Alex_001

Regisztráció: 2020-06-05 11:05:08

Hozzászólások száma: 235

Utolsó hozzászólás: 2021-04-13 16:10


Tapasztalat: 4
Aktivitás: 4
Népszerűség: 5


utolsó 20 hozzászólás

MOLly tulajok topikja 2021. 04. 13. 16:10
Kicsit messzebbről nézve D1 charton az OTP és a MOL árfolyama:  
 https://kepkuldes.com/image/90Jzgu   
 Próbáltam már erre korábban is felhívni a figyelmet, hogy érdekes módon kéz a kézben járnak. Pont mind a kettőnél ugyan azok a fundamentális kilátások, ill. TA alapon is ugyan úgy mozognak:   
Alex_001 2021. 02. 20. 22:48 Előzmény: #48303  longforever #48308 És ahogy ígértem, ide is megosztom a MOL-OTP gondolataimat megvitatásra:
http://keptarhely.eu/view.php?file=20210220v02v123uw.jpeg
Várom a kritikát, meglátást, egyezést, alternatívát :)
KISBÜFIK topikja 2021. 04. 08. 15:00
Sziasztok,
Beszéltem vele, jól van, hál' Istennek nem a vírussal gyűlt meg a baja, hanem csak "behavazódott" :). 
MOLly tulajok topikja 2021. 04. 01. 16:19
Tisztelettel a mondandód egy részével egyet is értek.
Viszont azzal, hogy hibákat állítottam, azzal nem! Én nem szoktam az árfolyamot sem le, sem felbeszélni. Objektív információkat közlök legtöbb esetben.
MOL nettó árbevétel 2019:  5.266.735 Mrd Ft, 2020: 4.011.021 Mrd Ft
Szociális mutatószámok és etika adatok, azon belül Adományozás:
2019: 1,35 Mrd Ft
2018: 1,552 Mrd Ft
2013: 6,67 Mrd Ft
Ha valaki nem hiszi nézze meg a MOL által kiadott adatokat!
Részemről kiszálltam a beszélgetésből.
MOLly tulajok topikja 2021. 04. 01. 15:41
Nem vagyok dilettáns, tudom, hogy mit jelent politikai értelemben a mostani lépés és sokan mitől félnek, de egy kicsit objektíven nézve a dolgot:
1. A MOL eddig is Magyarország legnagyobb cége volt, a maga 5000 Mrd Ft-os árbevételével. Ha valaki eddig azt gondolta, hogy nem fonódott össze az aktuális politikával, szerintem rosszul gondolta, gondoljunk csak a magánnyugdíjakra, a már korábban létrehozott alapítványokra, INA-ügyre stb. (további példa: OTP, Csányi Sándor). 
2. A MOL eddig is fizetett donációt, éves 1,5 Mrd és 6 Mrd Ft között az elmúlt években. Ezt most nem fizeti ki jó esetben, hanem az osztalékból lesz fedezve. Még jobb esetben nem a részvényesek fizetik, hanem ennyivel megemelik az osztalék mértékét. 43 millió db-ra vetítve a ~100 Ft/részvény az 4,3 Mrd Ft-ot jelent. Vagyis, ha "pluszban" fizetik is ki, nem módosítja érdemben a MOL EBIDTA-ját.
És ami már  szubjektívebb:
3. Ezt a lépést hónapok óta tudhatták, vagyis a "nagyok" ezt már rég beépítették az árfolyamba, ha van is erre gyakorolt. És itt ne rövid, napos időtávon gondolkozzatok (ezt mindenki egyénileg döntse el).
4. Nem tudom elképzelni, hogy a MOL ezért nem kap/kapott cserébe valamit, ami nem biztos, hogy "publikus".
5. Első és utolsó politika megnyilvánulás részemről: függetlenül a 2022-es választások eredményétől MOL akkor is lesz. Ők nem 4 éves ciklusokban gondolkoznak, hanem kicsit hosszabb távon. Részükről előnytelen megállapodásokat nem fognak kötni.
Félreértés ne essék: nem azt mondom, hogy én örülök ennek a lépésnek, hanem azt, hogy semmi nem fehér vagy fekete. Minden érmének két oldala van.
MOLly tulajok topikja 2021. 03. 17. 11:01
Ez relatív... Ha nincs a vevői oldalon csak 1-2K pakk, akkor igen. Viszont egy 100K-s eladói pakk is "semmi", ha a vételin van 500K. Szóval szerintem, amíg érdemben nem mozdítja az árfolyamot, addig csak "birkózás". 
MOLly tulajok topikja 2021. 03. 17. 10:41
Benne van a pakliban, ezzel egyetértek (én hamarabbi fordulóra számítok). Viszont az is, hogy bármikor fordul. Ezért én sávosan veszem, ahogy megy lejjebb, mert nem tudom (pontosan) hol az alja, csak feltételezek én is. 
Számomra nem kérdés, hogy hosszú távon long (éves távlatban gondolkozva). Vagyis mehet le 200 pontot (persze többet is, de a %-os valószínűség elég erősen csökken), fel viszont min. 400 pontot év végéig (nagy valószínűséggel az elérhető). A százalékokat is mellé lehetne tenni és egy "pontosabb" költség/haszon elemzés csinálni...
MOLly tulajok topikja 2021. 03. 17. 10:22
Adják, de szerintem abszolút nem agresszívan. Ettől persze még lecsoroghat, meg fel is... 
Az elmúlt hetekben túl nagy mozgások nem voltak (1-1 napot leszámítva), egyre csökken a két ék közötti csatorna, így egyre kevésbé kereskedhető napon belül. Lassan mozdulnia kell az árfolyamnak valamelyik irányba.
Az már ki-ki számára véleményes, hogy melyik irányba.
Lakhelyelhagyás (megyék között): tavaly is volt ilyen, hogy a "pesti" ne hurcolja le vidékre a vírust. Lehet, hogy bejelentik? Igen... És innen személyes vélemény: minden "csoda" három napig tart. Vagyis, az 1. hullám esetén mindenki pánikolt, hogy mi lesz, jön a zombie apokalipszis és mindenki meghal. Ahogy megyünk előre az időben én azt gondolom, hogy a coviddal kapcsolatos hírek egyre kevésbe mozdítják a piacokat (embereket), mert már nagyjából tudni lehet mire lehet számítani. Ha nem így lenne, akkor megint 1500-as lenne a MOL árfolyam.
Egy szó, mint száz, nem akarom tovább ragozni az agresszív eladó nyomás tavaly volt pánikban. Ez szerintem nem az. 
MOLly tulajok topikja 2021. 03. 17. 09:47
Igen, 14 pontos sávban mozog (min.: 2192 - max. 2206) :).
A vételi és az eladási nyomás is óriási...
MOLly tulajok topikja 2021. 03. 12. 14:21
Mostanában nem volt időm írni, de ígértem a Q4 GYJ után egy funda alapú megközelítéséről a MOL-ról:
 FIGYELMEZTETÉS: hosszabb lesz, bonyolultabb lesz, kicsit számviteles lesz… ha valakit nem érdekel lapozzon tovább:
Egy grafikonon a MOL napi záró árak, az EPS és a CCS EBIDTA együtt mozgásáról.
https://docdro.id/jiD6khD 
 A Mol Magyarország legnagyobb cég (2020: 4011 Mrd Ft az értékesítés nettó árbevétele, Magyarország GDP 2020: ~ 47.605 Mrd Ft), ezért a működését és annak várható eredményességét nem könnyű megbecsülni, mert sok összetevő befolyásolja. Próbáltam a lehető legrövidebben leírni. 
 A legutóbbi gyorsjelentés előtt kialakult „viták” elkerülése érdekében érdemes (legalább) 4 pénzügyi dologgal tisztában lenni: 
 1.       Értékesítés nettó árbevétele 
 2.       EBIDTA 
 3.       Üzleti eredmény 
 4.       EPS   
 Mol ezen aspektusokból 2012-2020 között:
https://docdro.id/dSN2p1B 
 EBIDTA: valóban „csak” 17%-ot csökkent, ez egy jó eredmény, a MOL is ezt domborítja ki mindenhol 
 Üzleti eredmény: igen, a MOL valóban 77%-o csökkent üzleti eredmény szempontjából 
 EPS: igen, a MOL EPS termelése több, mint 90%-ot esett vissza (300-400 Ft-ról 26 Ft-ra!)   
 Árbevételei 4 szegmensből tevődnek össze: 
 1.       Upstream (kitermelés) 
 2.       Downstream (kutak, petrolkémia) 
 3.       Midstream (gáz) 
 4.       Fogyasztói szolgáltatások   
 Na ahhoz, hogy jobban megértsük mi hogyan hat a MOL-ra ezeket a szektorokat külön-külön kell vizsgálni:
https://docdro.id/d5vNylH 


Midstream (gáz): ez egy nagyon jól jövedelmező, stabil üzletág, amely árbevétel szempontjából nem túl nagy, de EBIDTA és eredmény alapon egy viszonylag fix, jól kiszámítható szegmens. Normál esetben ez a legkisebb üzletág, 2020-ban azonban a 2. legtöbb üzleti eredményt termelő lett (EBIDTA szempontjából a legkisebb továbbra is, 11%-os részesedéssel) 


Fogyasztói szolgáltatások (kávé, bicikli, limo stb.): a MOL nagyon sok új szolgáltatásba kezdett bele az elmúlt években, aminek meg is lett az eredménye, ugyanis üzleti eredményesség szempontjából a legerősebb üzletággá vált és szintén tudott növekedni 2020-ban. 


Upstream: ez magát a kitermelést jelenti. Ha megnézzük az upstream üzletág EBIDTA-ját egyértelmű összefüggés van a brent és ezen üzletág EBIDTA termelése között. Ahogy csökkent a kőolaj ára úgy csökkent az upstream üzletág ebidta-ja is. 


Downstream: ez a legnagyobb üzlet értékesítési árbevétel szempontjából és a legkisebb EBIDTA-t termelő százalékosan. Itt ha megnézzük a lockdown időszakokat egyértelműen látszik, hogy a lezárások alatt kevesebb üzemanyag fogy.  
És néhány „trükk”, amely jelentős mértékben torzítja a MOL „pénzügyi” számait: 
https://docdro.id/07bLPSZ 


Mire számítok funda alapon 2021-ben a MOL-tól:


Midstream (gáz): hasonló 2020-hoz, plusz pár % (~3-5%) 
Fogyasztói szolgáltatások (kávé, bicikli, limo stb.): hasonló 2020-hoz, plusz pár % (~3-10%) 
Upstream: a növekvő kőolajár miatt kb. ~ 20-35%-os EBIDTA növekedéssel számolok éves alapon 
Downstream: ez a fekete ló, mert nem tudjuk meddig tartanak a korlátozások, mikor tér vissza a „normális” világrend, de a múlt évihez képest itt is számolnék egy ~10-20%-os EBIDTA növekedéssel. 
Kiszámoltam az általam jósolt előrejelzés (USD alapon) megegyezik a MOL által pubikált 2021-re várt 2,3 Mrd USD EBIDTA-val (az enyém picit magasabb lett). 
https://docdro.id/kEJzOHO 
Ez eddig szép és jó, de kérdés, hogy az üzleti eredmény és ezzel együtt az EPS (a növekvő CAPEX-ek miatt) hogyan fog alakulni. Szerintem a piac is erre vár, ahogy lemegy március és már a „bennfentesek” látják, hogy alakul a MOL eredménye az árfolyam is ezzel együtt a befektetők is reagálni fognak. A fentiekben is látszik, hogy én javuló eredményekre számítók, amiknek meg kell jelenniük az árfolyamban is. Ahhoz viszont kellenek a javuló számolok. 
 Ez funda alapú megközelítés, természetesen a napi/heti/havi mozgások lehetnek teljesen ellentétesek is a fundával, hosszú távon - a MOL esetében - véleményem szerint a funda a mérvadó. 
 Ez a jelenlegi helyzet alapján van (lockdown-nak vége van tavasz végére végleg, olaj marad ott ahol most van stb. stb.). Semmiképpen nem szeretnék semmilyen irányú döntésre sarkallni senkit, pusztán tájékoztató jelleggel megosztottam a gondolataimat, ill. próbáltam összefoglalani a GYJ-ét, hátha valakinek így érthetőbb!
OTP részvényesek ide! 2021. 03. 12. 11:57
Köszi mindenkinek a válaszokat!
Most újra megnéztem (MOL és OTP esetén), hogy nincs szétszakadva a könyv és most már rendben van. Azonos tőkeáttételű certi mellett, azonos az árjegyzők közötti különbség százalékosan és nem változott a korábbihoz képest (mondjuk 2 hónappal korábbi).
Azt gondolom, ha ennyire nincs kereskedés és ilyen kis darabszámokkal jelennek meg egyik másik oldalon, akkor széthúzza az árjegyzőket, hogy csökkentse a saját kockázatát. 
 
OTP részvényesek ide! 2021. 03. 12. 10:56
Sziasztok,
Valaki szokott certizni? Nézzétek meg a spreadeket! "Normál" esetben mondjuk egy 5*-ös tőkeáttét mellett van az eladási és a vételi oldal között 10 pip különbség... most 50 kb. (még akkor is ha nincs szétszakadva a részvény oldali könyv).
Szóval valami nem kerek...
OTP részvényesek ide! 2021. 02. 24. 15:57
Szia Hiroto,
Ne törődj a MiFID kérdőívvel nekem sincs kitöltve, okézd le a popup ablakot és már ki is adhatod a megbízást.
Igen, árjegyzőn belül tudsz venni 1 db-ot is.
Nem, nem tudsz csak annyi pénz elbukni, amennyit "befektettél", a számládon lévő pénznek nincs "köze" a certifikát nyereséghez/veszteséghez, a befektetett pénz a fedezeted.
Korlát ár: ott kiütik a részvényt és nagyon alacsony maradványértékén vásárolják meg.
Remélem segítettem!
Chartok topikja 2021. 02. 24. 15:41
Húú, nagyon nem vagyok képben ezzel a céggel, soha nem is kereskedtem vele, de még csak az árfolyamára sem néztem rá. Nekem fontos, hogy ne csak TA, nem funda alapon is nézzem a céget, pénzügyi mutatók, lehetőségek stb., tehát sokkal kevesebb papírral mozgok, de azokkal próbálok képben lenni. Ha azt mondod, hogy nézzem át, mert lehet benne fantázia, akkor beleásom maga, de így hülyeséget nem akarok írni és bárkit is félrevezetni. 
Chartok topikja 2021. 02. 24. 15:06
Hát eleve rosszul írtam: le kör :)...
Most én sem tudom mi legyen, bővítsek már most vagy várjak még, olyan "középen" áll minden... A tartós emelkedéshez több kell(ene), de ha lefele megyünk ahhoz is. Jobb lenne, ha megcsinálnánk lefele, amit kell és onnan nyugodtabban tudnánk emelkedni. A május 5-ei OTP GYJ-t még várom, szerintem ha más nem, onnan indulhat a parádé, de ez már tényleg csak spekuláció. :)
Chartok topikja 2021. 02. 24. 14:51
Hát ez egy hosszabb távú visszatekintés lett volna és furcsa anomáliákra próbáltam felhívni a figyelmet, ill. a most tapasztalható MOL/OTP együtt mozgásról (csak nézzük meg a mai napot). Más szektor, más 2020-as funda alapok, más kitettség stb. mégis kopra együtt mozognak pár hete/hónapja. Aha...persze...
Én még vártam/várok egy lekört (lehet meg is volt?), aztán viszont jöhet egy újabb emelkedés. Ez a saját véleményem, de a "vírus hatás" kicsit olyan nekem, mintha "magától" váltana irányt egyszer csak. Szóval itt (is) a nagyok mozgását kell lekövetni, csak sok a bizonytalan tényező.
Hát visszaolvasva, amit írtam se eleje, se vége :)...
MOLly tulajok topikja 2021. 02. 24. 12:25
Nálam is hasonló, D1-en a boli közepe a kulcs: 2240. Azt kell markánsan átvinnie, akkor mehetünk.
Chartok topikja 2021. 02. 24. 12:23
"Elrontottam", mert megfogadtam még tavaly, hogy Q4 GYJ-ig nem veszek. Aztán az élet rávitt és amikor 23xx volt nem adtam el, mert az OMW olyan Q4-et pubikált, amitől a mocskos spekuláns vénám arra buzdított, hogy mi van, ha a MOL is meglepetést jelent...Szóval nekem már van, de ha lesz még egy leszúrás, akkor 2100 alatt bővítek folyamatosan.
Chartok topikja 2021. 02. 24. 10:44
Akkor egy W1 gyertyás MOL (PKN/OMW összehasonlítás):
http://kepkezelo.com/images/45dt8exoxhgjzmxpa2h5.jpg
MOLly tulajok topikja 2021. 02. 24. 10:43
Többször esett szó a MOL/PKN/OMW tekintetében, hogy emelkednek mi meg nem. Szerintem csak idő kérdése, itt egy kis összehasonlítás W1 gyertyákon.Szerintem megcsináljuk, amit János ír "kötelező" korrekciót, megérintjük a hetes boli közepét és onnan UP. Persze ez bullos piac esetén, ha a világ újra nem rosálja magát össze. Aztán egy "nyugodtabb" emelkedés megyünk felfele.
http://kepkezelo.com/images/45dt8exoxhgjzmxpa2h5.jpg
Mit gondoltok?
Chartok topikja 2021. 02. 24. 10:22
OTP H1 gyertyák:
http://kepkezelo.com/images/grlwyip6mzy6a99q5uxl.jpg
Erről mit gondoltok?

friss hírek További hírek