Topiknyitó: rtamas77 2012. 10. 02. 11:39

OTP Reál Aktív Nyilvános Hozamvédett Zártvégű Származtatott Alap  

Sziasztok!

Befektetési alap ügyben szeretnék egy kis segítséget kérni.

"OTP Reál Aktív Nyilvános Hozamvédett Zártvégű Származtatott Alap"-ból vásároltam a gyűjtési időszakban még január 12.-én 9946.05 Ft-os bekerülési árfolyamon. link Az alap indulásakor az árfolyam beállt stabilan 7500Ft-ra, majd pár hónapig nem is változott. Korábban tettem pénzt befektetési alapokba, de ott ekkora különbséget nem tapasztaltam a bekerülési ár és az induló ár között.

Szerintetek mi ennek az oka, hogy az induláskori összeg ennyivel alacsonyabb lett a bekerülési árfolyamhoz képest? Indulás után pár hónapig miért nem történt semmi (stabilan maradt 7500ft fixen)?

Köszi a választ!
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
rtamas77 2012. 10. 03. 11:18
Előzmény: #20  Törölt felhasználó
köszi
Törölt felhasználó 2012. 10. 03. 11:14
Előzmény: #19  rtamas77
A BAMOSZ nem foglalkozik a másodlagos piaccal. Ez speciel eBróker (CIB), de szerintem bármelyik online bróker felületen megtalálható.
rtamas77 2012. 10. 03. 09:24
Előzmény: #3  Törölt felhasználó
link
Ezt az alappal kapcsolatos legjobb vételi ajánlatokat hol lehet megnézni? Szintén a Bamosz oldalán? Ott nem találtam...
rtamas77 2012. 10. 02. 23:18
Előzmény: #17  Törölt felhasználó
Zabalint! Köszi a leírást, számomra hasznos információkkal szolgált! TBSZ működését most már értem.
Törölt felhasználó 2012. 10. 02. 17:07
Előzmény: #13  rtamas77
"De gondolom ha indulás után ugrik bele valaki, akkor már nem érvényes rá a tőke/hozamvédelem még ha a lejáratig is marad benne."

Na pont az előbb nem erre válaszoltam, de ezt idéztem, és kicsit zavaros volt amit írtam, de a TBSZ amúgy úgy működik, ahogy leírtam.

De erre visszatérve, a tőkevédelem sem függ attól, hogyan vetted meg. Ha a tőkevédelemre van ígéretük, akkor legrosszabb esetben a 10 ezres névértéket megkapod, itt még ezen felül 8% biztosított hozam is van, azt is biztosan megkapod, tehát 10800-at jegyenként. Annyi, hogy ha valaki 11000-en veszi meg, mert éppen 11500-on van az egy jegyre jutó értéke, akkor lehet hogy csak 10800-at kap, ha lefelé megy az érték közben, de ennél kevesebbet nem.
Törölt felhasználó 2012. 10. 02. 16:56
Előzmény: #13  rtamas77
"De gondolom ha indulás után ugrik bele valaki, akkor már nem érvényes rá a tőke/hozamvédelem még ha a lejáratig is marad benne. "

Nem. Nem így van. Megpróbálom röviden leírni hogyan van. Más mint a bankbetétes TBSZ.

Szóval először nyitsz egy értékpapír számlát. Aztán hozzá tudsz nyitni TBSZ-t, ami alszámlaként szerepel, és évente egyet tudsz nyitni. A nyitás évében bármikor pénzt tudsz átvezetni az értékpapír számládról a TBSZ-edre, levenni persze nem tudsz, ha nem szünteted meg. December 31-edikén ez a lehetőség lezáródik, és többe be sem tudsz tenni pénzt, de tudsz új TBSZ-t nyitni a következő évben is. Ugyanakkor eközben, a TBSZ nyitásától kezdve a rajta lévő pénzeddel tudsz vásárolni a tőzsdén, plusz a bankodtól is tudsz nyílt végű alapokat, államkötvényeket venni-adni, ha eladtad, a TBSZ-en marad a pénz és bármikor újra befektetheted. Ha a gyűjtőév utáni évtől kezdve 3 éven belül felszámolod a TBSZ-t, akkor 16% kamatadót kell kifizetned a hozam után. Ha 3 éven túl, de 5 éven belül, akkor 10% (tehát nem fele!) kamatadót fizetsz, 5. év után 0%-ot.

Szóval adózás szempontjából semmi hátránya, ha a tőzsdén veszed a papírokat a jegyzéssel szemben. Annyit azért megjegyzek, a tőzsdei tranzakciók után is van jutalék, de ez nem túl magas.
Törölt felhasználó 2012. 10. 02. 16:47
Előzmény: #11  Törölt felhasználó
Ha nyitsz értékpapírszámlát, akár az OTP-nél, akár máshol, akkor internetes felületen keresztül is tudsz venni a tőzsdéről ilyet vagy más hasonló alapot.

Vagy úgy, hogy a legolcsóbb eladási ajánlatot veszed meg (kiteszel vételi ajánlatot azon az áron), vagy kiteszel egy vételi ajánlatot, ami valamivel (legalább 5 Ft-al) magasabb az aktuális legjobb vételi ajánlatnál, és bízol benne, hogy valaki majd eladja neked, ez nem biztos hogy összejön. Most például 9300-ért lehet ezt a papírt első módon megvenni, de csak 9 van belőle ilyen áron. De van egy rakat más papír is.

Én is először elkövettem a hibát, hogy ehhez hasonló tőkevédett papírt jegyeztem, de tőzsdén jobban megéri. Pl. ebből a reál aktívból is van azóta nekem, de csak 6 darab, és én 1,5 hónapja 8885-ér vettem.
rtamas77 2012. 10. 02. 16:44
Előzmény: #12  Törölt felhasználó
Értékpapír számla esetén igaz az, hogyha folyamatosan rajta tartom a berakott pénzt, de pl. évről-évre másba fektetek be, vagy akár még sűrűbben, akkor 3 év után fél kamatadót, 6 év után pedig kamatadó menetességet élvezek a hozamra?
rtamas77 2012. 10. 02. 16:40
Előzmény: #12  Törölt felhasználó
De gondolom ha indulás után ugrik bele valaki, akkor már nem érvényes rá a tőke/hozamvédelem még ha a lejáratig is marad benne. Szval ennyi rizikója van a dolognak, de megvan az esély, hogy összességében akár nagyobbat is lehet szakítani ki-be ugrálásokkal, mint az elejétől-végig bent maradással.
Vagy rosszul gondolom?
Törölt felhasználó 2012. 10. 02. 16:32
Előzmény: #11  Törölt felhasználó
Értékpapírszámlát kell nyitnod egy bróker cégnél, vagy banknál. Rajtuk keresztül tudsz vásárolni és eladni.
Törölt felhasználó 2012. 10. 02. 16:26
Előzmény: #9  Törölt felhasználó
Köszönöm.

A BÉT-en magánemberként nem vásárolhatok.
Vagy igen?
signal2
signal2 2012. 10. 02. 16:25
Előzmény: #6  rtamas77
Fizettél 100-at. 70-et pénzpiaci eszközbe tettek, amivel lejáratkor elérhető a 108, 5-ért vettek bele egy opciót, ami majd szépen hoz, ha közben jó irányba megy a mögöttes termék, vagy ér nullát, ha rossz irányba.
Az OTP profitja pedig 25 upfront.
Hát így működnek ezek.
Törölt felhasználó 2012. 10. 02. 16:19
Előzmény: #8  Törölt felhasználó
A BÉT-en, ugyanúgy meg tudod venni, mint egy részvényt. Általában elég alacsony a likviditásuk.

BÉT-en forgalmazott bef.jegyek: link

Ha van brókered, vagy bankod, ők megmodják, de online felületeken is megveheted, pl eBroker, PETI, stb...
Törölt felhasználó 2012. 10. 02. 16:00
tadzsomaru,

de hol/hogy/kinél lehet 8500-ért vásárolni ilyet?

az OTP oldalán pl. 101xx-ért lehet csak....

köszönöm.
rtamas77 2012. 10. 02. 13:16
tadzsomaru! Köszi a linket, asszem így már megértettem a dolgot...
rtamas77 2012. 10. 02. 12:54
Előzmény: #5  Törölt felhasználó
Köszi a segítséget Mindenkinek!
Igen tőke védett és egyben még hozamvédett is, mert ha esetleg negatív irányban zár a végén (kb. 2.5 év múlva) akkor még adnak egy +8%-os "vígaszdíjjat". nem tervezek kiszállni belőle, csak nem értettem miért ennyivel alacsonyabb összegről indult. Ráadásul olyan gyanúsan kerek is volt ez az összeg: 7500ft. Először azt hittem csak valami hiba, de nem...
Törölt felhasználó 2012. 10. 02. 12:45
Ha részletesebben érdekel az alap, olvasd el a féléves jelentést. link
signal2
signal2 2012. 10. 02. 12:40
Előzmény: #2  kismarton
Nevéből kiderül, hogy hozamvédett, tehát tőkevédett is egyben.
Törölt felhasználó 2012. 10. 02. 12:37
Előzmény: #1  rtamas77
A 7500Ft a BÉT árfolyam. A likviditás hiánya miatt ilyen nagy a változás. Ha futamidő végéig tartod a jegyeket, ne foglalkozz vele, hacsak nem venni akarsz még hozzá alacsonyabb áron. link

Helyette figyeld inkább a BAMOSZ oldalán link
kismarton 2012. 10. 02. 12:06
Előzmény: #1  rtamas77
Általában azt tanácsolják, hogy ne vásároljunk induló alapokba, mivel ezek esetében a kezdeti költségek magasabbak.

Meg kell érdeklődni, hogy az alap tőkevédett-e. Ha igen, akkor nagy baj nem lehet.

A magam részéről olyan alapokba szoktam vásárolni, ahol legalább három évre visszamenőleg meg tudom nézni az alap teljesítményét.

Topik gazda

rtamas77
3 3 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek