Hello mindenkinek!
kezdő tőzsdéző figyelmébe ajánlom,a holnapi előadást a Műsz.Egyetemen!
befektetési alapokról többet megtudhatsz a
www.bamosz.hu oldalon.tanulmányozd!
én is igy kezdtem egy hónapig,aztán rájöttem,hogy a részvenyezés izgalmasabb és gyorsabb.
Isten ments, hogy beleszóljak más dolgába, de pár szempontot mondanék az alapokkal kapcsolatban (én is végigjártam ezt az utat, mielőtt tőzsdézni kezdtem):
- Ha választasz, ne riasszon el, ha részvény- vagy vegyes alapoknál olyan megjegyzéseket olvasol banki tájékoztatón, prospektuson, stb. hogy "kockázatos", "merész befektetőknek" stb. Ezek általában csak annyit fednek, hogy jelentős részvényhányada van az alapnak, de még így is tartalmaznak kötvényeket, és az a tapasztalat - ezt pesze csak általánosságban mondom! -, hogy ezek az alapok is stabilan teljesítenek, és ha jól válogatsz közülük, akkor kb. 15 % éves hozamot simán el lehet érni velük.
- Szerintem inkább olyan alapot válasszál, ami az elmúlt időben indult (max. 1-2 évvel ezelőtt). Nekem az volt a tapasztalatom, hogy a friss alapok jobban teljesítenek (amikor összeállította őket a bank, akkor a válogatási szempontok és a valós gazdasági-pénzügyi helyzet közelebb voltak egymáshoz, mint mondjuk 5 évvel ezelőtt). A régi alapok egyre "anyátlanabbak", és a teljesítményük konvergál a betéti kamat szintjéhez.
- Érdemes megfontolni, hogy ne csak forintban, hanem euro és/vagy dollár-elszámolású alapban is tartsál pénzt. Ha a forint romlik ezekhez a devizákhoz képest, amire azért az elkövetkező időszakban van még esély, akkor az árfolyamkülönbözeten is nyereséged lehet.
Ne várj itt tippeket senkitől. Ha pedig ad valaki, ne fogadd meg... Ez az én legfőbb tanácsom.
Azonban abban segíthetünk neked, hogy meghozd a döntésedet, szigorúan jótanácsokkal és nem tippekkel.
Először is muszáj saját magadnak eldönteni, hogy mekkora kockázatot vállalsz. Ezt senki sem teheti meg helyetted. Amellett, hogy egy befektetési alapba történő befektetéskor egy portfolió tulajdonosává válsz, amely diverzifikált és szakemberek kezelik, mindenképp ajánlom, hogy (amint írtad) kezdj el tanulni és próbáld meg fokozatosan értelmezni a piacokat és azok működését, mert akkor előre tudsz majd lépni. Mindezt azért írom, mert azt mondatd, tanulod a tőzsdét, tehát úgy lehet értelmezni, hogy a végső célod oda kerülni majd. A befektetési alapok ehhez jó lépcsőfokot adnak.
Ha van 5,5 millió Ft-od, akkor a költségek szinte lényegtelenek, tranzakciónként (a magyar) alapoknál alig néhány száz Ft-ra rúgnak. Külföldieknél 2-5% is lehet, attól függően, hogy kötvényes vagy részvényes alapról van inkább szó. Magyarországon ilyen megkülönböztetéssel nem nagyon találkozol majd, de esetlegesen előfordulnak "büntető jutalékok", azt meggátolandó, hogy túl gyakran mozgasd a pénzedet. Ez azt jelenti, hogy 1-2 héten belül történő ellentétes tranzakciónál nagyobb költségeket számolnak fel (kivétel ingatlan alap, ott hosszabb ez az idő).
Amit a protfoliód összeállítására tudnék tanácsolni... bár az alapok likvidek, mégis azt mondanám, hogy tarts egy kis részt pénzpiaciban, jól jön, ha kell egy kis pénz, és akkor nem a befektetésből kell rögtön kivenni. Ha nem pár hétre akarsz spekulálni (megint a te döntésed, de kezdőként ne nagyon kezdj gyakori mozgatásokba), akkor ne fektesd be a tőkédet egyszerre. Beoszthatod több részre, így különböző piaci helyzetekben teheted be, amikor megfelelőnek ítéled a helyzetet. Az aktuálisan éppen be nem fektetett rész ismét lehet pénzpiaciban, addig is kamatozik.
Megoszthatod a pénzt többféle alap között, de tudnod kell azt, hogy a részvényalapok többsége tart állampapírt is, ha kiseb mértékben is, mint a többi. Ezért nem leszel 100% részvényben. Nem kell tehát feltétlenül sok alap között szétosztani, mert akkor lehet, hogy a végeredmény valamilyen vegyes alap lenne, ami akár elérhető egy alapként is. Részvényalapnál tehát azt tudnám mondani neked, hogyha amúgy is szeretnél majd tőzsdézni, érdemes a tőkéd döntő hányadával a részvényalappal próbálkozni, az előző stratégia alapján, hogy ne fektesd be az egészet egyszerre.
Még egyszer, nem azt mondom, hogy most érdemes lenne részvényben tartani, csak azt, hogy milyen stratégiát lenne érdemes választanod.
Ha van még konkrét kérdésed (esetleg hová érdemes menni stb.) még szívesen válaszolok neked.
Bef. alap portfolio
Új vagyok itt, és azt kérném a tapasztaltabb fórumtársaktól, hogy valami épkézláb bef. alap portfolióhoz tippeket adni szíveskedjetek.
A tőzsdéhez még kisfiú vagyok, de lelkesen tanulok.
Kb. 5,5 mFt -nyit tudok befektetni.
Előre is köszi a segítőknek !!!