OTP Reál Aktív Nyilvános Hozamvédett Zártvégű Származtatott Alap
Sziasztok!
Befektetési alap ügyben szeretnék egy kis segítséget kérni.
"OTP Reál Aktív Nyilvános Hozamvédett Zártvégű Származtatott Alap"-ból vásároltam a gyűjtési időszakban még január 12.-én 9946.05 Ft-os bekerülési árfolyamon. link Az alap indulásakor az árfolyam beállt stabilan 7500Ft-ra, majd pár hónapig nem is változott. Korábban tettem pénzt befektetési alapokba, de ott ekkora különbséget nem tapasztaltam a bekerülési ár és az induló ár között.
Szerintetek mi ennek az oka, hogy az induláskori összeg ennyivel alacsonyabb lett a bekerülési árfolyamhoz képest? Indulás után pár hónapig miért nem történt semmi (stabilan maradt 7500ft fixen)?
"De gondolom ha indulás után ugrik bele valaki, akkor már nem érvényes rá a tőke/hozamvédelem még ha a lejáratig is marad benne."
Na pont az előbb nem erre válaszoltam, de ezt idéztem, és kicsit zavaros volt amit írtam, de a TBSZ amúgy úgy működik, ahogy leírtam.
De erre visszatérve, a tőkevédelem sem függ attól, hogyan vetted meg. Ha a tőkevédelemre van ígéretük, akkor legrosszabb esetben a 10 ezres névértéket megkapod, itt még ezen felül 8% biztosított hozam is van, azt is biztosan megkapod, tehát 10800-at jegyenként. Annyi, hogy ha valaki 11000-en veszi meg, mert éppen 11500-on van az egy jegyre jutó értéke, akkor lehet hogy csak 10800-at kap, ha lefelé megy az érték közben, de ennél kevesebbet nem.
"De gondolom ha indulás után ugrik bele valaki, akkor már nem érvényes rá a tőke/hozamvédelem még ha a lejáratig is marad benne. "
Nem. Nem így van. Megpróbálom röviden leírni hogyan van. Más mint a bankbetétes TBSZ.
Szóval először nyitsz egy értékpapír számlát. Aztán hozzá tudsz nyitni TBSZ-t, ami alszámlaként szerepel, és évente egyet tudsz nyitni. A nyitás évében bármikor pénzt tudsz átvezetni az értékpapír számládról a TBSZ-edre, levenni persze nem tudsz, ha nem szünteted meg. December 31-edikén ez a lehetőség lezáródik, és többe be sem tudsz tenni pénzt, de tudsz új TBSZ-t nyitni a következő évben is. Ugyanakkor eközben, a TBSZ nyitásától kezdve a rajta lévő pénzeddel tudsz vásárolni a tőzsdén, plusz a bankodtól is tudsz nyílt végű alapokat, államkötvényeket venni-adni, ha eladtad, a TBSZ-en marad a pénz és bármikor újra befektetheted. Ha a gyűjtőév utáni évtől kezdve 3 éven belül felszámolod a TBSZ-t, akkor 16% kamatadót kell kifizetned a hozam után. Ha 3 éven túl, de 5 éven belül, akkor 10% (tehát nem fele!) kamatadót fizetsz, 5. év után 0%-ot.
Szóval adózás szempontjából semmi hátránya, ha a tőzsdén veszed a papírokat a jegyzéssel szemben. Annyit azért megjegyzek, a tőzsdei tranzakciók után is van jutalék, de ez nem túl magas.
Ha nyitsz értékpapírszámlát, akár az OTP-nél, akár máshol, akkor internetes felületen keresztül is tudsz venni a tőzsdéről ilyet vagy más hasonló alapot.
Vagy úgy, hogy a legolcsóbb eladási ajánlatot veszed meg (kiteszel vételi ajánlatot azon az áron), vagy kiteszel egy vételi ajánlatot, ami valamivel (legalább 5 Ft-al) magasabb az aktuális legjobb vételi ajánlatnál, és bízol benne, hogy valaki majd eladja neked, ez nem biztos hogy összejön. Most például 9300-ért lehet ezt a papírt első módon megvenni, de csak 9 van belőle ilyen áron. De van egy rakat más papír is.
Én is először elkövettem a hibát, hogy ehhez hasonló tőkevédett papírt jegyeztem, de tőzsdén jobban megéri. Pl. ebből a reál aktívból is van azóta nekem, de csak 6 darab, és én 1,5 hónapja 8885-ér vettem.
Értékpapír számla esetén igaz az, hogyha folyamatosan rajta tartom a berakott pénzt, de pl. évről-évre másba fektetek be, vagy akár még sűrűbben, akkor 3 év után fél kamatadót, 6 év után pedig kamatadó menetességet élvezek a hozamra?
De gondolom ha indulás után ugrik bele valaki, akkor már nem érvényes rá a tőke/hozamvédelem még ha a lejáratig is marad benne. Szval ennyi rizikója van a dolognak, de megvan az esély, hogy összességében akár nagyobbat is lehet szakítani ki-be ugrálásokkal, mint az elejétől-végig bent maradással.
Vagy rosszul gondolom?
Fizettél 100-at. 70-et pénzpiaci eszközbe tettek, amivel lejáratkor elérhető a 108, 5-ért vettek bele egy opciót, ami majd szépen hoz, ha közben jó irányba megy a mögöttes termék, vagy ér nullát, ha rossz irányba.
Az OTP profitja pedig 25 upfront.
Hát így működnek ezek.
Köszi a segítséget Mindenkinek!
Igen tőke védett és egyben még hozamvédett is, mert ha esetleg negatív irányban zár a végén (kb. 2.5 év múlva) akkor még adnak egy +8%-os "vígaszdíjjat". nem tervezek kiszállni belőle, csak nem értettem miért ennyivel alacsonyabb összegről indult. Ráadásul olyan gyanúsan kerek is volt ez az összeg: 7500ft. Először azt hittem csak valami hiba, de nem...
A 7500Ft a BÉT árfolyam. A likviditás hiánya miatt ilyen nagy a változás. Ha futamidő végéig tartod a jegyeket, ne foglalkozz vele, hacsak nem venni akarsz még hozzá alacsonyabb áron. link
OTP Reál Aktív Nyilvános Hozamvédett Zártvégű Származtatott Alap
Befektetési alap ügyben szeretnék egy kis segítséget kérni.
"OTP Reál Aktív Nyilvános Hozamvédett Zártvégű Származtatott Alap"-ból vásároltam a gyűjtési időszakban még január 12.-én 9946.05 Ft-os bekerülési árfolyamon. link Az alap indulásakor az árfolyam beállt stabilan 7500Ft-ra, majd pár hónapig nem is változott. Korábban tettem pénzt befektetési alapokba, de ott ekkora különbséget nem tapasztaltam a bekerülési ár és az induló ár között.
Szerintetek mi ennek az oka, hogy az induláskori összeg ennyivel alacsonyabb lett a bekerülési árfolyamhoz képest? Indulás után pár hónapig miért nem történt semmi (stabilan maradt 7500ft fixen)?
Köszi a választ!