Topiknyitó: pampa 2007. 06. 28. 12:58

Mi lesz veled világ?  

Legyen egy topikja a külföldi híreknek is.

Mint mindennek ezeknek is van hatásuk a Magyar tőzsdére.

Ezt most találtam nagyon érdekes,demokrácia értelmezés.



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
_pampa 2015. 05. 20. 12:47
Előzmény: #4579  _pampa
#4580
Nem sokáig élt a szabályozás.

"Az izraeli hatóságok bevezették, majd egy nappal később fel is függesztették azt a rendelkezést, amely szerint elkülönítenék egymástól a ciszjordániai buszjáratokon közlekedő zsidókat és palesztinokat. A szabályozás három hónapra szólt volna.

Netanjahu szerda reggel megbeszélést tartott Móse Jaalon védelmi miniszterrel, ezután döntöttek az intézkedés felfüggesztéséről.

A rendelkezésben az állt, hogy az Izraelben dolgozó ciszjordániai palesztinoknak ugyanazon a határátkelőn kell visszautazniuk Ciszjordániába, amelyen beléptek a zsidó állam területére. Összesen négy határátkelőt használhatnak, és nem utazhatnak ugyanazokon a buszokon, mint amelyeken az izraeli telepesek utaznak."
_pampa 2015. 05. 20. 10:59
Előzmény: #4578  pampa
#4579
"Izrael elkülöníti a zsidó és a palesztin utasokat
2015. május 20. szerda 10:20

Napi Gazdaság Online | MTI
Az izraeli hatóságok elkülönítik egymástól a ciszjordániai buszjáratokon közlekedő zsidókat és palesztinokat egy kísérletinek tekinthető, három hónapra szóló szabály értelmében.

A Móse Jaalon védelmi miniszter által jegyzett utazási rendet kedden léptették életbe - írja a Háárec című izraeli lap. Az újság szerint mostantól az Izraelben dolgozó ciszjordániai palesztinoknak ugyanazon a határátkelőn kell visszautazniuk Ciszjordániába, amelyen beléptek a zsidó állam területére. Összesen négy határátkelőt használhatnak, és nem utazhatnak ugyanazokon a buszokon, mint amelyeken az izraeli telepesek utaznak.
Az új utazási szabályzat miatt egyes palesztin ingázók esetében akár két órával is meghosszabbodhat a munkába járás ideje - írja a Háárec. Az Izraelben munkát vállaló, Ciszjordániában élő palesztinok mostanáig bármely izraeli autóbusztársaság bármely járatának akármelyik állomásán leszállva térhettek haza településeikre, de mostantól a belépésükkor használt határátkelőhöz kell utazniuk, ahonnan a palesztin helyi közlekedési eszközökkel juthatnak el otthonaikba.
Oren Hazan, a Likud párt Ciszjordániában élő eddigi aktivistája, jelenlegi parlamenti képviselője évek óta követeli biztonsági okokra hivatkozva a palesztinok buszjáratainak elkülönítését. Azonban Nican Alon, a hadsereg eddigi helyi parancsnoka elutasította kérését, mert az volt a véleménye, hogy ha a palesztinok merényleteket akarnának végrehajtani, akkor azt bárhol megtehetnék izraeli munkavállalásuk során, s ezért nem feltétlenül a buszjáratok tekintendők veszélyeztetett célpontoknak.
Tavaly októberben Móse Jaalon védelmi miniszter mégis elfogadta a telepesek követelését, és elrendelte, hogy az egyik Ejál nevű átkelőhelynél érkező vendégmunkásoknak ott is kelljen visszatérniük Izraelből. „Nem kell biztonsági szakértőnek lenni annak megértéséhez, hogy ha húsz arab utazik egy buszon zsidó sofőrrel és két-három utassal, köztük egy fegyveres katonával, akkor garantált a merénylet”- indokolta lépését akkor Jaalon.
Már januárra tervezték a szeparált buszok kísérleti kiterjesztését négy átkelőhelyre, de jogi okokból mostanáig elhalasztották. Több emberi jogi szervezet is fellebbezést nyújt be a lépés ellen az alkotmánybíróságként is működő legfelsőbb bírósághoz - értesült a Háárec. Jichák Hercog, az ellenzéki balközép Cionista Tábor és a parlamenti ellenzék vezetője élesen bírálta egy szerdai Facebook-bejegyzésében a védelmi miniszter döntését. „Fölösleges megalázásnak” nevezte azt, és úgy vélte, hogy az intézkedés „tápot ad az Izrael elleni gyűlöletnek”. „Jobb lenne elkerülni az olyan intézkedéseket, amelyek fölösleges károkat okoznak Izraelnek egy ennyire érzékeny időszakban” - hangoztatta az ellenzéki politikus."
pampa 2015. 05. 19. 08:34
Előzmény: #4576  pampa
#4578
"Az elnöki rendelet értelmében az állami és helyi rendőrségeknek a 1033-as program alapján átadandó egyéb katonai eszközök - páncélozott taktikai járművek, továbbá számos lőfegyver, lőszer és robbanóanyag - esetében világos magyarázatot kell adniuk arra, hogy ezekre miért van szükségük. Emellett lakosságorientált rendvédelmi stratégiát kell elfogadniuk, bele kell egyezniük a szövetségi ellenőrzésbe, a felszerelés kezelésére ki kell képezniük a rendőröket, és annak alkalmazásáról pontos nyilvántartást kell vezetniük.

Obama bejelentette, hogy több fegyvertelen afroamerikai gyanúsított vitatott körülmények között, rendőri fegyverhasználat miatti halála nyomán munkacsoportot állíttatott fel, amelynek feladata a rendőrségek és a kisebbségi csoportok közötti bizalomépítés lesz. Egyúttal felhívást intézett az amerikaiakhoz, hogy foglalkozzanak a szegény települések gondjaival és a faji egyenlőtlenségekkel, még mielőtt azok rendbontáshoz vezethetnek.

"Ha a társadalom nem kívánja becsülettel megoldani a faji kérdéseket, akkor nem várhatjuk el a rendőrségtől, hogy önmaga megoldja ezeket a problémákat" - mondta az elnök. Ismételten sürgette a nem erőszakos kábítószer-bűncselekményekkel kapcsolatos büntetési gyakorlat átalakítását.

"Nem kérhetjük a rendőrséget arra, hogy egyedül oldja meg a problémát, amikor a településen nincsenek épkézláb emberek és amikor a gyerekek teljes családok nélkül nőnek fel" - mondta"
szivacs
szivacs 2015. 05. 15. 14:42
#4577
This Video Of The Largest Breakage Of Ice From A Glacier Ever Filmed Is Absolutely Frightening

Read more: link
pampa 2015. 05. 15. 09:09
Előzmény: #4571  _pampa
#4576
Egy kis gázai valóság egy izraeli katona elbeszéléséből:

"Bulldózerrel egy rakás törmeléket dobtunk a sebesült öregre

“(…) Korábban aznap az egyik egységet tankelhárító rakétákkal lőtték. Az egység megtámadta azt a területet ahonnan a rakétákat lőtték, úgyhogy azok akik hátramaradtak automatikusan kevésbé törődtek a civilekkel. Emlékszem, azt mondogattam magamban, hogy most leszarom a gázai lakosságot. Nem érdemelnek semmit – vagy ha mégis, akkor egy komoly sérülést vagy halált. Ilyen dolgok jártak a fejemben akkor.

Egyszer egy palesztin öregember közeledett a házhoz, és mindenkinek eszébe jutott, hogy hallott egy öregről, akinek a testére bombákat csatoltak. (…) Ez az öreg közeledett, és az őrszem – nem tudom mi lehetett a fejében – látta hogy civil, rálőtt, de nem ölte meg. A civil ott feküdt, a fájdalomtól görcsbe rándult a teste. Mindenkinek eszébe jutott ez a (bombás) történet, úgyhogy egyik felcser sem akart közeledni hozzá.

Mindenki számára világos volt, hogy két dolog történhet. Vagy hagyjuk lassan meghalni, vagy könnyítünk a szenvedésén. A másodikat választottuk, egy páncélozott bulldózerrel egy rakás törmeléket dobtunk rá és ez volt a vége. (…) Közben beszéltek a parancsnokkal is, és mivel közben egy támadás zajlott, senkit nem érdekelt. Nekünk is vannak áldozataink, ne zavarjatok, csináljatok amit akartok. (…)”

Vallomás száma: 375047

Rang: őrmester

Egység: gyalogság

Terület: a Gázai Övezet északi része

Időszak: 2014

a többi:link
pampa 2015. 05. 14. 09:15
Előzmény: #4568  _pampa
#4575
"Lassan elborít az elektronikai hulladék
Forrás: Kossuth Rádió/Közelről | 2015. 05. 12. 20:42:41

Az ENSZ jelentése szerint 2014-ben közel 42 millió tonna e-hulladékot termeltünk. A trendeket tekintve néhány év múlva ez akár az 50 millió tonnát is elérheti, ami környezetvédelmi szempontból súlyos problémákat okozhat. Mit lehet kezdeni ezzel a rengeteg szeméttel?

Minden olyan eszköz és berendezés idővel elektronikai hulladékká válik, amely vagy hálózati árammal, vagy elemmel, akkumulátorral működik. Méret szempontjából az egyik véglet a mobiltelefonok és mp3-lejátszók, a másik pedig a szoba méretű telefonközpontok - mondta a Kossuth Rádió Közelről című műsorában Tihanyi Ervin, egy csepeli cég elektronikai hulladéküzletág vezetője.

A hulladékok több mint felét régi mikrohullámú sütők, mosógépek, mosogatógépek, illetve más háztartási berendezések, irodai eszközök teszik ki. És hogy melyik ország termeli a legtöbb e-hulladékot a világon? Az elmúlt évi adatok alapján az Egyesült Államok lakossága áll a sor elején, őket Kína és Japán követi, az európai országok közül pedig Nagy-Britannia a legnagyobb e-hulladéktermelő.

De mi a helyzet Magyarországon? A becsélések szerint 120 ezer tonna elektronikai hulladék keletkezik itthon. Körülbelül 40-45 ezer tonna hulladék kerül visszagyűjtésre és megfelelő kezelésre. A már nem működő eszközöknek tehát kevesebb mint fele kerül a megfelelő helyre Magyarországon, pedig nem veszélytelen tárgyakról van szó. A szeméthegyek mérgező anyagokat is tartalmazhatnak.

Az elektronikai berendezésekben a periódusos rendszer elemeinek fele benne van. A környezetre veszélyes anyagok elsősorban a nehézfémek, amelyek az elemekben, akkumulátorokban vannak. Korábban készítettek olyan eszközöket is, amelyekben higanyt használtak föl. A tévék vagy számítógépek képernyőjének üvegében ólom található, amely ha egy lomtalanításkor eső hatására kimosódik, és bekerül a talajba, talajvízbe, az emberekre is veszélyt jelent - magyarázta Tihanyi Ervin.

Az e-hulladékok mennyisége egyébként az országok gazdasági helyzetével is összefüggésben van. Egy lassúbb gazdaságban az emberek ritkábban cserélik le a berendezéseiket - tette hozzá.

Farkas Hilda, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének ügyvezetője is úgy látja, a mennyiség a következő években tovább nő majd. A problémára viszont van megoldás.

A gyártók bár arra törekednek, hogy minél kevesebb anyagot használjanak fel a termékekhez, de a fejlődő országok családjai most szerelik majd fel háztartásaikat nagyobb mennyiségű elektronikai berendezéssel. A megoldás abban rejlik, hogy a használat után tudatos fogyasztóként vissza kell juttatni az anyagforgalomba az eszközöket, így az ipar újra és újra fel tudja dolgozni azokat, kímélve az eredeti primer erőforrásokat. Ennek komoly záloga az újrahasznosítás - húzta alá Farkas Hilda."
szivacs
szivacs 2015. 05. 13. 22:19
#4574
"Eljárás indult egy fényképező építész ellen

Az építész egy ország fővárosában készítette a fényképet. Az újság beszámolója szerint ezt követően egy géppisztolyos, egyenruhás férfi lépett oda hozzá, elvette a fényképezőgépét és az útlevelét is.

A lap állítása szerint az építész "nem szándékosan" fotózta éppen azt az épületet.

Három napi vizsgálati fogság után a férfi újra szabadlábon van, az országot azonban nem hagyhatja el.

A vád szabálysértés, kémkedés vagy akár terrorizmus gyanúja is lehet.

Az építész külügyminisztériumának szóvivője megerősítette a történteket a hírügynökségnek, és hozzátette: néhány országban a nagykövetség épületének fotózása már terrorcselekmény előkészítésének számít, ami hosszú börtönbüntetést vonhat maga után. A szóvivő szerint leginkább turistákkal esik meg, hogy tiltott épületet fotóznak, mivel nem értik vagy éppen nem látják meg a figyelmeztető kiírást.

A külügyminisztérium tájékoztatása szerint a férfi már kapcsolatban van a konzulátussal, van hazai jogi képviselője, azonban azt még nem lehet tudni, hogy ügye mennyi ideig húzódik.

Az illetékes hatóság azt tanácsolja a hasonló helyzetbe került turistáknak, hogy a fotót azonnal töröljék le a gépükről. Ugyanezt tette az építész is, azonban mivel leginkább épületekről készült fotók voltak gépének memóriakártyáján, még gyanúsabb lett a hatóságoknak."
_pampa 2015. 05. 12. 13:23
Előzmény: #4572  _pampa
#4573
"Hagyják a tengeren meghalni a menekülteket?
MTI | 2015. május 12., kedd

Az indonéz tengerészet az ország felségvizein kívülre vontatta azt a hajót, amelyen mintegy 400 mianmari, illetve bangladesi menekült hánykolódott Aceh tartomány partjai közelében - közölte kedden egy szóvivő. A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) felszólította kedden a délkelet-ázsiai országok kormányait, hogy kutassák fel és mentsék ki a tengerekből azokat a menekülteket, akiknek az élete veszélyben van.

Körülbelül négyszáz mianmari rohingját és bangladesit mentettek meg az indonéziai hatóságok Acehnál hétfőn, egy nappal azután, hogy mintegy hatszáz menekült érkezett hajóval ugyanebbe a térségbe. Aznap azt közölték, hogy az embereket táborokban, illetve egyes esetekben családoknál szállásolják el a tartományban, ahol ételt és orvosi ellátást kapnak.

Kattintson és nézzen szét Indonéziában!
Ennek ellenére a hétfőn megtalált hajót nem engedték kikötni, és az ország felségvizein kívülre vontatták. A tengerészet szóvivője elmondta, hogy a hajót feltöltötték üzemanyaggal, és ivóvizet, valamint élelmet adtak a rajtalévőknek. "Nem kényszerítjük őket arra, hogy bármely más országba, akár Malajziába, akár Ausztráliába menjenek, mert ez nem a mi problémánk. Nekünk arra van gondunk, hogy ne jöjjenek Indonéziába, mert nem ez volt az úti céljuk" - mondta Manahan Simorangkir.

Malajzia partjainál is rátaláltak hétfőn több mint ezer rohingjára három hajón. A hatóságok információi szerint a menekülteket az Andamán-tengeren lévő Langkawi-szigetek környékén hagyták sorsukra embercsempészek.

A muszlim vallású rohingják évtizedek óta diszkriminációban élnek a hazájukban. Az elmúlt években a többségi buddhisták támadásai miatt tömegesen kezdtek menekülni a lakóhelyükről, a vietnami háború óta nem látott exodus kezdődött. Három év alatt mintegy százezer rohingja férfi, nő és gyerek hagyta el otthonát. Migrációs szakemberek és emberi jogi aktivisták szerint mintegy hatezer rohingja vesztegelhet még számos hajón a térségben.

"Összehangolt regionális erőfeszítésekre van szükség. Nekünk nincsenek meg az eszközeink arra, hogy felkutassuk a menekülteket, de a kormányoknak megvannak, ők rendelkeznek hajókkal és műholdakkal" - mondta az IOM egyik tisztségviselője az AFP hírügynökségnek nyilatkozva. Hozzátette, hogy sürgősen cselekedniük kellene."
_pampa 2015. 05. 10. 13:44
Előzmény: #4571  _pampa
#4572
"A Pentagon egy pénteken nyilvánosságra hozott jelentése szerint Kína 2023-ig

42 ezer drónt állíthat szolgálatba.
A jelenleg is fejlesztett drónok között precíziós csapásmérő eszközök és nagyhatótávolságú felderítők is vannak.

Illetve a drónflotta része lesz a Wu-14-es, aminek a létezését most először ismerte el hivatalosan is az Egyesült Államok.

A Wu-14-es egy hiperszonikus siklórepülő, ami a világűr határán a hangsebesség tízszeresével tud repülni. A Wu-14-es csapásmérő fegyver, a célja az Egyesült Államok rakétavédelmi rendszereinek kikerülése.

A hatalmas drónhadseregnél is rémisztőbbnek írja le a Pentagon a kínai rakétahaderő fejlesztéseit. Az amerikaiak jelentése szerint Kína

évi 175 milliárd dollárt
költ a rakétás alakulataira, így most már ezernél is több rövid hatótávolságú rakétát irányíthat Tajvanra. De fejlesztik a hajók elleni csapásmérő erejüket is, a DF-21D nevű rakétájuk irányítható robbanófejei akár 1500 kilométeres távolságból is el tudnak süllyeszteni egy hajót – ez egyértelműen az amerikai flotta csendes-óceáni dominanciájának megtörését szolgálja.

De fejlesztenek műholdak elleni precíziós fegyvereket is, ezek a Pentagon szerint akár 35000 kilométeres magasságban is képesek lennének a műholdak megsemmisítésére. (Via Washington Free Beacon)"
_pampa 2015. 05. 09. 14:32
Előzmény: törölt hozzászólás
#4571
Kinek? Jó kérdés....

Talán annak aki fegyver eladásból él?
Esetleg annak akinek rengeteg "lejárt" szavatosságú haditechnika van raktáron és nagyon sok pénzbe kerülne ennek a megsemmisítése?

Találgathatunk csak.....

szvsz
Törölt felhasználó 2015. 05. 09. 13:19
Törölt hozzászólás
#4570
_pampa 2015. 05. 08. 10:21
Előzmény: #4567  pampa
#4569
Érdekes helyzetet teremthet.

Putyin kiképeztethet ukrán szakadárokat az IÁ elleni harcra?

szvsz

"Szír felkelőket képez ki Amerika
Hír24

2015. MÁJUS 08. 09:39
Maroknyi felkelőt képeznek ki, a jövőben majdnem 15 ezer újabb harcos követheti őket. A cél az Iszlám Állam szétzúzása.

Szír felkelők egy kis csoportjának kiképzésébe vágott bele az Egyesült Államok, hogy a szárazföldön is legyen ütőképes haderő az Iszlám Állam ellen - írja a BBC. A maroknyi, mindössze 90 harcost egy titkos helyen képezik ki amerikai pénzből, ezt maga Ashton Carter védelmi miniszter ismerte el. Hamarosan bővül a program, jordániai, törökországi, katari és szaúdi bázisokon folytatódik az újabb felkelők tréningje.



Közel 4000 felkelő jelentkezett a felkészítésre, de miután alaposan megvizsgálták őket, mindössze négyszázan kaptak zöld utat. Carter elmondta, határozottan az Iszlám Állam, és nem pedig Basar el-Aszad elnök és a kormányerők ellen készítik fel a harcosokat. Carter szerint a kiképzett katonák további amerikai támogatásra számíthatnak a harc során, de elvárják tőlük, hogy a nemzetközi jogot betartva küzdjenek. A Pentagon végső célja egy 15 ezres, kiképzett felkelősereg felállítása."
_pampa 2015. 05. 07. 13:59
Előzmény: #4565  pampa
#4568
"Sok az ember, kevés a víz

A teheráni kormány, miután sikerült megkötni az iráni atommegállapodást, már sokkal komolyabb veszi ezt a kihívást. A Kalantari-jelentés mellett más beszámolók és elemzések is készültek, és mindegyik ugyanarra a következtetésre jutott: Iránnak rohamosan apad a vízkészlete. Az egyik szerint a 32 iráni tartományból 7 „fenyegetett”, miközben 13-nak a vízkészlete kritikus stádiumban van. Ám ennél sokkal szörnyűbb, hogy egyetlen iráni tartománynak sincs elegendő vízkészlete, beleértve a Kaszpi-tenger környékét is .

A kormány márciusban vízügyi konferenciát rendezett Sirázban, hogy megoldást találjanak a problémára. Számos olcsó és könnyen megvalósítható dolgot javasoltak a szakemberek, de mindegyik felszólaló a mezőgazdaság megreformálását sürgette. Ebben a szektorban dolgozik az iráni lakosság körülbelül negyede, miközben az iráni GDP alig 9 százalékát termeli. Vannak olyan mezőgazdasági termékek, amelyek „stratégiai jelentőséggel” bírnak, és ezeket nem lehet importálni külföldről: a rizs, a cukor, a növényi olaj, a gyapjú és a búza. Azonban a többit – például a gyümölcsöket – lehetne külföldről behozni, és legalább ezzel spórolhatnának a perzsa ország vízkészletén.

Mihez vezethet az, ha az iráni kormány egyáltalán nem foglalkozik a kérdéssel? Azon kívül, hogy éhínség ütné fel a fejét, a szárazság miatt egyre gyakoribbak lennének a szmogviharok, és összeomlana az iráni gazdaság, jelentős méretű migráció venné kezdetét. Kalantari szerint az iráni lakosság 70 százaléka, körülbelül 50 millió ember kényszerülne a lakóhelye elhagyására, és ebből 30 millió külföldre menekülne. Az egykori mezőgazdasági miniszter kritizálta Ali Khamanei népességnövelési politikáját: a Legfelsőbb Vezető pár évtized múlva 150 millió főre szeretné növelni Irán lakosságát. Ez azonban Kalantari szerint súlyos válsághoz és mezőgazdasági katasztrófához vezetne, mert a jelen körülmények között Irán nincs felkészülve ennyi száj ellátására, sőt, az ország teljes kiszáradását is felgyorsítaná."
pampa 2015. 05. 07. 08:45
Előzmény: #4566  _pampa
#4567
"Szerdán ismét heves harcok voltak a síita húszi lázadók és az országból elmenekült Abed Rabbo Manszúr Hádi elnök hívei között Ádenben, Jemen déli kikötővárosában.

A húszi milicisták jelentős területeket tartanak ellenőrzésük alatt az országban, és övék a főváros, Szanaa is.

A húszik elleni szaúdi vezetésű nemzetközi koalíció légicsapásaiban az ENSZ keddi adatai szerint eddig 646 civil vesztett életét és 1364-en sebesültek meg."
_pampa 2015. 05. 06. 10:51
Előzmény: #4565  pampa
#4566
Egyre nő a civil áldozatok száma a jelenleg zajló katonai akciók során a konfliktusövezetekben.Ez pedig elvándorlásra készteti az ott lakókat.
Ahogyan az ivóvíz hiánynak is várhatóan ez lesz a következménye.

szvsz

"Szaúd-arábiai harci gépek bombázták a húszi lázadókat szerda hajnalban a közös határ menti jemeni területeken: a légicsapásokban 43 jemeni civil életét vesztette és további legalább száz megsebesült.

Helyi tisztségviselők elmondták, hogy a szaúdi légierő több mint 30 csapást hajtott végre éjszaka az északnyugat-jemeni Szaada és Haddzsa tartományokban, és ezzel párhuzamosan a szaúdi tüzérség is támadott húszi hadállásokat. A húszik által megadott áldozatszámok valódiságát egyelőre nem lehetett ellenőrizni. Szaada a húszik egyik bástyája az országban. A légicsapás nyilvánvalóan a lázadók által előző nap végrehajtott tüzérség támadás megtorlása volt.
A húszik ágyúkkal lőtték kedden Szaúd-Arábia területét, legalább két civilt megölve, és öt szaúdi katonát elfogtak egy támadásban. Az akcióval nyilvánvalóan azt akarták bizonyítani, hogy az ellenük irányuló több heti légi hadjárat ellenére is képesek jelentős támadásra, ráadásul szaúdi területen, amelyre nem volt példa a Szaúd-Arábia vezette arab koalíció jemeni légi hadjáratának március 26-i kezdete óta. Ahmed al-Aszíri dandártáborok, az arab koalíció szóvivője a keddi húszi támadások után közölte, hogy Szaúd-Arábia megtorolja a támadásokat."
pampa 2015. 05. 06. 08:28
Előzmény: #4564  _pampa
#4565
Ez az a "terrorista" aki ellne harcolni kellene!

"Fogy a vízkészlet: minden 20. másodpercben meghal egy gyermek
Forrás: Kossuth Rádió, Közelről | 2015. 05. 06. 08:15:00

A Világgazdasági Fórum 2015-ös jelentése szerint a vízhiány ma már minden kontinenst érint. Az élen Ausztrália áll, szorosan követi Afrika, a tartós szárazság problémát okoz Amerikában is: Kalifornia történetében először vízkorlátozást rendeltek el, apad a Colorado folyó, Chilében már csökken az energiatermelés, szennyezettek a felszíni vizek Kínában. Kiszárad a világ negyedik legnagyobb tava, az Aral-tó, csökken a Bajkál-tó vízszintje is, pedig a Földön ez a legmélyebb és az édesvízkészlet egyötödét foglalja magában.

Az ENSZ adatai szerint a vízfelhasználás növekedése a lakosság növekedési ütemének kétszerese volt az elmúlt évszázadban. A statisztikák szerint ma közel 1,8 milliárd ember nem jut tiszta ivóvízhez, 2,5 milliárd számára pedig a legalapvetőbb higiéniai feltételek sem állnak rendelkezésre.

Emiatt a világon minden 20. másodpercben meghal egy gyermek. Az elmúlt fél évszázadban megháromszorozódott a bolygó vízigénye, 2050-ig pedig a becslések szerint további 55 százalékkal emelkedhet. Ráadásul a populáció is jelentősen növekszik majd, várhatóan eléri a 9,6 milliárd főt. Kong tehát a vízügyi vészharang."
a cikk link
_pampa 2015. 05. 04. 13:20
Előzmény: #4560  _pampa
#4564
"Palesztinok házait ágyúzták, így emlékeztek meg elesett társukról
2015. május 4., hétfő 12:41 , forrás: MTI
Jelentést tett közzé a „Megtörni a hallgatást” nevű izraeli civil szervezet hétfőn a tavaly nyári gázai övezeti, „Erős szikla” fedőnevű hadjárat visszásságairól a harcokban részt vevő katonák tanúvallomásai alapján.
A több mint hatvan katona visszaemlékezéséből született dokumentum szerint a hadműveletben alapelv volt, hogy akár a palesztin civilek élete árán is védeni kell a katonák testi épségét, ami példátlan következményekhez vezetett mind a palesztin életek kioltásában, mind a Gázai övezetben okozott anyagi károkban – összegezte a fő tanulságokat hétfőn a Háárec című izraeli újság.

Az egyik katona arról számolt be, hogy bevetésükkor közölték velük, a hadsereg által ellenőrzött területen alapelv, hogy senki sem civil. A katona elmesélte azt az esetet, amelyben megsebesítettek, majd lelőttek és egy földgéppel a romok alá temettek egy idős, a katonákhoz közeledő fegyvertelen palesztint, miután korábban figyelmeztették őket egy gránátokat hordozó öregemberre.

Egy másik incidensben két fiatal nőt lőttek le, akik a katonáktól mindössze pár száz méterre egy gyümölcsösben telefonon beszélgettek, és ezért terroristagyanúsnak tartották őket. Haláluk után kiderült, hogy fegyvertelenek voltak. Egy másik gyanúsnak vélt nőt olyan terület felé irányítottak, ahol tankok állomásoztak, s a katonák lelőtték a feléjük közeledő civilt.

Egy további, a hallgatást megtörő katona tanúságtétele arról szólt, hogy parancsnoka ágyúzást rendelt el palesztinok házai irányában, hogy így tisztelegjen egy elesett bajtársa emléke előtt. Más behívottak járművekre való indokolatlan lövöldözésekről, autók tankokkal való indokolatlan szétzúzásáról, házak, sőt egész negyedek fölösleges lerombolásáról számoltak be.

Izrael is vizsgálódik

Az izraeli hadsereg reagálásában közölte, a Megtörni a hallgatást nevű szervezetet megkérték, hogy a közzététel előtt ismertessék velük a vallomásokat, hogy megvizsgálhassák, ellenőrizhessék azokat, de ezt a civil szervezet elmulasztotta. „Hosszú ideig tartó alapos, átfogó és mélyreható vizsgálatok során minden katona és tiszt lehetőséget kapott panaszainak és fő tanulságainak közlésére. A rendkívüli eseményekről szóló jelzéseket átadtuk a katonai ügyészségnek” – áll válaszukban.

Az izraeli hadsereg saját hatókörében kivizsgálja a nyári hadművelet visszásságait, s eddig 19 esetben rendeltek el bűnügyi nyomozást. Ezzel Jeruzsálem megpróbálja megkérdőjelezni ezekben az ügyekben a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) illetékességét, ugyanis azt azoknak az eseteknek a kinyomozására hozták létre, ahol a helyi hatóságok nem hajlandók eljárni az esetleges háborús bűnök ügyében.

Az „Erős szikla” offenzívának kettős célja volt: csapást mérni a Hamász radikális palesztin szervezetre és csökkenteni az Izraelre irányuló rakétatámadások számát. Az ötvennapos hadműveletben az ENSZ adatai szerint – a fegyveres harcosokat is beleszámítva – összesen 2200 palesztint öltek meg a Gázai övezetben.

Az áldozatok között 550 gyermek volt. Izraeli részről 73 ember halt meg, közöttük 67 katona. Az iszlamista Hamász szervezet által uralt palesztin övezetben 11 ezren sebesültek meg a harcok következtében és mintegy százezren váltak belső menekültté."
pampa 2015. 05. 04. 07:43
Előzmény: #4562  _pampa
#4563
"Szakértők állítják, hogy a világ sodródik a nukleáris háború felé. 23:57-re állították a Végítélet Óráját, már csak három perc van a megsemmisülésig. A közelmúltban a Pravda.Ru terjedelmes riportot közölt a kérdésről Vlagyimir Petrovics Kozin professzorral, aki a Stratégiai Tanulmányok Intézet főtanácsadója. Kozin szerint az USA és a NATO Oroszország elleni háborúra készül, amit azzal is alátámasztott, hogy a NATO repülőgépei 1240-szeresére növelték aktivitásukat az orosz határok közelében."

"Az elmúlt év végén életbe lépett új doktrínája szerint Oroszország két esetben kész atomfegyvert alkalmazni. Az egyik, ha ellene tömegpusztító: nukleáris, vegyi vagy bakteriológiai fegyvereket alkalmaznak. A másik, amikor hagyományos fegyverekkel olyan mérvű támadás éri, amelynek célja magának az orosz államnak a megsemmisítése. (Amikor Szaakasvili 2008-ban betört Dél-Oszétiába, az például egyáltalán nem volt ilyen.)"

""A szemükre vetik, hogy Oroszország háromszorosára növelte a repülések számát a balti térség közelében, de amikor megnéztük, hogy hányszorosára nőtt a NATO-gépek repüléseinek száma, megállapítottuk, hogy 1240-szeresére. Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára elismerte, hogy a 'tragikus ukrajnai események' kezdete óta a blokk általános katonai aktivitása ötszörösre növekedett."

"Európából nézve, még NATO tagállamként is, nem lehet nem észrevenni az aszimmetriát az Egyesült Államok és Oroszország helyzete között. Míg a teljes orosz nukleáris arzenál orosz területen van, az USA taktikai atomfegyvereinek egy részét saját határain kívül, Európában állomásoztatja. Azért bízzunk benne, hogy a nem túl kedvező előjelek ellenére, csak visszafordul az a mutató! "

a cikklink
_pampa 2015. 05. 03. 16:13
Előzmény: #4560  _pampa
#4562
"Az Amnesty International szerint Egyiptomban bebörtönzik a rendszerkritikus újságírókat
Forrás: MTI | 2015. 05. 03. 15:02:08

Az Amnesty InternationaL emberjogi szervezet szerint Egyiptomban szabadságukat és életüket teszik kockára azok az újságírók, akik vitatják a kormány narratíváját - írta vasárnapi számában a Daily News Egypt című helyi napilap.

"Azzal számolhatnak, akik a kormányt bírálják vagy rávilágítanak az emberi jogok megsértésére, hogy vádemelés nélkül határozatlan időre elzárják vagy koholt vádak alapján büntetőeljárás alá vonják őket" - idézte Philip Luthert, az AI közel-keleti és észak-afrikai programjának igazgatóját az emberjogi szervezetnek a sajtószabadság szombati világnapja alkalmából közzétett jelentése.

Különösen veszélyessé vált az újságírói munkavégzés, miután 2013. július 3-án az akkori hadsereg-főparancsnok és jelenlegi államfő, Abdel-Fattáh esz-Szíszi elmozdította elnöki tisztségéből az iszlamista Mohamed Murszit, és a hatóságok átfogó hadjáratot indítottak a megbuktatott rezsim támogatói ellen.

"A hatalomváltást követő tüntetések során legalább hat olyan riportert öltek meg, akik a zavargásokról tudósítottak. Volt, akivel a biztonsági erők végeztek, de volt olyan is, aki a két szembenálló tüntetőtábor közti összecsapásokban vesztette életét. Jelenleg legkevesebb tizennyolc újságírót tartanak őrizetben, és több tucatnyit tartóztattak le önkényesen" - írta a szervezet.

A jogvédők arra is emlékeztettek, hogy míg egyes perek nagy port kavarnak a világsajtóban - mint például az al-Dzsazíra pánarab hírtévé terrorvádak alapján letartóztatott, több mint 400 napig börtönben tartott munkatársainak az esete -, "más, helyi újságírók a rivaldafénytől távol továbbra is rács mögött sínylődnek vagy bántalmakat szenvednek el, mert kinyitották a szájukat" - olvasható a jelentésben.

Az Amnesty International szerint védőügyvédek arról számoltak be, hogy az ügyfeleik ellen hozott ítéletek kizárólag a biztonsági erők vizsgálatai és tanúvallomásai alapján születtek. Egy újságírót nemrégiben első fokon halálra ítéltek, amiért - a vádak szerint - a 2013-as zavargások alatt médiaközpontokat hozott létre azzal a céllal, hogy hamis hírek terjesztésével állami intézmények elleni támadásokra buzdítsa az embereket.

Az utóbbi hetekben - Egyiptomban rendhagyónak számító módon - több napilap is terjedelmes cikkekben számolt be a belügyminisztérium felügyelete alá tartozó rendvédelmi szervek által elkövetett erőszakos túlkapásokról, és a rendőrőrsökön történt több "rejtélyes" halálesetről. A sajtómunkások ellen a beszámolók megjelenése után hamis értesülések terjesztése miatt indítottak büntetőeljárást."
Törölt felhasználó 2015. 05. 03. 16:11
Törölt hozzászólás
#4561

Topik gazda

pampa
3 5 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek