lzoli41

Regisztráció:
2015-06-23 13:47:45
Hozzászólások száma:
237
Utolsó hozzászólás:
2019-02-08 13:23
Pontok:
Tapasztalati: 3
Aktivitási: 4
Népszerűségi: 5

utolsó 20 hozzászólása

Dátum
2019-02-08 13:23:26
mutat
Magyarország a rangsor végén: brutálisan lehúznak minket a bankok #3
Az hogy ezen fajlagos költségünk magas összefügghet a tranzakciós illetékkel, hisz gondolhatja azt a bank, ha rátapad az állam, akkor én is megtehetem, elférek mellette.
2019-02-07 07:50:41
mutat
Olyan interjú jelent meg, ami lerántja a leplet a magyar állami egészségügyrõl #2
Az egészségügy legnagyobb problémája az, hogy ezen kockázatközösségünket nem megfelelően menedzselik azok, akik a beszedik az adókat és erre nem fordítanak eleget, hanem arra amit ők álmodtak, pedig a fiskális kapacitás ezt lehetővé tenné.. Szabályozni szerintem az egészségügyi fogyasztói indexen keresztül kellene, mert az egy komplex mutató és azon keresztül megközelíthetőek a problémák. Ezek a mutatók ott a legjobbak ahol kevés a bürokrata és nincs politikus a rendszerben. Le kellene ezt az ágazatot a képviseleti demokráciáról választani és egyfajta szakpolitikai kollégiumon keresztül irányítani. A napokban volt hír, hogy egyes intenzívek már nem tudnak betegeket fogadni, amit egy orvos úgy kommentált, hogy ez már sérti az élethez való jogot. The Lancet szerint, mi az egészségügyünk alulfinanszírozottsága miatt az egészségünkkel fizetünk. Úgy látszik van ahol már az életükkel is fizetnek. Eutanázia? Számomra feszítő, hogy ilyen kockázatközösségi problémák mellett azon rugóznak, hogy hogyan alakul ki a kórházadósság, ami egyébként bagatell tétel, ahhoz képest amennyi ebből a rendszerből hiányzik.
2019-01-27 11:49:50
mutat
Kiderült, mennyivel keresnek többet a külföldi VW-dolgozók a gyõri audisoknál #2
A piac mindig a kiszolgáltatott helyzetben lévőt hozza hátrányos helyzetbe. Ezen az állam tud enyhíteni, ha azon intézményrendszerét amely az "érdekegyensúly" közelítéséért felelős azt jól kialakítja. Ez nálunk visszájára fordult és a neoliberális irány felé halad, ezért vagyunk minden területen lemaradva bérek vonatkozásában a V3-aktól. Ha fordítanánk a gondolkodáson és azt mondanánk, hogy a tőkétől azt várjuk, hogy ennyivel növekedjen a termelékenység és ezért ennyivel növekedjen a bér is, akkor csak azt érnék el, hogy kiáraznák az alacsony termelékenységűeket. Az adóterheléssel is lehetne ezt tovább segíteni. Az északi modellnek ez fontos eleme. A skandinávoknak a jelszava e téren, amit Harari is így gondol a 2. leckében a XXI. századból:" A munkást védd és ne a munkahelyet!"
2019-01-17 20:41:23
mutat
Itt a bizonyíték: ha többet dolgozol, többet is vagy beteg! #2
"A legboldogabbak azok a dolgozók, akik hetente 21-30 órát vannak a munkahelyükön, ám ahogy emelkedik a munkaórák száma, a nyomorúság érzése egyre nagyobb." https://g7.hu/elet/20190108/a-heti-21-30-orat-dolgozok-a-legboldogabbak/
2019-01-16 07:23:52
mutat
New York Times: A briteknek vezetõ kell, de csak Mayük és Corbynjuk van #2
A megosztottság inkább abból ered, hogy népszavazás során nem szabadna olyan kérdést feltenni, amiben a társadalom egyik fele rendelkezhet a másik feléről, legfeljebb akkor ha arról is döntenek, hogy azokat hogyan mentesítik a hátrány alól. Azaz nem kizárólag a Juncker által feszegetett közösen rendelt sör árával kellett volna foglalkozni, hanem a kissé kevesebb brit sörével is. Úgy lehetett volna felelős döntést hozni. A másik probléma amit most bizonyítottak, hogy a jelenlegi politikai rendszerek nem tudnak a nagy komplexitású kérdésekre választ adni, csak kábítani.
2018-12-31 13:00:16
mutat
Senki sem hitte volna, hogy így oldaná meg a kormány Magyarország legnagyobb gondját #2
Most van szerencsém és időm olvasni Yuval Noah Hararitól a 21 lecke a 21. századra könyvét, amelynek második leckéje a Munkáról szól. Ebben a jövőre nézve a skandináv államok kormányainak felfogását tartja alkalmasnak, mely szerint:"munkásokat védjük, ne a munkahelyeket". Mi nem erre megyünk, hanem még neoliberálisabb felfogást kényszerítenek ránk, amivel a német (leginkább bajor) és a megujuló nemzeti tőkésék felhalmozását támogatjuk egyrészt a geopolitikai játszótér másrészt a belső hatalmi technika maximalizálásáért.
2018-12-24 14:55:55
mutat
Megfejtették, valójában miért választotta a kormány a rabszolgatörvényt #2
A munkaerő szabad mozgása miatt a magyar piacon tartós lesz a szűk kapacitás, mert itt a legrosszabbak a feltételek. A migrálók is tovább lépnek, lépnének.
2018-12-14 10:59:42
mutat
Komoly üzenetet kapott Áder külföldrõl: küldje vissza a különbírósági törvényt #3
Jó lenne, ha megértené a saját szerepét és aszerint cselekedne.
2018-12-11 20:19:57
mutat
Amirõl a bankok is hallgatnának: egy nagy baj van a lakáshitelekkel #2
Több ízben hozzászóltam, hogy mindezek az új szabályozási eszközök, nem elégségesek arra, hogy kritikus jövedelmi helyzetekre védettséget adjanak, azaz hiába fixálom a kamatom a teljes futamidőre, ha elveszítem jövedelmem. A közelmúltban volt szerencsém olvasni egy poszt-keynesi közgazdásszal egy interjút, aki ezt szakmai módon az alábbi módon fogalmazta meg: "Nem annyira a makroökonómia mikroökonómiai megalapozását kellene keresnünk, hanem inkább arra lenne szükség, hogy a mikroökonómiát makroökonómiai keretekben, azokra alapozva értelmezzük. Például, ha egy bank hitelt nyújt, figyelembe kell vennie az aggregált kereslet jelenlegi és várható szintjét, mert ezzel biztosítja, hogy a hitelfelvevők valamikor a jövőben vissza tudják fizetni az adósságukat." Az interjú címe pedig: https://mnbtanszekblog.hu/2018/12/04/a-modern-kapitalizmus-az-egyik-valsagbol-a-masikba-kerul-interju-louis-philippe-rochon-nal/ Ez alapján pedig erre többször is sor kerülhet. Egy tartalék kialakítása pedig nem csak az adóst, hanem a bankot és ingatlanpiacot is védi, hiszen nem azonnal borítja föl tömegesen az addigi piaci viszonyokat. Szerintem ez legalább olyan fontos, mint a kamatfixális, sőt fontosabb. A mostani szabályozás támogatja ezt a struktúrát az önsegélyező pénztárak adóvisszatérítésével és azok hitelcélú felhasználhatóságával, de finomítani, bővíteni és a bankok részéről preferáltabbá kellene tenni.
2018-12-05 19:47:25
mutat
Magyarok millióival megy szembe a kormány - Hihetetlen károkat okoznak a dolgozó embereknek #2
Köszönjük a német multiknak akik Németországban kb 190 munkaórával kevesebb munkaóróban foglalkoztathatják saját honfitársukat amit a német képviselőik nem is hagynak nekik növelni. Az idegen befolyás tényleg veszélyes. https://g7.hu/elet/20181205/egyetlen-grafikon-megmutatja-miert-rabszolga-a-rabszolgatorveny/ A megemelt túlórával együtt pedig már teljes éllovasok lehetünk. Mindezek ellenére ezzel a rengeteg munkával és emelkedő bérek mellett sem képződik annyi járulék, hogy az egészségügy kilépjen az alulfinanszírozottságból. Én ezt elfogadhatatlannak tartom. Lehet úgy állna fenn az érdekegyensúly, hogyha a német multinak a magyar munkavállalók részére is biztosítani kellene a választásuk esetére a német munkajogot, ha már mi is biztosítjuk nekik a legnagyobb kedvezmény elvét.
2018-12-05 19:23:29
mutat
Jaksity: rohad le az állami egészségügy #2
A tömegdemokráciák nagy valószínűséggel racionálisabban lennének irányíthatók, ha a gazdasági központi gondolkodás meghatározója nem a GDP lenne, hanem a szociális fejlettségi index, annál is inkább, mert nálunk a jóléti rendszert versenyhátrányként fogják föl a vezetőink. https://www.penzugyiszemle.hu/tanulmanyok-eloadasok/gdp-vs-szocialis-fejlettseg
2018-11-28 19:16:43
mutat
Bedõlt hitelek: van remény a szegényeknek, itt a megoldás! #6
Kedves Gyula!
Most olvastam el Az elátkozott köztársaság című könyvet, amely a magyar Őszirózsás forradalom és Tanácsköztársaág közti időszakot dolgozza föl. A szerző többször is hangsúlyozza, hogy ezen korszak megértését nagyban gátolja, az hogy a veszett ügyeknek bűnbakot szoktunk keresni. Ez ebben a témában is igaz, de az a szegényeken nem segít és a mobilitásukat sem változtatja meg, legfeljebb akkor, ha MOST segítenek nekik. Ezért jó az a mondás, hogy kétszer ad, ki jókor ad.
2018-11-28 13:12:42
mutat
Jaksity: nem a kevés szülés az igazi baj #2
A teljes foglalkoztatás és ennyi bérnövekedés melletti alulfinanszírozottság, azt jelenti, hogy strukturálisan is rosszul van szervezve és tervezve az egészségügyi rendszer.
2018-11-27 21:29:16
mutat
Bedõlt hitelek: van remény a szegényeknek, itt a megoldás! #4
Akkor még nem számított a jövedelem, ezért könnyebben adtak hitelt mindenkinek, de aki szegényebb volt Ő is akarhatott nagyot lépni. Ami sajnos csak illúzió és egyben csapda volt számára.
2018-11-27 09:22:33
mutat
Bedõlt hitelek: van remény a szegényeknek, itt a megoldás! #2
Szép, érdekes és hiánypótló tanulmány, gratulálok. A közelmúltban láttam egy elkeserítő grafikont a Nagy-Gatsby görbét, amely együttesen ábrázolja az egyenlőtlenséget és a társadalmi mobilitást. A mi esetünkben mindkettő alacsony (az egyenlőtlenség és a társadalmi mobilitás is), amely ellentmondásos. A tanulmány megvilágítja egy esetkört ami gátolja a mobilitást. A mi hazánkban aki egyszer nagyot "hibázik", azok illetve családjuk is lecsúszik illetve ott ragad. Erre hitelezés terén két választ lehet adni. Az egyik egy preventív megközelítés, hogy úgy hiteleznek, hogy legyen a traumás időszakokra pufferje az adósnak, ami egyrészt azért szükséges, mert gyors változások lehetnek, másrészt egy hosszú hitel adósságterhe akkor fenntartható, ha kritikus időszakban is kezelhető (Michael Heise, Allianz). A másik kérdés az adósságelengedés kérdése, amelyet elvileg a magáncsőd intézménye támogat. Sajnos ez nem működik hatékonyan aminek az lehet az oka, hogy úgy is bevételhez lehet jutni, hogy a behajtás azt nem éri el, ami így csak olcsóbb. A követelések állami felvásárlása vagy támogatott felvásárlása is megfontolható lenne, hisz az államnak van egy "mentsvár" funkciója is. A társadalmi mobilitás kérdése nagyon fontos, mert egyrészt motivációt, másrészt javítja a társadalmi kohéziót.
2018-11-25 15:41:40
mutat
Friss lelet az egészségünkrõl, elkeserítõ ábrákon a magyar valóság #2
Az összefüggések is érdekesek, hiszen a rákbetegségek előfordulásában akik követnek bennünket a halálozásban meg sem közelítenek, azaz a magyar egészségügyi rendszer nem is akar ezzel mit kezdeni, amit a műszerezettség is elárul. Sokan azzal szoktak előállni, hogy ennek életmódbeli oka van. Jó lenne azt is mellétenni, hogy hol mennyit dolgoznak és azt milyen rugalmas, hisz az életmódra ez is kihat, hiszen a munkából eredő terheléseket enyhíteni kellene, amihez idő és pénz szükséges. Az, hogy most is emelik a ledolgozható túlóra mértékét, az negatív hatással van az életmódbeli kilátásokra. Nem teszik mellé azokat az eszközöket, amellyel ezeket semlegesíteni lehetne. El sem gondolkoznak rajta, hanem cinikuskodnak, amivel azt is elárulják, hogy ők kizárólag a tőke képviselói. Az alulfinanszírozottság pedig a mostani fiskális kapacitások mellett teljesen indokolatlan.
2018-11-20 17:44:37
mutat
Vigyázz, milliókat bukhatsz, ha nem ezeket a lakáshiteleket választod! #2
Szerintem az is megfontolandó konstrukció lehet, hogy a havi törlesztőrészlet a 10 éves kamatperiódusú törlesztőnek felel meg, abból az okból, hogy ne változzon a törlesztő, de annak a tőke és kamatbontása a három hónapos kamatperiódusúnak megfelelően történik, azaz az árazása rövid kamatozású. Ez gazdaságilag addig előnyös, míg a rövid kamat meg nem haladja a hitel felvételekor ajánlott tíz éves kamatperiódusú hitel kamatát és fel nem emészti a beéréséig képződő kamatnyereséget. Jelenleg mindig a kamatokból határozzuk a törlesztőt, de valójában az a kérdés, hogy a jövedelemből mennyi áldozható rá, ami ha változtatható könnyebb a nehezebb időszakra felkészülni. Egyébként a lakáscélú hitelek törlesztője adósonként havi 4000 forinttal csökkenthető az önsegélyező pénztárakon keresztül elérhető adókedvezménnyel.
2018-11-15 14:39:50
mutat
Csak pár ország tört ki a világon abból a csapdából, amibe Magyarország is beleeshet #10
A mi értékrendünk eltér, mert én úgy gondolom, hogy egy közösség tehet azért, hogy a lemaradottak felzárkózzanak, míg Ön azt gondolja, hogy tegyen róla saját maga, ha pedig nem megy neki vesszen el. Tőlem ez távol van és meggyőzni sem tudjuk egymást, ezért inkább hagyjuk az elmélkedést.
2018-11-15 08:02:23
mutat
Csak pár ország tört ki a világon abból a csapdából, amibe Magyarország is beleeshet #8
Szerintem a mélyszegényünk nem olvas szociológiai tanulmányt és következtetést sem von le belőle. Ha tudná értékelni arra jutna, hogy anyjuk ez ott északon csak két generáció inkább ott csináljuk, mint itt fárasszanak. Aki ezt érti arra is tart, a mélyszegények pedig maradnak.
2018-11-15 07:58:56
mutat
Csak pár ország tört ki a világon abból a csapdából, amibe Magyarország is beleeshet #7
Ez nem kizárólag az oktatáson múlik, hanem az egész intézményrendszeren, aminek a főcélja, hogy az egyén boldoguljon, mint a többi északinál is. Nálunk az állam csak úgy az egyszerű embernek nem lök pénzt, hanem felfelé löki. Az hatékonyabb( ?) és oda nem sajnálja?

friss hírek

AZ OLDAL TETEJÉRE