Topiknyitó: Törölt felhasználó 2007. 08. 17. 09:49

GENESIS  

Sziasztok!

Lassan a novotrade topic okofogyottá válik.:-))

Új név,új tervek,új remények...
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2008. 01. 21. 10:26
Előzmény: #40979  Törölt felhasználó
#40980
"Másoljátok már be még vagy 10x ezt a hosszú hsz-t " :)))))))))))))

pocok nehezen viseli a 10x bemásolt hozzászólásokat, ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ! :DDDDDDD
Törölt felhasználó 2008. 01. 21. 10:16
Előzmény: #40977  buksika
#40979
Másoljátok már be még vagy 10x ezt a hosszú hsz-t, szerintem duplikálva, akkor talán az egész oldalt elfoglalja.
Mert amúgy sok újat nem mondott, legfeljebb korrekten összefoglalta amit eddig is tudtunk, sejtünk.

Engem az érdekelne lesz-e magasabban beszálló büfi, mert addig bizony nem várható előrelépés az árban.
Ja, ha meg állítólag mindenki hoszútávú BEFEKTETŐ aki itt van (és nem speki)...nos akkor minek vergődtök itt napi híreken meg történéseken, hee?
Törölt felhasználó 2008. 01. 21. 10:12
Előzmény: #40976  Törölt felhasználó
#40978
Azt hiszem, itteni pályafutásod alatt először sikerült leírnod korrekt módon az igazságot.

"...tovább bukik a piac, és semmi nem történik a geniben."

ez jelenleg pontosan így van.
buksika 2008. 01. 21. 10:12
Előzmény: #40975  Törölt felhasználó
#40977
Hogy ne kelljen másnak keresgélnie:))
Kedves Exmnbes!
A hozzám eljuttatott kérdésekre az alábbiakban váalszolok, jött még egy kérdéscsoport valakitől, amire szintén ebben az anyagban válaszolok.
Minden olyan kommunikáció, amely ezeknek a kérdéseknek a megválaszolását, megvitatását illeti, a befektetők tájékoztatását szolgálják, minden személyeskedés és kutyába való lemenés nem való ide és ezért én ezekre nem is reagálok.

Vízió
A tervek szerint 4-5 éven belül 1 GW termelési kapacitással rendelkező napelem-gyártó konszern működik. Ez minimum 15 gyártósort feltételez?

Egy gyárban több gyártósor is lehet és egy gyártósor az alkalmazott technológia és esetleg betelepített további berendezések függvényében 75 MWp/év kapacitást is elérhet (tandem cella). Ha csak sima amorf szilicium terméket állítanánk elő, 20 gyártósorra lenne szükség.

A napelemgyártók közül több ma is termelő, több gyárral rendelkező cég jelentette be mostanában, hogy a piac 3 legnagyobb szereplője közé kíván tartozni, akárcsak a Genesis. Továbbra is kitart a cég ezen ambiciózus cél mellett és kommunikálja a közeljövőben is?

Feltétlenül, hiszen látható, hogy folyik a versenyfutás az idővel. Szerintem, az elkövetkező húsz évben nem három, hanem tőkeerő függvényében akár több ilyen nagyságú vállalat is létrejöhet.

Stratégia

Folyamatos tőkeemeléseket és gyárépítéseket terveznek? Évenként 1-2 gyár telepítésével? A három helyszínen több gyártósor, vagy terjeszkedés több országba?
Az opciók elsősorban a finanszírozás függvényei, de igen folyamatos kapacitásbővüléssel számolunk.
Magyarországon és Spanyolországban 2-2 gyártósor lesz telepítve? Szingapurban is 2 gyártósor lesz? Gyártósorok identikusak mind a 3 országban?

Nem, Szingapúrban csak egy gyártósor lesz telepítve, de egy más konfigurációban (tandem cella gyártásra) és emiatt nagyobb termelési kapcitással.

Tőzsdére viszik a lánycégeket?
Szingapúrban több tárgyaláson ez felmerült, nincs döntés

Milyen szerepet szánnak a kisbefektetőknek?

Szeretnénk egy későbbi időpontban tőkebevonást megvalósítani széles kőrből jövő befektetőkkel

Az olaj árának folyamatos emelkedése nyilván megnyitja a lehetőséget az alternatív energiaforrások felé. Milyen lobbi-tevékenységet folytatnak Mo-on, az alternatív energiaforrások alkalmazásának széleskörű elterjedése tekintetében?

Minden olyan megmozduláson, amelyet civilek, vagy hatóságok szerveznek részt fogunk venni. Feltétlenül szükségesnek tartjuk, hogy Magyarországon is ez a szemlélet elterjedjen. Ma Spanyolországban 1 kilowattóra napelemmel előállított elektromos energiáért (100 kW-nál kisebb teljesítményű napelem csoport esetén) 44 euro centet fizet az energiaszolgáltató állami törvényi szabályozás, úgynevezett „feed-in tariff” rendszerben, amely 20 évre előre rögzített. A magyarországi megújuló energia felhasználásra vonatkozó jelenleg ismert tervekben a napelemes elektromos energia előállítás csak marginálisan szerepel.

A Nanosolar új típusú vékonyréteg napelem gyártási költsége már most is 1 dollár alatt van wattonként. 430 MW/év termelési kapacitást terveznek. A Genesis által gyártott napelemek gyártási költsége 2-3 dollár/watt?

Szó sincs róla, lényegesen alacsonyabb a gyártási költség.

Ez mennyiben befolyásolhatja a 4-5 év múlva tervezett 10%-os piaci részesedés elérését, illetve a megrendeléseket?

Értelemszerűen befolyásolja.

Részvénystruktúra, árfolyam
„A Singapore Thinfilm Photovoltaics Technologies Pte. Ltd. bejelentette, hogy 900.000 darab Genesis Energy Nyrt. részvényt vásárolt a Genesis Investment Fund Ltd.-től.” Lehet tudni, hogy milyen árfolyamon?

Nem a Genesis Energy adta el, ezért nem áll rendelkezésünkre információ.

A Genesis tulajdonhoz jutott a Singapore
Thinfilm Photovoltaics Production Pte. Ltd-ben. Mikor alakult ez a cég és mennyibe került?

Nem publikus információ.

Van-e ingatlana, gyártó berendezései?.

Nem, még nincs, csak pénze és értékpapírjai vannak

„Egyidejűleg a Genesis Investment Funds Ltd. társaságunkkal közölte, hogy a fenti tranzakció és érdekkörébe tartozó egyéb részvényesek felé történő értékesítések következtében Genesis Energy Nyrt. részvényeinek száma 3.675.875 darabra csökkent.” Ez 1.175.344 db részvényt jelent. Kinek, miért, milyen árfolyamon?

Nem a Genesis Energy adta el, ezért nem áll rendelkezésünkre információ.

2007. novemberben még 5.7 millió db részvénnyel rendelkezett a Genesis Investment Fund., mára ez a szám kb. 3,5 millió db-ra (44%-ra) csökkent. Mekkora részesedést akar megtartani a főtulajdonos?
Nyilvánvalóan egyre csökken a relatív részesedése, de nem ismerjük teljesen a szándékaikat.
A svájci alap max. 1.250.000 CHF-ért vesz részvényeket - a tőzsdén? Milyen realitása van, hogy a Genesis Investment Fund.-tól tőzsdén kívűl vásárol?

Nem szabad nekik tőzsdén kívül vásárolni.

Woods kinek vásárolt?

Nem tudjuk.

Kisbefektetők mikor realizálhatnak, azaz mikorra várható, hogy a jól értesült olcsón bevásárló nagyobb spekulánsok az árfolyamot a jegyzési ár közelébe engedjék? Tud-e valamit tenni a Genesis ennek érdekében?

Nem és a kérdést sem értem.

Kisrészvényesek valamennyi gyárban tulajdonosok maradnak közép távon? 2010-2011-ben a mikor a gyárak nyereséget termelnek a Genesis akkor is a tőzsdén lesz, és a kisbefektetők is élvezhetik ennek előnyeit? (árfolyam-nyereség, osztalék formájában)

Egyenlőre minden tárgyalás arról szól, hogy tőzsdei marad a cég és a magyar kormány által biztosított támogatás egyik feltétele, hogy a magyar tőzsdén kell lennie a társaságnak

Bizonyos vélemények szerint a tőkeemelésekre közvetlenül a Genesis leányvállalataiban kerül majd sor. Ez pusztán technikai kérdés, vagy azt jelenti, hogy a leányvállalatok nem 100%-ban maradnak a Genesis tulajdonában? Utóbbi esetben fennáll a veszélye, hogy végül a Genesis pusztán egy, az leányvállalatokat papíron összefogó céggé válik, a valódi profit pedig az leányvállaltokból közvetlenül az azokban tőkét emelőkhöz kerül (pl. a szingapúri leányban már most is csak 75%-os a Genesis részesedése).

Ez spekuláció és nem befolyásolja részvények értékét.

Finanszírozás

A GEM átváltoztatható kötvény esetében mekkora kamatfizetés terheli a Genesist? Mennyire megterhelő a cég számára a nyereséges termelésig?

Minimális kamat és az összeg is alacsony, 3,5 millió EURO

Terveznek-e további kötvénykibocsátást és milyen értékben? (Reméljük nem mindig ezt a formáját (átváltoztatható kötvény) választják a tőkeemelésnek - szerintünk ez az egyik legdrágább módja.)

Nem tudom

Van-e lehetőség a kötvények azonnali átváltására a minimális árfolyamon, ha szükség lenne a tőkére? Bankhitel szempontjából átváltás nélkül ezen kötvények értéke 3.5 millió EUR? Nagyobb kötvénymennyiség részvényre történő átváltása nélkül nincs lehetőség a spanyol gyárhoz szükséges tőke megszerzésére?

Nem, nincs lehetőség

Mekkora önrész szükséges a spanyol gyárhoz és miből jön össze önrészének 3.5m EUR kötvényen felüli része? Részvényjegyzés nélkül megvalósulhat-e a spanyol gyár?

Nem

Az USA EXIM Bank nyilatkozata révén a finanszírozási struktúra a hitelfinanszírozás tekintetében KIALAKULT mindkét projekt vonatkozásában. (2007. júl. 26.) Mennyiben változnak a hitelfelvételi lehetőségek, tekintettel az elhúzodó amerikai hitelválságra. (rosszabb feltétellel jut hitelhez a cég, mint ahogy tervezték nyár folyamán?)

Nincs adatunk erre vonatkozóan.

Él még az EXIMBANK hitelgaranciája?

Csak szándéknyilatkozat van, garanciát csak a saját erő biztosítása után kapjuk meg.

A gyártósorok finanszírozásához szükséges hitelt a Genesis mindkét (mindhárom) gyárhoz egyszerre, egyben igényli, vagy külön-külön gyáranként, ahogy a tervezés-kivitelezés halad előre az időben?

Nem publikus információ egyenlőre.

Az előző kérdés függvényében:
Egyszerre történik a gyártósorok megrendelése mindkét (3) gyárba, folyamatos teljesítéssel, vagy minden gyár esetében külön szerződést kell kötni az amerikai vállalattal a gyártóberendezések szállítására, ahogy a tervezés-kivitelezés halad előre az időben?

Nem publikus információ egyelőre.

Gyárak tervezése, kivitelezése

Mi a helyzet a spanyol építési engedély-kérelem beadásával? A tavaly őszi Napi Gazdaságos interjúban az szerepelt, hogy a „napokban kerül beadásra”.

Hamarosan közzétesszük, mi a helyzet ezzel a kérdéssel.

Mi a helyzet a magyar telekkel, megvásárolják-e azelőtt, hogy a gyár finanszírozása megoldódik?

Minden beruházás a finanszírozás függvényében halad előre, mint ezt eddig láthatták.

Hogyan állnak a tárgyalások az ASAHI Glass, a világ egyik vezető üvegipari vállalatával? Várható e pozitív hír ezzel kapcsolatban?

No comment

Szingapúri gyár miben tér el a másik 2 gyártól? Az ottani specifikumok mellett is tartható a 15 hónapos kivitelezés?

Mint már eredendően közzétettük itt tandem technológiájú amorf-mikrokristályos szilícium alapú napelemek készülnek majd. Nincs eltérés a tervezési és kivitelezési körülményekben.

Technológia

Napelem hatásfok javításán dolgoznak a német mérnökök? Műszaki- gazdasági tartalommal, szervezési ismeret- és tapasztalattal csökkentik a gyártási költséget, és így érnek el hatékonyság javulást, vagy magának a napelemnek lehet növelni a hatásfokát?

Mindkettőn.

Ezek a napelemek utólag "lakótelepek" tetején is elhelyezhető, vagy a 2,5-3-szor nagyobb súlyterhelés (hagyományos napelemekhez képest) miatt nincs rá lehetőség? Vagy kizárólag napelem-farm jöhet számításba, esetleg építészeti megoldások?

Eredetileg is közzétettük, hogy a vékonyréteg napelemek elsősorban napelem farmok és épületintegrációs alkalmazásra készülnek majd.

Termelés

Három "partnertől" kapott szándéknyilatkozatot (Németország, Spanyolország és Olaszország) melynek értéke 680 millió euró? (2007. júl. 11.) A teljes gyártási kapacitás előre lekötött? Mire lehet számítani az elkövetkező években? Fél év alatt, hogyan változott a rendelési érték?

Ezek a számok tájékoztató jellegüek és szándéknyilatkozatok nem konkrét szállítási szerződések.További konkrét érdeklődések iis vannak. A tervek realizálásnak függvényében születhetnek majd meg a szerződések.

A gyártósor üzembe helyezése után a maximális termelési kapacitás elérése mennyi idő elteltével válik reálissá?

3-9 hónap
Tartható-e a Genesis saját üzleti terve, amely 2010-re mintegy 49 milliárd forintos bevételt és 14 milliárd forintos eredményt tartalmaz? Egy korábbi elemzés (2006. dec. 11.) a 15 mrd Ft-os nettó profitot csak a gyárak építésének megkezdését követő 5. évben tartja reálisnak.(Ez 2013-at jelent, melyik áll közelebb a valósághoz?) Prognosztizálható, hogyan változnak a gyártási költségek, illetve hogyan alakulnak az értékesítési árak? (csökkennek? - Ennek függvényében kalkuláltak árbevételt, és nyereséget?)

Jelen ismereteink szerint igen. A részletes üzleti tervünk ilyen irányú adatai nem publikusak a jelenleg is folyó befektetői tárgyalások miatt. .

Osztalék fizetésre legkorábban mikortól nyílik lehetőség?

Ennek eldöntése a kialakuló uj tulajdonosi strukturától fog függeni, ezért osztalékpolitikát még korai lenne kialakitani

A másik kérdéscsoport

A tőkebevonásokat a leányvállalatokban hajtják végre?

Ez jelenleg spekuláció.

A szeptember 24-ei közgyűlési határozat lesz érvényes a további tőkeemelésekre is? Azaz 5000 Ft-nál nem lehet magasabb a kibocsátási ár a későbbi részvényjegyzéseknél?

Nem az csak arra a pakkra érvényes, amelyet az a közgyülés engedélyezett.

A kötvények kibocsátása mikor történik meg?

A közgyűlési jóváhagyást követő cégjogi eljárás befejezésével.

A kötvények részvényekre történő átváltásának határideje?

3 év

A maximális (3,5 millió db) részvénymennyiség kerül átváltásra? Több részletben történik az átváltás?

Igen, és csak akkor kerül mind a 3,5 millió beváltásra, ha a minimális áron történik a konverzió, amely nem érdeke sem a társaságnak sem a jelenlegi részvényeseknek.

Egy kötvény egyenlő egy részvénnyel?

Igen

Várható az idén nyilvános részvénykibocsátás?

Jelenleg nem tudjuk még.

Mely alapkezelőkkel találkozott Rényi Úr (decemberben)?

Nem nyilvános információ, de sokan érdeklődtek.

Az elmúlt hónapok befektető-keresései, road show-i által az összes, még hátralévő tőkebevonás alapfeltételei megteremtődtek?

Nagyon reméljük.

Németország is az egyik legfontosabb célország Spanyolország és Olaszország mellett?

Nem

Gyártás célja? (1. napelemfarmok, 2. nagyobb épületek ablakaiba szerelve)

Elsősorban napelem farmok és épületintegrációs célra készült elemek.

Az 1 GW-os gyártókapacitás a 3 gyárra vonatkozik folyamatos kapacitásbővítés révén, vagy 3-nál több gyár építése is elképzelhető? A teljes kapacitással történő termelés mikor várható?

A kapacitást a finanszírozás függvényében fogjuk növelni és ez több gyárat jelenthet majd a jövőben. AZ 1 GWp éves teljesítményt 2012-re tervezzük.

Tulajdonosi struktúra, közkézhányad!

Lásd a BÉT hivatalos honlapján közzétett információkat.

Részvénysplit tervbe van-e véve a későbbiekben?

Egyenlőre nincs.

A Basler Kantonalbank új zöldalapja a BÉT-en keresztül vásárolja majd a Genesis-részvényeket vagy a főtulajdonostól?

Mint már az előző kérdéscsomagban is szterepelt, a szabályok szerint csak tőzsdén vásárolhatnak

A NASDAQ-ra várható-e a Genesis részvényeinek bevezetése?
Ha igen, akkor a projekt mely fázisában?

Nem tudjuk még.

grenyi
Jelzés a moderátornak
Re: Kellemes vasarnapot!
Törölt felhasználó 2008. 01. 21. 10:08
Előzmény: #40972  Törölt felhasználó
#40976
ember, majd ha lesz újdonság akkor azzal szolgálok, de most semmi nincs...
legfeljebb az hogy tovább bukik a piac, és semmi nem történik a geniben.
Törölt felhasználó 2008. 01. 21. 10:00
#40975
Ok, már megvan.
Törölt felhasználó 2008. 01. 21. 09:58
#40974
Hol találom Rényi úr válaszait a feltett kérdésekre?
Köszönöm
Törölt felhasználó 2008. 01. 21. 09:55
Előzmény: #40971  exmnbs1
#40973
exmnbs1: végre valahára :)
Törölt felhasználó 2008. 01. 21. 09:54
Előzmény: #40968  Törölt felhasználó
#40972
pocok, te viszont annyi újdonsággal szolgálsz nap, mint nap, nem véletlenül nő rohamosan a népszerűségi indexed.
exmnbs1 2008. 01. 21. 09:54
Előzmény: #40964  Törölt felhasználó
#40971
frontin, egyik segítőm megnevezte magát, siemens.

Remélem, hogy Rényi Gábor színre lépésével új szelek fújnak a topicban és siemens is visszajön.

Válaszaiból sokkal világosabb számomra az a 2 alapvető kérdés hogy hová megyünk és hol tartunk.
Törölt felhasználó 2008. 01. 21. 09:52
Előzmény: #40969  Törölt felhasználó
#40970
Eszem ágában sincs eladni. :)
Törölt felhasználó 2008. 01. 21. 09:51
Előzmény: #40967  Törölt felhasználó
#40969
próbálj meg eladni néhány ezer darabot. csak úgy játékból.
Törölt felhasználó 2008. 01. 21. 09:49
Előzmény: #40967  Törölt felhasználó
#40968
Durván be fog bukni!
Majd kiderül hogy semmi új hír a közgyülin aztán irány 2000 alá.
Törölt felhasználó 2008. 01. 21. 09:47
Előzmény: #40965  Törölt felhasználó
#40967
Csak a geni van pluszban... Remélhetőleg ott is marad...
Törölt felhasználó 2008. 01. 21. 09:46
Előzmény: #40965  Törölt felhasználó
#40966
15-30 db-jával pár hónap alatt majdcsak összejön a 200000! :)
Törölt felhasználó 2008. 01. 21. 09:44
Előzmény: #40963  Törölt felhasználó
#40965
Valaki úgy vásárol, hogy nem lép be e könyvbe. Lehet a switzerek kezdtek gyűjtögetni?
Törölt felhasználó 2008. 01. 21. 09:42
Előzmény: #40939  siemens
#40964
Ezúton szeretném megköszönni exmnbs1-nek és segítőinek a Rényi Gábornak megfogalmazott és feltett kérdéseket, Rényi Gábornak pedig azt, hogy vette a fáradságot és válaszolt is rájuk.
Hosszú idő után ez volt az első értelmes dolog amit itt olvastam.

Egyesek sajnos napok óta nem tesznek itt mást, mint ideologizálnak, és Rényi Péterrel vannak elfoglalva.
Ki nem szarja le mi volt az apja múltja, nem azért vagyunk itt hogy ítéletet mondjunk felette, hanem hogy pénzt keressünk.
Mi ez itt, szűz lányok és fiúk gyülekezete?
Na neeee.....
Törölt felhasználó 2008. 01. 21. 08:50
Előzmény: #40962  Törölt felhasználó
#40963
Lajikus ha még aktuális, add meg az emiledet újra, nem találom azt a hsz-t amiben írtad.
Törölt felhasználó 2008. 01. 21. 08:13
Előzmény: #40961  Törölt felhasználó
#40962
Megy vki KGY-re 10-re?

ha van vmi extra hír, ami kijött, szóljatok már "ki" majd!

kössz

Törölt felhasználó 2008. 01. 21. 08:05
Előzmény: #40953  Törölt felhasználó
#40961
pplast menetelt???

link

ember nézd már meg ezt a grafikont!
nekem meg ne probáld beadni hogy 2007 eleján vettél!
mutas egy hozászolást amiben ajánlod!
vagy leírod hogy vetél!
utolag mindenki okos!