Knight Tyris

Regisztráció: 2020-03-18 03:24:25

Hozzászólások száma: 3 638

Utolsó hozzászólás: 2020-11-09 01:35


Tapasztalat: 4
Aktivitás: 4
Népszerűség: 4


utolsó 20 hozzászólás

CoronaVirus 2020. 11. 09. 01:35

Kedves Virág,
.
sokan idézik, hogy nincs többlethalálozás Magyarországon. Ezzel kapcsolatban az alábbi ábra részletesen bemutatja mért. A kulcs, hogy januártól március utolsó hetéig jelentősen kevesebben haltak meg mint előző évben.
.
Aztán, ahogy tavasszal elért minket a coronavírus kb. 5 hetes folyamatos többlethalálozás alakult ki. Utána nincs trend, de az újbóli felfutás még ezen az ábrán nincs rajt.
.
https://cdn.portfolio.hu/articles/images-o/h/a/l/halalozasi-tobblet-hetente201028-408468.png.
Jól látható, hogy már a minimális év eleji fertőzésnek is volt hatása.
(Az aggregált adatokból történő következtetések levonását, pedig az első közel 3 hónap miatt el kell felejteni).
CoronaVirus 2020. 06. 02. 22:40

A valóságban, a gyakorlatban láthattad (velünk együtt), hogy milyen katasztrofális állapotok alakulnak ki, még akkor is, ha csak időlegesen engedik korlátlanul terjedni a vírust.
Nem működik mert nagyon súlyos következményekkel kell számolni.
A svédek is belátták, hogy az általuk követni kívánt modell nem működik és fizetik jelenleg is az árát, pedig az emberek már az elején alkalmaztak önkorlátozásokat. Csak az kevésnek bizonyult.
Gazdaságilag sem úszták/ússzák meg úgy néz ki (ennek végleges kimondásával meg kell várni az év végi adatokat).
.
Értelmetlen tagadni, hogy kellenek e korlátozó intézkedések. Egyértelműen látható, hogy kellenek.
A mértékük a kérdéses. Jó megoldás nincs ebben a helyzetben, és jó eséllyel minden országban egyedileg kell mérlegelni, hogy ne legyenek az intézkedések se túl szigorúak, se túl lazák, mert mind a kettő többletkárt okoz.
.
A korlátozó intézkedéseknek egy alternatíváját látnám, havonta letesztelni az országok teljes lakosságát, a leghatékonyabb megoldás lenne és talán anyagilag is a legkevesebb kárral járna.
.
.
egyébként még a németeknél is, akik összességében elég jól kezelték a világjárvány, megugrott a halálozás, nem drasztikusan de egy több évtizedes rekordot így is elért.
.
https://www.portfolio.hu/uzlet/20200529/tobb-mint-80-ezer-halott-aprilisban-utoljara-1977-ben-tortent-ilyen-nemetorszagban-434568.
Áprilisban az átlagosnál többen haltak meg Németországban, 80 ezernél több halottra legutóbb 1977-ben volt példa.
.
Németországban az elmúlt évek átlagánál többen vesztették életüket idén áprilisban. A német statisztikai hivatal adatai alapján áprilisban 82 246-an haltak meg, 8 százalékkal többen, mint az elmúlt 4 évben átlagosan, nyilvánvalónak tűnik az összefüggés, hogy a koronavírus miatt ugrott meg idén a halálozások száma.
CoronaVirus 2020. 05. 27. 02:15

https://index.hu/kulfold/2020/05/18/svedorszag_halalozasi_csucs/
27 éve nem haltak meg annyian Svédországban, mint áprilisban
.
Rekorddöntés közelében a halálozás Svédországban a koronavírus miatt.
.
Svédországban több évtizedes csúcs közelébe jutott a havi halálozási mutató áprilisban a koronavírus járvány miatt - közölte hétfőn a stockholmi statisztikai hivatal.Utoljára 1993. decemberében haltak meg többen, minden halálokot számításba véve a skandináv országban. Abban az évben az influenza miatt ugrott meg az év végén az elhunytak száma 11 057-re, összevetve a most áprilisi 10 458 halálesettel.
.
Svédországban sok más államtól eltérően nem rendeltek el szigorú elkülönítési szabályokat, ezért magasabb a halálozási mutató, mint a szomszédos országokban. ÁPRILISBAN 100 EZER FŐRE VETÍTVE 101,1 EMBER HALT MEG A JÁRVÁNY MIATT.
.
Az egész évet tekintve 1993-ban 97 008 svéd hunyt el. Az 1993-as esztendő volt az ország legrosszabb éve ebből a szempontból az 1918-as spanyolnátha járvány óta.
.
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200518/rekorddontes-kozeleben-a-halalozas-svedorszagban-a-koronavirus-miatt-432574
Tréder Topik :o) 2020. 04. 28. 01:18

megerősítem akadozik, de azért Face-n nem kommentelem :o) mint mások
--
USO-ba sokan "belefuthattak"
Tréder Topik :o) 2020. 04. 27. 22:46
Ez is "szép" sztori volt, hogy így csalogatták a kicsiket:
“crude oil treasure”
.
Aztán a sugallt kifizetés helyett befizetés lett
.https://www.marketwatch.com/story/bank-of-china-sold-oils-may-contract-into-a-historic-implosion-in-crude-and-retail-investors-may-haven-gotten-crushed-2020-04-22?mod=mw_more_headlines.Bank of China sold oil’s May contract into a historic implosion in crude — and retail investors may have gotten crushed .
Retail investors may have lost $85 million in Bank of China’s oil-related funds, Bloomberg reports
.As the dust settles from a record-breaking crude selloff, it’s turning out that retail investors in China may have been on the hook.
.
Chinese banks hawked wealth-management products tracking U.S. oil futures, marketed with flashy labels like “crude oil treasure” to ordinary Chinese. Buyers are now crying foul over the losses as some investors report they now owed money to banks when crude briefly fell below $0 on Monday.
-
.
150 éves olaj grafikon
.
https://ei.marketwatch.com/Multimedia/2020/04/22/Photos/NS/MW-IE969_db_oil_20200422112802_NS.jpg?uuid=daa7eac4-84ad-11ea-8f16-9c8e992d421e
.
Az inflával korrigált érdekes
Tréder Topik :o) 2020. 04. 10. 00:41

Ez működőképes ötletnek tűnik. Cserében Sly majd online megmutatja, hogyan kell jóízűen elfogyasztani az aranygaluskát. :o)
.
Kellemes Húsvéti ünnepeket kívánok mindenkinek!
Tréder Topik :o) 2020. 04. 03. 01:21

Itthon indult egy jó fejlesztés lélegeztető gép témában és szerencsére gondoltak rá, hogy egyúttal védje a kórházi dolgozókat ettől a problémától
.
.
Szintén nagy gond, hogy a hagyományos lélegeztetőgépek esetében a kilélegzett levegő a közös légtérbe áramlik, így fokozottan veszélyezteti az egészségügyi személyzetet.
A tömeges lélegeztetésnek ugyanis hangsúlyos tényezője, hogy a kilélegzett fertőző levegőt a berendezés elvezeti a közös légtérből (és szűri is), ezzel lényegesen csökkenti az ápolószemélyzet megfertőződésének a kockázatát.
.
A nemzetközi jelentőségű új magyar találmány a koronavírus elleni küzdelemben egyszerre akár 5, 10, 50, esetleg még több, kritikus állapotú koronavírusos beteg ellátására is alkalmas lehet,akár tábori körülmények között is.
Óriási előnyt jelent, hogy a berendezés ad-hoc jelleggel telepíthető kórházon kívüli környezetben, kórházi infrastruktúra nélkül is.
.
Szakemberek csatlakozását kérik az ígéretes projekthez. A projekthez a mérnökök és kutatók mellett orvosok, közgazdászok, újságírók, fizikusok, matematikusok, jogászok, valamint egyre több hallgató is csatlakozik.
.A résztvevők közös vállalása szerint tudásuk legjavát, eredményeiket, minden, a tömeg-lélegeztetőgép megvalósítására szánt szellemi terméküket önkéntesként, ingyenesen bocsátják az azokat a gyakorlatban felhasználni kívánók rendelkezésére.
.
Egyúttal kérik, aki teheti, segítse a nemzetek feletti összefogást!
.
Programozókat, villamosmérnököket, makereket, designereket és tesztereket, média szakembereket keresnek, emellett többek közt olyan mérőműszerekre is szükségük van, amelyekkel megfelelően tudják dokumentálni a teszteket. A programhoz a MassVentil Project Facebook-oldalán keresztül lehet csatlakozni.
A projektről itt olvashatnak bővebben.
CoronaVirus 2020. 04. 03. 01:02

Jó lenne, ha minél előbb meglenne a végleges termék
.
Nemzetközi jelentőségű új magyar találmány a koronavírus elleni küzdelemben
.
Az Óbudai Egyetem szakértői jelenleg egy olyan, az intenzív ellátásban kulcsfontosságú lélegeztetőgépen dolgoznak, amely egyszerre akár több tucat beteg ellátását teszi lehetővé,  a jelenleg alkalmazott, és csak egyetlen beteg ellátását biztosító készülékekkel szemben. A kormányzat által is támogatott fejlesztés áttörést hozhat az intenzív ellátás hatékonyságában.
.
Versenyt futnak az idővel a szakemberek Az Óbudai Egyetem Egyetemi Kutató és Innovációs Központjában (EKIK), valamint Neumann János Informatikai Karán született meg egy egyedülállónak mondható különleges berendezés megvalósításának ötlete, illeszkedve az egyetem kiberorvosi rendszerek kutatás-fejlesztési stratégiai irányához.Az Óbudai Egyetem kutatói megfeszített tempóban dolgoznak egy olyan tömeg-lélegeztetőgép fejlesztésén, amely nagyszámú,Nemzetközi jelentőségű új magyar találmány a koronavírus elleni küzdelemben egyszerre akár 5, 10, 50, esetleg még több, kritikus állapotú koronavírusos beteg ellátására is alkalmas lehet,akár tábori körülmények között is.A projekt résztvevőinek elsődleges célja tehát egy moduláris tömeg-lélegeztető rendszer működő prototípusának kifejlesztése
.
Az EKIK BioTech Kutatóközpontja és a Bejczy Antal iRobottechnikai Központja által kezdeményezett, karitatív, nonprofit módon működő MassVentil Project néven futó kutatásfejlesztéshez március eleje óta egyre több hazai és külföldi kutató, hallgató és ipari szereplő csatlakozik.50, esetleg még több, kritikus állapotú koronavírusos beteg egyszerre történő lélegeztetésére lehet használni, amellett, hogy védeni tudják az egészségügyi dolgozókat.A tömeges lélegeztetésnek ugyanis hangsúlyos tényezője, hogy a kilélegzett fertőző levegőt a berendezés elvezeti a közös légtérből (és szűri is), ezzel lényegesen csökkenti az ápolószemélyzet megfertőződésének a kockázatát.
További óriási előnyt jelent, hogy a berendezés ad-hoc jelleggel telepíthető kórházon kívüli környezetben, kórházi infrastruktúra nélkül is.
.

Már meg is építették az első prototípustA fejlődő országokban alig van berendezés. Szintén nagy gond, hogy a hagyományos lélegeztetőgépek esetében a kilélegzett levegő a közös légtérbe áramlik, így fokozottan veszélyezteti az egészségügyi személyzetet.
Szakemberek csatlakozását kérik az ígéretes projekthezA projekthez a mérnökök és kutatók mellett orvosok, közgazdászok, újságírók, fizikusok, matematikusok, jogászok, valamint egyre több hallgató is csatlakozik.

.

A résztvevők közös vállalása szerint tudásuk legjavát, eredményeiket, minden, a tömeg-lélegeztetőgép megvalósítására szánt szellemi terméküket önkéntesként, ingyenesen bocsátják az azokat a gyakorlatban felhasználni kívánók rendelkezésére.
.
Egyúttal kérik, aki teheti, segítse a nemzetek feletti összefogást!
.
Programozókat, villamosmérnököket, makereket, designereket és tesztereket, média szakembereket keresnek, emellett többek közt olyan mérőműszerekre is szükségük van, amelyekkel megfelelően tudják dokumentálni a teszteket. A programhoz a MassVentil Project Facebook-oldalán keresztül lehet csatlakozni.
A projektről itt olvashatnak bővebben.
CoronaVirus 2020. 04. 01. 15:06
Nincs ilyen tapasztalatom és nekem is az tűnik logikusabbnak amit írtál viszont lehet, hogy a mai világban már hibás a feltételezés.
Kicsit kétkedve olvastam az alábbi anyagot, de mégis olyasvalaki írta aki nem szokott hülyeségeket beszélni. Érdemes elolvasni:
.
A német beteg
.
A németek nem gazdagok, sőt, szegényebbek, mint a lengyelek vagy a görögök. A valószínűleg sokakat meglepő tény hátterében egy újabb meglepő tény áll: a német gazdaság lemaradt, szerkezete elavult, az ezt fenntartó német gazdaságpolitika pedig egész Európa számára súlyos következményekkel, áldozatokkal jár. De a német háztartások is áldozatok – részben emiatt kényszerülnek ugyanis arra, hogy a nullkamat világában egyre kevesebb hozamot és értéket képviselő pénzben tartsák megtakarításaikat. Ideje egy kicsit másképp (is) gondolkodni a német gazdaságról.
.
http://concordeblog.hu/2020/02/17/a-nemet-beteg/.
CoronaVirus 2020. 04. 01. 14:12
Kíváncsivá teszel, melyik ország lenne az, amelyik rászolgálna a bizalmadra és elmennél oda dolgozni, mert jól, számodra megfelelően kezeli ezt a jelenlegi helyzetet?
CoronaVirus 2020. 04. 01. 13:37

Kedves Kukker
Az egész EU-ban ugyan azokat az intézkedéseket hozták meg mint nálunk. Az Audi, a Mercedes nem kötelezően állt le hanem maguktól. Itt most nincs semmi helyi sajátosság . Nem tudnál hová menni most dolgozni az EU-ban sem, hiába írta ezt így alább:
"után az összes tenni és dolgozni tudó és akaró most elgondolkodik és azután, hogy megadta már ki tudja mennyiszer a bizalmat ennek az országnak, fogja magát és ezt a országot most már végkép elfelejti és elhúz ahogy lehet külföldre dolgozni."
.
Egyébként megértem, hogy eleged van ebből az egészből. Mind így vagyunk vele szinte mindenki szív miatta. Itt nem helyileg kéne a problémát keresni, hanem globálisan.
Csak nemzetközi összefogással lehetne kezelni hatékonyan, hogy ne járjunk ennyire pórul. De ezzel kapcsolatban megbukott az összes ország vezetője. Nulla együttműködés van ez a baj.
CoronaVirus 2020. 04. 01. 08:12
Ahol nem léptek időben a korlátozások bevezetésével, ott mindenhol felfutott a súlyos esetek száma. Nekem ez elég bizonyíték arra, hogy elég veszélyes a vírus, hogy lépni kelljen ellene. Nem bírják az ellátórendszerek. Ez egyértelmű bizonyíték más nem kell.
Kínaiak, próbálták belőni, hogy hányan maradhattak ki a "számokból" náluk.
.
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200319/alacsonyabb-lehet-a-koronavirus-halalozasi-rataja-mint-azt-eddig-hittuk-420733
CoronaVirus 2020. 04. 01. 07:43

Egy alaposabb mintavételre én is kíváncsi lennék, hogy milyen eredményt adna. Alapvetően úgy gondolom, hogy utólag úgy is megtudjuk, hogy mennyire voltak jók a közölt adatok.
Ha lényegesen nagyobb a fertőzöttek száma, mint a jelenleg ismert 500 feletti adat, akkor úgy is exponenciális növekedés lesz a súlyos esetek számában is (ami egyértelműen látható lesz és mutatni fogja, hogy sokan nem kerültek be a fertőzöttségi számot mutató statisztikába).
Ha nem lesz ilyen felfutás, akkor túl nagy különbség nem volt a 2 érték között.
Ha lecseng a járvány okosabbak leszünk.
CoronaVirus 2020. 04. 01. 05:28
Azzal maximálisan egyet értek, hogy az öncélú, a figyelem felkeltésre, klikkelésre kihegyezett médiatartalmaknak semmi helyük ebben a helyzetben, ezzel a tartalommal kapcsolatban. A mai világban magunknak kell kiszűrni ezeket, mert egyéb kontroll sajnos  nincs rájuk/rajtuk.
CoronaVirus 2020. 04. 01. 05:22

Amennyire én tudom a legtöbb országban csak a súlyos esetek kerülnek kórházba és még így is kevés a hely, a románoknál lehet másképp álltak hozzá addig, amíg alacsony volt az esetszám.
A magam részéről, az általam elérhető információk alapján ezt sokkal rosszabbnak gondolom mint egy sima influenzát. Illetve ennyi ország ok nélkül biztos nem bénította volna le magát, nem okozott volna ilyen komoly gazdasági károkat magának.
.
Ha pedig bulvárosan akarok érvelni, akkor az USA-ban a választások előtt Trump lett volna az utolsó aki le akarta volna állítani a gazdaságot és elrendelni a vészhelyzetet.
Nem is akarta, de 180 fokos fordulatot vett. Ha nem lett volna muszáj nem tette volna. Pláne az után, hogy előzőleg konkrétan kiállt amellett, hogy "nem lesz semmi látnivaló".
CoronaVirus 2020. 04. 01. 04:52
Nyilván a sajtó kiragad olyan eseteket, amik olvasottságot generálnak. Az is igaz, hogy van egy adott hányad, akik tünetmentesen átvészelik, egy rész kisebb, enyhébb tünetekkel átesnek rajt, és a másik oldalon meg ott vannak, aki vmi miatt (egészségi állapot, kor miatt erősen veszélyeztetettek).
De a gond az, hogy az egészet nézve, még van egy olyan rész is aki nem veszélyeztetett mégis vagy meghal vagy visszamaradó tüdőkárosodást szenved egy egész életre. Ők fiatal életerős szervezettel bírnak és mégis legyűri őket a vírus.
.
Nem tudhatjuk, hogy kinél lesz túlzott immunválasz és ebből adódó egészségkárosodás vagy halál. A fiatal úszóknál, átlag feletti tüdőkapacitással és fizikummal rendelkezőknél is kialakulhat. Az immunrendszerünk reakciója a kulcs. Ha jól reagál nincs baj se fiatal, se öreg, se gyenge se erős fizikumnál.
Ha rosszul reagál akkor baj van, hiába élsportoló, gyerek vagy fiatal felnőtt az illető.
.
Emiatt kell komolyan venni (nyilván nem szabad pánikolni és pánikoltatni) és emiatt nem lehet másképp kezelni, csak ilyen radikális eszközökkel sajnos.
CoronaVirus 2020. 04. 01. 03:35

Nyilván mindenhol érdemben több a fertőzött mint, amennyit kimutattak.
De az úszókból nem lehet következtetést levonni, mert (egy másik cikkben olvastam, ott írták, hogy a) a külföldi edzőtáborból hazaérkezetteknek lett pozitív a tesztje, szal az úszóink közül az a 9 ember kint kapta el.
Tréder Topik :o) 2020. 03. 18. 03:32
Sziasztok!
Az esések visszacsalogattak, egy ideje, de eddig nem mertem beírni, mert féltem, hogy rám fogjátok majd az esést :o) :o) :o)
-
komolyra fordítva
Az a baj, hogy nincsenek megfelelő lépések kigondolva, kidolgozva ilyen esetekre. Elég döbbenet nézni, hogy az összes döntéshozó (gazdasági, politikai) le van akadva a helyzettől és nem tudnak igazán hatékony választ adni.
Pedig pont most kéne kicsit a dobozon kívül gondolkodniuk és úgy keresniük a megoldást. Rossz látni, hogy egy merőben új helyzetet, más típusú kihívásokra, válságokra kitalált eszközökkel akarnak megoldani. Persze azok egy részét be kell meg be lehet vetni most is.
Különösen annak a felismerését/kimondását hiányolom, hogy ezt a problémát most nem elszúrt gazdaságpolitikával, üzletpolitikával idézte elő egyik ország, egyik cég sem, (tehát nem saját hiba). Senki nem tehet arról, hogy a fejünkre szakadt ez a vírus és csak úgy tudunk/tudnánk rajta rövid idő alatt úrrá lenni, ha mindenki otthon marad(na) és leállítunk mindent, ami nem az élelmiszertermeléssel/ellátással + közműellátással függ össze.
Nem történne semmi, ha nem gyártanánk autót, telefont meg más kacatokat 1-2 hónapig, amúgy is túltermelés/túlfogyasztás van. Még hasznos is lenne talán - a Földnek mindenképpen.
Egy egyszeri eseményként kezelve, a jelen helyzetet le kellett volna már akár az IMF-nek, akár a jegybankoknak reagálni úgy, hogy ténylegesen pénzt nyomtatnak, amit odaadnak a kormányoknak, hogy 1 (szükség esetén 2 vagy  3) hónapig adják oda a cégeknek a megfelelő összeget, hogy elbocsátások helyett fizessék belőle az otthonukban tartózkodó munkavállalóikat, illetve az összes gazdasági szereplőnél pótolják ebből a pénzből a kieső jövedelmeket nyilván csak azt ami jogos. Plusz vállalati hitelek fizetési moratóriuma erre az időszakra.
Persze a globalizált világban, a sokszor országokon átívelő ellátási láncokat is figyelembe véve csak világméretű együttműködés keretében mehetne, de mégiscsak világjárvány van + globális gazdasági visszaesés várható.
Én egy ilyen megoldással tudnám csak elképzelni ennek a hatékony kezelését vagy akár egy jövőbeni súlyosabb vírus/világjárvány kezelését, hogy ne kerüljünk vissza az "őskorba".
Tök felesleges még jobban eladósítani országokat vagy gazdasági szereplőket. Egyrészt még magasabbra tolják az adósságszinteket, hogy még kezelhetetlenebbek legyenek (jó eséllyel soha nem lesznek visszafizetve).
Másrészt most is a kapzsiság meg a félelem miatt vagyunk ekkora pácban. Jó lenne, ha a tanulságokat levonva kidolgoznának az ENSZ égisze alatt egy olyan mechanizmust/kármentő alapot, amivel egyből meg lehet segíteni bármelyik országot, ha ilyen ismeretlen eredetű vírusfertőzés felüti a fejét.
Ha adott ország tudná, minden a vírusfertőzésből adódó kára meg lesz/lenne térítve akkor remélhetőleg nem az eltussolás lenne az első lépése, meg nem késlekedne hatékonyan cselekedni, mert akkor nem kéne kapzsinak lennie és azt számolgatni, hogy mekkora bevételkiesése lesz, meg félnie az ebből adódó következményektől, ha kiderül, hogy vírusfertőzés ütötte fel nál a afejét.
Mert szerintem jelenleg ezek miatt adtak rossz és késői válaszokat a kormányok/vezetők mindenhol.
Ha nem lesz ilyen vagy ennél jobb előretekintő kármentő megoldás, akkor hasonló helyzetben legközelebb sem ússzuk meg a világjárványt és ahogy felvetetted, járhatunk még a jelenlegi helyzetnél is sokkal rosszabbul.
Tréder Topik :o) 2015. 03. 08. 23:07
Hááát ha puszit is kapok :o) akkor megpróbálok kicsit gyakrabban jönni. :o) :o)

Örülök, hogy tetszett, vigyázzatok magatokra.
Tréder Topik :o) 2015. 03. 08. 17:34
Boldog nőnapot kívánok minden kedves Hölgynek, Nőnek, Csajnak, Lánynak :o)

Most kiderül a titok, hogyan látunk benneteket. :o) :o)

link

Kedves asszonyok és lányok

Bennetek rejlik a világ legszebb adománya az édesanyává válás lehetősége az, hogy életet adjatok egy kisbabának. Megszülettek erre a világra és csodálunk bennetek, ahogy játékosan felfedezitek azt, ahogy kiteljesedik bennetek a szeretet, és mikor felnőtök magabiztos felnőtt nővé váltok és a kezetekbe veszitek a sorsotok irányítását.

Csodáljuk azt a sok szépet, sok jó tulajdonságot melyek a részetekké válik, melyek bennetek vannak.
Bár sokszor titkoljuk :o), de igazi szuperhősnek, sőt annál is többnek látunk bennetek.

friss hírek További hírek