Topikgazda: Portfolio 1970. 01. 01. 01:00

Tőzsdeklub  

Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Portfolio
Portfolio 1999. 03. 08. 23:49
PrZolee,Készülj fel egy hosszú folyamatra, a tőzsdét szerintem egy egész életen át lehet tanulni. Én a megalakulás óta követem, 1992-óta pedig napi aktivitással. Ennek ellenére ma is sokat tanulok belőle és új tapasztalatokat gyűjtök. A kiindulópontot tekintve három fő csapásirány van: elmélet, gyakorlat, tények-adatok. Ezeket párhuzamosan célszerű megismerned.Tények-a datok: A Bank és Tőzsde által megjelentetett Magyar Részvények Könyve minden lényeges adatot tartalmaz a tőzsdei cégekről. Szerintem nélkülözhetetlen, hogy már az elején legyen egy képed a cégekről.Elmélet: Végzettségedtől függ, hogy honnan kell indítani. Feltételezem, hogy nem gazdasági területről jösssz, ezért célszerű némi alapismeret a gazdaságról (erre jók a BKE egyetemi jegyzetei). Utána tőzsdei alapismeretek jönnek, de erre nem igazán tudok ajánlani, mert nem olvastam őket. Nem tudom melyik hasznos, melyik nem. Átlagos befektetőként az elméleti hátteret lezárhatod a Modern Vállalati Pénzügyek című könnyvvel és a Befektetésekkel. Szerintem ennél tovább nem szükséges menned. Gyakorlat: A legjobb olvasnivaló egyértelműen a Napi Gazdaság, ez rendelkezik a honi nyomtatott sajtóban a legnagyobb terjedelmű tőzsderovattal, és a legszakszerűbb is (ettől még ne vegyél mindent készpénznek, nekik is vannak hibáik, de a nyomtatott sajtóban jelenleg tőlük tanulhatsz a legtöbbet). Emellett reméljük, hogy mi is tudunk segíteni, talán tőlünk is lehet tanulni.
Portfolio
Portfolio 1999. 03. 08. 23:23
Attila,Természetesen lesz archiválás a Tőzsdeklub rovatban is, s közép-távú tervünk a keresés lehetővé tétele.
Attila 1999. 03. 08. 21:24
Egy kérdésem van mindössze:Tervezitek -e, hogy a törzsasztalon is valamiféle archiválást végeztek? (Ha így halad a dolog, - kis túlzással - lassan órákat fogunk tölteni az újabb letöltésekkel).Egyéb ként nagyon tetszik a dolog, a VG kiegészítéseként rendszeresen ellátogatok ide. További jó munkát.Üdv: Attila
Törölt felhasználó 1999. 03. 08. 21:15
Törölt hozzászólás
Portfolio
Portfolio 1999. 03. 08. 14:27
Péter!Elnézést kell kérnem mindenkitől, de a lappal kapcsolatos fejlesztések néha problémát is okoznak, s a hétvégén némi malőr következtében törlődtek a péntek óta felkerült információk (cikkek és a Tőzsdeklub rovat kérdések-válaszok egyaránt). Megpróbáljuk kijavítani a dolgokat, ehhez egy kis türelmet kérünk. Amennyiben holnap délig nem lesznek fenn a régi kérdések, akkor megkérek mindenkit, hogy ha hétvégén nem olvasta a választ, akkor ismételje meg a kérdést.Köszönöm, és még egyszer sorry!
Törölt felhasználó 1999. 03. 08. 13:40
Törölt hozzászólás
peter 1999. 03. 08. 12:58
Miert lett torolve a BEVA-s kerdesem?
Portfolio
Portfolio 1999. 03. 07. 16:51
Norbert,Elég bátor vagy, hogy úgy ajánlod a részvényeket, hogy nem tudod, mit csinál a cég. A Humán egy gyógyszergyár, fő termékei a vérkészítmények, infúziók stb. Számomra semmi nem indokolja a részvények vásárlását. Az állami tulajdonban lévő pakett értékesítése miatt esetleg előtérbe kerülhet majd a papír, de szerintem nem érdemes foglalkozni vele.A BÁV-nál a két nagytulajdonos egyezkedése politikai síkra terelődött. Egyedül arra lehetne spekulálni, hogy a majdani egyetlen fő tulajdonos felvásárolja a maradék részvényeket. Itt azonban a kockázat nem áll arányban a várható hozammal, ezért én most nem nyúlnék bele.Véleményem az ajánlott papírokat illetően nem változott csütörtök óta. Kedvező hétfői adat esetén jöhet a blue-chip is, minden más esetben továbbra is a fundamentálisan alapon kiváló, de jelenleg alulértékelt középvállalatok (ha mindenképpen részvényben akarsz maradni).
Portfolio
Portfolio 1999. 03. 07. 16:31
Kedves Varjasi Zoltán!A Dana Rábában történő tulajdonszerzése pont azért volt a Piaci pletykák rovatunkban, mert nem hivatalos információ, s az ilyeneknek a valóság alapja kétes (azt hiszem, ezt már leírtam a rovat tetején). Természetesen én sem tudom megítélni, hogy igaz-e. Adott esetben még igaz is lehet (lásd TVK, Rába-Mercedes), de a rovat elsődleges célja, hogy az olvasók értesüljenek azokról a pletykákról, ami a brókerek között kering. Az már mindenkire rá van bízva, hogy érdeklik-e a pletykák és hisz-e nekik. Amint új információnk lesz, azt rögtön közzé tesszük.A másik kérdésre X már válaszolt. Annyit kiegészítésül, hogy az MNB-nek sajnos még nincs kialakult gyakorlata az órára vonatkozóan (a folyó fiz hétfőn 3-kor, vagy fél 4-kor lesz). A KSH és az ÁKK déli 12-kor szokta közzétenni az információit.
Törölt felhasználó 1999. 03. 07. 11:40
Kedves varjasi Zoltán!Az MNB Honlapján nézd meg a közzétételi naptárat. Sajnos csak napra pontos, percre nem.http://www.mnb.h u/hungarian/3_penz/n aptar/naptar.htm
Törölt felhasználó 1999. 03. 07. 07:09
Törölt hozzászólás
Törölt felhasználó 1999. 03. 05. 23:18
Kedves Burzézók!Ami itt zajlik, az irracionionális túlburjánzás,semmifé le duhajkodásnak helye nincs.Derülátóknak legyen mondva,sem mikro- sem makroszputnyikra kilátás nem látszik.Béke porainkra!
Norbert 1999. 03. 05. 19:31
Újabb tippem van,ha a Pplast nem jönne be.Tehát érdekelne hogy mivel foglakozik a Humán, (ez az első tippem)ill. Jó vétel lenne -e a BÁV. Régen az utóbbit akartam venni de lekéstem róla pedig sokat kerestem volna.Vagy egyáltalán Te mit ajánlassz?Gondolod a BUX az 5000-et is eléri?
Portfolio
Portfolio 1999. 03. 05. 18:53
Péter,Nem egészen értem a kérdést, de megpróbálok válaszolni. Ha nyereséges pozícióid voltak és befagyott, azaz többé már nem rendelkezhettél vele, akkor 1 m Ft-ig fizet a BEVA. Ha csak átmeneti ideig nem fértél a pozícióidhoz, és ezért ért veszteség, akkor nem fizet, mert az nem befagyott követelés.
peter 1999. 03. 04. 23:05
BEVA-val kapcsolatosa kerdesem lenne.A brokercegemet felfuggesztette annak idejen az APTF. Ezt tudtuk elore, ezert kertem, hogy hataridos pozicioimat kuldjek at egy masik ceghez(pozicioatadas ). Mindenfele okra hivatkozva ez nem tortent meg, persze kiderult, hogy kapkodas miatt elkovettek nehany (szamomra) sulyos hibat. Ezutan en nem fertem hozza a poziciokhoz, mivel a ceg megszunt es a poziciok atkerultek ideiglenesen ahhoz a tozsdetag ceghez, amelyen keresztul bonyolitottak a hataridos kereskedest.Kerdesem , hogy ilyen esetben a BEVA helytall-e?
Portfolio
Portfolio 1999. 03. 04. 10:14
Norbert,Nem kell mindig azonnal vásárolni, ha eladtál egy részvényt. A mostani helyzet pont olyan, leálltak a külföldi eladások, trend nélküli kereskedés van, s közben szép lassan csordogálunk lefelé. Sem a nemzetközi, sem a hazai helyzet nem indokol nagy vásárlásokat.Ha mindenképpen venni akarsz (kell az adrenalin), akkor az én véleményem szerint ne blue-chip legyen, hanem olyan papír, amit egy kisebb kereslet is meg tud mozgatni. A Pplast szerintem jó választás, én is nézegetem 4200 óta (eddig szerencsére nem nyúltam bele). Ezen a szinten ismét érdekes lehet a Nabi, mert látható, hogy ilyen áron nincs belőle eladó (tegnapi forgalom 5 ezer db), így kicsi a down-side risk. Pozitív hír esetén pedig könnyen meg tud ugorni. Konzervatív papírok közül szerintem jó árban van a Démász is.
Portfolio
Portfolio 1999. 03. 04. 10:14
Norbert,Nem kell mindig azonnal vásárolni, ha eladtál egy részvényt. A mostani helyzet pont olyan, leálltak a külföldi eladások, trend nélküli kereskedés van, s közben szép lassan csordogálunk lefelé. Sem a nemzetközi, sem a hazai helyzet nem indokol nagy vásárlásokat.Ha mindenképpen venni akarsz (kell az adrenalin), akkor az én véleményem szerint ne blue-chip legyen, hanem olyan papír, amit egy kisebb kereslet is meg tud mozgatni. A Pplast szerintem jó választás, én is nézegetem 4200 óta (eddig szerencsére nem nyúltam bele). Ezen a szinten ismét érdekes lehet a Nabi, mert látható, hogy ilyen áron nincs belőle eladó (tegnapi forgalom 5 ezer db), így kicsi a down-side risk. Pozitív hír esetén pedig könnyen meg tud ugorni. Konzervatív papírok közül szerintem jó árban van a Démász is.
Norbert 1999. 03. 03. 21:09
Kérem segít!Eladtam a Grabót és most szeretnék befektetni.A Pplastról mit gondolsz? Folyamatosan zuhan de attól félek nem tudja abbahagyni.Vagy esetleg OTP-t...de az meg nagyon hosszú távon lenne nyereséges.Mi a véleményed ,mit vegyek?
Portfolio
Portfolio 1999. 03. 03. 17:30
Kedves S. László,A Gardéniáról elemzést általában nem készítenek a brókercégek. Az a tény, hogy ki szervezi egy adott társaság nyilvános kibocsátást és a tőzsdei bevezetést, sok befektetőnek azt is elmondja, hogy gondolkozzon-e egyáltalán a részvény vásárlásán. (Egy tőzsdei bevezetés elég összetett dolog, ahhoz, hogy sikeres legyen sok szempontnak kell teljesülni. A Gardénia esetében ezek többsége már a kibocsátáskor hiányzott.) Így a Gardéniával a vezető brókercégek nem is foglalkoztak. A társaság honlapján megtalálhatja a 1998. évi gyorsjelentést, cím a linkek között.
Törölt felhasználó 1999. 03. 03. 10:38
Törölt hozzászólás

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók