A Buda-Cash Brókerháznál a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozati cselekményt hajtott végre - írja az Index. Lépett a felügyelet A tudomására jutott visszaélés-gyanús esetek miatt az MNB ma közzétett végzésében azonnali hatállyal...
a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=210546
Egyébként én benn voltam az OTP-nél és megnézettem mi van a részvénykönyvben. Állítólag a szerencsésebb csoporthoz tatozom, mert dec. 31-ével le lettek jelentve a részvényeim feléjük. Nem mintha messze mehetnék vele, de így azt már biztosan tudom, hogy múlt év végén (mint ahogy az előző években is, legalább is a nevezetes időpontokban) megvoltak az OTP papírjaim. Persze ebből nem lehet semmit levonni a jelenre, és az össz. BC által kezelt OTP részvénymennyiségre vonatkozólag.
Nyilván nem tudhatjuk, hogy mennyi tűnt el a rv. állományból, de magam részéről túlzónak tartom az 50%-os hiánynál nagyobb feltételezéseket, legalább is "bizományos értékesítés" során ügyletek esetében. Nem beszélve az olyan kijelentésekről, hogy "volt olyan akinek egyedül több papír volt a nevén a négy magyar nagy közül valamelyikből a BC kimutatása szerint, mint a Kelernél előtalált mennyiség". Ez államkötvényre, vagy DKJ-re igaz lehet, de blue-ra szerintem kizárt.
Emellett a legutóbbi, pár napos hírekben is még az szerepelt, hogy 62, illetve 33 milliárd a hiány a bankcsoportnál / brókerháznál. Továbbá a hivatalos közlések csak állampapírral és dkj-kel való visszaéléseket hoztak le, ami szintén adhat egy kis reményt a csak részvényekkel üzletelőknek. Nyilván egyszerűbb a befektetőkhöz konkrétan nem kötött, BC által létrehozott alapok szegmenseit manipulálni, mint a pl. a részvényeket.
Aztán, ha elosztjuk a brókerháznál a hivatalosan eddig jelzett 33 milliárdos hiányt a 13 ezer ügyféllel, akkor átlag 2,5 millió veszteség jöhet, ami szintén nem támasztja alá a végletekig pesszimista elképzelést a felelhető rv. mennyiség tekintetében.
Gondolom persze mindezt a rendelkezésre álló infók alapján.
Azt mondjuk érdekes lenne megtudni, hogy milyen arányba oszlik meg a BC bház által kezelt vagyon kapcsán a bizományos értékesítés útján kezelt, és a saját portfóliókban lévő vagyon. Egyáltalán mennyi a brókerház által kezelt vagyon összesen? Erről van valakinek infója?
Ha valaki mást lát ki ebből, akkor ne fogja vissza magát...:)
Részemről csak az kérdéses, hogy a BEVA foglalkozik e össze fésüléssel, vagy már a felszámolótól kéri a leegyeztetett adatokat és az alapján kártalanít.
Ha korábban beadod a BEVA-hoz az igényedet mint ahogy megkapod a maradványról szóló " ÚJ egyenleged " a felszámolótól akkor a teljes követelést irod rá.
A BEVA sem siet van vagy 90 napja a fizetésre.
Lesz ideje összefésűlni az adatokat.
Ha mindenki beadja a teljes igényét és a felszámoló is beadja a valóságot és ez alapján a BEVA fog osztani szorozni?
Én ezt nem hiszem.
Valahol olvastam, hogy a felszámoló mindenkivel lefogja egyeztetni a számlakivonatát, és ha van hiányzó rész csak azt fogja leadni a BEVA-nak kártalanításra limitig.
Igen, körülbelül úgy néz ki, mintha a felszámolónál kéne jelentkezni!
A BEVA-kifizetett rész felett 20-ezer EUR felett mindenképp a felszámoló tudja megmondani, de ott is sorrend lesz gondolom, időbeli jelentkezés alapján mérik fel az igényeket, nem tudom?
Vagy törvény szerint előnyt élvez a dolgozók bére a BC.-nél és a ki nem fizetett számlák(közüzemi, bérleti díj)?
Ezt nem tudom?
azt nem érthető, hogy a felszámolás megkezdésétől a 40 nap lejár kb április 15 környékén, és addigra valószínű, hogy nem tudjuk mennyi a meg nem térített rész.
"Én is ezt a 40 napos határidöt és a felszámolásba való becsatlakozást nem értem."
Mit nem értesz ezen?
1. A 40 nap azért kell, mert itt nem olyan egyszerű a dolog, mint a betét biztosításnál. Ott mindenkinek kizárólag pénz volt a számláján. És azt ki kell fizetni 30 millióig. Függetlenül attól, hogy mennyit találnak majd a cégben.
2. Itt viszont a felszámolónak szorosan együtt kell működnie a BEVA-val, mert elvileg a kiadható papírokat kiadják. A különbözet után fizet a BEVA.
A bevánál benyújtod az igényedet a kártérítésre, ami csak pénzben történik és 6.1 Mft a felső határ. Ennek menete a beva honlapján rajta van. Ők a felszámolással nem folynak bele. Fognak kapni a felszámoló biztostól ügyfelenként egy kimutatást, hogy mit lehet nekik kiadni, ezt a biztos ki is adja az ügyfélnek. A te kárigényedben szereplő tételek és a biztos kimutatása közti különbözetet kártalanítja a beva pénzben a limitig. A nem visszadható rv-ket forintosítják.
Ha neked sokkal több bukód van a 20000 Eur limit miatt, akkor bekapcsolódz valamelyik pertársaságba.
Nagy bajban a Buda-Cash - Mi lesz az ügyfelek pénzével?
Ugrás a cikkheza teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=210546