Topiknyitó: Törölt felhasználó 2009. 01. 22. 23:21

Sielők világa a tőzsde világában  

Két ok miatt indítom ezt a topicot.

Egy, hogy ilyen még nem volt eddig emlékezetem szerint ebben a fórumban és hátha van valaki vagy valakik, akik hozzám hasonlóan szeretik ezt a téli sportot. Megtehettem volna, hogy más (szak)weblapokon kapcsolódok hasonló témákba, de nem szeretném elforgácsolni az erõmet és alapban azért a tõzsde világa, ahol jól érzem magam, e mellé szeretném másik kedvenc sportágamat becsempészni. Vagy lesz érdeklõdés vagy nem. Meglátjuk.

A másik ok pedig, hogy mostanában a tõzsde is igen csúszós lejtõn van, ha az nem is hóval van takarva. Bár a párhuzam kissé erõltetett :)), azért remélem senki sem fog megróni érte. Bár mondhatnám az ellenkezõjét!

Rögtön szólok, hogy a jövõ héten ne keressetek (ja, hogy a kutya sem keresett volna?!), mert a Hauser Kaiblingon fogok jóízûeket siklani. (Hát nem az itt szerzett profitomból megyek az biztos.)

Aki akar, velem tarthat. Itt úgysem történik mostanában semmi izgalmas..:)
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
tokos. 2009. 01. 23. 21:07
Előzmény: #39  Törölt felhasználó
#40
Viszont biztosan nem voltak túlzsúfoltak a pályák...

Mondju lehet, hogy a bérelt KIA egy kicsit ciki lett volna, de mindegy, eccer él az ember. Majd legközelebb talán, ha lesz olyan.
Törölt felhasználó 2009. 01. 23. 21:00
Előzmény: #38  tokos.
#39
Veil Colorado, az olyan, mint Cortina d'Ampezzo, vagy St. Moritz.

Oda Bentley-vel, Ferrarival, Porschéval, de legalább SL mercivel érkeznek a "síelők", úgyhogy lehet, ráment volna a gatyád is bérlésre és síbérletre egy-két napra... :)

Csak kirándulni, nem síelni voltam egyszer St. Moritz-ban, és valóban, a falu szélén lovaspoló, az utcán minden harmadik autó legalább MB SL500, az üzletek pedig, Cartier, Tiffany's és Fabergé. Intersport és Spar az egy sem... :)

Ne bánkódj, Veil nem a mi pénztárcánknak való hely, még 140 Ft-os dollárnál sem... :)
tokos. 2009. 01. 23. 20:48
Előzmény: #36  Törölt felhasználó
#38
Vagy lehet, hogy a pálya színe is barna voltm ahogy fenéken csúszva jöttek le az emberkék...

2006-ban jártam Denverben céges ügyben, de nunka után még volt két napom a repülő indulásáig, kóborpoltam egy kicsit a környéken. Ahogy szeltem át a sziklás hegységet, balról a méér erősen sötétedő környéken egy szépen kivilágított hely volt, valami Veil nevű kisváros. Nem hallottam előtte semmit róla, az útról látszott, hogy olyan sípálya féleségek vannak szerteszét. De nem álltam meg, nem volt lécem sem, ruhám sem, gondoltam nem olyan fontos.

Aztán tavaly anyátólkaptam egy könyvet, az a címe, hogy a világ legjobb síterepei, és ahogy nézegettem, rábukkantam egyre, aminek a neve: Veil...

Azóta is bánom, hogy nem néztem körül egy kicsit, meg nem csusszantam legalább egyet-kettőt, bérelni lehetett volna lécet, ruha meg vót rajtam végül is, bár nem síruha,de mindegy.

Olyan ez is mint a Gamsleiten 2, az is hiányzik az emlékeimből.

Törölt felhasználó 2009. 01. 23. 20:43
Előzmény: #35  Törölt felhasználó
#37
Gamsleiten nem freeride, mondom, szerintem nincs is nyizva állandó jelleggel, csak, ha jó az idő...

Körbe, a piroson viszont mindig le lehet jönni.

Két évvel ezelőtt, még csak 2 üléses, nyitott lift volt, idén már buborékosra cserélték a liftet, mert amúgy elég cudar idő volt ezen a liften, amíg fölértél tíz perc alatt...

Sulden-ben először kb. '88-ban, vagy '89-ben voltunk, emlékszem, mindennel együtt 3000 Ft volt a 3 nap síelés fejenként. Minden kaját itthonról vittünk, HTO, legolcsóbb szállás (a szállásadó maga volt a bibircsókos vasorrú bába), a liftjegyért sem kellett fizetni :), talán az egyetlen költésünk az volt, hogy estére vettünk egy doboz cigit... :) de azóta is az volt az egyik legnagyobb sí-élményem. Naná, az volt az első nyugati síelésem, addig kizárólag szlovákiában síeltem, vagy itthon...

Ha emlékszel a pályákra, volt eg kezeletlen, időszakos fekete pálya szűzhóval, ami épp levágta azt a derékszöget, ami a kabinos lift középállomásánál fordult. A kabin fölfelé kikerült egy nagy sziklát, és a szikla másik oldalán jött le ez az időszakos pálya, egészen az alsó "libalegelőkig", amely a parkolóig vezetett.

No, itt történt, hogy jöttünk le hárman a szűzhóban, és az egyik fordulónál olyan erősen nyomtam (akkor még erős voltam :), hogy leoldott az egyik sím, és bukfenceztem egy párat lefelé.

Elkezdtük keresni a hó alatt símet a bukás helyén, és már vagy negyed órája szondáztuk a környéket, mikor egy osztrák társaság, akik közben megelőztek, lejjebb, vag 20 méterről kiáltoztak hogy itt a sílécem. De a bukás és a megtalálás között szűz hó volt, semmi nyom. A friss hóban, a felszín alatt csúszott le 20 métert a sím.

Azt hiszem, kereshetttük volna augusztusig, míg el nem olvad, ha épp nem botlanak bele az osztrákok húsz méterrel lejjebb... :)

Na ott aztán nincs tömeg, hosszan és szélesen kanyarognak lefelé a pályák, miközben alig találkozol valakivel... A kilátás pedig zseniális...

Egy nagy baj van, alig lehet szállást találni, mert aki véletlenül eljut odáig egy hétre, az azonnal lefoglalja a következő évre is - ha van még hely.

valószínű, hogy csak kihalásos alapon szabadol föl egy-egy szoba... :)

Most is kerestünk ott szállást a Hotel Post-ban, de nem tudtunk olyan lehetséges időpontokat javasolni, amikor akár egyetlen szoba is lett volna, pedig az a legjobb (legdrágább) szálloda Sulden-ben. :(

Majd talán egyszer szerencsénk lesz....
Törölt felhasználó 2009. 01. 23. 20:21
Előzmény: #33  tokos.
#36
tokos,

"Egyik kollégám beszélt valami síterepről, ott van állítólag egy barna pálya"

Lehet, azért, mert olyan félelmetes, hogy mindenki összesz...ja magát...? :D
Törölt felhasználó 2009. 01. 23. 20:17
Előzmény: #33  tokos.
#35
akira

SULDEN!!!:)))
Kurva szuper kis hely. Ott vagy háromszor voltunk, de lehet, hogy négyszer. 1900-on van a falu, 2200-ról indulnak a pályák 3250-ig és NEM gleccserpálya. A falu tünemény.
Hibája: Kicsi a pályarendszer és messze van. De egyszer még visszamegyek, ha addig élek is.

tokos
Ez a Gaimsleiter megérne egy misét. Én is már nézegettem ezt a neten. Szívesen kipróbálnám, feltéve, hogy karbantartott pálya és nem freeride. A jelöletleneket nem szeretem. Ott nem vagyok biztos matgabbal ellentétben.
Törölt felhasználó 2009. 01. 23. 20:08
Előzmény: #32  tokos.
#34
tokos,

Most, hogy beszélünk róla, kedvem szottyant meglovagolni azt a meredek pályát is, pedig nem igazán szeretem ezeket, kiváltképp, ha már szétsízték.

majd legközelebb korán kelek, és hn9-re fölmegyek a csúcsra, hogy én legyek az első a ratrak után... :)

Egyébként én az ilyen panorámás pályákat szeretem, mint amilyen ez itt:

link

Ez itt az imént említett, világvégi pálya után, a zsákutca után van 20 km-rel, de - mivel ez Európa egyik legmagasabb hágója - csak május 1-től október végéig lehet följutni. Egyszer október 23-i hosszú hétvégén, egyszer pedig egy kéthetes nyári, európai autóstúra néhány napos állomásán voltam itt júniusban. Síeltünk is, reggel még 2 fok volt, miközben otthon tombolt a kánikula, délutánra már tényleg folyt a pálya...

Az oda vezető útvonal már maga egy kaland:

link

Hihetetlen, hogy míg az autó kormányának tekergetésébe is elfáradsz a szerpentinen, kerékpárosok százai haladnak fölfelé rendületlenül melletted... :)
tokos. 2009. 01. 23. 19:59
Előzmény: #32  tokos.
#33
Egyik kollégám beszélt valami síterepről, ott van állítólag egy barna pálya.

Mondom neki, hogy barnáról még nem is hallottam.

Erre mondja, hogy igen, tán ezaz egy van a világon, aki kipróbálja, tudja, hogy miért egyedi a színe...
tokos. 2009. 01. 23. 19:49
Előzmény: #31  Törölt felhasználó
#32
Mikor ott voltam, akkor szaladgáltak le a hangyácskák ott a függőlegesen is, csak én nem mehettem. Most hogy újra megnéztem a képet, jó lenne kipróbálni, bár egy pár napot biztosan gyakorolni kellene előtte.
Törölt felhasználó 2009. 01. 23. 19:41
Előzmény: #29  tokos.
#31
tokos,

Na ezen a liften utaztam egyedül, mikor megállították. Egyébként onnan föntről csak kanyarogva jön lefelé a pálya, és szerintem az csak piros. Bár, lehet, hogy néha megnyitják azt a feketét is lefelé, egyenesen, amiről beszélsz, mint ahogy a képen is látszik...

Fiatalkori kedvenc helyem - bár a világ végén, egy zsákutcában van - ez volt: www.sulden.it

A képen szemben, ezt látod a pályák jelentős részéről, az a két dombocska csak pár méterrel van a 4000m alatt...

Aki eddig járt ott egyszer, visszament még legalább egyszer... :)
tokos. 2009. 01. 23. 19:09
Előzmény: #27  Törölt felhasználó
#30
Miközben írtam a saját dolgaimat, nem láttam a beírásod. Télleg jó kis pályának tűnik ez is.

Én régebben több útra is elmentem, tavaly viszont a gyerekek szenvedtek a 6-ik nap végére, idén kétszer akartam menni négy napra, de lehet, hogy nem fog összejönni a második. De az is lehet, hogy csak anyával kettesben megyünk másodszorra.

Igazából az évi egy hét nem sok, azért sajnálom, hogy a világ végén lakom, mert mondjuk Sopronból az ember beülne a kocsiba, aztán egy óra alatt eléri a sípályákat. Szinte minden hétvégén lehetne menni.

tokos. 2009. 01. 23. 18:41
Előzmény: #28  tokos.
#29
Na, szóval erről lenne szó:

itt találjuk Salzburg tartomány és egész Ausztria egyik legimpozánsabb, legmeredekebb, s éppen ezért a leghírhedtebb sípályáját, a Gamsleiten 2-t.

link

Még képet nézve is végigfut az ember hátán egy kis borzongás...

tokos. 2009. 01. 23. 18:34
Előzmény: #23  Törölt felhasználó
#28
Kb 6-7 éve lehettem ott, még a békeidőkben, amikor drágább síutakat is megengedhettem magamnak, azóta változhatott a dolog.
Szóval nekem az volt a legzavaróbb, hogy kicsit elkülönültek a pályarészek, nehezen besíelhető volt, ha el akartál jutni egy távolabbi pályára az néha kisebb-nagyobb szenvedéssel ment.

Azért is volt némileg csalódás, mert úgy indultunk, hogy a szezon ápr. végéig tart, aztán mikor odaértünk, márc. közepén, már derekasan olvad, reggel minden rendben volt, de délre már baromira fellazultak a pályák, mivel a környéken nemigen volt hó, mindenki idejött, elég sokan voltak, és elég alaposan szétsíelték rövid idő alatt.

Amúgy nem mondom, hogy ne menj oda, ahogy akira, meg én is írtam, nagy élet van esténként, baromi hangulatos hely, és ha már ott vagytok egy köpésre, nyugodtan átugorhatsz, vagy az utolsó nap délelőttjén egy vormittagskarte-val síelhettek egyet. Mindenkinek más jön be.

Van egy fekete pályájuk, - anya nem engedett fel rá, talán szerencsére, mert így még élek - az egyeseknek lehet, hogy magában megéri, hogy odamenjenek, még alulról nézve is végigfutott az ember hátán egy kis borzongás. Megpróbálok keresni egy linket róla, érdemes megnézni..
Törölt felhasználó 2009. 01. 23. 18:28
Előzmény: #25  Törölt felhasználó
#27
Mi minden évben megyünk sielni a családdal, általában mindig máshova. Volt néhány skigebiet, ahová többször visszamentünk, de egy idő után elunom és nézek másikat. A nyugat Tirol és Voralberg kivételével szinte minden pályarendszert bejártam Ausztriában, de voltam többször olaszban is. A franciákat eddi kihagytam, mert nagyon mesze van. Egy hét csúszásért nem utazom másfél ezer km-t. Ez a bajom az olaszokkal is, úgyhogy egyre inkább jöttem a határ felé. Tavaly az asszonnyal voltunk először a 4Berg Síhintán (Kaibling, Schladming, Hochwurzen és Reiteralm) és baromira megtetszett. A szállás Hausban rögtön az egyik fekete alján van, amit ő ugyan nem szeret, de csak 100 m a felvonó, ahova piroska is érkezik. Most valamennyien ide igyekszünk.

Többször voltunk a Ziller völgyben ot sem akármi pályarendszerek vannak. Egy bérlettel be lehet sielni az egész völgyet pedig 6 különálló terület van. Itt van Ausztria legmeredekebb sípályája, (78%-os meredekségű) külön honlappal.
link

Érdemes megnézni a baloldalon lévő kis spotot! Mikor az ember felfele megy a liften mellette, nem is tűnik veszélyesnek, de amikor fentről odaállsz... hát - akár az OTP chart az októberi zuhé idején.:)

Szóval imádom, egész évben arra készülök, hogy egy hétre reggeltől estig nyomjam. Többre sajna a szabadidőm hiánya miatt nem telik, de így családostul meglehetősen borsos ára is van egy ilyen kirándulásnak. A mostaninál már fél milánál tartunk és a bérleteket még meg sem vettük.
Törölt felhasználó 2009. 01. 23. 16:58
Előzmény: #25  Törölt felhasználó
#26
obertauern - hóbiztos , de gyakran van rossz idő.
pályák jók. klasszikus síelőknek nagyon jó , széles carvingra kevésbé jó. snowboard - van néhány pályán kívüli off piste lehetőség.

nassfeld - az sem rossz. csak vigyázni kell mert az alsó állomás nagyon alacsonyan van. február -március ( főleg a második ) már nem biztos, hogy végig síelhető. 2000 a teteje , nem nagyok a szintkülönbségek . de amúgy nem rossz hely.

ami tuti Ausztriában az szvsz ischgl, galtür , sölden vagy a másik oldala , st.anton. bár ezek elég "trendi" helyek de lehet azért normális áron szállást találni. ezeken a helyeken van minden : carving, klasszikus, off piste , hosszú pályák, nagy szintkülönbség.

egy kis gyöngyszem olaszországban : Val senales. kevés , de nagyon szuper gleccser pályák. carving paradicsom.

olaszország , svácj , franciaország : rengeteg jó hely, csak kérdés , hogy 2600-3000 km-et megér e. svájc : verbier franciország : val'd isere ,Les Menuires a kedvenceim .
Törölt felhasználó 2009. 01. 23. 16:26
Előzmény: #23  Törölt felhasználó
#25
Coqui,

mivel négy éve, minden évben legalább egyszer megyek Obertauernbe, összefoglalom az előnyeit és a hátrányait:

Hóbiztos hely, épp ezért viszonylag ritkán van igazán jó idő. Ezért mi mindig karácsony előtt megyünk, akkor még sok helyen nincs hó. Itt biztosan lesz.

Tavasszal már jó idő van, de meleg is, délutánra folynak a pályák, de délelőtt még zseniális. Ha nem akarsz reggeltől estig síelni, akkor épp megfelelő még március végén is.

A pályák ugyan nem túl hosszúak, azaz egybefüggően nem tudsz 6-8 km-eket síelni, de szerintem ez nem lehet gond. Tömeg nincs, várni nem kell sosem, a magasan fekvő pályákon még kifejezetten kevesen is vannak. Volt már, hogy a leghosszabb ülős liften egyedül mentem föl, és mikor a közepén jártam, megállt. Egy pillanatra megijedtem, hogy talán azt gondolták, ha senki sincs, minek menjen a felvonó, de aztán két perc múlva elindult, így nem fagytam oda... :)

A szállodák kifejezetten jók, a kaja zseniális mindenhol, a hüttékben is. Este bulik... :)

Családias hely, a pályákon is kevés a nagyon őrült, szerintem a gyerekeket sem kell félteni különösebben, kivéve, ha valami orosz, vagy ukrán csapattal álltok össze síelni... :)

Más terepeken több konfliktus szokott előfordulni...

Murau felől érdemes menni, onnan még 45p az út, összesen kb 5,5 óra Bp-től.

info: obertauern.com

Idén mentek még valahova? Vagy csak dumcsizunk a síelésről? :)
matgab 2009. 01. 23. 15:56
Előzmény: #23  Törölt felhasználó
#24
biztos sok a kék sárga overallos...:)))
Törölt felhasználó 2009. 01. 23. 15:53
Előzmény: #4  tokos.
#23
Obertauernt jövőre néztem ki magunknak. Miért nem tetszettek a pályák tokos. Mondj róla valamit, hátha másfelé leszek kénytelen orientálódni.
sly36
sly36 2009. 01. 23. 15:17
Előzmény: #20  Törölt felhasználó
#22
Sacis, ha már 1 nap, akkor Mönichkirchen, kilométerre ugyanannyi, mint Semmering, 3 db 4 üléses lift van, nincs sorbanállás és tömeg, próbáljátok ki.
tokos. 2009. 01. 23. 13:31
Előzmény: #20  Törölt felhasználó
#21
Melyiken voltatok? Stuhleck, vagy Hirscenkögel?

Persze általában sokan vannak, de nem mindegyik pályán, ha az ember a szélén áll meg, és szélső pályákon megy, akkor elviselhető.

A Stuhleckbahn az általában egy tragédia, azt el kell kerülni messzire. De volt olyan, hogy a Stuhleckbahn-on 1 óra sorbanállás volt, mellete 200 m-rel meg tök üresen ment a felvonó, igaz csákányos, de amúgy egy nagyon kellemes dinamikus pályán. Két óra alatt hülyére sielte magát az ember. Igaz a végére már egy kicsit unalmas az az egy pálya ilyenkor, de mikor nagyon ismered a pályát, jobban tudsz figyelni a technikára...

Topik gazda

Conqui
1 1 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek