lzoli41

Regisztráció: 2015-06-23 13:47:45

Hozzászólások száma: 272

Utolsó hozzászólás: 2019-10-10 20:40


Tapasztalat: 3
Aktivitás: 4
Népszerűség: 5


utolsó 20 hozzászólás

Kovács Árpád: még a 2008-as válságnál is rosszabb jöhet 2019. 10. 10. 20:40
#1
Sajnos a magyar közgazdász elit gondolkodása mindig a rövid és a pénzügyi ciklikusság határozta és határozza meg. A magyar gazdaság gyenge pontjai abból erednek, hogy a költségvetésünk sosem adott a hosszú távú ciklikus tényezőkre, abban a vonatkozásban, amit neki kellene megképeznie. Ilyen az oktatás, egészségügy. Ami abból is látszik, hogy a magyar gazdaság problémái mind a mennyiségi, mind minőségi humán tőke hiányából erednek. Számomra ez akkor tűnik nyilvánvalónak mikor arról értekeznek, hogy a magyar gazdaság a 2002. évi állami béremelések miatt került bajba. Ez a normális, de kárhoztatott állapot pedig csak 2-3 évig tartott. A költségvetésünk továbbá arra sem képes, hogy a társadalmi mobilitást segítse. Nincs mobilitási kapacitása. Ezeken túl a közszolgáltatások minősége is gyenge. Erre mindig az szokott elhangzani, hogy nincs rá forrás. Szerintem csak a költési célok problémások, valójában lenne rá közpénzügyi kapacitás.
Mobius: Nagy csata zajlik az amerikai piacgazdaság és a kínai államkapitalizmus között 2019. 10. 10. 15:04
#1
Mostanában sokat foglalkoznak az állami irányítás és a tiszta piacgazdaság hatékonyságával és versenyével. Most olvastam két könyvet Niall Fergusontól. Az egyik a Civilizáció, míg a másik A világ háborúja. Mindkettőben érinti Nyugat és Kelet viszonyát és egymáshoz való helyzetét. A mondanivalójának az a lényege, hogy nem Nyugat hanyatlik, hanem Kelet zárkózik fel, mert átvette a nyugati intézményrendszereket. Manapság fontos téma a meritokrácia is, ennek során például kimutatták azt, hogy az egyik legmeritokratikusabb, ha nem is demokratikus Szingapúr. A napokban láthattuk, hogy a legversenyképesebb a gazdasága. Az tűnik logikusnak, hogy azt a kérdést ildomos feltenni, hogy a tömegdemokrácia vagy egy autokratikusabb berendezkedés útján lehet meritokratikusabb vezetést elérni. Szerintem ez az autokráciát uraló személyek minőségétől és a demokratikus kulturáltságtól függ.Találkoztam már meritokrácia indexel is, aminek nagyobb szerepet kellene tulajdonítani. Valószínűleg árulkodó lenne az ez alapján való összehasonlítás
Veszélyben a jegybank függetlensége? Kemény szavak a Fed elnökétől 2019. 10. 07. 20:13
#1
Szerintem Trump személyiségzavaros, aki csak a következményből ért. Látható, hogy felbátorodott a Mueller-bizottság alól való szabadulás után, hiszen fokozta azt a fajta tevékenységét (ukrán, kínai, ausztrál politikusok megkeresése). Fölösleges neki bármit mondani, "vetíteni", csak fokozza támadásait.
Egyre kisebb a szakadék a magyar cégek és a multik között 2019. 09. 28. 20:06
#1
A támogatások elbírálásánál a menedzsment képességét és a technológiai felkészültségét is fel kellene mérni.
Ez olyan, mint a hidegháború - Állítja Trump gazdasági tanácsadója 2019. 09. 07. 13:45
#2
Egyszerűsítsük a megközelítést: Míg Trump elnök lesz, addig biztos lesz legalább vámháború.
Kiderült: meglepõ indokkal emelték a gazdagok adóját a válságban 2019. 08. 28. 09:24
#2
Ray Dalio egyik tanulmánya arról szólt, hogy a pénzügyi válságból való kijutás eszközrendszerének egyik részeleme az adóterhelés eltolása a szegényektől a gazdagok felé. Aztán írt is egy könyvet, amelyben kifejezetten azt javasolja, hogy az elbukott adósokat előnyösebb menteni, segíteni. Ezt a könyvet több jegybankár is átforgatta és javasolja olvasásra. Az egyik ismertetője:https://mnbtanszekblog.hu/2018/12/20/lufipukkasztas-vege-a-bulinak/ Ami még fontos szerintem a témában a pénzügyi válságok hosszú távú hatása. Az egyik szintén innen származó tanulmány arról értekezik, hogy recesszió (amelyet sokszor pénzügyi válság előz meg) hozhat-e hiszterézist. https://mnbtanszekblog.hu/2018/12/07/orokke-elszegenyedunk-e-egy-recesszio-utan/ Ha mérlegre tesszük az erkölcsi kockázatokat, felelősségeket rövid és hosszú távú hatásokat fontos a jó adósmentési technika. Onnan is lehet egyébként közelíteni, hogy az adósok azért is kerülhettek ilyen helyzetbe, mert a neoliberális gazdasági rendszer lefojtotta a jövedelem bővülésüket és eleve alacsony volt az adóterhelésük.
Szükségállapotról beszél Donald Trump 2019. 08. 25. 20:07
#17
Ő kéri a buborék modell folytatását, de a politikai és globális intézményrendszert is "maxolja" és inkább ezzel van a baj. 
Szükségállapotról beszél Donald Trump 2019. 08. 25. 20:04
#16
Én ezt csak kérdésessé tettem. A három rozsdaállamban ahol váratlanul nyert két év múlva kikaptak. Ha tudják vagy tudnák is, hogy a KGB beavatkozott a választásokba azt mondanák be a falurádióba, mert az nagyobb blamázs lenne, mint hogy egy pszichopatát választottak meg. Az igazságot, majd az idő dönti el. Azt nem hiszem, hogy ugyanazokat képviselné mint Obama, mert Trump rasszista és Obama intézkedéseit teljesen ki akarja radírozni.
Szükségállapotról beszél Donald Trump 2019. 08. 25. 19:40
#9
A felelőtlenség a korlátok hiánya miatt tud kialakulni. A jogi kibúvókat ő sosem találna meg de a személyzete igen. A világgazdaságot az utolsó évtizedekben a KínAmerika modell hajtotta, aminek szöveteit mészárolja.
Szükségállapotról beszél Donald Trump 2019. 08. 25. 19:17
#5
Nagyon keserű ezt az embert nézni és azt, hogy van aki kiszolgálja. Számomra inkább ez a minősítési indok. A jogszerű és tényszerű megválasztása számomra kérdéses, egyébként is kevesebb szavazatot kapott, csak az elektori eloszlás miatt lett elnök az 5 rozsdaállamból háromban elért váratlan minimális "győzelem" miatt. 
Szükségállapotról beszél Donald Trump 2019. 08. 25. 18:56
#2
A szükségállapotot Trump okán lehetne elrendelni, akár globálisan is.
Fitch: távoli kilátás az euró bevezetése Magyarországon 2019. 08. 20. 08:38
#2
Számomra ebben az az egyik legfontosabb kérdés, hogy hogyan érhető az el, hogy az elitünk alkalmazkodjon a társadalom számára fontos és józan célokhoz és azt valósítsa meg, ne önmagát. Dani Rodrik írta egy cikkben, hogy a demokratikusan megerősített globális kormányzás a helyes út, de az magában hordozza a hibázás lehetőségét is. Tehát a demokrácia a hibáinkon való tanulást is jelenti. https://www.vg.hu/velemeny/a-kozgazdaszok/megakadalyozhatok-az-onkarosito-nemzeti-intezkedesek-2-1630145/ Ez számomra nehezen fogadható el, hiszen ez azt jelenti, hogy a demokratikus, nem biztos hogy meritokratikus (az ázsiai fejlesztő államok azok és lehagyják az angolszász modelleket). Ez egy fontos fejlesztési kihívás a demokráciák számára. A mi berendezkedésünket nem tartom meritokratikusnak, se befogadónak ami a megoldási törekvések alapját jelentené.
Trumpra is ráijesztett a Wall Street, rögtön tárcsázta a bankvezéreket 2019. 08. 17. 19:54
#6
 Az intézményrendszeri összefüggések alapján, a társadalmak fejlődését a kedvező körforgások és a befogadó intézmények segítették, amik a mostani időszakban sok helyen lefagytak. Ennek a működése a csatolt link jólét receptje alatt található.http://www.urbanlegends.hu/2013/12/miert-buknak-el-nemzetek/
Valóban nehéz a tömegdemokráciát meritokratikusabbá tenni, ami szerintem azért van, mert a tömegdemokrácia nem tud jó válaszokat adni a nagyobb komplexitású világ vezető elitjének kiválasztására. A populizmust ezen helyzetek segítik.
Trumpnak azért ezeken túl több minden is segítségére volt. Sajnos nagy kockázata is van, mert a világgazdasági motorok eddigi mechanizmusait buherálja.
Trumpra is ráijesztett a Wall Street, rögtön tárcsázta a bankvezéreket 2019. 08. 16. 19:24
#2
Trump az a vállalkozó volt, aki minden rendelekzésre álló erőforrást a saját javára "kimaxolt", miközben sok hozzáadott értéket nem tudott teremteni. Ugyanezt csinálja globális térben, de a kölcsönös összefüggések miatt visszahatnak. az USA-ra is. Ha nem semlegesítik ezt a nárcisztikus embert, szép lassan leamortizálja a világgazdaság bővülését.
Már az EKB is aggódik a magas lakásárak miatt 2019. 07. 29. 19:39
#3
Az árak emelkedését a kereslet és kínálat kiegyensúlyozatlansága hozza, és az ingatlant a vevő hitellel kombinálva el tudja érni. Inkább abból a szemszögből kellene közelíteni, hogy hogyan növelhető az urbanizációs központokban a kínálat, ugyanis vidéken nem nő az ár. Ha nőne a kamat persze kevesebb lakást vennének és csökkenhetne az ár, de csak azért mert elfojtaná a keresletet. Lehet hogy pénzügyileg boldogok lehetnénk, de csak józan vágyakat halasztanánk el.Magyar relációban ezt már összefoglaltam, amit bemásolok.
"Valóban nem törődnek a lakosság természetes józan urbanizálódó törekvésének a segítésével, pedig az hosszú távon gyümölcsöző lenne. Úgy szoktam mondani, hogy most lehet keresni a lakhatási válságon. Az OECD kimutatása szerint nálunk a legmagasabb az alsó középosztály lakhatási költsége (41%-ra emlékszem). Írtam is hogy struktúrált megközelítésre lenne szükség amelyek a kínálatot hosszú távon fokozzák. Ennek egyik lehetősége a lakások funkciójának védelme, de ilyen lehetne a nem használt lakások rendbehozatala és az üzemelésbe bevonása. További kínálat növelési lehetőség az építőipar termelékenységének növelése, amiről linkelek egy szép tanulmányt: 
https://www.vg.hu/velemeny/masolat-az-epitoipari-forradalomra-varva-578441/
Nálunk hiányos az építőipari kapacitás is, amihez több szakemberre lenne szükség. Az Ausztrália története dokumentumfilm sorozatban láttam, hogy ott ezt bevándorlókkal oldották meg ami nagyban segítette a beilleszkedésüket. Erre rímel a mostani helyzet. Továbbá azt is fontosnak tartanám, hogy kialakulhassanak nálunk lakásokat bérbeadó cégek, hisz ők tudnak annyi tőkével megjelenni, hogy jelentősen növeljék a kínálatot. Ez nem terhelné az állami költségvetéseket. Ebbe az irányba olyan szabályozások lennének szükségesek, hogy az adózásbeli akadályok a bő megtérülésig szűnjenek meg. Ráadásul ez a szolgáltatási jelleget is javítaná. Alapvetően piacpárti vagyok, de azt terelgetni kell."
Ezentúl:A fenntartható adósságteher (adósságszolgálat/jövedelem) támogatását fontosnak látom, különösen a fiataloknál, amihez lehetne tartalékok kiépítését segíteni illetve az első lakáshoz jutásnál egy szint fölötti teherre adóvisszatérítést biztosítani.
Nem mázli és nem csoda: Miért nõ 5%-kal a magyar gazdaság? 2019. 06. 25. 21:03
#2
Azok a tartós magyar gazdaságpolitikai tendenciák most is jelen vannak, amelyek elhanyagolják a hosszú távú ciklikus tényezőket a humán tőke képzést. A potenciális gdp növekedést ezért nem tudjuk emelni miközben a kínálai elemek fogytán vannak. Ez így struktúrálisan is problémás.
Kimondták: a biztonságos betegellátás Magyarországon nem biztosítható 2019. 05. 30. 12:04
#4
Értem én. Pénzügyileg minden a lehető legnagyobb rendben, de azért az élet nem az állami pénzügyek beteljesüléséről szól.
A kapitalizmus megregulázása szerintem ott kezdhető el, hogy a GDP és a szociális fejlettségi index összhangját kialakítsák és együttmozgásuk különösen felfelé természetes legyen. Azaz ha fejlődik a gazdaság fejlődjön a társadalom is.
Kimondták: a biztonságos betegellátás Magyarországon nem biztosítható 2019. 05. 29. 19:32
#2
A magyar kormány a javuló gazdaság teljesítményéből nem szervez át érdemi forrásokat a magyar társadalpm ezen kockázatközösségére. El kellene gondolkozni azon, hogy az élethez való jog sértése miatt bepereljék őket betegek, orvosok, egészségügyi dolgozók esetleg nemzetközi jogi fórumhoz fordulva is. Én ezt az állami hozzáállást pénzügyi eutanáziának tartom.
Úton az áfarendszer igazságossága felé 2019. 05. 27. 12:35
#2
Az igazságosság fontos kérdés, de szeretném egy másik aspektusára is felhívni a figyelmet. A negyedik típusú adóelkerülési módszer, az hogy a bizonylatokhoz kapcsolódóan mindent helyesen állapítanak meg bevallanak, de nem fizetnek. Mivel az üzleti életben létezik a felelősségi aszimmetria (több kötelezettséget vállalhatnak a társaságok, mint a saját vagyonuk és ha nem teljesítenek megszűnhetnek) ezért ez a módszer lehet a csalók terepe. Az áfarésünk ezen a területen nem mérséklődött szerintem. Ez ellen tenni kellene a szabályozás útján, amit a digitalizáció támogathat, mégpedig azzal, hogy az ilyen aszimmetrikus helyzetekben a szerződéskötés után tájékoztatni kellene az adóhatóságot. Továbbá az venné el a csalásra a lehetőségeket, hogy ilyen esetekben a vevő az adókapcsolatokat a hatósághoz kellene, hogy rendezze pénzügyileg, azzal hogy az eladó az adólevonási jogát eközben érvényesíthetné. A járulékok esetében is szükséges lenne előrelépést tenni, mert ott is "élnek" az aszimmetrikus helyzettel. 20%-os feketegazdaságnál fontos kérdések ezek. Sajnos nem biztos, hogy sok eredménnyel járna ha nőne az adóbevétel, mert az adókapcsolatok javulása nem jár nálunk a szociális fejlettség növekedésével, mert nincs kötelező transzformációs kötelezettség.
Döntöttek a választók, Svájc sem lesz már adóparadicsom 2019. 05. 19. 17:09
#2
Örülök, hogy van minta a közpénzügyek közvetlen demokráciájára.
 • BÉT
 • Indexek
 • Deviza
   • Forgalom
   • Nyertesek
   • Vesztesek