Topiknyitó: Mr_Gordon-Gekko 2010. 10. 14. 00:14

Mr Gordon Gekko topicja  

A film nagy kérdése nem az hogy Sharon Stone fanszőrzetét láttuk-e, hanem hogy Ő volt-e a gyilkos ? Roxy a barátnője magabiztosan ki is jelenti a zsaruknak : " Vesztegetik az idejüket , nem Catherine ölte meg ."



Sok rendezői kommentárt hallgattam már és azt tapasztaltam hogy az alkotók mintha maguk sem emlékeznének rá mit is csináltak volna és utólag belemagyaráznak ezt-azt a filmjükbe . Ilyen Paul Verhoveen kommentárja is . Szerinte ugyanis végig Catherine követte el a gyilkosságokat .

De ne feledjük el azt sem, hogy suspense thrillerről van szó, aminek egyik lényeges alkotóeleme, hogy a nézőre van bízva a tettes kinyomozása.



Nos a történetből kiderül hogy Bethnek , Nick pszichológus barátnőjének az egyetemi évei alatt szexuális kapcsolata volt Catherinel . Olyannyira rajongott érte hogy még a frizuráját is utánozta, de Az dobta Őt, aki frusztráltságában úgy megharagudott Catherinere, hogy annak a könyveiben levő gyilkosságokat pontosan lemásolva volt szerelmére terelje a gyanút.link



Az Excentrikus Catherine pontosan tudja ezt, mert szeret játszani a tűzzel és élvezi a halál szagát . Ő egy unatkozó milliomos nő akinek a filozófiája : a halál közelségében értékesebb az élet .

Lássuk az utalásokat és bizonyítékokat !



1. Mikor a rendőrök felkeresik Catherine Tramellt , magabiztosan közli velük, tudja hogy megölték a rocksztárt csak arra kíváncsi , hogyan .

Ha Chaterine ölte volna meg a rocksztárt, akkor nem kérdezte volna meg ,hogy hogyan ölték meg. Ez logikus.

Mikor közlik vele hogy jégvágóval , elégedett arckifejezést láthatunk az arcán. A terve sikerült, pontosan ahogy előre megírta !

link



2. Mikor a rendőrségi megbeszélésen Nick felveti : " mi van ha nem az író volt hanem a könyv egyik olvasója ? " és rögtön ezután Beth egy sanda pillantást vet Nicre mert tudja, ez a helyes verzió . Pontosan ezelőtt ugyanis Beth megpróbálta az írónőre terelni a gyanút, " Hogy a nő alibinek írta azt a könyvet . "



3. Catherine egyéniségére jellemző hogy szereti a halál közelségét. Két barátnője Roxy és Hazel Dobkins értelmetlenül elkövetett gyilkosságokért korábban el volt ítélve.



4. A rendőrségi kihallgatáson a kérdésre " mit érzett amikor Johnny Boz halt meg ? " Catherine felelete : " Amit az iránt lehet , aki olvasta a könyvemet és eljátszott velem." Ezzel burkoltan kinyilvánítja Beth iránti gyűlöletét . Ugyanis jobban gyűlöli Bethet minthogy Boz halála megrázta volna .link

( 7:00-7:10 perc között )



5. Nick kideríti hogy Bethnek korábban volt egy férje akit látszólag indokolatlanul megöltek.

A nyomozás során kiderült Bethnek volt egy titokzatos barátnője . Valószínűleg Catherine volt az .



6. Egyszer Nick Catherinere célozva azt mondja a főnökének : " Az a nő a gyilkos ." A főnök visszakérdez: "Beth ölte volna meg mindet " Szóbotlásként mondta volna ? Egy jól felépített forgatókönyvben ? Vagy rejtett utalás volt ? Ugyanilyen kifinomult utalás Beth bűnösségére az a jelenet is amikor a parkolóban mosolyogva elbúcsúzik Nicktől , de amint az elfordul a mosolya zord arckifejezéssé változik, mintha azt sugallná , a kapcsolata Nickkel nem egyenes. És ahogy az autójába beszállva megkönnyebbülten hátradől az ülésben...... mintha azt mondaná, végre nem kell tovább színlelnem!



7. Szintén utalás mikor Nick ingerülten Beth fejéhez vágja : " Ráadásul gyakorló pszichológus vagy . Jobban manipulálsz mint Ő . "



8. Egy alkalommal Nick Beth fejéhez vágja : " Miért nem keresel magadnak egy pszichológust és azon kiélhetnéd a vágyaidat?" Erre Beth látszólag indokolatlanul

Nickre támad és ezt a vad reakciót Nick sem érti . A valódi ok , hogy Nick véletlen rátapintott a lényegre , ugyanis Beth plátói szerelmet táplál Chaterine Tramell iránt akinek pszichológusi végzettsége is van .



9. A történet vége felé Catherine lekoptatja Nicket , hiszen már elkészült az új könyve s a nyomozóra csak úgy tekint mint két lábon járó hullára hisz tudja, hogy majd Beth fogja végrehajtani a gyilkosságot a könyv szerint.link



10. De ha már egyszer érzéketlenül kirúgta , miért keresi fel Beth halála után,sírást szimulálva link

és jégvágót rejtegetve az ágy alatt?

Beth nemvárt halála miatt meghiúsult a könyv befejezése ? Saját kezűleg akarta bevégezni a sztorit ?



A film felvonultatja a suspense thriller hagyományait és párhuzamokat fedezhetünk fel Hitchcock " Szédülés " című művével. A sérült lelkivilágú rendőr beleszeret a szőke, fehér kosztümöt viselő végzet asszonyába . A színhely ezúttal is San Francisco , a veszélyesen meredek utcáival. A zene néhol sejtelmes aztán váratlanul átcsap izgalmasan felkavaróba . Ilyen az egész 123 perc is . Végig feszült , egy pillanatig sem untat.



Ajánlom a filmet bamba rendőröknek, ügyészeknek, bíróknak, akik agyilag zoknik és szeretik készen kapni az ügyet hogy mielőbb lezárhassák, és ajánlom olyanoknak is akik hajlandóak leporolni az aktát , hogy még a döglött ügyet is kibogozzák .



A másik kommentár egy feministának jutott ami filmes ismereteket és logikus okfejtéseket tekintve sokkal érdekesebb mint a rendezőé . Minden extra feliratos és értékes .



A szinkronhangok kiválasztása elsőrangú, na de egy ilyen színvonalas műnél magyar sztereó? Szégyen ! Még jó hogy van angol dts.



Ezt a dvd kiadást, stílusosan jégvágóval mellékelve kellett volna kiadni !!!

(2009. november 8. - 15:11)
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2011. 01. 20. 17:14
Előzmény: #39  Törölt felhasználó
#40
Ma arra fogunk fény deríteni,hogy ki a legfőbb okozója az ítéletnap előtti sok bajnak,katasztrófának . A 2 Korintusz 4:4. arra utal, hogy Sátán irányítja a világot . "Akikben e világ istene megvakította a hitetlenek elméjét....."
Az 1János 5:19. szintén ezt mondja. " ....az egész világ a gonosz hatalmában van . "

Sátán több milliárd hűséges angyalt is Isten elleni lázadásra hangolt . Őket démonoknak
hívják és gonoszokká, szadistává váltak .
Lukács aki mellesleg orvos volt -- " Lukács a szeretett orvos üdvözletét küldi nektek " írja Pál
a Kolosszé 4:14-ben--feljegyzett egy érdekes esetet :
" Mikor Jézus kiszállt a szárazföldre , szembejött vele egy férfi.....akiben démonok voltak . Már jó ideje nem viselt ruhát ,és nem otthon lakott , hanem a sírhelyek között. Amikor meglátta Jézust .....hangos szóval ezt mondta: ........Kérve kérlek ne kínozz. ( Azt parancsolta ugyanis a tisztátalan szellemnek, hogy menjen ki az emberből ,mert az már hosszú ideje fogva tartotta Őt ,és láncokkal meg lábbilincsekkel fogva tartották az embert,
újra meg újra megkötözték, úgy őrizték ,de Ő szétszaggatta a bilincseket és a démon az elhagyatott helyekre hajtotta Őt . Jézus megkérdezte tőle : Mi a neved ? --Itt valójában nem az embert kérdezte meg , hanem a démonokat az emberben --Ő ezt mondta:Légió
mert sokan vagyunk .--Itt tudni kell hogy egy római légió 5000-7000 emberből állhatott, vagyis ezt az embert ennyi démon képes volt egyszerre megszállni .--.......Egy jó nagy disznó csorda legelt pedig ott a hegyen és kérlelték Őt,engedje meg nekik ,hogy azokba menjenek.
És megengedte nekik. Erre a démonok kimentek az emberből és belementek a disznókba , a csorda pedig a szakadék felé rohant , és ott a tóba zuhant , és megfulladt . "
(Lukács 8:27-33. )

Két dolgot tanulhatunk ebből a feljegyzésből .
1. A démonok szeretik kínozni és kényszer cselekvésre bírni az embereket .
2. A démonok gyönyörködnek az állatok szenvedésében is , hiszen öngyilkosságra kényszerítették a disznókat .

Hallottatok manapság hasonló esetekről amikor állatok ,látszólag érthetetlen módon, tömegesen öngyilkosságot követnek el ?
A kard szárnyú delfin az egyik legintelligensebb
állat a Földön , a bálnák szintén . A tudósok mégsem értik ,hogy vajon miért úsznak teljes sebességgel a sekélyesedő partnak , hogy meg fenekledve, iszonyú kínok között kiszáradjanak és meghaljanak . A tudósok azt feltételezik, hogy valami navigációs hiba . De akkor hogy lehet az, hogy meredek partnak soha nem úsznak neki , csak fokozatosan sekélyesedő homok partnak ?

Mi már tudjuk a választ .

És a többi szörnyű dolog ? Nos 1914-ben egy
prófécia teljesedett be ." És háború tört ki az égben : Mihály és angyalai harcra keltek a Sárkány ellen ,és a Sárkány is harcra kelt angyalaival együtt. De nem diadalmaskodott .
.....Levetették hát a nagy Sárkányt akit Ördögnek és Sátánnak neveznek, aki az egész lakott Földet félrevezeti , levetették a Földre és az ő angyalait is .............Ezért örvendjetek ti egek ...és akik azokban lakoztok.
...........Jaj a Földnek és a tengernek , mert lejött
az Ördög NAGY HARAGGAL , MIVEL TUDJA HOGY RÖVID IDEJE VAN . "
(Jelenések 12:7:12. )

Ugye így már világos ,hogy miért szaporodtak meg 1914-től a háborúk , járványok , természeti csapások ,és sok riasztó dolog, mint pl. a pusztító technológia rohamos léptékű fejlődése .

És még egy érdekes dolog . Biztos mindannyian megtapasztaltuk már ,hogy tőzsdézés közben egy gondolat okosnak tűnik,
de a vége veszteséges lesz . Később aztán kijózanodunk , hogyan is lehettünk olyan ostobák ,hogy belementünk abba a dologba .
Ugye erre is tudjátok már a választ ?
Törölt felhasználó 2011. 01. 20. 09:42
Előzmény: #38  Mr_Gordon-Gekko
#39
Kedves hallgatók ! Jó reggelt !

Ezt a fórumot tízezrek és tízezrek is olvassák, és ha csak egy is hasznára fordítja az olvasottakat és elmenti tanulmányozni, már akkor is megérte.

De ha egyetlen ember se olvassa el és fogadja meg Jehovának jó tanácsait,akkor is megérte, mert MÁR !!!! figyelmeztetve lett, és az ítéletnapon egyetlen ember sem mondhatja majd jogosan azok közül akiket elpusztít Jehova Isten, hogy : óó, bárcsak tudtam volna ! Bárcsak valaki figyelmeztetett volna ! Akkor biztosan megtértem volna.

És A-PROFETA nagyon is fel van készülve arra, hogy az ige csak a világ kis, talán csak 10%-át fogja érdekelni, mert Jézus a Máté evangéliuma 7:13. 14. versekben előre megjövendölte :
" Menjetek be a szűk kapun ! Mert széles és tágas az az út ami a pusztulásba visz és sokan lesznek akik azon járnak. Ellenben szűk az az ajtó és keskeny az az út amely az életre visz és kevesen lesznek akik megtalálják azt. "

A világ népessége jelenleg kb. 9 milliárd, Jehova Tanúi ellenben kb. 9 millióan vannak.
Évekkel ezelőtt figyelemmel kísértem a számadatokat, de nagyjából akik a keskeny úton járnak mindig nagyon kevesen voltak a világhoz képest.

A-PROFETA azon sem lepődik meg, hogy prófétálásáért szerte a világban kegyetlenül gyűlölik mert Jézus erre is figyelmeztetett a János 15:19-ben "........gyűlölni fog benneteket a világ. "

A 2Timóteusz 3:12-ben Pál apostol is azt mondja : " Mert mindaz aki kegyesen akar élni Krisztus Jézusban, üldöztetésben fog részesülni. "

Ennek ellenére nem érdemes bántani vagy akadályozni vagy áskálódni Jehova népe ellen, mert a prófécia szerint :
" Egyetlen ellened készült fegyver sem lesz sikeres, és minden nyelvet mely perbe száll ellened, kárhoztatsz. "
( Ézsaiás könyve 54:17. )
Mr_Gordon-Gekko 2011. 01. 20. 02:15
Előzmény: #37  Mr_Gordon-Gekko
#38
A skizofréniás tudathasadásos állapot, a filmkészítők egyik kedvenc témája. De még egyetlen film sem szemléltette a laikusok számára annyira jól átélhetően, mint a Viharsziget c. film.

Eredeti címe Shutter island, ami magyarul redőny szigetet jelent.
A cselekmény ugyanis egy Bostonhoz közeli elmegyógyintézetnek kialakított szigeten játszódik, ahová csak a legsúlyosabb mentális problémájú emberek kerülnek, és ha egyszer oda jutnak, akkor számukra örökre le van húzva a redőny a külvilág előtt.

Erre a szigorúan őrzött Ashecliff-nek nevezett létesítményre érkezik két szövetségi rendőrbíró, Teddy Daniels--Leonardo DiCaprio--és társa Chuck Aule--Mark Ruffalo alakításában, hogy a kórház egyik betege után nyomozzanak aki rejtélyes körülmények között tűnt el bezárt szobájából.
A pszichológusok azt állítják, hogy a szigetnek csak 66 betege van, de Daniels rájön, hogy valójában az eltűnt ápolt a rejtélyes 67. A kórház vezetői azonban ezt tagadják.
Mindeközben Daniels-nek belső énjével is küzdenie kell, mert lelkiismeret furdalást érez felesége és 3 gyermeke halála miatt.
Leonardo DiCaprio, a Titanic kölyökképű sztárja a szemünk előtt cseperedik fel tehetséges szinésszé és szerepét a legmegrendítőbb alakítással játsza el.

A film 1954-ben, Hoover FBI igazgató idejében játszódik, amikor az országban amúgy is tetőfokára hágott a hidegháborús paranoiás félelem. A referencia minőségű tűéles blu ray kiadvány tökéletesen visszaadja a történet komor hangulatát, szó szerint borús képi világgal fűszerezve.
A rendező Martin Scorsese már a Holtak útja c. filmben is remekül bizonyította, hogy is nagyon jól ismeri az emberi mélylélektan bugyrait.
Az izgalmas cselekményt érdemes rengetegszer újra nézni, mert hiába tudja majd meg a néző a végét, Scorsese olyan zseniálisan készítette el a Viharszigetet, hogy az ember újra meg újra ugyanabba a csapdába esik, mint Ashecliff 67. ápoltja, és valóságnak hiszi azt ami a skizofréniás állapot velejárója. A rendező azért sokszor a segítségünkre siet utalásokkal, szimbólikus képekkel. Már a legelső jelenet is tele van rejtvénnyel.
Pl. mikor Daniels a hajón Ashecliff felé tart, tengeribetegségtől gyötrődve szenved egy furcsa helyiségben aminek a falaihoz ember számára készített bilincseket erősítettek.
Homloka bal felén, sebragtapasszal letakart, de később láthatóvá váló, sebészileg tökéletes, y alakú begyógyult műtéti heg.
Újonnan mellé adott társát épp akkor ismeri meg, aki azt állítja magáról, hogy Seattle-i, mégis jellegzetes Portland-i akcentussal beszél.
És mielőtt belépnének az elmegyógyintézetbe, a biztonsági őrök felszólítják a két szövetségi rendőrbírót fegyvereik leadására, ám Chuck-nak a " partnernek " ezt profi fegyverviselőhöz nagyon méltatlan módon, esetlenül sikerül megtennie.
Több beállítás is hangsúlyosan ábrázolja a vaskapuk bezáródását, és ahogy a szereplők áthaladnak rajta, félő hogy onnan már nincs visszaút.
Hogy a néző számára a rendező jobban kihangsúlyozza, hogy melyek a képzelt események, trükkös képi világgal siet a segítségére. A fantáziavilágban pl. apró méretű pihék szállingóznak a levegőben.
A film képi világa nagyon erőteljes, szimbolikus. A blu ray kiadvány borítója a film egyik jelenetét ábrázolja, amikor Daniels rendszeresen meggyújt egy-egy újabb kialvó gyufaszálat a sötétben, a néző is alig várja már,hogy világosság gyúljon a főszereplő fejében. A hangmérnökök ennél a jelenetnél jócskán kitettek magukért, mert a fellobbanó gyufafej szikrázással összetett sercegő hangja audiofil fület gyönyörködtetően visszhangzik a barlang szerű börtönfolyosóban.

A 67. beteg valójában nem igazi gonosztevő, és a film legnagyobb erénye, hogy könnyű vele azonosulni, hiszen ki ne követett volna el életében olyan hibát amit később annyira bánt, hogy nagyon szeretne elfelejteni. Igaz embereket ölt, de az adott helyzetben ez tökéletesen érthető és megbocsátható.
Aki a cselekmény végén azt hiszi, hogy a 67. beteg még mindig képzeletbeli világában él, az gondolkozzon el az utolsó két mondatán és közben figyelje az arcát, testbeszédét, ami által a nézőben elementáris erővel tudatosul a felismerés, hogy a 67-es tökéletesen tisztában van a rá váró valósággal,

mert Ő egy igazán jó ember. link

A film a tavalyi év legjobb alkotása !

Mr_Gordon-Gekko 2011. 01. 20. 02:10
Előzmény: #34  Mr_Gordon-Gekko
#37
12 MAJOM

Azon kevés filmek egyike amelyiknek tökéletesre sikerült a szinkronja , ám a dts hangsáv hiánya fájó. Különösen a földalatti jeleneteknél ahol számtalan leheletfinom hangeffektusról maradunk le emiatt .

Brad Pitt eddigi legjobb alakítását nyújtja a látszólag őrült Jeffrey Goins szerepében . Bármelyik pszichiátert félre tudná vezetni hogy Ő bolond az ideges fejrángásaival, üveges tekintetével. Érdemes néha megfigyelni hogyan gesztikulál a középső ujjával . Zseniális ! És rajta keresztül döbbenhetünk rá a film kicsavart poénjára is. Goins és a 12 majom hadserege ugyanis nem őrült . Épp ellenkezőleg! Goins kicsit túlpörgött karaktere azokat a zseniket idézi meg akik előrébb jártak kortársaiknál és ezért meg nem értett személyek voltak . A film valójában egy görbe tükröt tart a pszichológia mint állítólagos tudomány elé. Katrhyn Reilly pszichiáternő pl. mikor ráébred hogy Coole valóban a jövőből érkezett, frusztráltan magyarázkodik orvos kollégájának : " Persze mi vagyunk az új vallás. Mi mondjuk meg mi helyes és mi helytelen. "
Aztán amikor nyugtatót kínálnak neki hogy lehiggadjon azt feleli : " Nem szeretem a nyugtatókat mert összezavarják a fejem. " Ezzel valójában kimondja azt ami nyílt titok az orvos társadalomban, hogy a mentális zavarral küzdő egyénekkel nem tudnak mit kezdeni a pszichiátrián, inkább nyugtatókkal elkábítják őket hogy addig is csendben maradjanak.

Voltaképp Goins és Cole azok akik a filmben egyedül normálisak . Számtalan igazságot fogalmaz meg Goins beteg világunkról . " Ha sokat vásárolsz mintapolgár vagy , de ha nem vásárolsz .... akkor mi vagy ?Mi vagy? Kérdem én ? Elmebeteg . Ha nem vásárolsz wc papírt, új kocsit , turmixgépet, ..... agyba operált sztereó fejhallgatót, csavarhúzót beépített radarrendszerrel,hanggal vezérelt számítógépet . "
link

Sajnálkozását fejezi ki pl. a tévében látott nyulakon végzett állat kísérletek miatt is . Cole itt meg is jegyzi : "Kihívják a sorsukat maguk ellen . Az emberiség meg is érdemli hogy elpusztítsák . " És valóban ! A film kezdetétől fogva csak bunkó sapiensekkel találkozunk . A rendőrök ok nélkül letartóztatják Cole-t és megverik . Az orvosok őrültnek tartják, indokolatlanul telegyógyszerezik, az ápolók durván bánnak vele . Az 1. világháborúban habár meztelen , mégis lábon lövik . Goins apjának egyik tudósa találóan jegyzi is meg dr. Kathryn Railly pszichiáternőnek autogramm kérés közben : " Meggyőző adatok utalnak arra hogy a Föld nem fogja túlélni az emberek mértéktelenségét. Az atomfegyverek elterjedése, a korlátlan szaporodás, a talaj, a víz, a levegő, a környezetszennyezés...."

A szaporodással kapcsolatban van is egy találó jelenet. Amikor Cole felhív egy telefonszámot , ostoba néger nő veszi fel aki láthatóan egy gyerekkel sem bír, mégis négyet bezsákolt magának. Sok jelenetben pár fokkal megbillentették a kameraszöget, ezzel is érzékeltetve hogy a világ nem természetesen működik.

A 12 majom filozófiája egyszerűen az , ha az emberiség úgyis elpusztítaná a földi életet, legalább az állatok ne szenvedjenek ártatlanul, és olyan vírust terjeszt el ami csak az embernek árt.

Egy ilyen fajsúlyos témájú filmhez igazán fontos lenne egy audió kommentár. Abból kiderülne az is , miért nyomnak Cole kezébe egy feltűnően nagy pisztolyt és kapja azt a parancsot hogy a reptéren !? ahol maximálisan veszik a biztonságot,ölje meg dr. Kathryn Reillyt. Ha jól megfigyeljük észrevesszük azt is, hogy a jövőben élő, a múltba Cole-t visszaküldő tudósnő, azonos dr. Reillyval. link

A film egyik érdekes vissza-visszatérő témája a skizofrénia, ami egyszerűen fogalmazva a valóság tagadása és tévhitekhez való ragaszkodás . A 12 majom szervezetén kívül egyik szereplő sem tudja beismerni az igazságot és elméleteket gyártanak a számukra lehetetlen megmagyarázására. Egy gyenge pillanatában Cole is áldozatául esik ennek egy kis időre . Bruce Willis is tökéletes ebben a szerepében . Megbecsülésre tanít az a jelenete mikor örül a friss levegőnek és könnybe lábad a szeme midőn Louis Armstrong " What a wonderful world " számát hallgatja .

Ezt az alkotást mindenkinek látnia kell !
marslako2
marslako2 2011. 01. 17. 21:24
Előzmény: #32  Törölt felhasználó
#36
Isten áldjon meg.
Törölt felhasználó 2011. 01. 16. 11:38
Előzmény: #34  Mr_Gordon-Gekko
#35
" Ha pénzt adsz kölcsön népemnek, a nehéz sorban levőnek, aki veled van, ne légy az uzsorása ! Ne számítsatok fel néki kamatot!
Ha netán zálogba veszed felebarátod felsőruháját, add vissza neki napnyugtakor!
Mert egyetlen takarója , bőrének ruhája az. Miben feküdjön le ? Ha hozzám kiállt, Én bizony meghallgatom, mert könyörületes vagyok. "
(2 Mózes 22:25-27. )

" Ha testvéred elszegényedik és tönkremegy melletted. Ne végy tőle kamatot vagy uzsorát, hanem féld a Te Istened, és éljen a Te testvéred melletted. Mint béres legyen nálad, mint telepes..... " ( 3 Mózes 25: 35-40. )
Mr_Gordon-Gekko 2011. 01. 16. 00:42
Előzmény: #23  Mr_Gordon-Gekko
#34
Vérző olaj.
Az eredeti cím : There will be blood, ami lefordítva azt jelenti, Ott lesz vér.
Az olajat a Föld vérének is szokták nevezni és az eredeti cím jobban is szemléltetné a film mondanivalóját hogy ahol, olajat találnak, ott vér is fog folyni.

Az 1890-es években kezdődik a cselekmény.
Már a legelső kép kietlen tájat mutat, miközben hátborzongató hegedű szólamot hallhatunk ami leginkább az emberi sikolyhoz hasonlatos.Vajon mire akar figyelmeztetni ez a vészjósló hang ?

Ezen a kietlen kopár, barátságtalan tájon, még a barom is nehezen él meg, nem hogy az ember.
Egy magányos ezüst bányász mégis sziszifuszi munkát végez, hogy 20 méter mélyen értéket találjon. Egy baleset során eltöri a lábát és egész életére lenyomorodik. De fáradozását siker koronázza, csak hogy ló nélkül igen nehéz számára, törött lábbal, a mérföldekkel távolabbi lakott településhez a hátán vonszolnia magát, hogy a meglelt ezüstöt értékesíthesse.
Ekkor megint húsunkba mar a figyelmeztető hegedű sikoly.

A férfi nyereségéből olajvállalkozásba fog a feltérképezetlen amerikai vidéken és sikert sikerre halmoz, ám munkája során egyre több fogadott alkalmazottját éri halálos baleset, és ennek hatására fokozatosan érlelődik benne , hogy ha Isten létezik, vajon miért engedte meg ezeknek a keményen dolgozó szerencsétleneknek kegyetlen halálát ?
Egyik ilyen halálos baleset után szeretetből és üzleti megfontolásból örökbe fogadja szörnyethalt munkása árván maradt gyermekét.

Kútfúrásai útján találkozik egy egyszerű farmerfiúval, aki egyben a község prédikátora is egyben, ám az olajfúró üzletember kemény alku partnerre lel benne ami erős ellenszenvet is ébreszt iránta.
Mikor egy fúrás közben földgázba ütköznek, a berobbanó gáz lökés hullámától, légnyomást kap közelben tartózkodó örökbefogadott fia és végleg megsüketül. Erősen kattogó zene ritmus segít megérteni a nézővel, hogy az olaj vállalkozó ettől a pillanattól,végleg bekattan, és egyre jobban gyűlöli Istent és a körülötte élő emberiséget.

Daniel Plainview nem született gonosz embernek, de az idők folyamán ért veszteségek hatására, lelke megkeseredik és már csak az üzleti sikerek érdeklik, ami végül elvezet személyes tragédiájához.
A film két legeredetibb előnye a korhű ábrázolás pontossága és a főszereplő hiteles alakítása legkisebb arcjátékáig is. Daniel Day-Lewis ezért a szerepéért Oscar díjat is kapott.

A mai gyilkos témákhoz szokott generáció unalmasnak fogja találni a filmet, de a kép és hang tökéletes szinkronja a legjobb alkotások közé emeli a történetet.

A dvd kiadás stílusosan fekete színű és régiesen kellemes tapintású papírtokban ágyazott. A kép és hang referencia szintű tesztlemeznek is beillik. Extrák tekintetében viszont nagyon nazális, de nincs is szükség sokra, mert egy 15 perces korabeli archív felvételekből álló fénykép gyűjtemény, mindenért kárpótol.
link
Mr_Gordon-Gekko 2011. 01. 16. 00:41
Előzmény: #23  Mr_Gordon-Gekko
#33
Vérző olaj.
Az eredeti cím : There will be blood, ami lefordítva azt jelenti, Ott lesz vér.
Az olajat a Föld vérének is szokták nevezni és az eredeti cím jobban is szemléltetné a film mondanivalóját hogy ahol, olajat találnak, ott vér is fog folyni.

Az 1890-es években kezdődik a cselekmény.
Már a legelső kép kietlen tájat mutat, miközben hátborzongató hegedű szólamot hallhatunk ami leginkább az emberi sikolyhoz hasonlatos.Vajon mire akar figyelmeztetni ez a vészjósló hang ?

Ezen a kietlen kopár, barátságtalan tájon, még a barom is nehezen él meg, nem hogy az ember.
Egy magányos ezüst bányász mégis sziszifuszi munkát végez, hogy 20 méter mélyen értéket találjon. Egy baleset során eltöri a lábát és egész életére lenyomorodik. De fáradozását siker koronázza, csak hogy ló nélkül igen nehéz számára, törött lábbal, a mérföldekkel távolabbi lakott településhez a hátán vonszolnia magát, hogy a meglelt ezüstöt értékesíthesse.
Ekkor megint húsunkba mar a figyelmeztető hegedű sikoly.

A férfi nyereségéből olajvállalkozásba fog a feltérképezetlen amerikai vidéken és sikert sikerre halmoz, ám munkája során egyre több fogadott alkalmazottját éri halálos baleset, és ennek hatására fokozatosan érlelődik benne , hogy ha Isten létezik, vajon miért engedte meg ezeknek a keményen dolgozó szerencsétleneknek kegyetlen halálát ?
Egyik ilyen halálos baleset után szeretetből és üzleti megfontolásból örökbe fogadja szörnyethalt munkása árván maradt gyermekét.

Kútfúrásai útján találkozik egy egyszerű farmerfiúval, aki egyben a község prédikátora is egyben, ám az olajfúró üzletember kemény alku partnerre lel benne ami erős ellenszenvet is ébreszt iránta.
Mikor egy fúrás közben földgázba ütköznek, a berobbanó gáz lökés hullámától, légnyomást kap közelben tartózkodó örökbefogadott fia és végleg megsüketül. Erősen kattogó zene ritmus segít megérteni a nézővel, hogy az olaj vállalkozó ettől a pillanattól,végleg bekattan, és egyre jobban gyűlöli Istent és a körülötte élő emberiséget.

Daniel Plainview nem született gonosz embernek, de az idők folyamán ért veszteségek hatására, lelke megkeseredik és már csak az üzleti sikerek érdeklik, ami végül elvezet személyes tragédiájához.
A film két legeredetibb előnye a korhű ábrázolás pontossága és a főszereplő hiteles alakítása legkisebb arcjátékáig is. Daniel Day-Lewis ezért a szerepéért Oscar díjat is kapott.

A mai gyilkos témákhoz szokott generáció unalmasnak fogja találni a filmet, de a kép és hang tökéletes szinkronja a legjobb alkotások közé emeli a történetet.

A dvd kiadás stílusosan fekete színű és régiesen kellemes tapintású papírtokban ágyazott. A kép és hang referencia szintű tesztlemeznek is beillik. Extrák tekintetében viszont nagyon nazális, de nincs is szükség sokra, mert egy 15 perces korabeli archív felvételekből álló fénykép gyűjtemény, mindenért kárpótol.
link
Törölt felhasználó 2011. 01. 14. 18:07
Előzmény: #31  marslako2
#32

Kellemes délutánt! Itt A-PROFETA beszél.

Jézus mondott egy példázatot a vagyonukkal kapcsolatban a Lukács 16:9-ben:
".... szerezzetek barátokat az IGAZSÁGTALAN GAZDAGSÁG által , hogy amikor az ELFOGY,befogadjanak benneteket az ÖRÖK HAJLÉKOKBA " .

Miért IGAZSÁGTALAN A GAZDAGSÁG ?
Mert habár a mi zsebünkben a pénz , jogi értelemben ,Jehova Istené . " Istené a Föld és annak teljessége . " Írja a Zsoltárok 24:1.
Tehát az első bokortól az utolsó fűszálig , és minden állatig ,emberig, ami a Földön van ,az Isten tulajdona, mert Ő teremtette .

A másik,amiért " IGAZSÁGTALAN " mert a pénzt mint intézmény rendszert az emberek találták ki ,kapzsiságuk és hatalmuk kiemelése végett . De Isten, Ádám és Éva idejében a paradicsomi örök élet megtervezésekor nem akart pénz rendszert .

Mikor fogy el az IGAZSÁGTALAN GAZDAGSÁG? Az ítéletnapon ,amiután megszűnik a pénz rendszer . És mivel az emberek a cselekedeteik által lesznek megítélve ,semmilyen vagyon, értéktárgy,nem
befolyásolhatja ,hogy életre vagy halálra ítéli őket Isten . " Sokan mondják majd nekem azon a napon , Uram,Uram, nemde prófétáltunk a te nevedben ,démonokat űztünk ki a Te nevedben és sok hatalmas cselekedetet vittünk véghez a Te nevedben ? De én akkor megvallom nekik :
Soha nem ismertelek titeket . Távozzatok tőlem
Ti akik TÖRVÉNYTELENSÉGET MŰVELTÉTEK !
( Máté 7:22-23. )

Az ítéletnap után továbbra is lesz munka, vízvezeték szerelés ,megművelni való földek, repülőgép gyárak ,stb. Képzeljetek el egy asztalt , amin van repülő,traktor, bútor,
terepjáró, grillsütő,arany,gyémánt vagy fogkefe.
De mindenki csak annyit fog elvenni amennyire valóban szüksége van . Mert a jövendölés szerint : " Sem paráznák,sem bálványimádók,sem házasságtörők,sem természetes célokra tartott férfiak,sem férfiakkal háló férfiak ,sem tolvajok sem KAPZSIK , sem részegesek sem szidalmazók,
sem zsarolók nem fogják örökölni Isten királyságát " (1 Korintusz 6:9-10. )

Úgy tudtok BARÁTOKAT SZEREZNI AZ IGAZSÁGTALAN GAZDAGSÁGOTOKKAL, ha
elősegítitek azt a tanúskodó munkát amit Jézus kezdett el ,és Jehova Tanúi a mai napig végeznek . Akkor Isten és Jézus "befogadnak az örök hajlékokba " , az örök földi életbe .
marslako2
marslako2 2011. 01. 12. 23:23
Előzmény: #29  Törölt felhasználó
#31
Mert tudtam hogy valójában jó vagy.)))
Törölt felhasználó 2011. 01. 12. 18:29
#30
Csúcs ez a topic:)))
Törölt felhasználó 2011. 01. 12. 18:27
Előzmény: #28  marslako2
#29
bla klukl bla bla klubla .

Szóval ha rád pirítanak ,zavarodban dadogsz vagy félreütöd a billentyűket ?
És MIÉRT NEM TILTAKOZTÁL MIKOR AZT MONDTAM ERŐSZAKOS BŰNÖZŐ VAGY ?
Az lett volna a normális reakció
marslako2
marslako2 2011. 01. 12. 18:23
Előzmény: #27  Mr_Gordon-Gekko
#28
Szevasz Gordon.
Mr_Gordon-Gekko 2011. 01. 12. 17:50
Előzmény: #26  sly36
#27
Ez a Miss_ Gordon-Gekko nem én vagyok,csak utánoz engem, az nem zavar ?

Tökfej.
sly36
sly36 2011. 01. 12. 17:40
Előzmény: #25  Törölt felhasználó
#26
Szerda van, nem zavar?
Törölt felhasználó 2011. 01. 12. 17:35
Előzmény: #24  Törölt felhasználó
#25
Kedves egybegyűltek !

Mai vasárnapi misén ismét a feltámadás kérdését vizsgálhatjuk meg .

Jézus idejében jól ismert volt , hogy a halottak az ítélet napján a földre feltámadnak . Ezért mondta a János 5:28-29-ben Jézus : " Ne csodálkozzatok ezen , mert eljön az óra, amelyben mindazok akik az emléksírokban vannak , hallani fogják az Ő hangját ,és kijönnek .........az élet feltámadására............

Azonban volt egy csoport a szadduceusok, akik tagadván a földi feltámadást kérdésekkel provokálták Jézust . Azt kérdezték , ha egy asszonynak hét férje volt, a feltámadáskor kié lesz az asszony ? Jézus nem válaszolta meg a kérdést mert úgysem igazi tudásvágyból kérdezték . Helyette ezt válaszolta :
" Hogy pedig a halottak feltámadnak , azt Mózes is feltárta ..........amikor Jehovát , Ábrahám , Izsák
és Jákób istenének hívja .Ő nem a halottak istene , hanem az élőké , mert mindnyájan élnek őnéki "
( Lukács 20:27-38.)
És így is van , ők csak öntudatlan halál alvásban alszanak az ítéletnapig .
És majd feltámadnak egészségesen és fiatalon ahogy az Ézsaiás 35: 5-6. írja: " Akkor a vakok szemei megnyílnak , és a süketek fülei megnyittatnak . Akkor majd szökell a sánta mint a szarvas és a néma nyelve boldogan
kiállt . "

Azonban ugyanitt beszélt egy másfajta feltámadásról is Jézus , azokéról akik az égbe
támadnak fel . " Ennek a világrendszernek a fiai nősülnek és férjhez adatnak , de akiket méltónak tartanak arra ,hogy elnyerjék azt a világrendszert ( a mennyországit ) .............azok
nem nősülnek és férjhez sem adatnak . Sőt meg sem hallhatnak többé , mert hasonlók az
angyalokhoz " -Vagyis nemtelenek .

Ők meghatározott céllal kerülnek a mennybe ,
hogy királyként uralkodjanak Jézussal . Róluk
beszélt A Lukács 12: 32-ben : " Ne félj te kicsiny nyáj , mert a ti Atyátok helyesnek látta , hogy nektek adja a királyságot . " A földi reménységű milliókhoz viszonylag kicsinynek
vannak nevezve . Számuk meghatározott . 144000 . " És láttam .....a bárány ott állt a Sion hegyen , és vele 144000-en . ..........és senki nem volt képes megtanulni azt az éneket csak a 144000 , akiket áron vettek meg a földről . "
Ők alkotják azt az égi királyságot ami a Dániel
2:44-ben meg lett jövendölve és 1914-től már uralkodik .

Mielőtt valakinek nem tetszene az igazság
gondolja át Jehova isten kijelentését a szolgáival és szervezetével kapcsolatban. Zakariás 2.8-ban : "........ mert aki titeket bánt az a szemem fényét bántja .
Jujj !!!
Törölt felhasználó 2010. 12. 30. 21:26
Előzmény: #23  Mr_Gordon-Gekko
#24
Talán sokan szeretnék ha A-PROFETA végleg el hallgatna, és mivel én nagyon szeretlek benneteket, ezért ennek a titkát is elárulom, hogyan.

Az erőszakos fenyegetések egészen biztosan nem fognak beválni, mert sokan voltak már akik,fenyegetőztek, vagy szerény életemre törtek, de kettőt közülük megölt a rendőrség, többeket tömlőcbe záratott. De voltak akik elvesztették minden vagyonukat csúfondárosan legatyásodva, némelyek meg nemes egyszerűséggel éppen haldokolnak. S mindez azért mert nem akarták tudni Jehova kijelentését a prófétáiról, miszerint :
" ......mert aki titeket bánt az a szemem fényét bántja. "
( Zakariás 2:8. ) Úgyhogy nem valami bölcs dolog egy Istent magunkra haragítani, pláne olyan helyzetben amikor milliárdokat teszünk kockára a tőzsdén.

Szóval a " varázsige " az én elhalgattatásomra, nagyon egyszerű : Imában kérni kell Jehova Istentől. Pontosan úgy ahogyan Jézus tanította :
" Mi Atyánk aki vagy a mennyekben, szenteltessék meg a Te neved.............stb. " (Máté 6:9-15. )
Sokan tévesen azt hiszik hogy ezt szó szerint kell ismételni, ám ez egy vázlat. Mint szempontok amit még az iskolában tanítottak nekünk ha levelet intéznénk valakihez.
Pl 1. szempont : megszólítás.
2. szempont bevezetés.
3 . szempont fő téma stb.
Nos az imában az 1. fontos szempont, hogy Jehova nevét szenteljük meg a hozzá intézett kérés előtt. Egy gyakorlati példa : Tökéletes és igazságos Jehova égi Atyám, kérlek hallgass meg !
Ha ennek a szempontnak nem vagyunk hajlandó eleget tenni, akkor Ő egyszerűen így fog viselkedni:
" Sűrű felhő mögé zárkóztál, hogy ne jusson el hozzád az imádság. "
( Jeremiás siralmai 3:44. )
Aztán nagyon fontos még az Ő törvényeinek betartása is. De nemcsak úgy nagyjából.
" Mert aki az egész törvényt megtartja is, de vét egy ellen, az egész megrontásában bűnös. "
( Jakab 2:10. )
És ekkor " ......bármit kérünk is az Ő akarata szerint, Ő meghallgat minket." ( 1 János 5:14. )

Igen ám ! De itt jön a svéd csavar ! Az Isten akarata pontosan az, hogy a prófétálás eljusson az egész lakott föld határáig. " Prédikáld a szót a sürgősség érzetével, állj elő vele alkalmatos ALKALMATLAN IDŐBEN. " ( 2 Timóteusz 4:2. )
" És a királyságnak ezt a jó hírét prédikálni fogják az egész lakott földön, tanúbizonyságul minden nemzetnek, és akkor jön el a vég. "
( Máté 24:14. )

Ha valaki mégis úgy érzi hogy Jehova előírásai nélkül is meghallgatásra találtak az imái, az jó ha tudja, hogy valójában Sátán teljesítette a kérését, hogy félre vezesse, mert " Sátán is folyton átváltoztatja magát a világosság angyalává. " ( 2 Korintusz 11:14. )
Mr_Gordon-Gekko 2010. 12. 30. 00:15
Előzmény: #21  Mr_Gordon-Gekko
#23
A skizofréniás tudathasadásos állapot, a filmkészítők egyik kedvenc témája. De még egyetlen film sem szemléltette a laikusok számára annyira jól átélhetően, mint a Vihar sziget c. film.

Eredeti címe Shutter island, ami magyarul redőny szigetet jelent.
A cselekmény ugyanis egy Bostonhoz közeli elmegyógyintézetnek kialakított szigeten játszódik, ahová csak a legsúlyosabb mentális problémájú emberek kerülnek, és ha egyszer oda jutnak, akkor számukra örökre le van húzva a redőny a külvilág előtt.

Erre a szigorúan őrzött Ashecliff-nek nevezett szigetre érkezik két szövetségi rendőrbíró, Teddy Daniels--Leonardo DiCaprio--és társa Chuck Aule--Mark Ruffalo alakításában, hogy a kórház egyik betege után nyomozzanak aki rejtélyes körülmények között tűnt el bezárt szobájából.
A pszichológusok azt állítják, hogy a szigetnek csak 66 betege van, de Daniels rájön, hogy valójában az eltűnt ápolt a rejtélyes 67. A kórház vezetői azonban ezt gyanúsan tagadják.
Mindeközben Daniels-nek belső énjével is küzdenie kell, mert lelkiismeret furdalást érez felesége és 3 gyermeke halála miatt.
Leonardo DiCaprio, a Titanic kölyökképű sztárja a szemünk előtt cseperedett fel tehetséges szinésszé és szerepét a legmegrendítőbb alakítással játsza el.

A film 1954-ben, Hoover FBI igazgató idejében játszódik, amikor az országban amúgy is tetőfokára hágott a hidegháborús paranoiás félelem. A referencia minőségű tűéles blu ray kiadvány tökéletesen visszaadja a történet komor, borús hangulatát.
A rendező Martin Scorsese már a Holtak útja c. filmben is remekül bizonyította, hogy nagyon is jól ismeri az emberi mélylélektan bugyrait.
Az izgalmas cselekményt érdemes rengetegszer megnézni, mert hiába tudja majd meg a néző a végét, Scorsese olyan zseniálisan készítette el a Viharszigetet, hogy az ember újra meg újra ugyanabba a csapdába esik, mint Ashecliff 67. ápoltja, és valóságnak hiszi azt ami a skizofréniás állapot velejárója. A rendező azért sokszor a segítségünkre siet utalásokkal, szimbólikus képekkel. Már a legelső jelenet is tele van rejtvénnyel.
Pl. mikor Daniels a hajón Ashecliff felé tart, tengeribetegségtől gyötrődve szenved egy furcsa helyiségben aminek a falaihoz ember számára készített bilincseket erősítettek.
Homloka bal felén, sebragtapasszal letakart, de később láthatóvá váló, sebészileg tökéletes, y alakú begyógyult műtéti heg.
Újonnan mellé adott társát épp akkor ismeri meg, aki azt állítja magáról, hogy Seattle-i, mégis jellegzetes Portland-i akcentussal beszél.
És mielőtt belépnének az elmegyógyintézetbe, a biztonsági őrök felszólítják a két szövetségi rendőrbírót fegyvereik leadására, ám Chuck-nak a " partnernek " ezt profi fegyverviselőhöz nagyon méltatlan módon, esetlenül sikerül megtennie. Több beállítás is hangsúlyosan ábrázolja a vaskapuk bezáródását, és ahogy a szereplők áthaladnak rajta, félő hogy onnan már nincs visszaút.
Hogy a néző számára a rendező jobban kihangsúlyozza, hogy melyek a képzelt vagy valóságos események, trükkös képi világgal segít a segítségére. A fantáziavilágban pl. mikroszkópikus méretű pihék szállingóznak a levegőben.

A 67. beteg valójában nem igazi gonosztevő, és a film legnagyobb erénye, hogy könnyű vele azonosulni, hiszen ki ne követett volna el életében olyan hibát amit később annyira bánt, hogy nagyon szeretne elfelejteni. Igaz a 67-es embereket ölt, de az adott helyzetben ez tökéletesen érthető és megbocsátható.
Aki a cselekmény végén azt hiszi, hogy a 67. beteg még mindig képzeletbeli világában él, az gondolkozzon el az utolsó két mondatán és közben figyelje az arcát, testbeszédét, ami által a nézőben elementáris erővel tör felszínre a felismerés, hogy a 67-es tökéletesen tisztában van a rá váró valósággal, mert Ő egy igazán jó ember.
link
Törölt felhasználó 2010. 12. 25. 12:08
Előzmény: #21  Mr_Gordon-Gekko
#22
te nem kicsit vagy elmebeteg öcsém!....egy csaj kéne már neked....a felszaporodott sperma képes az agyat bomlasztani:))
Mr_Gordon-Gekko 2010. 12. 24. 23:09
Előzmény: #20  Mr_Gordon-Gekko
#21
Egy kevés érdekesség az Idétlen időkig blu ray kiadással kapcsolatban :

Már a borítón is " gyanúsan " ábrázolva van egy óra, ami a filmben ugyan nem szerepel. De hála a nagy felbontású képű és hangú kiadványnak, megfogjuk érteni, hogy miért, ha megnézzük a filmet.

Mikor Phil a pszichiátertől kér tanácsot, egy láthatatlan óra ketyegését hallhatjuk valahol a háttérben. Vagy az éttermi jelenetben amikor Phil Ritával beszélget, öt különböző falitányérnak álcázott óra látható Phil bal oldalán, fej magasságban.
Mondanivaló : Milyen jó lenne ha megállna az idő, és rengeteg dolgot megtehetnénk !

Pár más ínyencség is található a filmben. A mormota napon a Gobles parkban, Phil hátterében, fekete ruhában és szemüvegben, fotósnak álcázva, Cuba Gooding Jr. leht jól kivehetően felismerni. Nem meglepő ha néha oda nem illő filmsztárok megjelennek más filmekben, mert pl. Bruce Willis is látható amint szenvedő ábrázattal menekül a kórházba a sebesültek között-természetesen stílusosan, a védjegyének számító koszos atléta trikóban-a Pearl Harbour c. remekműben Kate Backinsale háta mögött.
Magát a rendezőt, Harold Ramist is megcsodálhatjuk az agy röntgent elvégző doktor szerepében. Egyébként Ő volt az egyik szellemírtó a Ghostbusters-ben.

A magyar 5.1 szinkron nagyon eredeti és kellemesre sikerült, valamint élvezetesebb, hogy ezúttal az emberi beszédhangnak a mélyebb tartományait is melegebbé varázsolja a mélysugárzó aktív közbenjárása.

A film extrái külön szórakoztatóak, mint az interjú a rendezővel és egy a mormoták életvitelét taglaló dokumentum filmmel.

Topik gazda

aktív fórumozók


friss hírek További hírek