Topikgazda: Törölt felhasználó 2003. 12. 02. 08:30

Miért gyengülhetett tegnap a forint?  

Ugrás a cikkhez
Amint tegnap beszámoltunk róla, külföldi befektetőkkel tárgyalt Londonban László Csaba pénzügyminiszter. A miniszter a Mol-kibocsátáshoz kapcsolódó háromnapos road show második állomásaként ma New Yorkba utazik, szerdán pedig Bostonban folytat majd megbeszéléseket. Az ING meg nem erősített információk szerint úgy tudja, hogy a pénzügyminiszter olyan, illetve arra utaló megjegyzéseket tett, hogy az inflációs célok nem annyira fontosak, illetve a forint átmeneti gyengülése nem számít problémának.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=4&i=35626
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2020. 10. 16. 16:12
Törölt hozzászólás
#19
laetius 2003. 12. 04. 15:45
Előzmény: #17  laetius
#18
Bocs, nem lehet jól bemásolni a hivatkozást. www.hirtv.hu-n megtaláljátok a magyar forditást.
laetius 2003. 12. 04. 15:42
Előzmény: #16  laetius
#17
http://www.hirtv.hu/ modules.php?op=modlo ad&name=News&file=article&sid=13150
laetius 2003. 12. 04. 15:41
#16
Üdv Mindenkinek!
Napokon belül leválthatják László Csaba pénzügyminisztert(Fi nancial Times online)
http://www.hirtv.hu /modules.phpop=modlo ad&name=News&file=article&sid=13150
Törölt felhasználó 2003. 12. 04. 00:44
Előzmény: #14  elemes
#15
Kedves Fid, bocsánat, Fiatal barátom - elemes
Vedd észre, hogy már mindent elmondtál - ötször -, amit el akartál mondani!
elemes
elemes 2003. 12. 02. 14:41
Előzmény: #12  Törölt felhasználó
#14
nezd, a fundamentumok eleg regota rosszak. a valasztasok kornyeken a forintpiac bizott abban, hogy a fidesz majd stabilizalja a helyzetet. az mszp gyozott, a kotvenyhozamok azonnal emelkedni kezdtek.
.
azota a helyzet csak romlott; a belfoldi elemzok tobb mint egy eve azon morfondiroznak, hogy a konvergencia jovokepben meddig biznak a befektetok, mert ha felebrednek es megnezik a makroadatokat, gaz lesz. eddig biztak, most felebredtek. nincs az a hiteles MNB elnok, amely meg tudna gyozni oket arrol, hogy 2008-ban bevezetik az eurot, mert a kormanyzat gazdasagpolitikajana k trendjei alapjan az eurozona-csatlakozas felteteleit 2011-re sem biztos, hogy teljesiteni tudjuk, es a konvergencia-jovokep ekben eddig szereplo 250 koruli csatlakozasi arfolyam is sokat romlott azota.
Törölt felhasználó 2003. 12. 02. 14:11
Előzmény: #12  Törölt felhasználó
#13
Kár, hogy az év legrosszabb jegybankelnöke címet nem osztják ki. Pedig hosszú idő után megint lenne esélyünk egy "nívós" nemzetközi díjra...:)
Törölt felhasználó 2003. 12. 02. 14:07
Előzmény: #10  Törölt felhasználó
#12
Sokat írtam már erről több fórumon is (nem csak most, szeptemberben is - kamatcsökkentést sürgetve, júniusi világrekord ostobaság sáveltoláskor is, éve elején is). Szerinten a kommunikáción nagyon sok múlik. Azon kívül, hogy persze most a fundamentumok körül is gáz van és a legnagyobb gáz, hogy nem látni megnyugtatóan ezek rendezését.
A kamatemelésre most az volt az indok, hogy más megoldás nem maradt, megpróbálkoztak az intervencióval, a verbális intervencióval is. De milyen rém buta verbélis intervenció az, hogy "a jegybank ragaszkodik a 250-260-as árfolyamhoz". Hogyan lehet ilyen ostoba szöveget mondani? Mit jelent ez? Ismerve az MNB eddigi buta lépéseit, azt hogy 260 felett kamatemelés és máris beindul az a spirál, amiről szgb is írt. Itt tartunk.
Pont olyan, mint egy éve az erős forintnál "az MNB ragaszkodik az erős Ft-hoz". Hogy lehet egy szabad piacon, pláne egy pénzpiacon törpe országban, ragaszkodni bárkinek is bármihez a piac ellen? Sehogy. Ha meg nem lehet ragaszkodni, akkor minek ez a buta szöveg, ami csak a pánikról, a tehetetlenségről és a meghozandó rossz lépésekről tanúskodik? Mindkét esetben nem pánikolni kellett volna, nem ragaszkodni, hanem a kisebb mozgásokat nem kommentálni, a nagyobbaknál is:
- kiemelni, hogy az árfolyammozgás a szabad piac velejárója, az MNB-t nem aggasztja a dolog,
- felhívni a befektetők figyelmét az eltúlzott spekulációra, az ellenkező irányra.
Konkrétan, az erős forintnál kiemelni a forint sávjának változatlanságát, a kamatszint gazdasági növekedéshez, inflációhoz való igazodását és nem a spekulációhoz való igazítását, és lehűteni a befekteőket, hogy az átmenetileg meggyengült fizetési mérleg, a megnövekedett hiány nem indokol ilyen magas forintárfolyamot.
Mo st a gyenge forintnál pedig kiemelni a kamatszint változatlanságát, sőt felhívni a figyelmet a kamatkonvergenciára és a nemzetközi trendet követő várható kamatcsökkentésekre, kiemelni, hogy a gyenge forint jót tesz az exportnak és ezáltal a fizetési mérlegnek (tehát, hogy 'nyugodtan adjátok a forintot nem fogunk pánikolni csak örülünk neki'), hogy a költségvetés szigorodott, a fiz.mérleg jövőre várhatóan kedvezőbben akakul, stb. stb. És persze a mögöttes lépések megtételére való elszántság. Ennyi elég is lett volna.
Ehelyett ostoba kommunikációval felhúzzuk, egy év múlva ledöntjük a forintot, közben úgy játszanak velünk a nagy spekulánsok ahogy akarnak, Járai meg fantáziátlan és buta módon berezesedett gatyával rángatja a kamatszintet. Röhej.
elemes
elemes 2003. 12. 02. 10:47
Előzmény: #8  Törölt felhasználó
#11
makita,
.
tehat szerinted a jegybankelnok szemelye a kulcs?
az allamhaztartasi hiany, a kulkermerleg, a fizetesi merleg, a GDP novekedesi kilatasok stb mellekesek?
Törölt felhasználó 2003. 12. 02. 10:46
#10
Az alapvetõ probléma nem a gyengébb makroadatokkal van. Az év elejei erõs oldali támadás idején is látni lehetett azt, hogy merre megy az ország.
A forint azért gyengül, mert a jegybank által követett szabályrendszer a külföldi befektetõknek veszteséget okoz.
A jegybank álláspontja szerint, ha a forint gyengül, akkor kamatemelésre van szükség. Be is bizonyította, hogy tenkintet nélkül a körülményekre, véleményekre, árfolyamgyengülés esetén kamatot emel.
A külföldi befektetõknek, akik magyar állampapírt vásárolnak, a hozamemelkedés veszteséget okoz. Emellett nekik a gyengébb forintárfolyam is veszteséget jelent. Tehát az árfolyamkockázatukat a jegybank lényegesen megnöveli azzal, hogy forintgyengülés esetén még további veszteséget okoz nekik.
A fenti szabályt követõ jegybank mellett még most is érdemes a külföldieknek a magyar befektetéseiket felszámolni. Ha így döntenek, a forint gyengül, a jegybank kamatot emel, és az a külföldi befektetõ, aki itt maradt, újabb veszteséget kénytelen elszenvedni.
Ha viszont mégsem mennek el, mint ahogy a nyáron például csúcsot döntött a külföldiek kezén levõ állampapírállomány, akkor is bármikor jöhet egy váratlan forintgyengülés. Ez lehet akár regionális alapon is, mint például most novemberben. A jegybank kamatot emelt, a külföldiek (akik bíztak a magyar állampapírokban) számolgathatják a veszteségeiket.
Bárm elyik esetben, ha a forint gyengülni kezd, a racionális külföldi befektetõnek a lehetõ leggyorsabban el kell menekülnie, még mielõtt a jegybank a kamatokhoz nyúl. A menekülés a forintot gyengíti, továbbá biztosabbá teszi a kamatemelést, amely a maradóknak további veszteséget jelent.
Mivel a forint a menekülõ befektetõk miatt gyengül, elég furcsa dolog ezt támadásként értelmezni. Hacsak nem az MNB-re gondolunk, mint támadó.
Kíváncsi lennék a Monetáris Tanács tagjainak egyenkénti véleményére. Sajnos a Tanácson belüli viták nem publikusak, pedig jó lenne tudni, hogy kié az igazi felelősség. Nem hiszem, hogy a fentieket ott senki nem látja.
Törölt felhasználó 2003. 12. 02. 10:26
Előzmény: #8  Törölt felhasználó
#9
A helyzet az, hogy a régióban már minden devizánál megtámadták a sáv gyenge oldalát, most mi következtünk. Tényleg rosszabbak a makroadataink, mint szeretnénk, de most éppen javulóban vannak. Járai feladata pedig az, hogy megóvja a sávot, de erre nincs túl sok eszköz a kezében, másnak se lenne.
Törölt felhasználó 2003. 12. 02. 10:21
#8
Minek kell még történnie, hogy Járai észrevegye, hogy terhére van az országnak? Hogyan és ki tudná neki elmagyarázni, hogy leszerepelt és minél gyorsabban távozik, annál jobb.
Hogy lehet valaki ennyire önző?
Törölt felhasználó 2003. 12. 02. 10:21
#7
Minek kell még történnie, hogy Járai észrevegye, hogy terhére van az országnak? Hogyan és ki tudná neki elmagyarázni, hogy leszerepelt és minél gyorsabban távozik, annál jobb.
Hogy lehet valaki ennyire önző?
Törölt felhasználó 2003. 12. 02. 09:44
Előzmény: #4  adam
#6
Mindkettön mulik, csak az a baj ,hogy a kettö nincs összhangban , mert a politikai befolyás sokkal erösebb,mint a szakmai és ez sajnos ide vezet.
Járai csak egy kirakati bábu. Ezt pü. min.-ként is kellöen alátámasztotta már.
A legfontosabb egy radikális államháztartási "reform", szakmai alapon egy uj MNB elnök , valamint egy összehangolt értelmes kommunikácio.
Lolka 2003. 12. 02. 09:29
Előzmény: #3  elemes
#5
Egy tegnapi L.Cs. ebeden reszt vett befekteto szerint a forint nem amiatt kezdett el gyengulni, amit mondott Laszlo.
A kerdesek 50%-ra vagy nem valaszolt, vagy kitero valaszt adott, vagy a valaszrol leritt hogy sem neki, sem a csapatanak goze nincs, hogy mi folyik korulottuk..
adam 2003. 12. 02. 09:24
#4
Szerinted ezen mulik a dolog nem a kormány faxságain?
elemes
elemes 2003. 12. 02. 09:23
Előzmény: #2  Törölt felhasználó
#3
tehat szerinted a jegybankelnok szemelye a kulcs?
az allamhaztartasi hiany, a kulkermerleg, a fizetesi merleg, a GDP novekedesi kilatasok stb mellekesek?
Törölt felhasználó 2003. 12. 02. 09:05
Előzmény: #1  portfolio
#2
A legfontosabb lehetőség egy új jegybankelnök kinevezése. a bizalom egyik legfontosabb faktora az ő személye. járaiban már nincs bizalom ezért új ember kell. Már nincs sok idő, és már talán bárki jobb lenne a szakmából.
Üdv
ZS

Topik gazda

b02szz01
5 4 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek