A látszat ellenére én alapvetően hosszabb távra tervezek/fektetek be. Az utolsó pozim egy 8.462.-es vételi pozi az OTP-ben. Ez felett nincs. A kérdésre válaszolva: Vétel előtt elemzek.
Nevezhetjük felőlem fraktálok helyett "kereskedői szokásoknak"-nak is, amelyek hasonló csigacsíknyomvonalat hagynak a charton. Ugyanaz a szokás, ugyanaz a szándék, ugyanaz a lenyomat. Legalábbis hasonló. Ha ezeket a "kereskedői szokás-magatartásokat" összegyűjtögetjük és rendszerezzük gyakorlatilag megkapjuk a TA-t. . Tavasszal kerestem egy aljat. Úgy nézett ki már megvolt. Aztán jött Orbán extraprofit adója. Újból kell keresni azt az aljat. Minek rajzolgassak közben amíg azt "biztosan" nem lehet újból meghatározni. Mondjuk ha látok egy-egy érdekességet azt felteszem. Persze nem a "TA" iránt szkeptikusoknak ... :)
Orbán és a különadók, az ukrán háború és az orosz embargo gamechanger volt, de csak fundásan. 2018 december hosszútávú ta várakozás olaj ára 20 dollár alá, 2014 július USDHUF célár: 350, 2014 talán március EURHUF célár: 400. A grafikonon soha nem fogod megmondani az újságírók által kitalált vélt vagy valós okot. Példa a közelmúltból: a forint gyengült a lehetséges EU-s orosz olajembargó miatt, majd tovább gyengült, amikor kiderült, hogy nem lesz embargó. Egyedi példát mindenre lehet hozni. Igen, az extrém bear verzióhoz extrém környezet kellett, normál esetben az ilyen szcenárió futásának minimális a statisztikai valószínűsége. De mennyi is a háború ára az OTP esetében? Mert a háború kitörése előtti szintre is visszament az OTP a háború kitörése után... Használj olyan rendszert, amivel eredményt tudsz elérni, amit tudatilag el tudsz fogadni! A TA tradereknek való, a Funda befektetőknek, különbség nem csak a piacról való gondolkozásban, hanem az időtávban, tőkeáttételben, az eredmény mérésében is van.
"Csendben jegyzem meg, egy 2021. december 17-ei elemzésben utaltam a 2020-as mélypontok környékére történő lejövetelre, több hónapos időtávban, mint egy extrém bear szcenárió lehetősége." Azért az ukrán háború nélkül nem valószínű, hogy lejött volna ide.
OTP részvényesek ide!