A kormány gazdaságpolitikai intézkedései a gazdasági növekedés visszaesését eredményezték - mondta az InfoRádióban a Concorde Értékpapír Zrt. ügyvezető igazgatója. Jaksity György hozzátette: a legnagyobb probléma az, hogy ezek az intézkedések érintetlenül hagyják azt a struktúrát, amely megmerevíti a magyar gazdaságot.
a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=89142
no én sem egyelemű garnitúráról beszéltem...
az idő tényezővel kapcs. egyetértünk
celeb: (asszem idézőjelbe is tettem, mégpedig azért, mert) nem a fikuszkukisz rádió meg a fortisszimafingusz tévé 15 perces celebjeire gondoltam (műsorvezetőkre és egyéb shooting star-okra), hanem a Donald Trumphoz hasonló magyar "celebekre", akik egyre többször jönnek ki egy-egy nyilatkozat, stb. erejéig a "rivaldafényre" pl. mert elégedetlenek az országgal, és még ha nemzetközi vizeken diverzifikálnak is, azért valljuk be: ezt az országot ismerik jobban, és (nem mellesleg) erre van nagyobb befolyásuk, ergo mindig is kiemelten fontos lesz nekik, hogy "jól menjenek a dolgok"... legalábbis én így látom... a győzikeféléknek max. annyi belepofázásuk van a politikába, hogy (mint ahogy utaltál is rá) ha nem teszik, amit mondanak nekik, akkor le is út, fel is út... még "apprentice"-nek se kellenének :) ezek a kirakatbábuk. a gazdasági "elit" viszont komoly befolyással bírna, ha nem lenne atomizálva. nekünk Háttérhatalom kell :)
egy-egy ember lecserélésével semmit nem lehet elérni, és a Jaksity sem tud semmi komolyat csinálni egyedül idézőjelben, ha nem működik a "gépezet", szóval itt gondolkodásmódbeli változás szükséges, ami egy vagy több generációnyi időbe is telhet. Bizakodjunk!
Mellesleg az csak a látszat, hogy a celebeknek mindenük megvan, sokan albérletben laknak és a műsör idejére kapnak "csaodaautót", hiszen csereberélhetőek, így minek költeni rájuk... Másrészről meg alig változnak, mivel zárt kör, paradoxonnak hangzik...
ami kimaradt, pontosítok, jobb később, mint...:
"A rádió 1938 oktober végén adta le a játékot, és a hallgatók valós hírként értelmezve a hallottakat egyre nagyobb számban rohantak ki az utcára, ahol a Halloweent ünneplő és emiatt tökhéjból készült fejmaszkot a fejükre húzó alakok mozgása fogadta őket, amelynek hatására még inkább erősödött bennük a hit, hogy valóban Mars-lakók szállták meg a földet "... a többi alább
azzal egyetértek, hogy "jól megmondta", de ez édeskevés... a Széchenyi-imitálással is... a Jaksity-kaliberű emberek lényegesen többet tehetnének ezért az országért, a "szájtépés" a magunkfajta középosztálybeli "okostojások" asztala. ettől függetlenül nem hinném, hogy akár a fórumozók is kimerítették volna alkotmányos kereteik tárházát - magyarán: lehetne még civil kezdeményezéseket, alapítványokat, stb. támogatni és létrehozni, aláírást gyűjteni vagy gyűjtetni peticióhoz, stb.
szóval épp az a baj, hogy minden szinten csak a szájtépés megy, semmi előremutató lépés, gyakran még ötlet szintjén sem, nemhogy a megvalósítás területén (van önkritikám, és ez rám is vonatkozik...)
viszont a "celebekre" odafigyelnek, ergo nekik nem csak a "már mindenük megvan" miatt nagyobb a felelősségük és a lehetőségeik - merem remélni, hogy ezek az "előkészítő szakasz" hőzöngései, és ha már kellőképp előkészítették a terepet, akkor nagy vadra mennek, és megpróbálják leváltani ezt a tehetségtelen, impotens "elit" garnitúrát... nem mintha erkölcsileg nagyon különböznének tőlük, de legalább a tehetség és a gondolkodásmód terén szembeszökő a különbség.
Orson Welles Világok háborúja alapján készült rádiójátéka és az azt követően kialakul pánik talán a legtöbbet idézett pééldája a rémhír alapján kialakuló pániknak. A rádió 1938 oktober végén adta le a játékot, és a hallgatók valós hírként értelmezve a hallottakat egyre nagyobb számban rohantak ki az utcára, ahol a Halloweent ünneplő és emiatt tökhééjból készült fejmaszkot a fejükre húíó alakok mozgása fogadta őket, amelynek hatására még inkábberősödött bennük a hit. Azt ezt követő szociálpszichológiai vizsgálatok bebeizonyították, hogy nem annyira a rádiójáték vagy bármiylen ehhez köthető információ, hanem az emberek egymás felé továbbított és a valóságot torzító infomációi, vagyis a rémhírhálózatszerű felerősített terjedése okozta a pánikot.
A hatékony piacok elmélete alapján és annak valamilyen erősségű formáját érvényesnek tekintve a mai tőzsdékre, és tőzsdei árfolyamokat a befektetési döntéseken kezesztül a "hírek" mozgatják.....
jajjj ekfáradt a kezem, idáig az idézet, csak még annyit szeretnék, hogy ez sztem egy nagyon veszélyes játék, mert "visszacsinálni" sokkal nehezebb, ha egyáltalán visszafordítható, vagy TÁN generációk kellenek hozzá, és akkor így alakulnak ki "fogyatékos", pesszimista, avagy nem "nyerő" nemzetek.......
ja, egyébként az én gondolatom előtt a Jatsity Györgyöt idézrem. Remélem elolvassa egy antiszociális "piástól", akinak csak a külsejével foglalkoznak - itt legalábbis
Annak ellenére, hogy lényegében nem lehet nem egyetérteni a mondandójával, van némi hiányérzetem, ha úgy tetszik kritikám a szerző irányába.
Ha ezt beírja név nélkül egy fórumba, akkor azt mondom, hogy jól látja és jólmegmondta. De egy olyan valakitől, aki annyit profitált közvetve vagy közveltenül az általa kritizált rendszer sajátosságaiból, mint JGY, ez igen kevés, sőt majdnem pofátlanság. Előbb dobja be birtokai pár éves jövedelmét a közösbe, vagy tegyen valami kézzelfoghatót a jól hangzó elveiért, (ami kicsivel értelmesebb mint a Budapesti Olimpia Mozgalom 2152-ben), aztán kezdje megmondani a tutit.. :(
egyetértek Budfox-szal, ugyan nagyra tartom Jaksityot, de az nem vall érzelmi intelligenciára és semmi optimizmusra, hogy ezt mondja, még ha amúgy így is van...
"Egyes becslések szerint a funkcionális analfabéták, vagyis a hallott vagy olvasott szöveg megértésére képtelenek aránya akár a lakosság negyven százalékát is elérheti. Amit nem értünk azzal szemben pedig ellenségesen, intoleránsan viselkedünk, ez pedig alacsony érzelmi intelligenciával és a változás, megújulás iránti ellenállással párosul. "
"nem lesznek reformok, mert ahhoz a társadalomnak kell a változásokat akarni, és erre utaló jelek akkor nem voltak (azóta sincsenek)"
"Egyben egyetértés van: a változásokat valaki másnak kell csinálni, nem magunknak. Mivel pedig mindenki így gondolja, nem marad senki, aki (valaki) más lenne, és a változásért tenni és áldozatot vállalni akarna. Nem meglepő módon nem is történik semmi." :D
Egyetértésben csatlakozom az előbbiekhez.
És van még egy fontos dolog :
Ha tényleg ez volt az interjú mondanivalója ( jobb programom is volt , így nem hallgattam:-) akkor Jaksity is beállt a kórusba és unalmas de hangzatos címü frázisokat puffogtat.Szvsz ezt bármelyikünk elmondhatta volna ...
A jelenlegi helyzet problémáját ( alacsony gazdasági növekedés , kettős eladósodottság) mindenki ismeri már.
A probléma a ciklikus növekedésben van. Arra kéne választ, megoldási javaslatot adni , hogyan lehetne a növekvő ciklusokat meghosszabbítani a csökkenőket pedig lerövidíteni.
Az indexnél biztosan szabin van az olvasó szerkesztő... :)
A cikk tartalmára és az interjúalanyra visszatérve, azért egy kicsit furcsa, hogy egy olyan iparág vezető személyisége beszél makroközgazdász szempontból költségvetésről, konszolidációról - és főleg - közteherviselésről -, amely iparág a lehető kegkevesebb közteher mellett tömhette a saját zsebeit. (kedvezményes osztalékadó, 0%-os árfolyamnyereségadó, stb.)
A közterhetkről szerintem inkább nyilatkozzon az, aki minden jövedelmét 40%-os szja-val és 34%-os TB-járulékal szerzi, azaz valóban "teljes mellszélességgel" kiveszi a részét a közterhek viseléséből!
Kedves Portfolió! Azt írjátok: "Az inforadio.hu tudósítása miatt a kormány a választások után kényszerpályán volt..." Vajon milyen szörnyű tudósítást közölt az inforádió, amely miatt Magyarország kényszerpályára került? Ha tudtam volna, hogy minez az inforádió miatt következett be, másként értékeltem volna az öszödi beszédet is.:))
Jaksity: 2010-ig a világ legrosszabbjai között leszünk
Ugrás a cikkheza teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=89142