mostanában egyre többet gondolkozok azon, h meg kéne próbálni a tõzsdét. szívesen fektetnék be kezdetben 100.000 ft körüli összeget. mibe lehetne befektetni rövid- ill közép távon tisztes nyereséggel számolva? én például az fhb-t néztem. minden tanácsot, ötletet, észrevételt szívesen fogadnék.
A piaci ár attól függ hol tudnak megegyezni az eladók és a vevők. Ha a legjobb vételi, vagy eladási megbízást elfogadja az egyik fél, akkor a kötés pillanata után az az elfogadott árfolyam lesz az aktuális piaci ár.
Piaci áras megbízás
A megbízó részéről egy ár megadása nélküli, a piacon a megbízás teljesítésének pillanatában elérhető legjobb áras vételt vagy eladást jelent.
.
A határidős részvény short lényegét jól leírtad, ez történik, ha napon túlra shortolsz valamilyen papírt.
A TDT-t kezdőként MELLŐZD!!!!!!!! Komoly, nem vagyok már kezdő, de nem használom! Nem éri meg!
De ha már kérdezted TDT-nél "fizikailag" nem kapsz köcsön részvényt a brokicégtől, csak a rendszer tartja nyilván az eladási pozidat. Pont emiatt kell a piac zárása előtt mindenképpen lezárnod a pozidat, hiszen nincs nálad valójában a papír és emiatt a napvégi elszámolásnál probléma lenne.
De napon belüli ügyletnél ez nem okoz problémát, mert csak a zárást követően van az elszámolás, addigra meg már le lesz zárva a pozid.
Shortoláskor valóban, ha először drágábban adsz el, majd olcsóbban veszed az adott terméket vissza, akkor nyereséged lesz. Fordított esetben tehát ha a piac elemlkedik akkor veszteséged.
A TDT-t kezdőként MELLŐZD!!!!!!!!
Törölt felhasználó2007. 01. 10. 08:31
Sziasztok!
Teljesen kezdő vagyok és az lenne a kérdésem, hogyan határozódik meg a piaci ár?Stop loss-nál meg lehet adni egy limit árat, amit ha elér a piaci ár, akkor életbe lép az ajánlat. De a piaci ár mitől függ? A tőzsdén létrejött utolsó kötés árától? Lehet erre találni valami pontos leírást?
Másik kérdésem: TDT-nál, amikor árfolyam esésre játszok (short), akkor technikailag az történik, hogy a brókercég kölcsön ad nekem részvényeket, ezeket eladom, de a kereskedés végéig vissza kell vásárolnom és visszaadnom a brókercégnek? (ha drágábban tudtam eladni, mint visszavásárolni, akkor nyertem). Így működik?
Tanullj az én példámbol.Én tavaly májusban kezdtem eltözsdézni-pont alegrosszab időpontban.Rögtön hat.idös buxxal.Akedves bróker urak beleültettek egy jó kis long pozioba.Rögtön buktam is 250000-ret.18-19000buxnál se mertem vissza szállni,mertvoltak olyan hangok ,hogy vége abux lemehet 16 alá is.Igy az emelkedésböl is kimaradtam.23800-nál beszáltam ismét,kis idö múlva a bux ismét elkezdet esni.Felhivtam a b rókert ,azt tanácsolta,hogy nem érdemes tartani apozit,igy ismét vesztességgel kiszáltam-ráadásul ahol eladtam ,az volt agödör alja.azóta szárnyal abux.Tanácsaim:sose halgass senkire,csak magadra.A legelsö a reál time elöfizetése.Ha egy pozin megvan az a nyereség,amire gondoltál zárd le.Ha hirtelen jön egy rossz hir,ne nyiss ellenkezö pozit,várd meg mig ahir leülepszik.Gondolom kevesen voltak,akik tavaly veszteségessek voltak,de az esetem talán tanulságos
nem feltétlen szükséges "papír-ceruza", több virtuális tőzsdejáték működik, ahol valós papírokkal lehet kereskedni (késleltett adatokkal).......
pl:
www.tozsdejatek.hu
ott is sokmindent megtapsztalhat egy kezdő.....
Meg tudja valaki mondani, hogy mikortól lehet eladni mtelekom részvényt, hogy osztalékot még kapjak?
A választ előre is köszi!
Törölt felhasználó2006. 12. 30. 16:12
Ha ezt 100.000 Ft-ot sem akarod kockáztatni, játssz magadban egy kis virtuális tőzsdét! Felirod mikor, mennyit vettél volna miből és nyomon követed. Több papírból állítsd össze a virtuális portfoliódat.
Csak akkor lépj be zsírral, ha van olyan zseton, amire keresztet vetettél! Ami kell semmi szín alatt! Nincs annál Xarabb, mint bukóban kivenni, mert máshol szorongatnak és másnap elindul.....
Lokii!
Sokan, sokfélét írtunk, de arról még nem esett szó, hogy a piac jelenlegi helyzetében érdemes-e venni (long), vagy éppenhogy eladni (short), netán várni a megfelelő belépési jelekre. Nos, a magam részéről azt mondom, hogy inkább várni. Ezt arra alapozom, hogy a "hol járunk most?" kérdésre az első látásra egyértelműen az a válasz, hogy emelkedő trendben vagyunk, csakhogy közel olyan magasságban, ahonnan már egyszer beverték a piacot (25550-ről 18000-ig). Persze az ominózus 25550-ig még van 7-800 pont, s meg is lehet.
Igenám, csakhogy épp a 25575-ös szint a 18k - 30k közötti bux trendszakasz 61,8%-os szintje, ami nagy valószínűséggel igen kemény ellenállás lesz ezúttal is, tehát én azt javaslom, hogy a belépéssel várd meg ezen szint környékét,- ott majd elválik, merre megy a piac.
Az amerikai piacok is olyan szinten járnak, hogy nagyon korrekciót vár mindenki, bár szvsz van esély arra is, hogy itt egy bázisépítés folyik, s beindulhat egy további komoly rallyet, amit várhatóan a mi kis piacunk is lekövethet.
Olvasgass fórumokat , szótárakat, nézegess chartokat (www. chartcenter.hu pl) és tanulj.
Üdv és buék:
Nana! Lassan a testtel! :o) Én a Herceg(Kiss) védelme alatt állok! :o) Bárminemű támadás, mely a személyemet éri lázadásnak minősül Portfólóbirodalomban! :o) :o) :o)
Másrészt kész szerencse, hogy kibírtad különben már a nyakamon lenne a rendőrség a következő vádpont miatt: A vasúti forgalom előre megfontolt szándékból elkövetett akadályozás. :o) :o)
---------
Más:
Keki75 hozzászólása jól szemlélteti a mázli esetét. A kollégájának szerencséje volt, mert a tipp amit kapott, a "ráülök és várok stratégiájával" pont remekül működött annál a 2 papírnál.
Megvette őket, azok árfolyama meg szerencséjére szépen folyamatosam emelkedett a vásárlása után.
Egy augusztusi Mol és Richter párossal már korántsem járt volna jól, ha ugyan ezt teszi.
Tehát a stratégia kialakítása koránt sem egyszerű. Gyakori, hogy ugyanabban az időintervallumban különböző részvényeknél más-más stratégia/hozzáállás a célravezető, de a teljes részvénypiac viselkedése is sokszor változik, melyhez szintén alkalmazkodni kell. Lehet, hogy most Keki kollégája járt jobban, de az biztos, hogy hosszútávon az jár jobban, aki kezeli a kockázatot pl. stop-lossal.
Egy trend esetén jobb, ha hosszan tartja az ember a papírjait, egy sávkereskedés esetén meg ésszerű kivenni a pénzt akár 2-4% esetén is, majd újra visszavenni a papírt.
A hangulat megváltozhat egyik pillanatról a másikra, egy-egy elemzés mindig az adott pillanatban fellelhető információkra épül, egy új infó egyszerre használhatatlanná teheti az adott elemzést és az erre épülő stratégiát, mert pl megváltoztatja az összképet.
Tehát semmit nem szabad kézpénznek venni, mert a pénzügy világa igencsak képlékeny. Mindig jön egy-egy újabb infó, történés, ami kicsit felülírja az addigi összképet. Ha csak kicsit, akkor nincs gond, maradhat a stratégia, de ha jelentősebb az adott esemény, gazdasági adat stb. hatása, akkor bizony sokszor újra kell értékelni a kialakult helyzetet, megváltoztatni a stratégiánkat vagy lezárni a pozíciónkat, kivárni amíg letisztulnak az események stb.
Blue chip = Nagy forgalmú (likvid), nagy kapitalizációjú (piaci értékű) részvények. Nálunk: MOL, OTP, Matáv, Richter, némi jóérzéssel :o) ide sorolható az Egis és az FHB talán.
Az elején érdemes tényleg csak a Blue-kat választani.
Én is velük kezdtem az elején, mondjuk azóta is őket részesítem előnyben. :o)
köszönöm az eddigi hozzászólásokat. mindegyikből lehetett vmit tanulni, kiszűrni, ...
ezekről a blue chip-ekről (ha jól gondolom: otp, mol, ...? ) szívesen olvasnék hozzászólást. valamint tudtok olyan oldalt ajánlani ahol le van írva, h melyik kifejezés mit jelent a tőzsdés "szaknyelvben"?
Törölt felhasználó2006. 12. 29. 22:25
Juniusban kezdtem amikor volt az ebroki akció
(ingyen real meg 300ft számlavezetés)
100 000-el kezdtem most 1000 000-t forgatok
amit nyerek azt mindig kiteszem költőpénznek.
Kb 12%-ot hoztam össze ennyi idő alatt.
De leírok egy sztorit:
Kolléga oda jön hozzám hallom elkezdtél
tőzsdézni nincs valami tipped?
Mondom neki figyelj öcsém vegyél oti meg graphit
és vett tegnap meg eladta 23% haszonnal.
Az ideg majd szét b...szott.
Én mint a hülye ki be ugrálok stoppokkal meg
agyalással ez az idiota meg két bankbamenetelel
(szakít)
ennyi!!!
Ja eladtam mindent és beáltam egisbe az egésszel
nem nyúlok hozzá tavaszig vagy törjön le a kezem
Kinyírlak Knight, szóval miattad csuklottam ma egész délután hazafelé, a vonaton majdnem megállították, hogy orvost hívjanak hozzám. :-)))
A tőzsdével én 1999-ben kezdtem el foglalkozni, bár élesben csak 2000 második felében kezdtem el. Viszont ugye nem kéritek, hogy mondjam el mi volt hogy volt azóta, mert belefájdulna a fejem, a tiétek meg még jobban. :-))) Éppen elég nekem, hogy az idei nyilvántartásomat sikerült elbarmolnom valahol, úgyhogy most számolgathatok akár szeretném, akár nem. :-)))
Szóval délelőtt már beírtam pár gondolatot, most egy kicsit azokról, amik adatokkal nem foghatók meg.
A tőzdézés egyik kulcskérdése szerintem (ez szigorúan SZVSZ) a siker helyén kezelése és megfelelő értékelése. Sok beírásból kiolvastam már itt is és máshol is (ha nem is szó szerint leírva), hogy tanulni kell a kudarcokból és a hibákból. Ez így helyes szemlélet, de az érmének csak az egyik oldala. Sok ember szerintem ha sikert ér el, hajlamos hátradőlni a fotelben, eregetni egy-két füstkarikát és eljátszani a gondolattal, hogy "de q'va jó vagyok". Másik véglet az, hogy "sikerült, és akkor mehetek vacsorázni vagy moziba". Itt kezdődnek a bajok. Véleményem szerint mindig tudni kell, hogy az ember miért nyert. Ugyanaz a stratégia, ugyanaz a módszer egy más helyzetben teljesen csődöt mondhat és kétszer akkora bukót hozhat, mint a nyerő volt korábban. Én mindig a jó alapokkal rendelkező, átgondolt, felépített nyerőimnek örültem igazán azokkal szemben, mikor mondjuk meglovagoltam egy speki hullámot. A sikert hozhatja egy óriási mázli vagy egy jól kitalált biznisz is, de a mázli sosem a tiéd, legközelebb hidegzuhany lehet belőle.
100 szónak is egy a vége, utólag érdemes mindent értékelni. Jó dolog az is, ha MF mázlifaktor úr, az ember mellé szegődik, mert hasznos tud lenni a pénztárcának, de amikor valaki szeretné az érdemeit magáénak tudni, akkor ad egy akkora pofont, hogy a falig meg se állsz.
Más téma. Igen nehéz dolog elsajátítani azt (valószínűleg mindenki holtáig tanulja), hogy be tudd építeni a döntéseidbe a saját tévedésed lehetőségét. Tőzsdés berkekben ezt a legtöbben stop loss-nak szokták nevezni, de ha kicsit már gyakorlottabb leszel, akkor tudod majd, hogy ez túlmutat pusztán egy ajánlaton, ami ha arra jár a piac, akkor bekerül az ajánlati könyvbe. Ezt az egyik legnehezebb megtanulni, rájönni arra, hogy rossz a pozid, tévedtél, és ezt elfogadni. Ekkor fejet kell sajnos hajtani...
Megint más. Minden kezdőknek szóló topikban elhangzik, hogy az igazán jó tanács sosem az, amelyik tippet ad. Úgy látom, hogy ez a topik sem tudta ezt a sorsot elkerülni, a hasonló áradat akkor szokott véget érni, mikor már a B kategória összes papírja legalább kétszer megnevezésre került. Érdemes mások tippjeit erős fenntartásokkal kezelni és saját véleményt kialakítani. Tudom, hogy kezdők számára mindig ez tűnik a legrémesebb és legközhelyesebb tanácsnak, de a saját pénze felett döntsön mindenki saját maga. Vagy ha már feltétlenül más döntései alapján szeretne cselekedni, akkor legalább olyan ember véleménye alapján tegye, akinek utólag benyújthatja a számlát.
Végezetül még egy-két gondolat. Az itteni beírásokból is érzem egy kicsit a befektetési alap versus közvetlen tőzsdei befektetés dilemmát. Nekem ez így nem illik az eredeti kérdésfelvetéshez, amit Lokii beírt. Kicsit kiegészítve azt amit délelőtt írtam, ez jelen esetben nem egy befektetési döntés. Ez arról döntés, hogy megpróbálod-e saját magad kezelni a pénzed vagy sem. Ha beteszed egy alapba, akkor könnyen lehet, hogy jól jársz, de az egész biztos, hogy nem te fogod befektetni. Maximum annyi közöd lesz a dologhoz, hogy mikor lépsz be, és mikor szállsz ki, ami a tőzsdén is így lenne. Azt döntsd el, hogy te kezeled, vagy kezelje az alap, ne pedig rögtön azt kérdezd, hogy mennyit lehet egy alappal elérni vagy hogy éppen melyiket válaszd, mert ezzel csak kikerülöd az első lépést, amit neked kellene megtenned.
Változatlanul azt mondom Lokii, hogy nekem úgy tűnik, hogy szívesen kezelnéd magad ezt a pénzt.
Én csak annyit fűznék hozzá, amint itt átfutottam ezt a rengeteg hozzászólást, hogy leginkább:
Kaygee és Ratm tanácsait vedd alapul/fogadd meg és az a 10-es szabály is hasznodra válhat, amit Koi tett be.
Sok sikert, és légy mindig inkább óvatos, sem mint vakmerő! :o)
Ja és van egy olyan című topic, hogy:
Bobolcsai bácsi szalonja. Ott is rengeteg hasznos dolgot találsz.
kezdő tőzsdéző
mostanában egyre többet gondolkozok azon, h meg kéne próbálni a tõzsdét. szívesen fektetnék be kezdetben 100.000 ft körüli összeget. mibe lehetne befektetni rövid- ill közép távon tisztes nyereséggel számolva? én például az fhb-t néztem. minden tanácsot, ötletet, észrevételt szívesen fogadnék.
elõre is köszönöm