Topiknyitó: Portfolio 2017. 06. 06. 17:07

Percek alatt kimerült a ma megnyílt fûtéskorszerûsítési pályázat  

Ugrás a cikkhez
Ma reggel 8 órakor nyílt meg a lakossági az Otthon Melege Programon belül családi házak fûtési rendszereinek korszerûsítésére szóló pályázat, de a mindössze 3,5 milliárd forintos országos keret percek alatt kimerült - híva fel a
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
ts3 2017. 06. 07. 20:48
Előzmény: #10  elemes
#13
Erre nem az a megoldás, hogy innentől kezdve csak a fideszesek lophatnak.
Törölt felhasználó 2017. 06. 07. 19:39
Előzmény: #3  szivacs
#12
Van rá jó megoldás. A rezsicsökkentéses demagógia helyett sávosan (esetleg figyelembe véve a lakóingatlanokban lakók számát) különadóztatni az energia fogyasztást, az ebből nyert forrásból pedig csökkenteni a normál áfa kulcsot, illetve nullázni a szigetelő anyagok, korszerű fűtő készülékek áfáját.
szivacs
szivacs 2017. 06. 07. 19:28
Előzmény: #9  sanka
#11
Kösz, nem tartok rá igényt! Tiéd lehet a státusz.
elemes
elemes 2017. 06. 07. 18:19
Előzmény: #4  ts3
#10
okkal. korábbi lakossági (vissza nem térítendő) pályázatoknál olyan lopási arány volt, amin még az NFM-ben is elképedtek.
sanka 2017. 06. 07. 18:18
Előzmény: #8  szivacs
#9
Ennek ellenére, legyél csak továbbra is fidesznyik!
szivacs
szivacs 2017. 06. 07. 17:22
Előzmény: #7  ts3
#8
Mondom a topik témájáról! Nem rólam.
ts3 2017. 06. 07. 08:24
Előzmény: #5  szivacs
#7
Akkor leírom a véleményemet még egyszer. Te tényleg nem érted azt, hogy lázárék nem akarnak ingyen uniós pénzt költeni a lakosságra.
Törölt felhasználó 2017. 06. 06. 18:07
Előzmény: #4  ts3
#6
lassan ez olyan mint a lakáslottó )) remek
szivacs
szivacs 2017. 06. 06. 18:06
Előzmény: #4  ts3
#5
Nem érdekel, ki mit akar. Leírtam a véleményemet. Ha van véleményed a TÉMÁRÓL, írd le te is.
ts3 2017. 06. 06. 17:31
Előzmény: #3  szivacs
#4
Te tényleg nem érted azt, hogy lázárék nem akarnak ingyen uniós pénzt költeni a lakosságra.
szivacs
szivacs 2017. 06. 06. 17:23
Előzmény: #2  szivacs
#3
Már régóta írom én is, hogy " új megközelítésre van szükség a hazai lakossági energiahatékonysági támogatásokban." Ezúttal is bebizonyosodott, hogy a jelenlegi pályáztatási módszer alkalmatlan. Alkalmatlan arra, hogy - az épületenergetikában meglévő lemaradásunkat megszüntesse, - az erre a célra fordítható lakossági forrásokat minél előbb aktivizálja, - a jelenleg elérhető energiatakarékos illetve megújuló energetikai technológiákat tömegméretekben alkalmazásba vonja, - az energiaigény növekedést érdemben visszafogja, - a lakosság energiaszámláját jelentősen csökkentse a megtakarítások által, - a korszerűtlen lakóépületek okozta széndioxid kibocsátást csökkentse. Ezen célok 1-2 éven belüli elérése a pályáztatás módszerével reménytelen. Ezért olyan módszert kell találni, amely alkalmas arra, hogy - a lakosságot ténylegesen érdekeltté tegye saját forrásainak nagyobb részét épületenergetikai korszerűsítésekbe fektetni, - nem riasztja el az adminisztráció, igazolások, utófinanszírozás ezen beruházásoktól, - egyéni döntés alapján választhatóvá teszi a hitelfelvételt annak, aki igényli, - nem kampányszerű, hanem folyamatosan lehetőséget nyújt, - normatív és nem egyéni elbíráláson alapuló támogatást nyújt, - szükségtelenné teszi pályázat kiíró és elbíráló apparátus fenntartását és finanszírozását.
szivacs
szivacs 2017. 06. 06. 17:07
Előzmény: #1  portfolio
#2
Percek alatt kimerült a ma megnyílt fűtéskorszerűsítési pályázat 2017. június 6. 16:36 Ma reggel 8 órakor nyílt meg a lakossági az Otthon Melege Programon belül családi házak fűtési rendszereinek korszerűsítésére szóló pályázat, de a mindössze 3,5 milliárd forintos országos keret percek alatt kimerült - híva fel a figyelmet a Magyar Energiahatékonysági Intézet. Ezen tapasztalatok alapján is úgy látják: új megközelítésre van szükség a hazai lakossági energiahatékonysági támogatásokban. Ma reggel 8-kor nyílt meg a magyar költségvetési forrásból finanszírozott, Otthon Melege Programhoz tartozó pályázat, amely a családi házak fűtési rendszerei korszerűsítésére kiírt pályázat első fázisát jelenti. Erre országosan mindössze 3,5 milliárd forintos keretösszeg volt, ami mintegy ötezer család kazánjának és kéményének felújítását teszi lehetővé, miközben országszerte ennél sokkal több felújításra lenne szükség. A MEHI a közleményében megjegyzi, ezen az Otthon Melege programos pályázaton a társasházak eleve nem tudtak indulni, de az egyéként nekik is szóló, uniós hátterű, hitel alapú energiahatékonysági pályázaton pedig lényegében lehetetlen az indulásuk. A szigorú pályázati feltételekre a Portfolio is felhívta a figyelmet korábbi anyagaiban. A MEHI szerint "A hitelfelvételhez kapcsolt feltételrendszer, és ezen belül a jelzálog, illetve óvadéki feltételek megismerése - az eddigi tapasztalatok szerint - elriasztja a társasházi és lakásszövetkezeti érdeklődőket a programban való részvételtől. Ennek oka abban keresendő, hogy a társasházak és lakásszövetkezetek nem tudják teljesíteni az eljárásrendben megjelölt biztosítéki kötelezettségeket. Gyakorlatilag a megnevezett három lehetőség közül egyiket sem tudják igénybe venni. Ennek részben jogi, részben társasház-gazdálkodási okai vannak." A közlemény szerint az egymástól függetlenül működtetett pályázati és hitelkonstrukció részben lerontja egymás hatását, részben pedig nehezíti a felújítók dolgát, illetve a vissza nem térítendő támogatású pályázatoknak "van egy kifejezett hátrányuk: halasztó hatásúak, kitolják a beruházási hajlamot. Sokszor előkészített beruházások kerülnek partvonalra abban a reményben, hogy később lesz rájuk pályázat." Az intézet szerint ezeket a problémákat a lakossági energiahatékonysági fejlesztési források összehangolásával, rendszerben történő, alapszerű kezelésével lehet megoldani, amelyben a visszatérítendő támogatások, azaz hiteltermékek a vissza nem térítendő támogatásokkal (beleértve minden uniós és hazai költségvetési forrást) kombináltan kerülnek meghirdetésre a lakosság felé.

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek