Wisy

Regisztráció: 2019-02-18 17:29:17

Hozzászólások száma: 52

Utolsó hozzászólás: 2020-07-30 22:33


Tapasztalat: 4
Aktivitás: 3
Népszerűség: 3

Kitiltások, felfüggesztések

Moderáció:
Kitiltás a "AutoWallis Nyrt." topikból

A moderálás a "AutoWallis Nyrt." topik #5762 sorszámú hozzászólása alapján történt.

A moderátor indoklása:
Klón, troll

utolsó 20 hozzászólás

Rába és a láma csütörtök, 22:33
Indexen is, pedig igazán még el sem indult a médiahadjárat...:) https://index.hu/gazdasag/2020/07/30/jarmuipar_raba_kozgyules/
Rába és a láma 2020. 06. 22. 21:00
Én élvezetből csinálom nem dühből, :) ha messziről szemléled a dolgokat ez is csak egy játék. Viszont te pattogsz, mint egy kicsi ideges bolha. :) 
Rába és a láma 2020. 06. 20. 19:16
Rába és a láma 2020. 06. 15. 15:06
Előbb vegyünk részt az évi egyetlen, kényszerből nekünk szánt rendezvényen. :) A pertársaság jóval komolyabb dolog, de a közgyűlés függvényében sajnos szükség lehet rá.
AutoWallis Nyrt+topic 2020. 06. 12. 13:44
Van másik is??? akkor bocs, ettől még, kicsit túl sokat fórumozol.... :) 
Kitiltás a "AutoWallis Nyrt." topikbólA moderálás a "AutoWallis Nyrt." topik #5762 sorszámú hozzászólása alapján történt.A moderátor indoklása:
Klón, troll
És valóban. attól még tényleg fájt :) bárki is tette, feltépte a sebeket, azzal, hogy itt egyesek tiltogatnak :) :) 


AutoWallis Nyrt+topic 2020. 06. 12. 13:32
Engem is kitiltott "troll" címen, amikor finoman figyelmeztettem a nagyérdeműt, hogy 220 körül inkább shortolni kéne, kissé provokatív volt persze, hogy azon keseregtem, hogy a random nem tudja a napon túi shortot biztosítani :). De segítségként, még iparági P/E-ket is beírtam. Én sajnálom a srácot, egyetlen öröme a fórumozás maradt...
Rába és a láma 2020. 06. 11. 13:23
Még egy nagyon fontos kérésem lenne a T. fórumtársakhoz. :) Ezúton szeretnék jótékonysági felhívást közzétenni, ugyanis erős a gyanúm, hogy Steszli úrnak nemcsak a vezetékes, de a mobiltelefonja is elromolhatott. Tetőzve a szerencsétlenséget, úgy tűnik az email fiókja is rozsdás lett. :) Akinek van használt telefonja, laptopja kérem írjon a Rába hivatalos email címére, hogy orvosolhassuk ezt a komoly problémát. Köszönettel, W. Gábor (most már úgyis mindenki tudja a nevemet :) :) )
Rába és a láma 2020. 06. 11. 13:10
Ha valaki esetleg nem vette meg a VG tegnapi számát, (még nekem sincs meg :) ) itt vannak a terjedelmesebb válaszaim a kérdésekre.  Ebben van egy kis önfényezés :) :) és Rába dicséret is. (Első két mondatom aktualitás elvesztése miatt törölve.)
1. Együttműködő volt a Rába az igényetekkel kapcsolatban, hogy éreztétek?  
Az emailben jelzett üzemszünet utáni hétfőn rögtön közzétették a Budapesti Értéktőzsdén a Közgyűlés összehívásának tényét, így ebben az esetben nem lehet okunk panaszra. A Rába hivatalos kommunikációja azonban finom szólva is, hiányos. A részvényesek többek közt nem igazán értesülnek a HM szerződések körüli leírások részleteiről, (önmagában a Covid-19 kapcsán felmerülő "veszélyhelyzettel" sem indokolható a lépés, hiszen azok ugyan időben kitolhatják, de nem lehetetlenítik el a megrendeléseket) de az új gyártósorral kapcsolatos információk sem jutnak el a kisrészvényesekhez. Komoly probléma még, hogy a cég méretéhez és bevételéhez képest horribilis és folyamatosan emelkedő "Általános és igazgatási költségeket", valamint " Egyéb ráfordításokat" is jótékony homály fedi. Ennek kapcsán már írtam is levelet a Rába befektetői kapcsolattartójának. A közvetett költségek növekedése folyamatos, - ami sajnos a bevételről már nem mondható el - ugyanakkor a részvényesek vajmi kevés tájékoztatást kapnak ennek okairól, illetve, hogy milyen intézkedéseket terveznek a jövedelemtermelő képesség helyreállítása érdekében. Ennek következménye, hogy az évekig nyereséges Vállalat saját tőke értéke 2019 év végén még 5,9%-al magasabb volt, mint a 2020. első negyedévének zárásakor, amit a Covid-19 miatti gazdasági visszaesés valószínűleg még nem is érintett. A több éve folyamatosan romló eredményben komoly szerepe van a korábban tárgyalt költségelemeknek. Mindezek alapján úgy érzem, több esetben is sérül a 2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről 3:258. § alapján a részvényesek tájékoztatáshoz való joga.
2. Hány részvényes lép fel együttesen?
 Négy nappal a vasárnapi (május 31-i) határidő előtt egy internetes fórumon tettem felhívást a közgyűlés összehívására, magam is meglepődtem, milyen sokan jelentkeztek. Az idő rövidsége miatt a szándékukat jelzők kicsit több, mint fele, velem együtt 9 fő tudott részt venni a Közgyűlés összehívásában. A kisrészvényesek közt nagyon nagy az érdeklődés, amennyiben lehetséges, többen is szeretnék kiegészíteni a majdani közgyűlés napirendi pontjait.
3. Az összes napirendi pontot szeretnétek újratárgyalni?
  Egy kivételével az összes napirendi pont esetében szeretnénk látni a tulajdonosok és vállalatvezetés reakcióit és állásfoglalását. Ugyanakkor nem szeretnénk a Rába városréti telek ajánlattal érintett részének árverés útján történő értékesítését megakadályozni, éppen ezért az ezzel kapcsolatos 5/2020.04.30. sz. közgyűlési hatáskörben hozott határozatot nem kívánjuk utólag a közgyűléssel elfogadtatni. Éppen ez az a határozat, ami rámutat az eddig még nem említett, ugyanakkor talán legsúlyosabb problémára a Rába Nyrt. kapcsán. A Városrétként ismert terület jelenleg kereskedelmi zónának minősített részén a teljes terület 11%-ára 6.604.232 EUR + ÁFA áron (2 milliárd forintot is bőven meghaladó értékben)   2019. november 29-én konkrét vételi ajánlatot kapott a Rába Nyrt. Európa egyik vezető multinacionális kereskedelmi vállalatától. Eközben a Társaság Igazgatóságának döntése értelmében a teljes, több, mint 40 hektáros, Győr belvárosa mellett a Duna-parton fekvő területet, a Rába Nyrt. a számviteli nyilvántartásokban bekerülési költségen tartja nyilván, amelynek összértéke 338 millió Ft. Vagyis a 338 millió forintos terület 11%-a is több, mint 2 milliárd forintot ér a piac szerint. Jelenlegi helyzet szerint csak a könyv szerint nyilvántartott érték jelenik meg a saját tőke összegében. Ez a probléma, nem pusztán azt jelenti, hogy a Rába Nyrt. valós értéke rejtve marad a befektetők előtt, de a Városrét vagy akár a Rába Nyrt. felvásárlása esetén is ez a számviteli politika  kiszolgáltatottá teheti a kisrészvényeseket, ahogy az korábban már megtörtént.
4, Az osztalék megállapításával kapcsolatban mi az álláspontotok? Magasabb osztalékot javasoltok kifizetni a 19-es eredményből?  
A 2019 évi eredmény esetében én nem tartom szükségesnek magasabb osztalék fizetését, ugyanakkor a Társaság legjobb befektetése a jelenlegi tőzsdei árfolyam mellett az, ha sürgősen saját részvény vásárlásba kezd. A cég egy részvényre jutó saját tőkéje 2020 I. negyedéves jelentése alapján 1.510 Ft volt. Ehhez képest a tőzsdei árfolyam 900Ft/részvény körül mozog jelenleg, sőt nemrég 700 forint alá is visszaesett. Az egy részvényre jutó saját tőke és a tőzsdei árfolyam között még hatalmasabb a különbség, ha a Rába ingatlanvagyonát aktuális piaci értéken tartanák nyilván. Az egy részvényre jutó saját tőke így konzervatív becslések mellett is 2500 Ft/részvény felett lenne. Ennek alapján nem kérdés, hogy a Társaság elemi érdeke egy saját részvény vásárlási program elindítása. Másrészről sajnos a Társaság fejlesztési tevékenységének megtérülése és eredményességének folyamatos romlása is ezt indokolja.

5. A nevedre keresve látható, hogy ingatlanbefektetéssel foglalkozol. Mi a várakozásod a Rába telek értékesítéséről? Támogatjátok?  
Közgazdász- jogász végzettségem fókuszpontjában valóban az ingatlan és cégértékelés áll, a doktori dolgozatomat is az endogén pénzelmélet és eszközértékelés kapcsán írom. Mostanában viszont a mezőgazdaság az, ami meghatározza az életemet, de mindig is szerettem volna egy Rába traktort. 😊  A Rába számomra nem csak befektetés, hanem egy ország látlelete is. Egy több, mint 120 éves múltra visszatekintő, sokkal szebb napokat látott Cég, mely fényes jövő előtt állhatna a változó (de)globalizációs folyamatok miatt. A járványhelyzet is rámutatott, hogy a beszállítói láncok milyen sérülékenyek lehetnek, ezért Európa szerte a döntéshozók is kezdik felismerni azt, hogy nem lehet mindent távol-keleti országokba kitelepíteni. A glóbuszon átívelő termékpályák nem csak környezetszennyezőek, de stratégiai és nemzetbiztonsági kérdéseket is felvetnek. A feldolgozóipar gépesítettsége pedig egyre inkább kevesebb, ugyanakkor jól képzett munkaerőt igényel, így az eredeti költséghatékonyságon nyugvó – szerintem szűklátókörű érvek – sem állják már meg a helyüket bizonyos iparágakban, mint amelyben a Rába is tevékenykedik. Az ország magas szintű feldolgozóiparának egyik zászlóshajója lehetne a Rába, megfelelő jövőkép mellett.
6. Mi a realitása, hogy egyes napirendi pontokban más döntés születik az IG határozatokhoz képest?
Az MNV Zrt. több, mint 74%-os tulajdonrésze mellett nincsenek illúzióink, de örökké reménykedünk.
Rába és a láma 2020. 06. 10. 14:58
Friss és ropogós a mai Világgazdaságban megjelent Rábával kapcsolatos cikk. Sajnos 3500 karakterre vágták meg, de így sem rossz, az eredeti viszont mestermű volt :)
Rába és a láma 2020. 06. 08. 21:56
Összehívták.
Rába és a láma 2020. 06. 08. 13:45
Határidőben leadtuk az Éves Rendes Közgyűlés összehívásának kérvényét, melyre eleddig ez a válasz érkezett: :) :) 
"Levelét fogadtuk, de üzemszünet miatt (június 2. és 5. között) most nem tudjuk megválaszolni.
Megértését köszönjük, és mihamarabb megkeressük Önt." 
Nyilvánvalóan belefér a 2 milliárd feletti igazgatási költségbe még egy kis szünet, én ezt nem vitatom, hisz kemény munka után édes a pihenés. :) :) :) No de örökké nem lehet rejtőzködni, vannak jogszabályi kritériumok és üzemszünet még a Rábánál sem tarthat örökké. :) Ma már dolgoznak az Urak Urak... :) reméljük hamarost maguktól reagálnak a Közgyűlés összehívására, valamint a befektetési kapcsolattartónak feltett kérdéseimre is. Sajnos ez egy Nyrt. :) vegyenek fel még egy "szakértőt" az igazgatási büdzsé terhére, :) :) ő biztosan megmondja majd, milyen következményei vannak a tájékoztatási kötelezettség megszegésének, valamint a részvényesi jogok durva sárba tiprásának... Végre egy költség, aminek haszna lenne. :) 
Rába és a láma 2020. 05. 30. 20:33
Amúgy Steszli úr semmilyen számon nem vette fel a telefont pénteken. Próbáltam rendes munkaidőben, aztán arra gondoltam, hátha az esti műszakban van foglalkoztatva, :) no de akkor sem sikerült elérni. Biztos szabadságon van...
Rába és a láma 2020. 05. 30. 20:03
Jó reggelt, balentum :)
Rába és a láma 2020. 05. 28. 18:42
Örülök az érdeklődésnek, holnap mindenkinek jelzek névvel és telefonszámmal, aki írt emailt. Első körben egyeztessünk telefonon.
Rába és a láma 2020. 05. 28. 18:38
Szerintem mindannyian nagyon örülnénk, ha csatlakoznál.
Rába és a láma 2020. 05. 28. 18:27
Balentum, a személyeskedéssel te is rombolod a fórumot.... Hagyd abba, kérlek.
Ezt írtam és küldöm el:
"a 2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről 3:258. § [Tájékoztatáshoz való jog] alapján a  következő kérdésekkel fordulok Önhöz, mint a Rába Nyrt. részvényese:
 1. Kérem küldjék el nekem a Rába Nyrt. 2019. évi mérleg és eredménykimutatásának tételesebb kifejtését, különösen az „Általános és igazgatási költségek”, valamint „Egyéb ráfordítások” tekintetében.
 2.A Rába városréti telkének értékbecslését szeretném, ha nyilvánosságra hoznák, ugyanis annak értéke meghaladja a 400 millió forintot és „a normál üzleti tevékenységén kívül eső eszközről és annak értékeléséről” van szó, ami a Rába Nyrt Alapszabályának 13. pont (n) bekezdése alapján közgyűlési hatáskörbe tartozik, ezért a részvényeseknek joga van megismerni a vagyonértékelést is.
Tájékoztatását előre is köszönve,"
Mondjuk ezeket úgysem fogják kiadni... Megpróbálom Felvenni a Generali-val is a kapcsolatot. 
Rába és a láma 2020. 05. 28. 18:01
Semmi értelme, hogy vitatkozzunk. Olvastam is. Lekötött az agrárium. Köszönöm minden részvényes nevében a fáradtságodat. Magam is felteszem a kérdéseimet, valószínűleg te is feltetted azokat. Ez is a nyomásgyakorlás egy módja főleg ha sokan külön is írunk. Ugyanakkor biztos vagyok benne, hogy semmitmondó válaszokat kapunk. Össze kell szedni az 1%-ot.
Rába és a láma 2020. 05. 28. 17:52
Első körben arra jó, hogy lássák az igyekezetet: Rendes Közgyűlés megtartása, majd pár rendkívüli, ha más nem, kellemetlen lesz számukra. sajtónyilvánosság + kevésbé néznek hülyének. Ha év végéig ezzel nem érünk el semmit, akkor PTK, BTK. Közgazdász (vagyonértékelő is) és jogász vagyok, ha működik a "közgyűléses" együttműködés, akkor év végén a pertársaság is működni fog. Tekintsük főpróbának. Vállalom a képviselet, ha megvan az 1%. Remélem később kapok mástól is segítséget. 
Rába és a láma 2020. 05. 28. 17:48
Balentum, könnyen kideríthető, hogy ki vagy a részvénykönyv pedig mindent elmond utána, bárki belenézhet a helyszínen. Ha a darabszámod titokzatossága fontosabb, mint az értéke, akkor megérdemled a "szerencsétlen kisbüfi" státuszt. Ha nem segítesz elérni az 1%-ot, mégis mivel támogatnád az ügyet? A csokit szeretem minden fajtában és mennyiségben, ha tényleg támogatni akarsz :)
Rába és a láma 2020. 05. 28. 17:31
Rába alapszabály:
"15.2. A Felügyelő Bizottság, a Könyvvizsgáló, valamint a Cégbíróság a Ptk-ban meghatározott esetekben, valamint a Társaság alaptőkéjének legalább 1 (egy) %-át képviselő részvényesek az ok és a cél írásbeli megjelölésével, részvényesi mivoltuk igazolása mellett rendkívüli közgyűlés összehívását kérhetik. Az Igazgatóság a közgyűlési hirdetményt és adott esetben a meghívót az ilyen kérés kézhezvételétől számított 30 napon belül köteles közzétenni, illetve megküldeni." Amint egyszer összeszedtük, - úgy tűnik Pancserláma sajnos nem áll mellénk - utána folyamatos nyomást gyakorolhatunk rájuk. Először az éves rendes közgyűlést hívjuk össze, utána pedig rendkívülit, ha kell. Mindössze 1 rohadt %-ra van szükségünk (134735 wcpapír :) ). Ha ennyit sem tudunk össszeszedni, abszolút megérdemeljük ezt az árfolyamot. Aki a whisky00@freemail.hu-ra ír üzenetet felveszem vele a kapcsolatot, mint valós személy. :) Együtt kell működnünk. Én hajlandó vagyok bővíteni is egy "keveset" ha hiányzik pár ezer darab. üdv.

friss hírek További hírek

 • BÉT
 • Indexek
 • Deviza
   • Forgalom
   • Nyertesek
   • Vesztesek