Topiknyitó: brand 2003. 10. 22. 12:29

Köhög a Graphi  

Úgy tűnik leálldozóban az elmúlt két hónap egyik sztárpapírjának csillaga.
Hosszú konszolidáció, vagy egy trendforduló közeleg?
Mi a véleményetek?
brand
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2004. 03. 07. 13:59
#140
Kedves Lokator!
Ha jól tudom ahogy az AutoCad file-okat kezeli és olvassa, úgy a Nemetschek Allplot tervező programcsaládját is kezelni tudja az ArchiCad (ez lenne az átjáró). Mindhárom cég szinte ugyanabban az időben , 1984 (+, - 1 év) kezdte meg a működését és jutott oda, ahol most tart. A globális Cad szoftver piac becslések szerint 500 millio USD, ebből szakít az Autodesk 50 % körüli részt (és ez csak és kizárólag az építészeti szoftver piac árbevétele!!!), a Nemetschek 80-90 mill. Eurot, a Graphi pedig 26 milliót. Természetesen ezek nagyságrendi adatok, nem a pontos számok feltüntetése volt a célom! Nyilván ebben a lemaradásban a földrajzi elhelyezkedésnek óriási jelentősége van. A Nemetschek termékpalettája nagyon hasonló a Graphisofthoz, nyilván nem teljes mértékben fedik egymást. A Graphitschek egy utópisztikus eszmefuttatás szörnyszülöttje, erről kár is tovább erőlködni. Az egész azért jutott az eszembe, mert a hosszabb távú növekedést többek között újabb akvizíciókkal szeretné elérni aGraphi. Namármost új technológia a 3D-s tervezés amiben a Graphi technológiai előnnyel bír, még az Autodesk-kel szemben is. Új technológia megvételére nincs lehetőség, mindent birtokol, amit egy építészeti tervezö szoftver fejlesztő cégnek tudnia kell, és más területre nem kíván kilépni! Tehát piacot kéne venni! A tőzsdén keresztül lehet tőkéhez jutni, a jelenlegi befektetői hangulatban ezt érdemes lenne meglovagolni (természetesen nem arra gondolok, hogy emeljenek tőkét 6 Eurós árf.-on, hanem kicsit később majd 20-on) és akkor kezdetét veheti a vadászat jóval nagyobb falatokra is.
Törölt felhasználó 2004. 03. 07. 12:37
#139
És láss csodát, amiről hetek óta ábrándozom, (egy optimista nyilatkozatot vártam), mintha meghallgatásra talált volna, és pont attól, akitől vártam (Dominic G.-től). Elindult az új stratégia kiszivárogtatása (Napi Gazdaság pénteki száma). Ez az interjúba ágyazott hírözön eléggé elgondolkoztató ahhoz, hogy hosszabb távon keresletet biztosítson a papír iránt. Bízom benne, hogy a csütörtöki rally korrekciója volt a pénteki lefordulás az 1450 körüli árszintről és az elkövetkező napokban hasonló forgalommal nekimegy az 1550-es szintnek!
Törölt felhasználó 2004. 03. 05. 17:14
Előzmény: #137  Törölt felhasználó
#138
Pont erre gondoltam... :( Ez az árbeállító 1 db-os kötés már megint a régi "szép" napokat idézi... Eddig tartott a csoda? Valahogy senki nem akar 1450-et adni ezért a papírért... Ez gáz...
Törölt felhasználó 2004. 03. 04. 16:34
#137
Most jön a neheze. 1400-1450 között el akarnak majd szórni pár papírt, kérdés, felszívják-e az eladók. Én nem adnám (nem is adom) el ennyiért... :) Ha már van vevő, adjon érte árat is! Szvsz irány a 2000 tavasszal! :)
Üdv!
desszert 2004. 03. 04. 15:31
Előzmény: #135  Törölt felhasználó
#136
Hat ez mar szaguldas!
Kerdes: Mi all a hatterben?!
Törölt felhasználó 2004. 03. 04. 12:32
Előzmény: #134  Törölt felhasználó
#135
Amugy bizonyosra teszem, hogy arfolyam emelkedo trend vette kezdetet.Hat ez van.
Törölt felhasználó 2004. 03. 04. 12:26
Előzmény: #133  Törölt felhasználó
#134
Bocs, de ellentetben az elozok beli tul sikerult abrandjaimon folul kerekedett a stressz, es en inkabb valasztottam a semmit 0 ), mint a dupla vagy minuszt. ugy hogy most gyogy kurara megyek amig nem keso.udv mindenkinek;
Törölt felhasználó 2004. 03. 04. 11:30
#133
Vagy mégsem? Vajon ki vásárol és meddig mehet rövid távon?
Törölt felhasználó 2004. 03. 03. 16:06
Előzmény: #129  Törölt felhasználó
#132
Itt valaki onti kifele ? Mit szoltok?
Lokator 2004. 03. 03. 15:25
Előzmény: #130  Törölt felhasználó
#131
1-2 comment...
Ellenvele menyem van, pedig nem is vagyok Graphi marketinges. :-)) Az epiteszek kozott sokkal elterjedtebb az ArchiCAD mint azt mi gondoljuk. (1 epitesz nem reprezentativ minta :-)) ). Sok egyetemen ingyen kapnak a hallgatok diak-ArchiCAD-et. Ezt tanuljak meg, ha lehetoseg van valasztasra ezt fogjak hasznalni. Nem beszelve arrol, hogy az ArchiCAD tud irni-olvasni AutoCAD fileokat is, tehat nem jelent hatranyt, ha AutoCAD formatumban kerik vagy adjak a terveket.
Az Autodesk valoban joval nagyobb, de ne felejtsuk el, hogy az Autodesk termekpalettajanak csak egy kis szelete az epitesz CAD.
A Nemetschek nagy, de Nemetorszagon kivul nem nagyon megy nekik, a Graphisoft sokkal inkabb world-wide brand. Azt nem egeszen ertettem, hogy a Nemetschek es az ArchiCAD kozott mi az atjaro.
Azzal egyetertek hogy a Graphi kicsi. Kerdes, hogy mennyire kicsi. Annyira talan nem. :-)))
A Graphitschek nem hangzik rosszul, de szerintem sokkal jobban kulonboznek a ket ceg termekei, hogy konnyen osszeolvadhatnanak. Bar errol inkabb csak sejteseim vannak.
Törölt felhasználó 2004. 03. 02. 18:22
#130
Egy építész barátomat megkérdeztem, milyen szoftvert használ_ a válasz: Autodesk! Miért? Mert ő a legnagyobb, mindenki ezt használja és átállni mostmár költséges lenne uis csak verziófrissítéseket kell vennie! Lehet a Graphisoft marketingesei meg tudnák cáfolni ezt a vélekedést, de tény egy átlag építész így gondolkodik! Valahogy így használ ma mindenki Windows-t...
Miniatűr ez a cég(!), ez a 27 mill. Eur körüli árbevétel igen apró szereplővé teszi.A konkurens Nemetschek árbevétele majdnem 4X akkora, mint a Graphié, s mindkettő eltörpül a „nagy iparági óriás”: Autodesk mögött! Gyakorlatilag az Autodesk mellett senki nem rúghat labdába, akkora szereplője a CAD piacnak, hogy Ő a standard.
Be kéne próbálkozni Prof. Georg Nemetschek úrnál és egy részvénycserés fúzióval össze kéne boronálni a két céget (Graphi- Nemetschek) ebben már lenne fantázia. Összeraknák azokat a termékeket, melyekkel külön-külön rendelkeznek, de a másik termékpalettájáról hiányzik (mert ilyen is van, sőt olyan termékek fejlesztése is folyik, melyek jelenleg nem szerepelnek a termékpalettán ), költségtakarékosabb működés jöhetne létre, valamint egy közös marketing offenzívába kezdhetnének a főbb piacokon ( a Graphi egyedül még egy komoly marketing kampányt sem tud végigcsinálni uis elfogy az értékes cash a cégből)! Ismereteim szerint a Graphi összes szoftvere átjárható Nemetschek felhasználók számára is! Új név pedig lehetne: Grafitschek.
Minden viccnek fele igaz, kell egy nagyobb akvizíciós célpontot találni, lehet a Nemetschek nagy falat (a tulajdonosi struktúra is lehet megnehezítené a nászt), de nőni kéne ha nemis az égig, de nemzetközileg már elismert méretűvé...
Törölt felhasználó 2004. 03. 02. 11:12
Előzmény: #128  Törölt felhasználó
#129
Kedves Darwin. A MSFT-nek valoban ,kb annyi cash van a szekrenyeben. Ha annyira remegsz, az ellen jobb tenni valamit. Adj el, aztan majd meglatod, hogy helyesen cselekedtel. De meg mielott cselekednel, hadd mondjam, hogy nem a Grafi a legdragabb szoftver papir.Es nem csak az MSFT-nek van penze.
Well ;
Törölt felhasználó 2004. 03. 02. 10:46
Előzmény: #123  brand
#128
Kedves brand !
Tovabba ; Ahhoz amirol te is irtal; el tudod e nekem mondani, hogy csedrebol-vederbe ?, vagy vederbol csderbe ? folytak a reszvenyek.
Törölt felhasználó 2004. 03. 01. 20:26
Előzmény: #125  szab
#127
Kedves szab. Es ha azt talalom mondani az Autodesk eredmenyessege azon is mult, hogy egyesek-tobbek az o szolgaltatasait ,termekeit valasztottak "mas" gyartok,forgalmazok termekei helyett. Ez nem jelentene azt, hogy akkor az egesz piac reszesul abbol amit az ADSK megszerzett. En igy ertem.
Törölt felhasználó 2004. 03. 01. 19:55
#126
Sziasztok!
Én teljesen szubjektíven belevetettem magam a Graphiba, azt gondolom, hogy egy ekkora cégnél elég nevetséges napi forgalmak születnek ill a spekulánsoknak mintha hamar remegne meg a keze. Bízom önmagamban,a Graphiban, és a brókerem értékelésében ( bár ezt többen valószínűleg hülyeségnek gondoljátok ), és szépen a lecsorgó árfolyamon megszerezhető tételeket felcsipegetem. Szerintem ez a cég ennél többet ér akár rövidtávon is, az hogy most nincs rá vételi érdeklődés, hát istenem. De lesz rá! Üdv minden lelkes Graphi befektetőnek.
szab 2004. 03. 01. 16:55
Előzmény: #124  Törölt felhasználó
#125
szerintem az Autodesk elsősorban a piac irányát mutatja meg - mint az iparág legnagyobb szereplője....
Törölt felhasználó 2004. 03. 01. 16:39
Előzmény: #123  brand
#124
Ok brand , nyugis az amit te mondtal, de a teggnap esti irasomban elfelejtettem azon aggodalmamnak hangot adni,...na persze ujra az Autodesk tema. Hogy nekik milyen jol megy. A bajom itt az, hogy vajon a grafinak aranyosan is olyan jol megy , mert akkor nincsen semmi bajom. De nem hinnem ,hogy egyszerre mindketten, egyformat tudnanak produkalni. Szoval ami jo az ADSK-nak az lehet epp forditottan , vagyis rossz a Graphinak.
Na , hat mar kivancsi vagyok en is, egyelore nem vasarolgatok.
brand 2004. 03. 01. 16:07
Előzmény: #121  Törölt felhasználó
#123
Kedves Darwin!
Megértem aggodalmadat, valószínűleg túl gyakran tekintesz a tickerre, ami nem csak az idegrendszernek, de a szemnek is káros. Ha visszaemlékszel egy negyedévvel korábbra, akkor szintén egy jó, bár nem ennyire jó, gyorsjelentés után egészen 1190-ig csúszott a papír minden indok nélkül. A kérdés csak az, hogy mekkora, és milyen poziban csücsülsz, szorongatnak-e a hitelezőid, vagy sem? A Graphi mindig is egy ilyen papír volt, és ne felejtsük el, hogy nem kis vágtát tudhat maga mögött az elmúlt félévben. Szerintem éppen itt az ideje egy kis bázisépítésnek, különben honnan venne lendületet a 950-es bázisról, ugye jobb lenne egy 1200-1300-es bázis, hát akkor had építgesse szegény. Az a néhány 50-100 darabos kötés engem a legkevésbé sem zavar, sőt jókat derülök rajta, és hetente el anekdotázgatok azon, vajon kik játszhatnak íly "hatalmas összegekkel" és, hogy a remegőkezűektől szép lassan apránként veszik el az értékes papírokat, üggyelve arra, nehogy bedöntsék a piacot, hisz ez most már Nekik sem érdekük. Azért néha adogassátok össze mennyi részvény fordult meg az előző esésben és bázisépítésben, meg a mostaniban.
No de még tél van, úgyhogy vissza is vonulok jó meleg kuckómba.
Annyit azonban érdemes megjegyeznem, hogy a piac jobban honorál egy növekvő árbevételdinamikát, mint egy spórolós gazdálkodás eredményeként elért javuló végösszegeket a mérlegben...
Üdv,
br and
Törölt felhasználó 2004. 03. 01. 09:13
Előzmény: #121  Törölt felhasználó
#122
Remélhetőleg gyógyulgat.:-))
Törölt felhasználó 2004. 02. 29. 23:08
Előzmény: #120  Törölt felhasználó
#121
Minden esetre ez mar csufsag volt, hogy 9 napon keresztul csak esett...eddig. Kezd mar remegni a kezem bele. Es ezt az sem befolyasolja pozitivan, hogy egyre olcsobban lehetoseg van csipegetesre. Annyi jo hir utan , mar johetne valami rossz hir, hogy lassam mar akkor is esik tovabb, mert ha esetleg meg sem , akkor biztos meg eri tartani rovid tavon.
Kedves JPMorgan; A Microsoftnak azota mar kozel 53 mrd dolcsija van a pancel szekrenyeben megtakaritva, mondjak is mar arra fele; " Hey Bill, buy something ".

Topik gazda

brand
5 4 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek