Topiknyitó: Portfolio 2011. 10. 26. 20:36

Megszűnhet az eva  

Ugrás a cikkhez
Január elsejétől megszűnhet az egyszerűsített vállalkozói adó (eva). Az adótörvényekhez Koszorús László fideszes képviselő nyújtott be módosítót, ami hatályon kívül helyezné a 2002-es eva-törvényt. A módosító indoklása semmivel nem magyarázza, hogy...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=157508
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
return.value
return.value 2011. 10. 27. 22:06
Előzmény: #79  Törölt felhasználó
#80
A saját szánalmas világában él, nem kell vele foglalkozni, meg vitatkozni. Kidobott idő, elfecsérelt energia.
Törölt felhasználó 2011. 10. 27. 22:05
Előzmény: #76  watson
#79
Általában nem tudom eldönteni, hogy tokos magyarul nem ért, vagy annyira leegyszerűsíti fekete-fehérre a dolgokat, hogy nem tudja megérteni a bonyolultabb gondolatokat. Az eddigi vitáink alapján azt tudtam leszűrni, hogy a "ha, akkor, néha, többnyire, nem mindig, esetén" szavak neki értelmezési gondot jelentenek.

A 78. hsz-t többszöri nekifutás után sem tudtam értelmezni.

tokos. 2011. 10. 27. 21:45
Előzmény: #76  watson
#78
Még egy hülye gondolat.

Részetekről a legfőbb érv az eva megtartása mellett az, hogy így sokal több adó folyik be, mint különben folyna.

Oszkó azt mondta, hogy akkor kell megszüntetni az eva-t ha az adórendszer versenyképesebb lesz, ami azt jelenti, hogy az átlag adózó még kevesebbet fog fizetni, ami azt jelenti, legalábbis szerintetek, hogy evából arányaiban még sokkal több fog befolyni a normál adóhoz képest, vagyis a ti logikátok szerint még nagyobb ökörség lenne megszüntetni.

Összességében miben értesz egyet Oszkóval?
tokos. 2011. 10. 27. 21:37
Előzmény: #76  watson
#77
"Jól mutatja a példád is hogy EVÁstól szereztek számlát az ismerőseid ahonnan befolyik nettóra vetítve 14+25% adó,"

Ez hogyan jön ki? Az eva-s befizet 30%-ot, a vállalkozó visszaigényel 20-at, kasszában marad 10.

Mi ez a 14+25?

Most már persze ez nem olyan nagy üzlet, mikor az eva-s befizetet 15-öt, a vállalkozó meg visszaigényelt 20-at az volt a jó bolt, de legalább ezt, igaz elég hosszú idő után, még a "zsenik" is átlátták, hogy nem stimmel.

"tokos, továbbra sem mondtál ellent semminek,
így visszaolvasva szerintem itt mindenki egyetért Oszkóval, csak te nem tudtad még értelmezni. "

Nem én nem tudtam értelmezni, hanem te nem tudsz olvasni, legalábbis, ha visszaolvastad.

Ráadásul, ne is haragudj meg érte, de eddig egyikőtök sem mondta még, hogy az eva-ban bármi hiba lenne, fel sem jött sohasem a részetekről, hogy meg kellene szüntetni bármilyen körülmények között is.

Esetleg írhatsz magadtól idézetet, amiben bármi hasonlót írtál, akár homályosan is.

Tőled soha ilyen el nem hangzott, most meg a birkanyáj egyetért hirtelen Oszkóval? Nafene.

watson
watson 2011. 10. 27. 21:22
Előzmény: #75  tokos.
#76
tokos, továbbra sem mondtál ellent semminek,
így visszaolvasva szerintem itt mindenki egyetért Oszkóval, csak te nem tudtad még értelmezni.

Igen az Eva nem egy tökély, akár fogalmazhatsz úgyis hogy nem egy full legál adózási forma, viszont tiszta fehér jövedelmet generál és több adót hoz mintha nem lenne. Tudom ezt alkalmazottként nehéz elfogadnod, de így van.

Szóval eljön egyszer az ideje hogy kivezessék, de ennek még a közelében sem járunk amire Oszkó is rájött.

Jól mutatja a példád is hogy EVÁstól szereztek számlát az ismerőseid ahonnan befolyik nettóra vetítve 14+25% adó, míg ha nem EVÁ-stól vennék (akár olcsóbban is) a számlát ennek a töredéke folyna be ;)
(viszont ezt a kockázatot elkerülik egy EVÁssal mégha az többe is kerül nekik)
Be kell látni hogy az EVA mégha nem is maga a tökély, ebben a környezetben több adót eredményez.
tokos. 2011. 10. 27. 20:18
Előzmény: #74  tokos.
#75
Illetve egy magyarázat az egészhez, nem az volt a célom, hogy újrakezdjem a vitát, nehéz lenne megmagyarázni egy magamfajta jobboldalinak az eva posványában dagonyázó vállalkozónak, hogy az eva, mondjuk úgy számos problémát hordoz magában.

Oszkó ezzel szemben elfogadott szakember az itteni baloldali fórumozók között, sokak, mint istenre néznek fel rá. Mindössze az lett volna a célom az egésszel, hogy talán egy két ember közülük elgondolkodik azon, hogy ha Oszkó azt mondja, hogy az eva-t meg kell szüntetni, akkor talán nem tényleg nem százas minden az eva körül.

Persze az eredmény várható volt, egyik sem gondolkodott el rajta, az bonyolult lett volna, egy vállalkozónak, sokkal egyszerűbb lehülyézni a másikat, aki nem vállalkozó.

tokos. 2011. 10. 27. 19:59
Előzmény: #25  Törölt felhasználó
#74
Nyilván senki sem tévedhetetlen, te sem vagy az, és én sem. Nem akarok túlságosan belemélyedni a dologba, de a helyzet azért lényegesen bonyolultabb, mint írod, ugyanis nem csak azok eva-znak, akikről írsz, de még azok esetében sem elég jellemzően egy papír, meg egy ceruza ahhoz, hogy fejlődjenek, informatikai eszközök, programok, stb. szinte mindenhez kell.

Saját tapasztalataimból, pl. hogy kik evá-znak. Orvos. Megveszi szerinted a high-end UH-t, vagy valami elavult szarra fog beruházni a magánrendelésén, ha beruház egyáltalán? Milyen egyéb eszközöket fog venni, a legjobbat, vagy a legszarabb, legolcsóbbat?
Kőműves. Megmarad a spatninál, aztán kész? Vagy a festő az ecsetnél? Vagy bővíteni fog?

A méretbeli korlátozások, azért ne feledjük el, mikor bővülés van, hirtelen beszakad egy nagyobb meló, az úgy kezdődik, hogy munkaerőfelvétel, amiket vajon be fog jelenteni, vagy megy feketén?

Aztán arról már nem is beszélek, hogy mondjuk az évi várható 20 misi mellé beugrana egy 6 milliós üzlet mondjuk októberben. Szerinted belevág? Számlát nem kért októberig, mivel eva-sként hülye lenne 25%-kal többet fizetni bármiért, a három hónapra van egy nagyobb melója, de vissza kell mennie normál vállalkozásba a és keresgélhet 25 milliónyi számlát az újabb meló mellett, hogy ne kelljen adóznia, és nem legyen minuszban a pluszmunka mellett a megemelt adóterheléssel???

Nyilván rengeteg lehetőség van, rengeteg kimenet. Sokmindentől függ, hosszab távú-e a piac, vagy egyszeri alkalom, mennyivel, és mikor lépné át a határt.

Persze az eva jó volt, elsődlegesen annak, aki valóban benne volt, és tényleg 0 közeli költséggel dolgozott, illetve nem véletlen az sem, hogy itt a fórumozók között is gyakori a két cég, egy normál, meg egy eva-s, az egyikben elszámolódtak a kiadások, a másik meg a nyereség.

Még egy megjegyzés, abszolút egyéni tapasztalat, és tudom, hogy itt a fórumon minden evás a megtestesült becsületesség, aki alig várhja hogy kifizethesse a 2-3-5 millió Ft-nyi adóját.

Szóval saját tapasztalat, hogy soha egyetlen evás váéllalkozótól sem kaptam számlát, ugyanakkor régebben (ez nem tegnap volt igaz, de mostanában nem is érdeklődtem), ha megkérdeztem vűállalkozó ismerősömet, hogy honnan vesz számlát, valamiéert mindegyiknél első helyen az evás cégek jöttek ki.

Mint mondtam, ez régebben volt, nem tudom, hogy jelenleg mi a helyzet a 25/30% adóval, az eredeti 25/15%-os bevezetés egetverő ökörség volt, az biztos.
Törölt felhasználó 2011. 10. 27. 14:13
Előzmény: #72  Törölt felhasználó
#73
"Azt azonben vegyük észre, h. a normál cég esetében nem jelenthetjük, ki, h. nettó 100 ból marad 68, mivel itt szembeállítod a ráfordításokat és így az adó alapja jóval kisebb lehet!"

Persze, ezért írtam én is, hogy a gyakorlatban ez nem így néz ki. De ha nem bevételre nézed, hanem nyereségre, akkor már igaz a 68 Ft. És mivel egy EVÁs cégben nem tudsz költségelni, ezt érdemes összehasonlítani. De nagyon sántít, pont amiatt, hogy a nem EVÁs cégben még az atyaúristen is el van költségelve :) Csak az nem kimutatható jövedelem a vállalkozónak, így nem adóbevétel az államnak sem. De ha mindent szabályok szerint csinál (hogy kimutatható legyen a jövedelme pl), akkor olcsóbb az EVA. Jóval. És nincs idegbaj, nem kell papírozni, izmozni és az állam is megkapja az adóját. Az EVÁt majd akkor lehet kivezetni, ha egyik oldal érdeke se sérül jelentősen a kivezetésével. De jelenleg mindkét oldal szívna miatta, nem is kicsit.
Törölt felhasználó 2011. 10. 27. 13:47
Előzmény: #69  Törölt felhasználó
#72
az áfa kérdése valóban izgalmas az evaban, de nehéz belevonni az összehasonlításba, mert nem tudjuk, h. az átlag normál cég visszaigénylő/befizető-e! szektoronként persze sejthető a mértéke is!

Azt azonben vegyük észre, h. a normál cég esetében nem jelenthetjük, ki, h. nettó 100 ból marad 68, mivel itt szembeállítod a ráfordításokat és így az adó alapja jóval kisebb lehet! Nehéz ezt összehasonlítani, én csak annyit mondok, h. eva nélkül mindent el fogok költségelni...anyagilag jobban fogok járni (az állam szarabbul), de egy csomó idegeskedés, papírgyártás és utánajárás lesz vele, aztán ha kijönnek ellenőrizni, akkor forgathatják 3 napig a papírokat ketten-hárman, míg az evanál megnézik a bankkivonatomat és a befizetett összeget és végeztünk.

Dilettantizmus ez a javából, fogalmuk nincs a valóságról!
tokos. 2011. 10. 27. 13:35
Előzmény: #70  tokos.
#71
Illetve tedd hozzá még a 25 ill. 27% Áfá-t.
tokos. 2011. 10. 27. 13:31
Előzmény: #69  Törölt felhasználó
#70
Nem érted, hogy mit írtam, én nem az eva-s céget hasonlítottam össze a nem evassal, hanem azt írtam, hogy ha megszűnne az eva, melyik lenne jobb a vállakozónak,

a jelenlegi rendszer, 16% szja, 10% társasági adó, 16% osztalék,

vagy az Oszkó féle tábla,

19% társasági adó 20% osztalékadó, 17-32% szja.

Te melyik szerint adóznál szívesebben, ha kíhúznák alólad az Eva-t?
Törölt felhasználó 2011. 10. 27. 13:24
Előzmény: #67  tokos.
#69
Nem jólsz számolsz.

EVÁS cég:
Nettó bevétel durván 14%-a az adó (EVA+IPA együtt). Ha 35%-ra emelik az EVÁ-t, ez kb 19% lesz. Nettó 100 Ft-ból kap jelenleg valamivel több, mint 86-ot. Jövőre kap 81-et, a fentiek teljesülése esetén.

Normál cég:
16% osztalékadó+14% EHO. Plusz ott nem 1% az IPA, hanem 2%. Nettó 100 Ft-ból kap jelenleg valamivel több, mint 68-at. (Ez az osztalék 450e alatti részére igaz, afelett nincs EHO, de jelenleg még úgy is több, mint az EVA)

Szerinted melyik a jobb a vállalkozónak? :)

Arról most nem beszélek, hogy egy nem EVÁs cégből kicsit máshogy kerül a vállalkozó zsebébe a pénz, nem a fenti módon :)

Hogy az EVA rossz, vagy jó adónem, az már egy másik kérdés. Szerintem jelenleg szükséges. A lényeg, hogy mivel az emberek egy jelentős része EVÁs bevételből él, a jelenlegi környezetben a kivezetése nem időszerű. Ha most kivezetnék, megint eltűnne egy csomó adóforint. De a fejtegetésedből látszik, hogy nem nagyon találkoztál még ezzel a problémával a gyakorlatban, ezért nem is érted. Nem azért EVÁsok az EVÁsok, mert ezzel a váltással anno akkorát nyertek, hanem mert legalizálták a jövedelmüket. És nem mellékesen az államnak ebből jelentős adóbevétele származott anno és származik azóta is. Ezek miatt én nem tartok attól, hogy jövőre megszűnne ez az adónem.
tokos. 2011. 10. 27. 12:50
Előzmény: #63  Törölt felhasználó
#68
Nem kezdődik újra, van ezer dolgom, és tényleg teljesen felesleges a vita.

A nagy különbség egyébként abban van az eddigiekhez képest, hogy találtam egy pártfogót a soraitokból Oszkó Péter személyében, aki szerint szintúgy meg kell szüntetni az eva-t, mint szerintem. Nyilván ezt nem azért találta ki, mert az eva jó adózási rendszer, sőt még csak azért sem, mert némi módosítással jóvá tehető. Akkor módosításról beszélt volna, nem megszüntetésről.

Az, hogy ez mikor szüntethető meg egy másodlagos kérdés a számomra, én mindössze azt állítom, hogy a jelenlegi rendszer ehhez alkalmasabb, mint amit Oszkó elfogadhatónak tartott. Az ezekre vonatkozó számokat leírtam.

Aki nem ért velem egyet az eva jó/rossz voltával kapcsolatban, javaslom, hogy Oszkó Péterrel vitázzon. Esetleg Bokros Lajossal, ha eléri Brüsszelben. Mondjuk nem gondolom, hogy egy súlycsoportban lenne itt bárki is velük, de vitázni ettől még lehet.
tokos. 2011. 10. 27. 12:42
Előzmény: #61  Törölt felhasználó
#67
Szerintem pont nem, éppen nem ezekkel kell összehasonlítani, és némileg magamat is pontosítanom kell.

Ha az evas megszűnik evasnak, és visszamegy hétöznapi vállalkozónak, akkor a következő adók érintik leginkább

Áfa, osztalék, ill. társasági nyereségadó.

Az Oszkó által leírt ideális állapotból pl. a munkáltatói járulékok nem igazán érintik meg.

Számok alapján Áfa jövőre 2%-kal magasabb lesz, mint Oszkó ideális rendszerében, viszont a társasági adó 9%-kal kevesebb, az osztalék pedig 4%-kal kevesebb.

Egyéni vállalkozóknál szóba kerülhet az szja, az Oszkónál 17-32% lett volna, most, jövőre (ugyanezen alapra vonatkoztatva) kb. 13-16%

Ennyi fiúk, ha komolyan vesszük, amit Oszkó mondott, semmi akadálya az eva eltörlésének.

A mun
szivacs
szivacs 2011. 10. 27. 12:38
Előzmény: #64  Törölt felhasználó
#66
Az ÁFA ügye valahogy kimaradt az összképből, pedig az sem kis tétel, hogy fizetik vagy sem.
Törölt felhasználó 2011. 10. 27. 11:54
Előzmény: #63  Törölt felhasználó
#65
nem veszem fel a kesztyűt...ez nem a megfelelő csatorna enek a megvitatására, csak a kinyilatkoztató jelleg zavart egy kicsit, meg az, h. a magyarázat nagyon dadogott és keverte az okokat az okozattal.
Stop! Vége!
Törölt felhasználó 2011. 10. 27. 11:50
Előzmény: #60  Törölt felhasználó
#64
Ja! nem ismertem az előzményeket.

én azért gondolom jónak, mert az adómorált figyelembe véve még mindig pozitív hatású és legfőképpen könnyen ellenőrizhető...menny a bevétel, jó fizesd be a 30%-át aztán húzz a francba.

Lehet, h. sokaknak bassza a csőrét, h. vannak akik költség nélkül termelnek, de ez van, ez a realitás...viszont affelől nincs kétségem, h. a kivéreztetik az eva-t, akkor a vállalkozó személyes fogyasztásának költségeit cégesíti és egy lényegesen alacsonyabb bázisról fog fizetni alacsonyabb kulcsú adót. Az eredménytartalékot meg felhasználja 5-ös bmw-re, vitorlásra, ingatlanra, stb.

Vagy az értelmesebbje a feltőkésített céget eladja, valakinek akinek pl. EU-s fejlesztési igénye van.

Összegezve most kifizeti az ÁRBEVÉTEL 30%-át, vagy azt mondjuk, h. szar és mindenki elkezd trükközni, számlázni.

Én ezért a transzparenciát, könnyű, hiba és vitamentes ellenőrizhetőséget is bevenném a hatásvizsgálatba!
Törölt felhasználó 2011. 10. 27. 11:39
Előzmény: #62  Törölt felhasználó
#63
És mindjárt újrakezdődik :)

A piros sarokban: ismét tokos, mint magányos bozótharcos, harcos munkavállaló, morcos alkalmazott, a másik sarokban most mindazok, akik lemaradtak az első fordulóról :)

Törölt felhasználó 2011. 10. 27. 11:37
Előzmény: #60  Törölt felhasználó
#62
Ne sértődj meg, ha átlépnek a kérdéseden, ez egy különleges téma, különleges eset...

errefelé szinte mindennapos:)
Törölt felhasználó 2011. 10. 27. 11:36
Előzmény: #58  tokos.
#61
EVA vs TAO? :) Almát körtével? Ne haragudj, de te szerintem nem vagy tisztában vele, hogy miről beszélsz. Az EVA megfizetése után a maradék a VÁLLALKOZÓ zsebében landol. TAO megfizetése után a VÁLLALKOZÁSban marad a pénz, amit a vállalkozónak még ki kell onnan vegyen, ha el akarja költeni. Adózva bérként, osztalékként.

Hogy tudod ezt a kettőt egyáltalán összehasonlítani? Teljesen más adónem. Az EVÁt a munkabér adóival kell összehasonlítani. És akkor már jelentősen kedvezőbb, mint a munkabér.

Ha kivezetnék az evát, sok szellemi dolgozó fizetése jelentősen visszaesne. Miközben a költségeik komolyan fognak emelkedni. Szerinted ez tényleg jó ötlet lenne most? :)

De mutasd meg a számaidat, amiket hasonlítasz, ha nem értesz egyet.

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek