Topiknyitó: Portfolio 2014. 10. 30. 22:45

Bevezetné a kormány a boltok vasárnapi zárva tartását  

Ugrás a cikkhez
Osztrák és német minták alapján az üzletek vasárnapi zárva tartásáról és a nyitva tartás rendjének újraszabályozásáról tárgyal jövő héten a kormány - tudta meg a Magyar Nemzet. A KDNP korábbi javaslatát újratárgyalva elrendelnék az üzletek és...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=59&i=205751
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
szivacs
szivacs 2014. 11. 01. 10:24
Előzmény: #119  BudFox
A 2500-3000€ az inkább egy kezdő-pár éves gyakorlatú, szakiskolai végzettségű autógyári szalagmunkás bére az IG Metall bértarifa megállapodása szerint pl. az Audinál, Daimlernél, BMW-nél. Ja és évente 13,5-szer kapja!
Az informatikus junior inkább 3500-4000, a senior meg inkább 5-6000, ha vezető, akkor meg 8-12000 is lehet. Ja és ez már legalább évi 14-szer. Vezetőknél + bónuszok, juttatások...

Például az Audinál szinte munkakörtől függetlenül négyszeres a havi bér ugyanarra a munkára ha két (állítólag nemlétező) határral arrébb végzik.

<Bekre és tsai értelmezésében: ott nyilván annyira nagy a munkerőhiány az egész országban, hogy kénytelenek sokszoros bért adni otthon, különben a kutya sem menne oda dolgozni! :-)))>
Törölt felhasználó 2014. 11. 01. 10:10
Előzmény: #158  szivacs
"Nahát! Komoly multi cégekről ilyet feltételezni..."

Nem is értenek ezek ilyenekhez:))
Majd felkérik a Szijjártó papát tartson továbbképzést hogy lehet bünti nélkül csinálni :)))
szivacs
szivacs 2014. 11. 01. 10:05
Előzmény: #92  Törölt felhasználó
"Ha csak 2-3 lesz, akkor ők fognak diktálni bárkinak, aki nagyobb mennyiségben szeretne bármit eladni ebben az országban." - Csak nem azt feltételezed, hogy összebeszélnek majd egymással és törvénytelenül visszaélnek az erőfölényükkel!??
Nahát! Komoly multi cégekről ilyet feltételezni...
elemes
elemes 2014. 11. 01. 10:04
Előzmény: #153  Törölt felhasználó
Ez elkerülte a figyelmemet, és úgy látszik, nem csak az enyémet. Hát, a víz nem válik vérré... :-/
szivacs
szivacs 2014. 11. 01. 10:02
Előzmény: #82  Bekre_Pal
"tényleg ennyire nem vágjétok a piacot? hihetetlen"
A jelekből ítélve a magas bérszintű országok cégei sem "vágják a piacot" úgy, ahogy te. Valamiért nem visznek el oda mindent, ahol olcsóbban is megcsináltathatnák ugyanazon a színvonalon, valamiért antipiacista módon mégis 4-10-szeres bérszinvonalat hajlandók fizetni otthon. "Hogy lehetnek ennyire tudatlanok", okítsd már ki őket is!
Törölt felhasználó 2014. 11. 01. 09:23
Előzmény: #151  Törölt felhasználó
a CBA-COOP valóban egy nagy nulla, de a nagyokkal ellentétben sokkal jobb helyen vannak az üzleteik.....,mert a régi 89 előtti tervezési helyeken vannak...ezeket a boltokat lehet elérni autó nélkül a legjobban...nem azt mondtam, hogy jól terveztek 89 előtt, de az ekkori kényszer jó tervezést követelt meg....én megyeszékhelyen lakótelepi üzlet 74-es adatait hallottam és csak ámultam-bámultam, hogy az akkor milyen király lehetett....tulajdonképpen aranybánya volt
Törölt felhasználó 2014. 11. 01. 09:15
Előzmény: #150  Törölt felhasználó
mondjuk ezt én is tapasztaltam....a volumenen keres a kereskedő és nem az árrésen....mi 3 boltban nem árultunk annyit alapvető termékből, mint 2007-ben.....
Törölt felhasználó 2014. 11. 01. 08:07
Előzmény: #152  elemes
Abból csak 10-15 eezer munkája kuka.

De ha elolvasod a linket, amit betettem, hoghy mi van még eldugva a vasárnapi zárvatrartás mellett a tv tervezetben, megértenéd... köteleznék a magyar piac elhagyására azokat a multi cégeket, akik 2 éve veszteségesek.

2 éve veszteséges cég jelenleg: Tesco, Auchan, Aldi, Spar.

Együtt jó sok embert foglalkoztatnak, nézd el, nem tudom kívülről, de a jövő heti HVG-ben bent lesz a top 500 magyar cég, ki lehet belőle mazsolázni a foglalkoztatotti létszámot.
elemes
elemes 2014. 11. 01. 08:01
Előzmény: #147  Törölt felhasználó
Ezt megint nem értem, olyan slippery slope hangulata van, hogy lesz a vasárnapi zárva tartásból 20+14 ezer ember kuka?
Törölt felhasználó 2014. 11. 01. 07:54
Előzmény: #150  Törölt felhasználó
ui: ja meg hát a forgalom után kivetett különadók sem kedveztek a profitnak. A CBA/Coop azt is megúszta, mert sok kis cég jogilag.
Egyébként azt is kell látni, hogy épp azért nem lesz soha versenyképes a nagyokkal. Mivel franchise rendszerben működik, van regionális központ, meg nagy központ, 3 helyen vesznek ki belőle nyereséget és az egész szervezet nem hatékony a 3 vezetési szint miatt. Épp ezért voltak mindig drágábbak és rosszabb vevők a beszállítók számára.
Törölt felhasználó 2014. 11. 01. 07:51
Előzmény: #148  Törölt felhasználó
Azért veszteségesek, mert 2006 óta csökkennek a reálbérek, az élelmiszerfogyasztás és a forgalom. Ne tévesszen meg senkit a hangzatos havonta megjelenő diadaljelentés, miszerint nőtt a kisker forgalom, a volumenindexet kell nézni, a KSH-nál elérhető.
És igen, ennek ellenére még fejlesztettek a cégek, mert egyrészt sok fejlesztésről még a válság előtt döntöttek, másrészt a piac megtartásáért és megnyeréséért tovább harcolnak. Volt, aki kiszállt már, legutóbb a Cora és én is azt jósoltam legutóbbi előadásomban is, hogy lesz még kilépés a magyar piacról, de szándékos kiebrudalás és a piaci szereplők megfelezése azért elég durva.
Törölt felhasználó 2014. 11. 01. 07:47
Előzmény: #148  Törölt felhasználó
egyébként ,amit írtál az nagyon úgy van.....a kis üzletek valóban a nagyok miatt mennek, mert az árnyékukban kereskednek...egyszerűen a nagy bolt mellett tud menni csak a kicsi bolt, mert ott van tömeg....ha bezár a nagy,akkor a kicsi miatt senki nem indul el vásárolni, illetve kevesen
Törölt felhasználó 2014. 11. 01. 07:40
Előzmény: #147  Törölt felhasználó
a fő kérdés, hogy mitől veszteségesek?? biztos valami könyvelési trükk,mert kizárt , hogy veszteséget termelnek....a spar szinte biztos, hogy valami ingatlan spekis dologban csal óriásit
Törölt felhasználó 2014. 11. 01. 02:52
Előzmény: #146  Törölt felhasználó
ja és még egy:

link

ahogy a nap elején írtam, a magyar élkisker veszteséges 2008 óta.

ezzel az ügyes tervezettel csak a veszteséges hálózatoknak kell kivonulni, de mivel a CA, Coop nem egy cég, hát rájuk nem vonatkozik.

Jelen állás szerint a Tesco, Auchan, Spar, Aldi: kuka.

A maradék meg örül és fogyasztó árat emel. Nesze neked rezsicsökkentés. A beszállítók, alkalmazottak sorsa meg kit érdekel.. a Tesco több mint 20 ezer, a Spar több mint 14 ezer embert foglalkoztat..
Törölt felhasználó 2014. 11. 01. 02:22
Előzmény: #138  ujonc
A többiek rávilágítottak már, ez miért álságos duma...

én meg megpróbálom elmagyarázni, miért nem lesz semmivel sem jobb a kis boltoknak.

A kis boltok semmi különös forgalmat nem fognak elcsípni az elfogyott a tej-en kívül, mert egyszerűen a kis boltban nem élmény vásárolni.

A fogyasztók a rendszerváltás után letették a voksukat a modern kiskereskedelem mellett, ezt mutatja, hogy az élelmiszerkisker forgalom 92%-a a top 10 láncban realizálódik. A maradékon osztozik a piac, ami most reneszánszát éli és ki is hasít 4-5%-ot és a kisboltok...

Egész egyszerűan ezzel az intézkedéssel a vásárlói szokások fognak átalakulni. Szombaton nő a zsúfoltság.

És kemény elbocsátások lesznek. A fantáziádra bízom, hogy ha a nagyok viszik a forgalom 92%-át és 15%-os leépítés lesz, az kb. hogy hat a munkanélküliségre.

És most csak az élkiskerről beszéltem, mert az a szűkebb szakmám. De mint fogyasztó ismerem a többi szegmenst is, és azoknak sem fog ez jót tenni. Ott fokozottan érvényes, hogy a zemberek hétvégen érnek rá nézelődni, mérlegelni, dönteni (bútor, új csempe a füribe, ruha, cipő).

És kapaszkodj, ez se fog jót tenni a kis boltoknak. Ha én pl. kitalálom, hogy márpedig kék ceruzaszoknya KELL, vagy a gyerek kinőtte a cipőjét, akkor elindulunk egy olyan bevásárlóközpontba, ahol körbe tudom nézni azokat az üzleteket, ahol általában szoktam találni nekem való szoknyát, a gyereknek cipőt. És nem fogok vasárnap elindulni vásárolni, hiába lesz mondjuk nyitva az Orsay és Artz Model, mert 400 nm alatt van, mert szeretném megnézni azt is, mit adnak a Zara-nál vagy a H and M-ben.

És végül: van egy réteg, aki kifejezetten örül, hogy hétvégén dolgozhat részmunkaidőben. Diákok, kismamák, akiket a kkv volt oly rendes, hogy minimálbérre jelentett be, ezért minbér után kapja a gyedet. Ő nagyon örül, hogy el tudni menni hétvégén dolgozni a Tesco-ba, míg a férje vigyáz a gyerekre, és nem a család szentsége, hanem a megélhetése lebeg a szeme előtt.
Törölt felhasználó 2014. 10. 31. 23:40
Előzmény: #143  Törölt felhasználó
A link lemaradt:
link
(ha azóta megváltoztatták a címet, az a cenzúra műve)

Ezt is gyorsan kimásolom az utókor számára:

"A Magyar Nemzet úgy tudja, jövő héten kerül a kabinet elé a nagyobb kereskedelmi vállalatokat, multinacionális láncokat érintő korlátozást tartalmazó javaslatcsomag. Újratárgyalja a kormány azt a korábbi KDNP-s javaslatot, miszerint vasárnaponként és munkaszüneti napokon tartsanak zárva bizonyos kereskedelmi egységek."

Ha esetleg később vita lenne abból, hogy kik ellen hozták a csomagot, kikre szabták és valahogy törlődne ez a cikk...

Bekre_Pal
Bekre_Pal 2014. 10. 31. 23:40
Előzmény: #142  ujonc
lópikula

ugyebár nézzük az utolsó bekezdést

A cikkre reagáló Alan Tonelson közgazdász arra mutat rá, hogy a néhány visszatelepülő cég nem képes megfordítani a hosszútávú trendeket, sőt, a makrogazdasági mutatók szerint az elmúlt években is folyamatosan csökken az amerikai ipari termelés és virágzik a kiszervezés. Arról nem is szólva, hogy a hazatelepülő gyárak jelentős állami támogatást kaptak. A GE által megindított gyártósorok 800 millió dolláros költségéből 100 millió dollárt az állam fizetett, ez pedig kétségeket ébreszt a hazai gyártás versenyképességével kapcsolatban. Igaz, e támogatás a gyárból származó adókban idővel megtérülhet a költségvetésnek.

és ez egyébként se európa, hanem az usa, és állami támogatások hatására költözött vissza az a maroknyinál is kevesebb cég

úgyhogy értem, hogy ez alapján vontál le téves következtetést, de ha megengeded, szeretném eloszlatni a vélekedésedet
Törölt felhasználó 2014. 10. 31. 23:32
Előzmény: #142  ujonc
A Magyar Nemzet témabeli cikkének címe: "Egy nap legyen a családé!"

Ehhez képest a családi vállalkozások lehetnének nyitva...

Logikus, mi?

Gondolom, ők is sokat polarizáltak a témával kapcsolatban.
ujonc 2014. 10. 31. 21:58
Előzmény: #139  Bekre_Pal
Tisztelt Bekre Úr!

Parancsoljon:
link
ujonc 2014. 10. 31. 21:56
Előzmény: #137  Törölt felhasználó
Pénznyelő!

Nem én leszek az, aki megmondja neked, hogy hova nézzen egy picit vagy sem. Ha neked úgy jó még a nadrágomat is letolom, hogy jobban bekukucskálhass.
Azonban annyi kérésem lenne a jövőt illetően, hogy a továbbiakban mellőzd a hozzászólásaidat irányomban. Tudom nem lesz nehéz, mivel társaságodat végzettség alapján válogatod és én túl alacsonyan képzett vagyok hozzád. Ígérem, ha közben lediplomázom majd jelzem és nyugodtan megszólíthatsz. Nem lesz számodra lealacsonyító. Addig is köszönöm a figyelmedet, további kellemes kukucskálást!

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek