Országgyűlés 2004. december 31-i hatállyal lemond a Magyar Államnak a következő országokkal szemben fennálló tőke- és kamatköveteléseiről:
a) Banglades: 184 989,12 amerikai dollár (2004. július 30-i árfolyamon számítva 38,0 millió forint);
b) Egyiptom: 67 802 egyiptomi font (2004. július 30-i árfolyamon számítva 2,2 millió forint);
c) Irán: 12 498,31 amerikai dollár (2004. július 30-i árfolyamon számítva 2,6 millió forint);
d) Mongólia: 5253,87 amerikai dollár (2004. július 30-i árfolyamon számítva 1,1 millió forint);
e) Vietnám: 1 097 512,48 klíring rubel (2004. július 30-i árfolyamon számítva 30,2 millió forint)
(együttesen: 74,1 millió forint).

Törölt felhasználó 2006. 01. 18. 16:42
A magyar gazdaság tartós növekedésének és a versenyképesség erősítésének elősegítése érdekében, a kormányzati szektor hiányának a bruttó hazai termék (GDP) 2004-ben 3,8%-át, 2005-ben 2,8%-át, 2006-ban 2,5%-át nem haladhatja meg.

Törölt felhasználó 2006. 01. 18. 16:19
Előzmény: #20  Törölt felhasználó
link
.
...nem demagógia, az MSZP-SZDSZ tervezete!!!

Topik gazda

AKS
1 1 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek