Topiknyitó: Portfolio 2017. 06. 21. 09:40

Manipulálták a választásokat? Példátlan ítéletet hozhat az amerikai legfelsõbb bíróság  

Ugrás a cikkhez
A választókerület-manipuláció, vagyis a szavazókörzetek politikai haszonszerzés céljából történõ átrajzolása mára hétköznapi jelenséggé nõtte ki magát, ami különösen igaz az Egyesült Államokra. Sok amerikai államban okoz
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
kukutyinbenko 2017. 06. 21. 12:47
Előzmény: #7  nemoland
#8
A saját kupacod kevésbé büdös ha megírja az újság hogy a szomszédé is bűzlik?
nemoland 2017. 06. 21. 10:19
Előzmény: #4  elemes
#7
Románia... Imádom, hogy mindenki szövegel, hogy 'nincs ilyen'...miközben ha jobban megnézzük gyakorlatilag mindenhol ez van....ez alapvetően mindig az átalakításkor hatalmon lévők reakciója a közelgő választásokra... Csak az egyiket megírja az újság/TV/f.c.book...a másikat meg nem... ettől még vagy mindkettő 'inkorrekt'..vagy egyik sem....
Törölt felhasználó 2017. 06. 21. 10:15
Előzmény: #5  Törölt felhasználó
#6
Egyébként állandóan felmerülő érv a listák ellen, hogy akkor nem a körzetet képviseli a képviselő. Nos, jó érv lenne, ha körzetek esetén működne a dolog, jó érv lenne. De ahol pártosodás van,ott a pártszavazók a leggyűlöltebb ellenségüket, vagy egy totális elkölcsi hullát is megszavazzák, ha a kedvenc pártjuk színeiben indul, a másik oldalon pedig majdnem mindig felülírja a pártérdek a helyi érdekeket, lásd pl. gyorsforgalmi utak fizetőssé tételének esetét a közelműltból.
Törölt felhasználó 2017. 06. 21. 10:12
Előzmény: #2  elemes
#5
Listás választásnak hívják. A köretesítésnek eleve csak akkor van értelme, ha az adott terület, település vagy városrész történelmileg, földrajzilag vagy kultúrálisan egységet alkot. Ez esetben viszont legyen a törvényhozó testület kétházas, az egyik listás, tehát arányos reprezentációval, a másik körzetesen. Pl. nekem halvány lila gőzöm nincs a lakhelyem önkormányzati körzetének határairól, totál mesterséges kreáció mind, kivéve ha mondjuk egy városhoz csatolt kistelepülés 1 ilyen körzet, de ott meg jó eséllyel részönkormanyzat is van.
elemes
elemes 2017. 06. 21. 10:00
Előzmény: #3  _Bekre_Pal_
#4
nálunk nincs ilyen, hogy a spanyolajkúak és a feketék egyenlőtlen területi eloszlása miatt érdemes lenne kifli alakú választókerületeket létrehozni :-) a szlovákok azért megoldották, szlovákiát "függőleges" csíkokra osztották, hogy a déli határ mentén majdnem összefüggő magyar területeket felszeleteljék. de értelmes normatív szabályt magyarországon sem tudok elképzelni.
_Bekre_Pal_
_Bekre_Pal_ 2017. 06. 21. 09:42
Előzmény: #2  elemes
#3
Kész szerencse hogy nálunk nincs ilyen.
elemes
elemes 2017. 06. 21. 09:40
Előzmény: #1  portfolio
#2
érdekes, de nem hiszem, hogy a gyakorlatba át lehet ültetni. hozható normatív szabály a gerrymandering megakadályozására? épp a cikkben szereplő kifli alakú választókerület (spanyolajkúak vs feketék) miatt aligha.

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek