Topiknyitó: Portfolio 2019. 07. 29. 17:47

Már az EKB is aggódik a magas lakásárak miatt  

Ugrás a cikkhez
Az ingatlanok túlértékelõdésének veszélyére figyelmeztet az Európai Központi Bank (EKB) keretében működõ Európai Rendszerkockázati Testület (ERKT) hétfõn kiadott éves jelentésében. A 2018 áprilisától 2019 márciusáig
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2020. 10. 16. 16:33
Törölt hozzászólás
#4
lzoli41 2019. 07. 29. 19:39
#3
Az árak emelkedését a kereslet és kínálat kiegyensúlyozatlansága hozza, és az ingatlant a vevő hitellel kombinálva el tudja érni. Inkább abból a szemszögből kellene közelíteni, hogy hogyan növelhető az urbanizációs központokban a kínálat, ugyanis vidéken nem nő az ár. Ha nőne a kamat persze kevesebb lakást vennének és csökkenhetne az ár, de csak azért mert elfojtaná a keresletet. Lehet hogy pénzügyileg boldogok lehetnénk, de csak józan vágyakat halasztanánk el.Magyar relációban ezt már összefoglaltam, amit bemásolok.
"Valóban nem törődnek a lakosság természetes józan urbanizálódó törekvésének a segítésével, pedig az hosszú távon gyümölcsöző lenne. Úgy szoktam mondani, hogy most lehet keresni a lakhatási válságon. Az OECD kimutatása szerint nálunk a legmagasabb az alsó középosztály lakhatási költsége (41%-ra emlékszem). Írtam is hogy struktúrált megközelítésre lenne szükség amelyek a kínálatot hosszú távon fokozzák. Ennek egyik lehetősége a lakások funkciójának védelme, de ilyen lehetne a nem használt lakások rendbehozatala és az üzemelésbe bevonása. További kínálat növelési lehetőség az építőipar termelékenységének növelése, amiről linkelek egy szép tanulmányt: 
https://www.vg.hu/velemeny/masolat-az-epitoipari-forradalomra-varva-578441/
Nálunk hiányos az építőipari kapacitás is, amihez több szakemberre lenne szükség. Az Ausztrália története dokumentumfilm sorozatban láttam, hogy ott ezt bevándorlókkal oldották meg ami nagyban segítette a beilleszkedésüket. Erre rímel a mostani helyzet. Továbbá azt is fontosnak tartanám, hogy kialakulhassanak nálunk lakásokat bérbeadó cégek, hisz ők tudnak annyi tőkével megjelenni, hogy jelentősen növeljék a kínálatot. Ez nem terhelné az állami költségvetéseket. Ebbe az irányba olyan szabályozások lennének szükségesek, hogy az adózásbeli akadályok a bő megtérülésig szűnjenek meg. Ráadásul ez a szolgáltatási jelleget is javítaná. Alapvetően piacpárti vagyok, de azt terelgetni kell."
Ezentúl:A fenntartható adósságteher (adósságszolgálat/jövedelem) támogatását fontosnak látom, különösen a fiataloknál, amihez lehetne tartalékok kiépítését segíteni illetve az első lakáshoz jutásnál egy szint fölötti teherre adóvisszatérítést biztosítani.
signal2
signal2 2019. 07. 29. 17:47
Előzmény: #1  portfolio
#2
Emeljél kamatot!

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók