lzoli41

Regisztráció:
2015-06-23 13:47:45
Hozzászólások száma:
248
Utolsó hozzászólás:
2019-04-16 15:33
Pontok:
Tapasztalati: 3
Aktivitási: 4
Népszerűségi: 5

utolsó 20 hozzászólása

Dátum
2019-04-16 15:33:26
mutat
A bűnbakkeresés nem oldja meg a magyar egészségügy problémáit #2
Szerintem adóalapú finanszírozás kellene, és annyi amennyit az adott betegségek megkívánnak, amire bőséges fiskális kapacitások lennének. Az egészségügyet le kell választani a politikáról, mert a képviselőket nem érdekli a képviseltek problémája csak különböző bűnbakokat tol elénk, hogy azon "elmélkedjünk" és a valódi problémáinkat hanyagoljuk.
2019-04-14 14:44:42
mutat
Hová jutott Magyarország 15 év EU-tagsággal? - 11 látványos ábra következik #2
Jó volt ezt látni. A környezetünkhöz képesti lemaradást, pedig nagy valószínűséggel a gyengébb intézményrendszerünk okozta. Ennek fontosságát Daron Acemoglu szemléltette, míg a rendszerváltáskori sikertelenségünket Dani Rodrik emiatt vélelmezte. A mostani gyengébb teljesítményünkre pedig Pogátsa Zoltán és Zsiday Viktor (Ő a humán tőkét is említi) is ebben látja az okot. Az EKB is kulcskérdésnek látja ezt a témakört és az euro bevezetésénél is vár el ilyen követelményeket. Tehát van ebben egyetértés. Az igazi kérdés az, hogy hogyan lehet azt fejleszteni. Acemogluék a kedvező körforgásokban látják a megoldást, amelyek mindig befogadóbbá teszik az államot (a közjóra). Csatolok egy linket amely vázlatosan elemzi. http://www.urbanlegends.hu/2013/12/miert-buknak-el-nemzetek/ Van egy másik megközelítés az intézményépítésre Jakab Andrástól, aki többek között a kormányzást a nemzetközi joghoz kötve lát kiutat a fejlődésre, egyfajta Odüsszeusz-szerződésként. Gyakorlati példája a II. vh után Japán és Németország. A tanulmány linkje: https://jog.tk.mta.hu/uploads/files/2018_01_Jakab.pdf Ha szebb jövőt akarunk nekünk is fontos lenne a kedvező körforgást kialakítani, azért, hogy ne csak a társadalom, hanem az állam is jobban teljesítsen. Ez azért is kulcsfontosságú, mert ha egy kis nyitott gazdaságban a vezetők hibáznak a társadalom nagyon megszenvedi. Láttunk rá példákat.
2019-04-02 15:27:17
mutat
Brutális béremelés kell a tanároknál, mert teljesen befagytak a bérek #25
Szerintem pédául az egészségügy a politika nélkül szárnyalna. Hollandiában, ahol a legmagasabb az egészségügyi fogyasztói index (komplex mutató) ott ezt annak tulajdonítják, hogy távol tartják a politikát és a bürokráciát. Ha akarod téged gyógyítsanak a politikusok. Inkább a skandinávokat figyeld ott még jobban teljesít az állam. Olvasd el A miért buknak el nemzetek könyvet és az okát is megérted.
A magyar társadalmi mobilitásról őrültségeket írsz, mert az országunkban hét generációra mérte az OECD, hogy a legaljáról középre juss. Itt is a skandinávok a sikeresek, mert náluk 2-3 generáció kell csak hozzá.
Minősítéseidről annyit, hogy tipikus alakja vagy azoknak, akik úgy gondolják, ha valakit leminősítesz még igazad is van. Tévedsz, mert tapasztalati tényeket vitatsz. Nekem pedig a te képességeidben vannak kétségeim.
Arra kérlek viseld el még ha nehéz is, hogyha valaki másképp gondolja. Arra is kérlek hagyjuk egymást, mert nem tudunk miről beszélgetni és nem szeretem az időmet értelmetlen dolgokkal tölteni. Részemről befejeztem.
2019-04-02 12:51:34
mutat
Brutális béremelés kell a tanároknál, mert teljesen befagytak a bérek #9
Tudom hogy nem akar adni, csak arányos akartam lenni, hogy az életpálya modell cinikusságát kifejezzem.
2019-04-02 12:48:43
mutat
Brutális béremelés kell a tanároknál, mert teljesen befagytak a bérek #8
Nem adni hanem teljesíteni kellene elsősorban az államnak. Az állami rendszerből nehéz lenne kiszállni. Azt akartam kifejezni, hogy az lenne jó, ha a politikusok szállnának ki. Mind az egészségügy mind az oktatás, mind a szociális ágazatnak jót tenne, mert nem tudnának rajta takarékoskodni. Én nem dolgozom az állami szférában, de a családom több tagja igen és emiatt hátrányt szenvednek. Ha tetszik ha nem leértékelik Őket. A szakmájuk alapján nem tudnak máshová menni.
Bértroll meg szerintem inkább te vagy, mert én nem. A propagandát is te tolod. 
Attól hogy kritikus vagyok nem kell pattogni és leugatni, mert meggyőzni képtelen vagy és nem is törekedsz rá, így mi nem is tudunk miről beszélni. Hagyjuk egymást!
2019-04-02 11:17:57
mutat
Brutális béremelés kell a tanároknál, mert teljesen befagytak a bérek #2
A FIDESZ ilyen életpálya modellt tud adni. Eszközrendszer kellene már arra, hogy az államot is rá lehessen kényszeríteni, hogy tisztességesen teljesítsen, vagy szálljon ki onnan ahol nem akar teljesíteni. Aki az állami rendszerben munkavállaló egyszerűen "leértékelik". A humán tőke egyébként a hosszú távú növekedés indikátora, amit mindig beáldozunk. Lehet Medgyessynek volt igaza.
2019-04-02 10:41:29
mutat
Költségvetési felügyelõket kapnak a nyakukba az eladósodott kórházak #2
A felügyelők mellé küldhetnének pénzt, eszközöket és személyzetet, továbbá figyelemmel lehetnének az egészségügyi fogyasztói index javítására is.
2019-04-02 08:08:18
mutat
Nagy Márton: Egy erõs iránymutatással az MNB a hitelességét kockáztatná #2
Mostanában többször olvastam a "monetáris szuverenitás" fontosságáról szóló értekezést. https://mnbtanszekblog.hu/2019/03/12/a-modern-monetaris-elmeletrol-2-resz/ A "szimmetrikus kockázatokból" jól látszik, hogy nem tudunk a nagy jegybankoktól függetlenek lenni. Más nagyobb de az EKB-tól független jegybankok (svéd, dán, svájci) sem képesek rá, hisz egy gazdasági övezetben vannak vele. A cseh vállalatok is euróban üzletelnek, azaz így alkalmazkodnak. A devizahiteles korszakban sem lehetett önálló a monetáris politikánk. Nekem nem tűnik hatékonynak a saját deviza fenntartása emiatt sem.
2019-04-01 08:40:51
mutat
A magyar bérnövekedés - nyolc év mérlegen #2
Nagyon tetszett a tanulmány mind az aktualitása, mind a megközelítése miatt. A termelékenység a fejlettség kulcskérdése, ezért annak növelése megkerülhetetlen. A bérek és termelékenység viszonya sajnos sohasem koherens. Érdekes lenne azt is megtekinteni, hogy amikor olyan jó volt a termelékenységünk hogyan nőttek a bérek, mert szerintem gyengébben, mert a piacon munkaerő többlet volt. Szerintem ebből az következik, hogy a bérmegállapítás módját nem megegyezésre és bérharcra kellene alapozni politikai mozgástérrel kombinálva, hanem egyfajta szaktestületre. Másrészt szerintem a gazdaság mind makro, mind mikroszinten felfogható a humán a reál és a pénzügyi tőke kombinációjaként aminek két multiplikátora van egyrészt az állami intézményrendszer illetve a vállalkozó minősége. A humán tőke gerincét is az állam biztosítja a képzéssel illetve egészségüggyel. Így az állam ez irányú romboló tevékenysége hosszú távon még rosszabb hatású lesz. Nálunk ez trendszerű, már Bokros is ezeken igazított ki. A másik kérdés a vállalkozók versenyképessége. Ha rossz a vállalkozó multiplikátora, arra kellene pénzügyileg (adókon keresztül) szorítani, hogy vagy fejlődjön vagy adja el a rossz hatékonyságú vállalkozását. Az állami intézményrendszer fejlesztésére pedig a kedvező körforgások (Miért buknak el nemzetek könyv dolgozza föl) kialakítása lenne szükséges.
2019-03-28 10:04:26
mutat
Brexit: az összes javaslatot leszavazták, fokozódik a káosz #2
Egy nagyon egyszerű kérdést lehet feltenni. Ha nem tudták és tudják megoldani, akkor miért vannak még ott? Ezen túl a képviseleti demokrácia bizonyítja, hogy csak a hatalomtechnika érdekli a képviselőket és nem a képviselet, továbbá a komplex kérdéseket képtelenek konszenzussal menedzselni. Szerintem el kellene takarodniuk és a saját pénzükből és a saját kockázatukra elmélkedni.
2019-03-04 15:56:40
mutat
Magyarországon lehetne euró, de még nem lesz #2
Nehezen tudom elfogadni, hogy erről a kormány dönt. Kiegyensúlyozott társadalmi párbeszédet kellene erről folytatni és utána mérlegelni ezt a kérdést. Ráadásul az Alaptörvénnyel ezt a kérdést a végrehajtó hatalom felé fölöslegesen megkomplikálták.
2019-02-08 13:23:26
mutat
Magyarország a rangsor végén: brutálisan lehúznak minket a bankok #3
Az hogy ezen fajlagos költségünk magas összefügghet a tranzakciós illetékkel, hisz gondolhatja azt a bank, ha rátapad az állam, akkor én is megtehetem, elférek mellette.
2019-02-07 07:50:41
mutat
Olyan interjú jelent meg, ami lerántja a leplet a magyar állami egészségügyrõl #2
Az egészségügy legnagyobb problémája az, hogy ezen kockázatközösségünket nem megfelelően menedzselik azok, akik a beszedik az adókat és erre nem fordítanak eleget, hanem arra amit ők álmodtak, pedig a fiskális kapacitás ezt lehetővé tenné.. Szabályozni szerintem az egészségügyi fogyasztói indexen keresztül kellene, mert az egy komplex mutató és azon keresztül megközelíthetőek a problémák. Ezek a mutatók ott a legjobbak ahol kevés a bürokrata és nincs politikus a rendszerben. Le kellene ezt az ágazatot a képviseleti demokráciáról választani és egyfajta szakpolitikai kollégiumon keresztül irányítani. A napokban volt hír, hogy egyes intenzívek már nem tudnak betegeket fogadni, amit egy orvos úgy kommentált, hogy ez már sérti az élethez való jogot. The Lancet szerint, mi az egészségügyünk alulfinanszírozottsága miatt az egészségünkkel fizetünk. Úgy látszik van ahol már az életükkel is fizetnek. Eutanázia? Számomra feszítő, hogy ilyen kockázatközösségi problémák mellett azon rugóznak, hogy hogyan alakul ki a kórházadósság, ami egyébként bagatell tétel, ahhoz képest amennyi ebből a rendszerből hiányzik.
2019-01-27 11:49:50
mutat
Kiderült, mennyivel keresnek többet a külföldi VW-dolgozók a gyõri audisoknál #2
A piac mindig a kiszolgáltatott helyzetben lévőt hozza hátrányos helyzetbe. Ezen az állam tud enyhíteni, ha azon intézményrendszerét amely az "érdekegyensúly" közelítéséért felelős azt jól kialakítja. Ez nálunk visszájára fordult és a neoliberális irány felé halad, ezért vagyunk minden területen lemaradva bérek vonatkozásában a V3-aktól. Ha fordítanánk a gondolkodáson és azt mondanánk, hogy a tőkétől azt várjuk, hogy ennyivel növekedjen a termelékenység és ezért ennyivel növekedjen a bér is, akkor csak azt érnék el, hogy kiáraznák az alacsony termelékenységűeket. Az adóterheléssel is lehetne ezt tovább segíteni. Az északi modellnek ez fontos eleme. A skandinávoknak a jelszava e téren, amit Harari is így gondol a 2. leckében a XXI. századból:" A munkást védd és ne a munkahelyet!"
2019-01-17 20:41:23
mutat
Itt a bizonyíték: ha többet dolgozol, többet is vagy beteg! #2
"A legboldogabbak azok a dolgozók, akik hetente 21-30 órát vannak a munkahelyükön, ám ahogy emelkedik a munkaórák száma, a nyomorúság érzése egyre nagyobb." https://g7.hu/elet/20190108/a-heti-21-30-orat-dolgozok-a-legboldogabbak/
2019-01-16 07:23:52
mutat
New York Times: A briteknek vezetõ kell, de csak Mayük és Corbynjuk van #2
A megosztottság inkább abból ered, hogy népszavazás során nem szabadna olyan kérdést feltenni, amiben a társadalom egyik fele rendelkezhet a másik feléről, legfeljebb akkor ha arról is döntenek, hogy azokat hogyan mentesítik a hátrány alól. Azaz nem kizárólag a Juncker által feszegetett közösen rendelt sör árával kellett volna foglalkozni, hanem a kissé kevesebb brit sörével is. Úgy lehetett volna felelős döntést hozni. A másik probléma amit most bizonyítottak, hogy a jelenlegi politikai rendszerek nem tudnak a nagy komplexitású kérdésekre választ adni, csak kábítani.
2018-12-31 13:00:16
mutat
Senki sem hitte volna, hogy így oldaná meg a kormány Magyarország legnagyobb gondját #2
Most van szerencsém és időm olvasni Yuval Noah Hararitól a 21 lecke a 21. századra könyvét, amelynek második leckéje a Munkáról szól. Ebben a jövőre nézve a skandináv államok kormányainak felfogását tartja alkalmasnak, mely szerint:"munkásokat védjük, ne a munkahelyeket". Mi nem erre megyünk, hanem még neoliberálisabb felfogást kényszerítenek ránk, amivel a német (leginkább bajor) és a megujuló nemzeti tőkésék felhalmozását támogatjuk egyrészt a geopolitikai játszótér másrészt a belső hatalmi technika maximalizálásáért.
2018-12-24 14:55:55
mutat
Megfejtették, valójában miért választotta a kormány a rabszolgatörvényt #2
A munkaerő szabad mozgása miatt a magyar piacon tartós lesz a szűk kapacitás, mert itt a legrosszabbak a feltételek. A migrálók is tovább lépnek, lépnének.
2018-12-14 10:59:42
mutat
Komoly üzenetet kapott Áder külföldrõl: küldje vissza a különbírósági törvényt #3
Jó lenne, ha megértené a saját szerepét és aszerint cselekedne.
2018-12-11 20:19:57
mutat
Amirõl a bankok is hallgatnának: egy nagy baj van a lakáshitelekkel #2
Több ízben hozzászóltam, hogy mindezek az új szabályozási eszközök, nem elégségesek arra, hogy kritikus jövedelmi helyzetekre védettséget adjanak, azaz hiába fixálom a kamatom a teljes futamidőre, ha elveszítem jövedelmem. A közelmúltban volt szerencsém olvasni egy poszt-keynesi közgazdásszal egy interjút, aki ezt szakmai módon az alábbi módon fogalmazta meg: "Nem annyira a makroökonómia mikroökonómiai megalapozását kellene keresnünk, hanem inkább arra lenne szükség, hogy a mikroökonómiát makroökonómiai keretekben, azokra alapozva értelmezzük. Például, ha egy bank hitelt nyújt, figyelembe kell vennie az aggregált kereslet jelenlegi és várható szintjét, mert ezzel biztosítja, hogy a hitelfelvevők valamikor a jövőben vissza tudják fizetni az adósságukat." Az interjú címe pedig: https://mnbtanszekblog.hu/2018/12/04/a-modern-kapitalizmus-az-egyik-valsagbol-a-masikba-kerul-interju-louis-philippe-rochon-nal/ Ez alapján pedig erre többször is sor kerülhet. Egy tartalék kialakítása pedig nem csak az adóst, hanem a bankot és ingatlanpiacot is védi, hiszen nem azonnal borítja föl tömegesen az addigi piaci viszonyokat. Szerintem ez legalább olyan fontos, mint a kamatfixális, sőt fontosabb. A mostani szabályozás támogatja ezt a struktúrát az önsegélyező pénztárak adóvisszatérítésével és azok hitelcélú felhasználhatóságával, de finomítani, bővíteni és a bankok részéről preferáltabbá kellene tenni.

friss hírek

AZ OLDAL TETEJÉRE