:)))
hát itt mindenki meghibbant ?
ilyen nagy dolog ez a fociszerelem ?
pedig csak olyan,mint pl ....hát pl na most igazán nem jut jó eszembe,na mind1 haggyuk....
persze ez abból adódik,h nincs olyan amit csak a nők tudnak,mert pl a legjobb szakácsok is ffiak,az sokkal több van,amihez csak ffi ért (het) legalábbis őszerintük :)
Lattam, lattam. Kiraly volt a party. Remelem igy haladnak tovabb a sracok. Az Interbol mellesleg tobben jaccottak az argentin kezdoben, mint az olaszban. Habar allitolag a Grosso es a Toni jovore az Interbe igazol.
Forca Italia, Bullshit BUX
Ja, elkezdtem visszacsipegetni nehany pappert. Vettem 410-en Fotit, meg 5475-on OTP-t + es 18200-n Mollyt. Ha ezeknel is buktaval kell szembeneznem, akkor ez az orszag csodbe megy.
hülye,én vagyok a legnagyobb focifan a világon,így születék ,már gyerekkoromba cipelt apám a meccsekre, ha má nem fiú lettem azér mexerettette velem,de nem nagyon kellett erőltetni :)
Akpo,
látád tegnap a meccset ? az elején el voltam bűvölve ,olyan rég láttam ( tudod nesta )
de mikor hangosan visongani kezdtem faképnél lettem hagyva ,most Figo fan lettem 1enlőre ,mert olyan gyerek még ,bár nagyon szééééép ,de interes volt köztük ? azokat nem ismerem ,ma biztos jó lesz a brazil ,alig várom !
Olyan jól megfogalmaztad ! én nem tudtam volna így,pedig tényleg van benne vmi.
Azt mondják a kisbefektető szívesebben vesz kis árfolyamértékű részvényt ,mert pl econetet sokkal többet tud venni,vagy humetet ,mint pl molt.
Eddig asszittem én működök fordítva, ( már mexoktam egyébként is ),de én pont azért szerettem mindigis a ricsit ez volt eddig egyik kedvencem,merrt azzal olyan sokat lehetett keresni.pedig nem , de mégis olyan érzés volt .Ment 1-2000-et és boldog voltam ,pedig alig volt pár dbom. és ezért nem foglalkoztam pl ecoval ,mert 1-2 Ft kit érdekel ?
szóval,van benne vmi ,amit mondsz ! le a kalappal :)
(és tényleg a boci - 13% a semmi,de a ricsinél ez borzasztó sok )
Van egy pszichológiai megfigyelésem, lehet, hogy kicsit off, de mivel a Borsóval fogok példálózni a végén, mégis ide írom :)
Egy adott tőzsdén - például a Bux-on is - vegyesen vannak részvények, amelyek a tőzsdeindex alatt, illetve felette árazódnak. Például 20k-s Bux-ban van 35k-s Richter meg 2100-es Borsodchem. Nomármost: egy egyedi részvénynek az ára minél közelebb helyezkedik el az index árához, annál nehézkesebbé válik a mozgása. Vajon miért?
Az alacsony számértékű részvénynél az a megtévesztő, hogy csak ringyrongy pár forint a különbség, és %-osan nézve mégis nagy a változás. Például 50 forintos Humetnél 1 forintos emelkedés már 2 %-nak felel meg. Ezt az emelkedést, mivel csak 2 forintról van szó, kisebbnek érezzük, mintha mondjuk egy 20.000-es Mol mozog 2 %-ot 400 pontos változással. Pedig ugyanúgy 2 %-ról van szó.
Amikor a részvény egyedi ára az index felett van, akkor viszont hajlamosabbak vagyunk nagyobb forint (illetve pont) -léptékekben gondolkodni, néhány száz forint ide vagy oda csekélység. hiszen a részvény ára több tízezer forint...
A jelenséget oda vezetem vissza, hogy a tőzsdézők tudatába az összesített index-érték szinte belevésődik, és bázis-számként működik. Ennek az indexnek a mozgása a KOMOLY MOZGÁS, és az ehhez kapcsolódó pontbeli (forintbeli) kitérések a KOMOLY LE ÉS FELÉRTÉKELŐDÉSEK. Ha ehhez a számhoz mérten távoli értékszámokon történik bizonyos mozgás, azt, mintha optikai csalódásunk lenni, torzabban érzékeljük és értékeljük.
Következmény: ezek a részvények könnyebben emelkednek és könnyebben esnek.
A Borsodchem 2400-ról leesik 2100-re, ez kb. 13 %-os esés. Ez bizony sok, képzeljük el, hogy az OTP vagy a MOL esetében mennyit jelent 13 %-os mozgás. Viszont a Borsó esetében ez 300 forint, ami könnyebben "áthidalható" összeg, mint a MOL esetében a 2600 forintos 13 %.
Borsodchem topik.