mytilene73

Regisztráció: 2019-04-09 10:08:37

Hozzászólások száma: 23

Utolsó hozzászólás: 2019-08-04 18:35


Tapasztalat: 4
Aktivitás: 3
Népszerűség: 5


utolsó 20 hozzászólás

OPUS elemzesek 2019. 08. 04. 18:35

Szerintem egyáltalán nem alap nélküli a pomperj által prognosztizált Opus árfolyam csökkenés. De ez csak egy lehetséges (bár valószínű) hatás: Jászai úr eladásai. Nem tartom valószínűnek, hogy ennyire lemenjen az Opus árfolyama. Miért is? (Félretéve azt a nyilvánvaló kérdést, hogy aztán ugyan ki engedné meg azt JG-nek, hogy megvegye az aranytojást tojó tyúkot saját magának?... Tehát akkor honnan is lesz meg az a pénz?)
Az Opus nagytulajdonosai viszonylag világos árfolyamcélt jelöltek meg abban a híres Fekete-interjúban, ez valahol az 520 Ft-hoz tartó 20%-ban lenne. FP 0,8-1,2 P/BV-ről beszélt, és a könyv szerinti érték nem 314 Ft :), hagyjuk már ezt az Isten szerelmére!!! Tényleg nem kell bármivel hülyíteni a fórumtársakat.... 
Mivel ez egy eléggé következetesen vezérelt folyamat volt, ahol szerintem a hibák is (lokáp::) Geli) is inkább tervezettek voltak - miért ne lenne ez az árfolyamcél, mikor ők most nyugalomban, sikeres (legalább V4, ha nem is európai) tőkebevonásban, és hosszú-hosszú osztalékos évtizedekben gondolkoznak? Szóval szerintem az a 360-380 közötti zóna most sem átjárható lefelé. Ha igen, persze, hogy veszek :D, de nem hiszek benne. 
És  még valami. Hol is volt az a 4IG azon a híres szervezeti ábrán? Talán bizony valaki rosszul rajzolta volna? :) Ezért ne legyetek türelmetlenek. Jól kereskedhető részvény ez, csak nem hetente vannak a hullámok, hanem hosszabb időtávon. 
Amúgy még egy dologban hiszek, abban a tekintetben igaza van pomperj-nek, hogy aki 700-800 körül vett a tetején,  vagy akörül, annak tényleg kevesebb kár lehet eladnia, mint jó pár évig várnia a sült galambra. Bár az OTP is hogy visszaerősödött, de az egy kicsit máshogy működik...
Tesla részvény 2019. 07. 26. 18:54

Sziasztok! 
Szerintem meg nem szar a jelentés - mondom ezt úgy, hogy milliókkal kevesebbet ér a pakkom, mint előtte. 
Inkább irreálisak voltak az elemzői várakozások, én féltem is ettől, majdnem eladtam zárás előtt 265-ön, lehet el is kellett volna .. :). Építkezik, saját ökoszisztémát teremt ezerrel - egy kis halacska, ami kinézte hogy csak akkor érheti túl a Daimler, BMW, Volkswagen, Ford stb-t, ha egy bálna nagyságára hízik. De ez csak úgy megy, ha nem hagy más utat a fejlődésnek, mint a sajátját. Gondoljatok bele, pár évvel ezelőtt még a hibriden meg az üzemanyagcellán ment a nagy vita, de ezek már vesztesek... Kiépíti a saját fölényesen jobb töltőhálózatát, így a többiek kénytelen-kelletlen kompatibilitásra kényszerültek és ez megint csak a Teslának jó. Kialkudta a kínaiaktól, hogy odamegy és nem ad a hasznából - a reményéért,  hogy elleshetik a trükkjeit, megoldásait. És ez nagyon sok megvett autóba fog a kínaiaknak kerülni.
A Tesla autói legalább önmagukban nem veszteségesek, sőt a gross margin 17, 9% vagy mennyi már nem emlékszem, tegnap böngésztem végig - persze lehet nyavalyogni az elemzőknek, hogy mért nem 23.... de az azért elég sok ám, így is drága. És miért akkora, mire olcsóbbít? Mert nimbuszból megélni nem lehet - a Rolls is ugye valakié:) És a bömös meg a merci se az S-ből, meg a 7-esektől akkora. Lebutítják egy Toyota Corollára, nekem úgy nem fog kelleni, de biztos tízszer annyit adnak el belőle, mint S+X-ből.
Jön a Giga4, muszáj, mert drága idehozni készen és itt a bérek is kisebbek - megint jó. Elon meg bolond - főleg jó, mert a lehetetlen elvárásaival pokoli munkára sarkalja a szerencsétlen mérnökeit.
Szóval ez szerintem egy óriási bolt lesz (nem akkora mint a 4IG, de legalább 3XOTT1 :D), türelem kell hozzá, meg vagy 5-6 év. Én kiböjtölöm, aztán veszek belőle, lecserélem a Mercim. :)
OPUS Global Nyrt. 2019. 05. 22. 11:02

Én tényleg nem vagyok egy hurráoptimista, most éppen egy másik valamiben vagyok nagyon méretes bukóban. Ezt a mi Opusunkat sem szoktam rózsaszínben látni - de aggódni azért nem aggódom érte. 
Miért is? Mert itt van mögötte egy brutális vagyon. Az persze kérdés, hogy ezt a vágyaink mentén hányszoros szorzóval szeretnénk látni, meg milyen légből kapott megtérüléssel... 
De attól még ami ott van az ott van - ha akarják, hogy valami értelme legyen (különben tök felesleges volt az eddigi cégépítés), akkor legalább egy osztalékos fejőstehént csinálni kell belőle. Akkor pedig nem lefele megy majd, hanem szépen, lassan felfele és lesz belőle egy kis magyar BMW vagy Coca-Cola, mégha ma ez még röhejesnek is tűnik.
Nekem ez az alapja a bizalmamnak. Nem a politika. Mire nőne 26. után, sokkal több szavazatot úgysem tudnak szerezni, olyan meg nincs, aki elvegye tőlük. Nem a TA, ezt nem kereskedő robotok veszik. Csakis a józan ész. Lesz 500 stabilan, majd ha bejönnek a tavalyi szerzemények osztalékai. Aztán lesz majd 600 is - de nem egyhamar, mert ahhoz stabil emelkedő profit kell. Ha ez nem elég, lehet rabolni itt-ott. Van kispapír-rally, meg szuper cég, ami csilli-villi 3%-os marzsos kocsijaihoz GIGÁSZI növekedést ígér. De itt és most várni kell türelemmel ha ebben gondolkozik valaki - nem fog beomlani, nem fog égbe menni - de azért csak jobb, mint a takarék, nem? :)
OPUS Global Nyrt. 2019. 05. 12. 12:28

Kedves fórumtársak :)!
Az elmúlt napokban jól eltűntem - tulajdonképpen majdnem megszívtam a futuraquás rallit….. majdnem:) Azért nullában kimásztam. Viszont itt kezd eluralkodni a vesztes hangulat. Pompi, meg mint egy rendes pók, szövi a hálót ezerrel. Ezért szólok hozzá, úgy általában. Először is az Opus persze, hogy nem csodaszer - akik négyszáz fölött léptek bele - mint én is pl. - azoknak nem hozta el a Kánaánt. Ez igaz. De nem is értéktelen. Többen már kétszázat látnak bele - ne tegyék szerintem, mert tisztességtelen dolog.
Ez egy vagyonkezelő holding - ezért a vagyonának növekménye vagyonkezelésből származik. Ezt azért írom, mert egyre többször tér vissza, hogy nem termel, hanem felértékel. Igen, szerintem sem termel, hanem olcsón vesz és megpróbálja drágábban eladni. Mivel vagyonkezelő. 
Ebből két dolog következik: 1, szerintem ezzel a portfolióval nem lesz ezer. Vagy nagyon nem most. 2, attól még megvan a vagyona, hogy éppen nem nyereséges valamelyik eleme. Egy egyszerű példa: vettem egy lakást 2006-ban, 2009-ig gazdagodtam, utána öt évig a beker árnál kevesebbet ért, most meg a háromszorosát. Minden attól függ, mikor nézzük - ilyen az Opus is. Szóval fel a fejjel! :) Én beraktam 400-ra a vételit, mert szerintem kb. ott van a sáv alja. Most sávozok, azt csináltam az OTP-ben is '12-15 között. Ha tudom, hogy hová jut, inkább hozzá sem nyúltam volna - többet érne :) Hajrá OPI!
FuturAqua VÍZOSZTALÉK 2028-ig (valójában 5788-ig) 2019. 05. 07. 13:19
Szerintem , akinek idegei engedik jobban jár, ha egy hétre rá sem néz, mert csak eltrédeli az eddigi nyerőt. Minek izgulni? Ha van sztory, ha ninncs nem rajtad múlik. Ha már van "tulaj" miért akarna egy exponenciálisan dráguló üreske céget venni? Persze, hogy nyugtatja a kedélyeket... MAJD kialakul, nem holnap, nem a csodától, hanem az időtől... :)
FuturAqua VÍZOSZTALÉK 2028-ig (valójában 5788-ig) 2019. 05. 07. 10:42
Amit megvettek 66-tól kb 90-ig, abból adtak el jóval feljebb most. Egyrészt azért, hogy a szórt tulajdoni szerkezetet kihasználva a beijedőktől raboljanak, másrészt meg azért, hogy addig is pozitív legyen nekik a cash flow. Tehát eddig szerintem ettől még nem speka rally...
Amúgy én ezt a watereum dolgot nem tartom nagy durranásnak - van ennél jobb eszköz ezer.
De azt hogy csak úgy a semmiből feltűnik egy pesti topmenedzser, akinek ráadásul nagyon speciális az érdeklődési köre (hulladékgazdálkodás és gondolom szennyvíz) na azt nagyon nem hiszem.
Az előző kör meg nekem olyan mint azok az ingatlanfejlesztők, akik megvesznek igéretes mg területeket, átminősíttetik, aztán várnak hosszú, méla lesben a vevőre. Megspórolnak egy csomó időt , vesződséget, költséget(!) mert név nélkül tud pozíciót építeni - nem mennek azonnal az égbe az árak. Ez is ilyen eset szerintem. Most egy darabig lehet, hogy visszafelé csorog - de csak egy darabig, alig van már normális BÉT cég eladó.
FuturAqua VÍZOSZTALÉK 2028-ig (valójában 5788-ig) 2019. 05. 06. 11:53
Valaki veszi valakiktől. A valakiket ismerjük, ők a régiek. Ez az első emelkedés, aztán az új valaki a felesleg egy részét eladja drágábban a kicsiknek, hogy ingyenbe legyen a cég. Persze lesz ebben tartalom is, különben a nyakán marad a többi.... Na mire emlékeztet?
FuturAqua VÍZOSZTALÉK 2028-ig (valójában 5788-ig) 2019. 05. 06. 11:06
Nyugi van :), aki ennyit vett, nem azért vette, hogy 108-ról leöntse. Türelem - hova menne lejjebb? Hová mehet feljebb... ? Ez a cég még messze van a 10 milliárdos értékeltségtől is és szerintem az "új tulaj" már jó régen építgeti a pozícióját. Jó lesz az.
FuturAqua VÍZOSZTALÉK 2028-ig (valójában 5788-ig) 2019. 05. 06. 09:23
Adasd is el velük. A legtöbb nyer vagy százezer forintot ... Te meg nagyon ravasz vagy, ugye?
FuturAqua VÍZOSZTALÉK 2028-ig (valójában 5788-ig) 2019. 05. 06. 08:48
Szerintem sem speka. Ennek az új IT elnöknek semmi köze az ügyeskedő előző körhöz, meg nem is tőkés, hanem szakember - valakié... Nem a Futur fog valamit "venni" Miből? Legfeljebb technikailag - azt veszik meg. Nincs még igazi élelmiszeripari cég a BÉT-en, majd most lesz... Én  egy jó 5X-ést belelátok, nyilván nem egyszerre, csak ahogy illik - egy kis kétségkeltéssel együtt.
OPUS Global Nyrt. 2019. 04. 19. 11:28

Szerintem sem a TA-ban van a hiba. Csak egy cég kezdeti szakaszában elég korlátozottak a lehetőségei. Mert a TA akkor igazán jó, ha egy adott cégnél nézzük, hogy ilyen vagy olyan helyzetben mi szokott történni a piacon. Egy ekkora életútban meg még nincs "szokott".  De egyre inkább figyelembe lehet venni a TA-t, főleg, ha valaki nem akar folyton "örökérvényű" ötperces igazságokat szétkürtölni vele, mint pomperj kollégánk.
A hosszútávú tartásról, ami itt sokak fájdalma. Szerintem annak akkor van értelme, ha egy céget ismerünk. Ezt itt ismerjük? Vagy csak hiszünk benne? Tudjuk merre halad - és tényleg? Mert szerintem nem. Nem hiszem, hogy lenne egy mesterterv, max. egy gründoló szándék, ami mentén, sok véletlennel, politika által igazgatva alakul. Nekem ez kevés a hosszú távú, minden nehézséget túlélő tartáshoz.
Ez egy vélemény. Mindenesetre: én először valahol 520 körül vettem úgy másfél (?) éve - mit tudom én már... Azóta négyszer adtam el, ez kb. azt jelentette, mintha 520-nál vettem volna és úgy 1100-nál adtam volna el az egészet.
De, mint tudjuk, még sose volt 1100.
Kellemes húsvétot kívánok mindenkinek! :)
OPUS Global Nyrt. 2019. 04. 15. 17:01
Az jobb, mint Hank átlaga, Gyuri! :)
AutoWallis 2019. 04. 15. 12:58
Mondtam ugye, 132-nél, hogy többet ér :) Még ennél is jóval ...
OPUS Global Nyrt. 2019. 04. 14. 16:56

Valaki, akinek van türelme hozzá, legyen már olyan jó és győzze meg pompit, hogy ne beszélgessen folyton saját magával (az alteregóival) … tényleg kínos.
Épp elég elviselni, hogy mindig manipulálni akar a TA-val. Nem volna megfelelőbb pompi, ha egyszerűen a tudásodért becsülnénk és nem akarnál minket átlátszó módon befolyásolni? Ha nem mondod el, hogy mire készülsz, akkor sem fogjuk látni ...
De legalább nem járatod le magad, több vagy te annál.
OPUS Global Nyrt. 2019. 04. 14. 15:14

Sziasztok! Szemfényvesztés-e az Opus? Én inkább azt mondanám, hogy csak fél szívvel hajlandó áldozatot vállalni a nagy tulajdonos. Inkább mások pénzét bevonva akarja menedzselni az "értékteremtést". És bár először ez tökre átlátszó volt, egyre inkább TA szerint játszik.
Ez pedig jó nagy szivatásokkal jár azoknak, akik hosszú távon gondolkodnak benne - és nem mondjuk 400 alól vannak benne. Én sem vettem bele korán, csak már az első ötszáz fele. Ezért az én stratégiám az, hogy bár elhiszem, hogy ez egy bazi nagy cég lesz, inkább sávosan veszek-eladok, mert félek, hogy egy-másfél évre beleragadok (nyilván nem két millió forintról beszélek...). Én végül is ezt az adagot, ami  még volt, eladtam 460-on (vérző szívvel, így is 10% haszonnal, de előbb kellett volna), mert egyáltalán nem látom biztosnak, hogy hol lesz az eső trend alja. (De gondolom megnyaljuk a 390-et, ha napon belül is. )
Azt nagyon kistílű dolognak tartom, hogy a holding úgy működik, hogy a tőke innen jön be, míg a haszon osztalékként igazából a ML magánérdekeltségeket gazdagítja. 
De ez egy adottság - így játszák, mi max első sorból nézhetjük, de nem kapunk lapot. 
HA viszont azt akarják, hogy ezt külföldi alapok megvegyék - ebben igaza van pompinak, akkor jóval nagyobb ROE-t kell produkálni. Kb. vagy ötször. Rá fognak kényszerülni, legkésőbb nyár végén, hogy elkapják az utolsó negyedéves befektetéseket. Ami azt jelenti, egy rövid ideig nem merik majd kitalicskázni okosba a hasznot - na akkor legyen pénzetek :)
Addig meg, ha fáj, ha nem - azon gondolkodj, hol keresed vissza, amit itt vesztesz és ne csak a magyar homokozóban gondolkodj, mert az siralmas. A blue-k drágák, a többi meg vagy nettó szélhámosság, vagy szaros húszmilkáért se lehet ott borítás nélkül eladni. 
(Aztán persze lehet, hogy 430-nál elgyengülök - de szerintem ezt most tényleg ki kell ülni.) Türelem.
AutoWallis Nyrt. 2019. 04. 11. 16:35

Nem, bár ő is vehetne… Mondjuk azt én is több, mint szánalmasnak tartom, hogy egy vezető tisztségviselő egy ilyen árfolyam mellett egy-két tízezer darabokat veszeget és akkor most az lenne a hír, meg, hogy dolgozunk ...
Ami engem jobban érdekel, hogy legalább a céget ismerem - és a cégben van fantázia - ezért lesz több, mint most. Lehet esik még, van ilyen - de sztem 5-6 hónap alatt fog hozni innen vagy 20%-ot.
Értem, hogyha valaki belevett 200 fölött, az igen frusztrált - én is ültem 4IG-ban 2200-al három hónapot, jó sok pénzzel, meg futurban is a tetején ragadtam - de AZ hiba volt. Ez nem hiszem - azóta sem kaptam, hogy beszélgetünk.
AutoWallis Nyrt. 2019. 04. 11. 16:23
Igazából alig kapok.... reggel óta várok egy jelentéktelen adagra. Nekem van időm. Persze, nem ér 250-et, ez igaz - de az egy spekulatív túlvásárlás volt. De 150-170 között simán. Ideje meghiggadni, mi ez, SET?
AutoWallis Nyrt. 2019. 04. 11. 16:20
Akkor add el...
AutoWallis Nyrt. 2019. 04. 11. 16:18
Igazából nem az ő gátjuk, hanem én veszem. Mert sokkal többet ér, ennyi - legyetek már kicsit türelemmel... Jó cég ez.
OPUS Global Nyrt. 2019. 04. 10. 09:43
OTI - az OPI még csak vágyálom :D
 • BÉT
 • Indexek
 • Deviza
   • Forgalom
   • Nyertesek
   • Vesztesek