Topiknyitó: Törölt felhasználó 2010. 12. 10. 14:44

DNS, telomer, örök élet  

DNS, telomer, örök élet
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2010. 12. 14. 23:18
Előzmény: #71  Törölt felhasználó
persze a példák során megvitathatnánk, hogy a "csodaszervas" és hasonlók vajon nem azonosak-e a vallással, de szerintem ezekben hamar valamiféle kompromisszumra tudnánk jutni. Az általunk jól ismert vallásháborúk természetesen sokban kötődnek a monoteista vallásokhoz, de szerintem ez főleg azért van, mert a "többiekről" lényegesen kevesebbet tudunk, hisz minket tömegesen és közvetlenül ezek a vallások vesznek körül.

Az emberiség "hibáiban" én éppen az evolúció szép bizonyítékát vélem felfedezni (pl. halrajok, nyájösztön, stb. mind az "átlagos lét" tömeges túlélését látom). Ugyanakkor elgondolkoztat, hogy az említett fajokban is vannak "felderítők", akik szükségképpen kis számban vállalnak nagyobb kockázatot, és akiket ezért a csoport (raj, csorda, kolónia, társadalom) különlegesnek (elitnek?) tekint, jobbára eltart és sikerük esetén akár piedesztálra is emel.
Szóval ezt én nem látom lefelé haladó spirálnak, sőt az oktatás és átlag ismeret alapján éppen, hogy felfelé halad az a spirál. Legfeljebb nem túl nagy az emelkedése. :) (Gondolj bele, hogy például a szorzást 700 éve még egyetemen tanították egyes "kiválasztottaknak, ma meg tömegesen, 6-7 éves gyerekeknek.)
Törölt felhasználó 2010. 12. 14. 20:27
Előzmény: #71  Törölt felhasználó
link

4:40-től érdekes a story:)
Törölt felhasználó 2010. 12. 14. 19:50
Előzmény: #70  Törölt felhasználó
az iménti példák még mindig nem vallásháborúra voltak példák, én pedig csak annyit állítottam, hogy a vallásháborúk kapcsolódnak össze a monoteizmussal - nem azt, hogy a háborúk

én úgy gondolom, hogy az emberi faj fordulóponthoz érkezett abból a szempontból is, hogy azok a tulajdonságok, amik eddig életben tartották, most gyakran épp a hátrányára vannak
az egyénnek is (hiszen pl. épp azért manipulálhatóak a tömegek, mert uniformizáltan gondolkodnak és mert így eleve könnyebb kiszámítani a reakcióikat), és a tömegnek is (pl. túlfogyasztási spirálba való belehajszolás, az idióták gyorsabb szaporodása, stb.)

szerintem a tömeget követni ma már szinte minden élethelyzetre vonatkozóan dominált stratégia, vagyis nevezhetnénk alsóbbrendű stratégiának is, mert ezekben az esetekben mindig akad legalább olyan jó (többnyire jobb) stratégia

ha belegondolsz, az emberi faj talán összes problémája a nívótlan tömegekből ered - ha úgy tetszik, akkor ez a bolygó egy tesztpálya ahhoz, hogy megtanulj másképp gondolkodni, mint ők

nekem sem szimpatikus Nietzsche elgondolása, de a tények őt igazolják: az emberi faj aljassága nem is annyira erkölcsi züllöttségében keresendő, mint inkább intellektuális nihilizmusában

márpedig ahol a szellemi igénytelenség a divat, ott még jobban lehet manipulálni (főleg érzelmekkel ill. az érzelmekre hatva), és ez egy lefelé tartó spirál

a fő trendet csak az töri meg, hogy sokkalta hatékonyabb lett az oktatásnak mindenféle formája - ám ha valakiben nincs meg a belső igény arra, hogy újat tanuljon, akkor hiába van ott a lehetőség

ezért próbálják elérni a médiacézárok, hogy ne gondolkozz, kapj készen mindent (persze az ő szájízük szerint), és akkor engedelmes (=jól kiszámítható, sőt manipulálható) fogyasztó-birka lesz belőled (a politikai "elit" meg uezt gondolja, csak "pepitában")

végső soron egy mém-defektus az, amit sokan művelnek: az állat-ember genetikai-memetikai öröksége
Törölt felhasználó 2010. 12. 11. 20:01
Előzmény: #54  Törölt felhasználó
azért a nagy hódítások (és méretükhöz méltó vérengzések) is ugyanúgy előfordultak "politeista" környezetben. (Nagy Sándor, Dzsingisz kán, Chian, Montezuma, Caesar vagy Attila)
A háborúhoz meg nem kell agymosás, elég a "túlélési kényszer". (nemsoká például a vízért)
Az egyénnek irracionális érdeke lehet a halál, például ha gyermeked mented. Hasonlókat figyelhetsz meg a hangyáknál vagy a gyilkos méheknél, meg szerte az állatvilágban is.
Az embernél ez még sikeresebben kivetíthető / helyettesíthető szinte BÁRMELY eszmével vagy közösséggel való azonosulásra. Lásd például az öngyilkos merénylőket. A helyettesítés oedig motiváció kérdése, ami jóval tágabb mint az agymosás.

A korrupció (vagy például a segélyekből élés) pedig szerintem valóban a környezethez való sikeres adaptáció egyik hatékony módja. Csakúgy mint a megalkuvás (mint a halak rajokba tömörülése). Ez nem "rendűség" kérdése, csak környezeti eltérés. Tetszik vagy sem, de mindannyian (a magunk esetleges lázadásaival együtt is) ilyen "okos", jól adaptálódott ősök ivadékai vagyunk (a "többi", a "más" ha lett volna, már rég kihalt).
Törölt felhasználó 2010. 12. 11. 19:58
Előzmény: #65  Törölt felhasználó
"Engem már sokszor neveztek lelkesnek és lelketlennek is. :)"

Ez jobban hangzik úgy, hogy lelkiismeretes vagy lelkiismeretlen.
Törölt felhasználó 2010. 12. 11. 19:50
Valamennyire kapcsolódik. A topic címében benne van az örök élet, illetve a "buta" pc is sokáig működhet, ha az alkatrészeit megtudjuk újítani:) és közben az adatátvitel nem szünetel:)
Törölt felhasználó 2010. 12. 11. 19:47
Te hiszel a lélekben és a halál utáni létezésben, illetve más formában való tovább létezésben, esetleg újjászületésben?
Törölt felhasználó 2010. 12. 11. 19:44
Előzmény: #64  Törölt felhasználó
De akár tovább gondolva ezt az elméletet ha veszünk egy központi számítógépet ahol az Isten = operációs rendszer a felhasználói fiókok pedig a lelkek, a tudás és emlékek pedig adatok és más programok. A kliens gépek pedig erre a superszámítógépre kapcsolódó gépek, melyeket egy adatáviteli közeg és adatátviteli protokol rendszer kapcsol össze:)
Törölt felhasználó 2010. 12. 11. 19:41
Előzmény: #63  Törölt felhasználó
A "lélek" az ismereteidtől függetlenítve értelmetlen és értelmezhetetlen, de ez már javarészt ebből a témából is kilóg.

Engem már sokszor neveztek lelkesnek és lelketlennek is. :)
Törölt felhasználó 2010. 12. 11. 19:36
Előzmény: #49  Törölt felhasználó
Természetesen sokszorosan bizonyították már állatokon és emberen is (külömböző területek ingerlésével kiváltott szagok, ízek, képek, emlékek, érzelmek, stb.)
Elég az evolúció (és a visszacsatolás) az értelmezéséhez, sőt mint ilyen modellezhető is. "Távirányítóra" nincs szükség és eddigi ismereteink szerint lehetőség sem.
Törölt felhasználó 2010. 12. 11. 19:35
Előzmény: #62  Törölt felhasználó
Ez csak egy elmélet. Amúgy a lélek ami szerintem halhatalan, nem az agyban "tartózkodik" és nem is ott jön létre:)
Ez csak (amit írtam) a tudás és az emlékek, érzelmek tárolásának egy lehetséges fikciója. A lélek elhelyezkedésére és mibenlétére ez sem ad magyarázatot.
Törölt felhasználó 2010. 12. 11. 19:30
nem kell hozzá semmilyen "távirányítót" feltételezni. Az evolúció tökéletesen elég. (Gondolj bele, az összes "emlékező" állatnak is vannak állati "távirányítói"? Mert emlékeik vannak.)
Törölt felhasználó 2010. 12. 11. 19:26
Előzmény: #48  Törölt felhasználó
Tudtommal Matuzsálem korát 999 "évnek" mondják, de tekintetbe véve, hogy pásztornépeknél inkább a "holdhónap" volt az időszámítási ciklus, mint a "napév", így lehet, hogy a fenti szép "kerekítés" a mai időszámításunk szerint inkább a 84. életévnek felel meg.
Az akkori átlagéletkorhoz mérten ez hatalmas ritkaság lehetett, amit mindenképp érdemes volt továbbadni.
Például az elég jól dokumentált fáraók közül is csak kettőt ismerünk: II. Pepi és 1000 év külömbséggel II. Ramszesz, akik megérhettek 80 év feletti életkort. (Mindkét esetben ez igen komoly uralkodási és öröklési válsághoz is vezetett, hisz legtöbb gyermeküket túlélték, a végére meg jócskán leépülhettek.)
Törölt felhasználó 2010. 12. 11. 19:17
Előzmény: #59  Törölt felhasználó
nagyvonalakban vázolva az elvet:)
Törölt felhasználó 2010. 12. 11. 19:14
Előzmény: #58  Törölt felhasználó
Ebben az esetben a hardver maga a szoftver és az adattároló nem az agyban van. Ez olyan mint egy buta pc amiben nincs merevlemez, sőt a központi gép memóriáját és nagyteljesítményű processzorát használja, illetve az ott egyhelyen tárolt adatokat és programokat az oprendszer is azon fut sőt még a felhasználói fiók hozzáférési lehetőségek is ott vannak tárolva.
Törölt felhasználó 2010. 12. 11. 19:05
Előzmény: #56  Törölt felhasználó
szoftvert tudsz hardver nélkül tárolni?
Moony 2010. 12. 11. 18:41
Előzmény: #56  Törölt felhasználó
Szerintem ez abcsolút nincs így, de ennek nem is nagyon van köze már a topichoz, legalábbis az én értelmezésemben. Szeretem a tudományos részéről megközelíteni a dolgokat és nem hit alapján.
Törölt felhasználó 2010. 12. 11. 18:39
Előzmény: #53  Moony
De ha az agy csak egy közvetítő és puffer eszköz, talán akkor a tudati szint is lehet tőle külön "tárolva".
Törölt felhasználó 2010. 12. 11. 18:37
Előzmény: #50  Moony
A lélekre vontakozik nem a megszerzett tudásra és emlékekre.
Törölt felhasználó 2010. 12. 11. 17:57
Előzmény: #34  Törölt felhasználó
na még egyet OFFolok, aztán legfeljebb külön topikot nyitok ennek :)

a vallás szerintem sem ok, hanem eszköz, de "akut" "vallásháború-betegségben" csak a monoteisták szenvednek.
logikus lenne az emberi faj hülyeségeire fogni ezeket is, ám ne feledjük el, hogy valamiféle agymosás KELL a háborúhoz, hiszen az egyénnek nem érdeke meghalni a közösségért "alap esetben"
az más kérdés, hogy az agymosottaknak ok a vallás, és éppen hogy nekik nem eszköz...
a háború különben evo. tekintetében nem szükségszerűség, mármint: volt idő "kinőni", de nem tettük meg, "hozzánk nőtt"

a háborúnak nincs "kiemelt" köze, de a vallásháborúknak igen (sőt a legtöbb nem igazán vallásháborúnál is a vallással takaróznak)

"Nem tudom elválasztani a környezetétől, így csak a kellően/sikeresen adaptálódott (vagy nem) oldalról tudom megközelíteni."

a korrupció is a sikeres adaptáció jele meg a se..nyalás, mégsem mondanám másnak a benne résztvevőket, mint alsóbbrendűeknek, akik megelégszenek a középszerűséggel ahelyett, hogy mernének "újat" is kipróbálni: azt, hogy kivételesen alkotnak is valamit, nem csak elfogadják azt, ami van ill. számomra a progresszivitás, innovatív megközelítések képviselik a "felsőbbrendű" kategóriát, és minden, ami ennek útjában áll, az alsóbbrendű (hozzátéve persze, hogy ha nem ezt tennék, akkor esetleg túl könnyű lenne haladni) :)

ezért gondolom azt, hogy a monoteizmus a vallások között inferior "jószág" vagyis inkább rosszaság :)
Moony 2010. 12. 11. 17:44
Előzmény: #52  Moony
bocsánat a triplázásért, de mindig hibát írt ki.
Moony 2010. 12. 11. 17:44
Már hogyne lenne bizonyított, hogy az agyban van?
Pontosan megvan, hogyan tárolódnak infók, milyen szinten, mely részéből felejthetsz, honnan gyakorlatilag sosem, a hogyan kerül át rétegenként nem tisztázott teljsen, de egyébként ez bizonyított.
Hol máshol lehetne? nem is értem.
Moony 2010. 12. 11. 17:43
Már hogyne lenne bizonyított, hogy az agyban van?
Pontosan megvan, hogyan tárolódnak infók, milyen szinten, mely részéből felejthetsz, honnan gyakorlatilag sosem, a hogyan kerül át rétegenként nem tisztázott teljsen, de egyébként ez bizonyított.
Hol máshol lehetne? nem is értem.
Moony 2010. 12. 11. 17:41
már hogyne lenne az agyban? teljesen bizonyított, hogy hol, milyen szinteken tárolódnak infók a memóriában és honnan felejthetsz és honnan kevésbé.
Törölt felhasználó 2010. 12. 11. 17:02
Előzmény: #43  Törölt felhasználó
"Mi lenne, ha szemléltetésként némileg leegyszerűsítve ("0." közelítésben) azt mondanám, hogy a "lelkem" és ismereteim összessége egy a fejlődésem által kialakult egyedi mintázatú neuronhálózaton lévő egyedi töltéseloszlás. Ismereteim pedig ezen töltéseloszlás egyes dinamikusan ismétlődő mintázataiként "tárolódnak".
Sérüléskor és/vagy halálom esetén ez a hálózat "földelődik", azaz a töltések "elszivárognak". "

Igen, de ezt még az agykutatók nem bizonyították, hogy mindez az agyban van. Lehet az agy csupán egy közvetítő eszköz, mint pl. a rádió vagy a tv készülék, a bemondó máshol kerestetik:)
Törölt felhasználó 2010. 12. 11. 17:00
Előzmény: #46  Törölt felhasználó
Matuzsálem mennyi idős is volt?
Amúgy a téma onnan indúlt, hogy írtam akár Orbán Viktor és a fidesz vezetői megérhetik a 100 - 120 éves kort, tehát
még akár 20 -25 évig birtokolhatják a hatalmat is közvetve vagy közvetlenül.
Törölt felhasználó 2010. 12. 11. 16:57
Előzmény: #43  Törölt felhasználó
Tudom helyesírásom pocsék:)
Törölt felhasználó 2010. 12. 11. 16:57
Előzmény: #42  Moony
Meghalni meg fog, az öröklét csak a hívők kiváltsága. De élni azért élhet akár sokkal tovább is mint most (gondolj akár egyes növényekre).
Törölt felhasználó 2010. 12. 11. 16:53
Előzmény: #41  Törölt felhasználó
Igen, jelenleg az osztódási folyamat csökkenti a hosszát (úgy tépi szét, mint türelmetlen ember a zippzárt), de szerencsénkre valóban van "kész, jól működő" javító mechanizmus, így "csak" a megfelelő be-ki kapcsolását kell megoldják.
Igen, már egy jó ideje tudják, hogy a daganatos működés elnyomása "öregíti" az adott szövetet, így én nem is errefelé keresném a megfelelő megoldást. De a mélyebb részletekbe nem cészerű itt belemennünk.
Törölt felhasználó 2010. 12. 11. 16:45
Előzmény: #40  Moony
Ez a mondat "jelenleg" igaz.
Törölt felhasználó 2010. 12. 11. 16:43
Előzmény: #38  Törölt felhasználó
A lelkem hallhatatlan. Még én sem hallottam soha. :) Meg persze láthatatlan is.

Mi lenne, ha szemléltetésként némileg leegyszerűsítve ("0." közelítésben) azt mondanám, hogy a "lelkem" és ismereteim összessége egy a fejlődésem által kialakult egyedi mintázatú neuronhálózaton lévő egyedi töltéseloszlás. Ismereteim pedig ezen töltéseloszlás egyes dinamikusan ismétlődő mintázataiként "tárolódnak".
Sérüléskor és/vagy halálom esetén ez a hálózat "földelődik", azaz a töltések "elszivárognak".
Moony 2010. 12. 11. 16:37
Előzmény: #41  Törölt felhasználó
Ha a telomert pótolni fogják esetleg évtizedek-századok múltán, akkor is öregedik az ember és meg fog halni, ez ilyen egyszerű, ezen nem változtat a klónozás és más egyéb nanocucc sem.
Törölt felhasználó 2010. 12. 11. 16:24
Előzmény: #39  Törölt felhasználó
"A sejtek minden egyes osztódása során a kromoszómák DNS-láncának vége valamelyest rövidül. Ennek mértéke kb. 100 bázis, oka pedig a DNS másolásáért felelős DNS-polimeráz enzimek működési mechanizmusa. Ha ez „értékes” genetikai anyag hiányát okozza, az a keletkező sejt funkcionalitásának és életképességének csökkenésével jár.

Amíg azonban csak a géneket nem tartalmazó teloméra régió rövidül, a DNS nem károsodik. Minél hosszabb tehát a telomer szakasz, annál több osztódásra képes a sejt anélkül, hogy génkészlete sérülne. Az emberi sejtek kb. 50 osztódásra képesek, ezt követően a DNS sérülése már jelentős.

Tovább súlyosbítja a helyzetet az, hogy a telomerrel nem rendelkező kromoszómákat semmi sem gátolja meg abban, hogy végeik összekapcsolódjanak, ezzel teljes genetikai káoszt teremtve. E két tényező következménye az, hogy az újonnan keletkezett sejtek életképtelenek és további osztódásra alkalmatlanok lesznek.

Ez a biológiai óra szabja meg, hogy egy élőlény milyen hosszan élhet. Ha a telomerek rövidülését megakadályozzuk (ill. visszapótoljuk a hiányzó részt), a sejtek élettartama elméletileg végtelenre nő, a szervezet halhatatlanná válik (legalábbis az öregedésből adódó elhalálozás odázható el)."

"A telomeráz enzim a sejtosztódást követően újra és újra kiegészíti a csonkolódott telomer szakaszt, ezáltal megakadályozza a sejtek elöregedését.

Ez az enzim megtalálható a prokariótákban, mivel ezek az élőlények osztódással szaporodnak, és ha a telomerek nem lennének helyreállítva, néhány generáció után kipusztulnának. Mivel a bakteriális kromoszómák általában cirkulárisak, ezért nem feltétlen van szükségük a telomerekre, illetve az imént említett enzimre sem. Azonban azok a baktériumok (például a Borrelia baktérium), amelyek bakteriális kromoszómája lineáris, szintén rendelkeznek telomerrel, habár ezek szerkezetileg és funkcióban is eltérnek az eukariótákban található telomerektől. A bakteriális telomerek szerkezete lehet fehérjeszerű, illetve lehet magába visszazáródó DNS szál is. Telomeráz enzim ezekben a baktériumokban is azért termelődik, hogy a bakteriális telomert újratermeljék, legyen az fehérje, vagy nukleinsav jellegű.

Az ember ivarsejtjei is tartalmaznak telomerázt, ezért képesek korlátlanul osztódni. A testi sejtek is tartalmazzák a termeléséhez szükséges gént, ez azonban inaktív állapotban van. Mivel a daganatos sejtek rendkívül gyorsan osztódnak, számukra is fontos az időzített sejthalál kiiktatása, amit ennek a génnek az aktiválásával tudnak elérni. Ebből következően a jövőbeli daganatellenes szerek egyik potenciális támadási helye éppen a telomeráz termelés. Jelenleg is folynak kutatások ilyen irányban."

Talán a jövő legnagyobb kihívása az lesz ezzen a területen, hogy őrízzük meg az eredeti kódot. A másolást és a másoló program megújulásának kérdését már megoldva.

Topik gazda

walkur
1 1 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek