Hello!
Ha már Beze felhívta a figyelmet párszor az ezüstre - és úgy vettem észre többünket érdekel -, gondoltam nyitok neki egy topikot, ne máshol beszélgessünk róla! :)
Ricsi le van szorítva, a következő nagyobb felkör nálam 11500-re vagy fölé mutat. Nem necces certivel rá lehet menni. Támaszok nálam 10k, 9800, 9500. Ricsi jó lesz, szent meggyőződésem, a cigi kidobta. :) . Ezüst...továbbra is long nálam. 32.4 ledobta magáról de egy kis visszateszt után megtámadhatja megint. Ha átviszi, irány 34.9. . Arany: elérte a céláramat uh dobás, most kivárás de alapvetően bizonytalansági faktor miatt long. idén 3000+ . Otp: kapja be :D
Ezüstöm ma hajnalban pluszban volt, most elkezdett korrigálni. Én tartom. Ha lenne erre tőkém longba gondolkodnék. De BOE után. Az angol vágás erősíteni fogja kissé a dollárt.
Sajnos Én Excelben nyomom (Google Táblázatok) és ma eddig mentek 2%-ot ... és nincs olyan cella hogy mennyi költség, mert csak idegesítem magam. :-) Persze levonom nettóban számolok, adó szocho minden. DE hogy Bróker többet keres mint Én az biztos. :-)
Nálam nyugalom van. Szerencsejátékos múltad jó lehet, de kérdés, hogy mikortól, és mennyi ideig, illetve mivel szerezted azt a tapasztalatot! Az összeg is érdekes lehet, de nem annyira lényeges.
Áh ... Most kellett volna dobni mindet.. volt vagy ezer db-om 1300-tol lefelé gyűjtve Volt még 1150-es vételem is benne Vártam hogy visszajöjjön és úgy is lett de nem mertem tartogatni Te nem dobtad még mindig?
Részletekbe nem megyek bele, mert nem is arról szólt a tegnap esti kifakadásom. Persze mindenen lehet keresni meg veszteni, de nem ez a lényeg, hanem az hogy felnőtt egy nemzedék aki azt látja, hogy a tőzsdeindex CSAK felfele megy. Pici visszaesések vannak csak, de ezt kiüljük pár hónap alatt. Eleve a tőzsdeindexeket manipulálják azzal hogy cserélik benne a részvényeket, de ez is mellékes. Túl nagy okosságot nem tudok mondani azon túl, hogy jöhet még nagy esés, és azt kezelni kell, másrészt a KI-BE ugrálás sok díjat von maga után, még ha picinek is tűnik. Eleve érdemes mindent excelben számolni. Az utolsó fillért is, hogy mennyi ment el költségre. Lehet, hogy sokkal több mint a haszon. Ha van haszon! Lesz amikor nem lesz, és arra jön rá a költség... Másrészt a legfontosabb a pszichológia! Az emberek 99%a nem alkalmas arra hogy egy nyerő pozit tartson. Hamar eladja, kiugrik, fizeti a díjat. Aztán keres egy olcsóbb cuccot, szintén díjért megveszi. Az meg esik mert azért vettem mert olcsó, tehát adják mások/nagyok. Ha szerencséje van addig higítja a vesztes pozit amíg egyszer pluszba fordul, akkor meg gyorsan kiszáll belőle. Látszólag nyerő stratégia, de hosszabb távon biztos bukó, mert a sok szar közül amit mindig kiválogat lesz EGY, azaz 1, ami nem áll fel többé, hanem csak esik, csőd. Harmadrészt a legfontosabb, hogy azért is kell az excel hogy lehessen próbálgatni hogy a pozik milyen árfolyamesést bírnak el a tőkén, főleg ha tőkeáttételesek. Aki meg nem tud erre egy excelt összerakni az eleve felejtse el az egész pénzpiacot, mert ez csak a legalapabb dolog, hogy tudjuk éppen mennyi pénzünk van, mennyi költségünk, és mennyi hasznunk lehet elméletben, és mit bírunk ki esés esetén.
Tehát 80 mrd körüli osztalékot fizet. marad 150 mrd zsebben. Amennyiben nem akvizícióra gyűjt ami drága lesz, akkor ez egy gyógyszergyártó cég, nincsenek előírva tőkemegfelelési mutatók a ricsinek. A fejlesztésre kell pénz, persze, de ez költség ami a bevételből összejön jó esetben. Baj lenne ha csak profitból jönne. Szóval bevétel - költség = profit/veszteség . Persze nyilván időrendben ez nem így van, mert amit fejlesztenek az nem termel bevételt, szóval más termékek profitját költik más termék fejlesztésére. Ha nem hozna profitot a cég akkor előző évek nyereségéből fejlesztenének ami korlátozott ideig fenntartható. Szerintem az egész cash flow kérdése. Egy fejlesztés mindig negatív cash flowt eredményez amit pótolni kell máshonnan ha az egész ég cash flowja nem fedezi. Esetünkben erről nincs szó. SŐT ! megemlíteném az alacsony eladósodottsági mutatót. Azt is megjegyezném, hogy saját tőkéből fejleszteni a legdrágább. (pl ha a 14% os tőkearányos megtérülést nézzük ami 2023->2024 között javult , értsd növekvő tőke mellett javult a megtérülés, tehát változatlan tőke mellett még nagyobb lenne a megtérülés) Esetünkben 14% megtérülés és beruházási hitel meg menjen mondjuk 6% on, akkor ennyi.... miért saját tőkéből fejleszt vagy akvirál a cég? Ha nagyobb megtérülésű projectbe fektet akkor a hitelen tudna nyereséget elérni. Egy egészséges eladósodottsági ráta kb 50% bár nem tudom gyógyszeripar esetén mi a helyzet, de 50% bőven jó, tehát ha megtriplázná a hitelt is jók vagyunk még. Stb..... igazából a richter managementjével vannak szerintem problémák...... profitban mutatókban jók vagyunk, illene a tulajdonosok felé is mutatni valamit..... de évek óta nem teszik. És még a pénzt is rosszul költik el (erre már nedden is utalt korábban)
Igen utólag mindenki okos. Pl. ugye mindenki tudta 2024.08.-ik havában hogy az NVDA 90-131USD között volt, hogy ez LONG. Nekem szerencsém volt megvettem az eséseket. Így most nyerőben vagyok, de aki akkor le szállt 131-nél az most örül mert ma 124.83USD. Akkor ez LONG vagy SHORT ... Vagy 2025.01-ben szállt be 153-nál? És voltak sokan, lehet tartják és jövőre 300 lesz. (Várárok van vagy nincs ez kell eldönteni. Az ezüst pótolható?) Nagyon nehéz pénz kereset ez a tőzsde. Ugye nem erre találták ki hogy naponta add vedd. Hanem ha te hiszel az atomenergiában akkor abban kezdesz el dolgozni és abba is fektetsz ... és 40 év múlva kiderül hogy nagy hiba volt itt az EU-ban kétkezi munkára szegődni az elmúlt 40évben. Szóval ellene megyünk annak amire kitalálták így nem szabad csodálkozni ha néha begyűjtünk egy nagyobb mínuszt.
Ezüst
Ha már Beze felhívta a figyelmet párszor az ezüstre - és úgy vettem észre többünket érdekel -, gondoltam nyitok neki egy topikot, ne máshol beszélgessünk róla! :)