Topiknyitó: Törölt felhasználó 2014. 06. 29. 21:40

Tréder Topik :o)  

megnyitok egy remek kis kókuszos, lecsós, halacskás topikot. reméljük ez is hosszú életű lesz mint a régi, ami hat évet élt..



hát mindenkinek jó horgászatot! ))

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
_Macika_
_Macika_ 2018. 12. 10. 10:23
#118960
marha nagy unalom van, kis forgalmakkal
_Macika_
_Macika_ 2018. 12. 10. 09:26
#118959
A negyedik ipari forradalom drámai mértékben szabja újra a globális erőegyensúlyt. Peking nem fog visszavonulni Trump kereskedelmi háborújában, hiszen a mesterséges intelligencia területén esetlegesen elért hegemóniája a gazdasági hasznok mellett tovább erősítené a kommunisták egyeduralmát Kínában, egyben még nagyobb távolságot tarthatna a nyugati világtól. Káncz Csaba jegyzete.
.
A Huawei alvezérének puccsszerű őrizetbe vétele Vancouverben újonnan rámutatott a negyedik ipari forradalom egyes területein folyó gyilkos nagyhatalmi versenyfutásra. Bár a Fehér Ház kereskedelmi háborúja Kínával az újságok címlapjai szerint főként szójáról és acélról szólnak, valójában az amerikai protekcionista aggodalmak legfőbb mozgatórugója Peking gyors fejlődése a legérzékenyebb iparágakban. A mesterséges intelligenciának (AI) és a digitális gazdaságnak – beleértve az ultragyors 5G mobil távközlési rendszereket – megvan ugyanis az a potenciálja, hogy drámai mértékben szabja újra a globális erőegyensúlyt.


.
Ki lesz az új főnök?
.
Az AI körüli politikai felhajtás Washingtonban és Pekingben azzal is összefügg, hogy a verseny győztese komoly katonai előnyre tehet szert. Az AI nemcsak megválaszolja az ügyfélszolgálaton a kérdéseket és vezető nélküli autókat irányít, hanem ugyanaz a technológia bevethető drón-rajok szinkronizálására, kém-drónok felvételeinek kielemzésére és önjáró hadihajók irányítására. Ha Kína nyeri a versenyt, akkor a Dél-kínai-tengeren az úgynevezett hozzáférést akadályozó (Anti-Access/Area Denial – A2/AD) rendszereit AI technológiákkal megerősítve képes lenne az amerikai haditengerészet képességei fölé nőnie, amely egyben megkérdőjelezné a térség szövetségi rendszereit.
.
Ahogyan a Brookings Institution nevű agytröszt a múlt hónapban fogalmazott: „Az elkövetkező évtizedben az AI és a geopolitika szorosan fog egymáshoz kapcsolódni. Ennek oka az, hogy a geopolitika nagyban múlik olyan a tényezőkön, amiket a mesterséges intelligencia forradalmian megujít a közeljövőben. A technológiai előnyszerzés tárháza milliónyi új lehetőséggel fog bővülni, illetve alapjaiban fog megváltozni a nemzetbiztonsági gondolkodás, és a modern hadseregről alkotott elképzelések is. Azok az országok, amelyek sikeresen becsatornázzák az AI vívmányait, mind gazdasági fejlődés-, mind nemzetbiztonság szempontjából jobb helyzetbe fognak kerülni, mint a továbbra is csak hagyományos infrastrukturális-, és gazdasági modelleket használók.
.
Kiteljesedett megfigyelő-állam


.

Valóban, ha Kína a ’Made in China 2025’ stratégiájával vezető pozíciót harcolna ki az AI-ban, akkor a jelenlegi növekedési modelljét a nehézipari bázisról át tudná vezetni a csúcstechnológia által hajtott struktúrába. Egyben kiteljesíthetné azt az orwelli megfigyelőállamot, amellyel az anti-kommunista (reakciós) társadalmi elemeket és az ujgur kisebbséget már napjainkban rendszeresen zaklatja és tartja állandó megfigyelés alatt. Ez a technológiai dominancia lehetővé tenné, hogy a kommunista párt teljeskörű cenzúrával ellenőrzés alá vegye, hogyan gondolkodnak a polgárai a politikáról. Peking márcsak ezért sem fog visszavonulni Trump kereskedelmi háborújában, hiszen az AI esetleges hegemóniája a gazdasági hasznok mellett tovább erősítené a kommunisták egyeduralmát Kínában.Az AI területén elért dominancia egyben esélyt nyújtana Kínának és hasonló autoriter politikai rendszereknek, hogy még nagyobb távolságot tartsanak a nyugati világtól, megindítva a társadalmi rendszerek között egy újabb versenyfutást. Az internet-cenzúra kínai módszereit mostanra már átvette Thaiföld és Vietnám. Mi több, pekingi szakértők segítették a hasonló rendszerek felállítását Sri Lankán, egyben Peking fejlett megfigyelő-rendszereket szállított Etiópiának, Iránnak, Oroszországnak, Zambiának és Zimbabwének.
_Macika_
_Macika_ 2018. 12. 10. 09:02
#118958
jó reggelt - oldalazás,
tibbi60
tibbi60 2018. 12. 10. 08:43
Előzmény: #118956  -bubu-
#118957
jó reggelt!
köszi
-bubu-
-bubu- 2018. 12. 10. 08:33
Előzmény: #118954  _Macika_
#118956
Jó reggelt 
----------------------------------
 
Nemzetközi részvénypiaci hírek
 
Pénteken az európai piacok döntően pluszban zártak, a Stoxx 600 index 0,62%-kal került feljebb. Az amerikai indexek hatalmasat estek, a NASDAQ Composite index vezette a lejtmenetet a maga 3%-os csökkenésével. Ezzel az amerikai részvények március óta a legnagyobb heti veszteségüket szenvedték el. A negatív hangulat továbbra is a fokozódó USA-Kína feszültségek tüzelték, annak ellenére hogy a novemberi foglalkoztatási adat egészséges képet festett az USA gazdaságáról. Az ázsiai piacok jelentős mínuszban tartózkodnak ma hajnalban, a Nikkei mutatja jelenleg a legnagyobb esést a maga 2% körüli lejtmenetével. Az esést az amerikai rossz hangulat tovagyűrűzése mellett a gyengülő kínai export adatok okozhatják. Az európai határidős indexek alapján negatívban nyithat az öreg kontinens.
 
A Credit Suisse Ag közel 3 milliárd eurós részvény visszavásárlási programot fog bejelenteni, és növeli az osztaléka mértékét az eheti befektetői napon, állítja a SonntagsZeitung német lap. Erős a nyomás a vezérigazgatón Tidjane Thiam-on, hogy kövesse versenytársának, az UBS Group vezetőjének a mintáját, és használja saját pénzét is részvény visszavásárlásra, meg nem nevezett forrás szerint. A Credit Suisse szóvivője tagadta az állítást a Bloombergnek. A svájci bank korábban azt jelezte, hogy 2019-ben és 2020-ban a nyereségének felét tervezi kifizetni, feltételezve 9-10 milliárd frankos profitot ezekre az évekre.
 
Az Altria Csoport befektetett a kanadai kannabisz üzletbe. A Marlboro gyártója lett az első dohányipari cég amely jelentős befektetést hajtott végbe a kannabisz piacon. A cég $1,8 milliárd dollárért vásárolt 45%-os részesedést a Cronos Csoportba, ez 16%-os prémiumnak felel meg a csütörtöki záróárhoz képest. A részvényeken felül lehetőséget kaptak, hogy opciókkal részesedésüket 55%-osra növeljék. Az együttműködés mind a két cég számára előnyös, hisz az Altera Csoport diverzifikálja termékpalettáját, míg a Cronos Csoport tőkéhez és termelési technológiához jut. Az Altera ezen felül előnyösebb helyzetbe került riválisaihoz képest egy esetleges USA-i legalizáció esetén, hisz így gyorsabban be tudnak lépni az esetleges új piacra. A hírre jól reagáltak a befektetők, az Altera részvényei több, mint 2%-os növekedéssel nyitottak pénteken.
 
A Fresenius pénteken már a nyitás előtti kereskedésben 10%-ot esett a csalódást okozó jövőbeli eredményvárakozások okán. 2019-re a menedzsment 5% körüli árbevétel növekedést és nagyságrendileg stagnáló eredményeket vár, míg korábban 7,1%-10,3%-os árbevétel bővüléssel és 8,3%-12,6%-os profit növekedéssel kalkulált a vállalat vezetése. 2020-tól 5% körüli árbevétel növekedés lehet reális, az eredménynövekedés pedig csupán alig fogja várhatóan meghaladni a bevétel növekedését. A módosított jövőbeli eredményvárakozások a dialízis üzletág és a Helios kórházlánc gyengélkedésének tudhatóak be.
 
A Walmart vezérigazgatója figyelmeztetett, hogy a fogyasztóknak várhatóan többet kell majd fizetni a termékekért, ha a kereskedelmi feszültségek az Egyesült Államok és Kína között tovább fokozódnak. Egyszerű a matematika, ha emelkednek a védővámok, az a termékárakat is feljebb fogja nyomni. A Walmart első embere szerint eddig az amerikai fogyasztók nem érezték a kereskedelmi háború negatív hatásait, azonban ez hamarosan megváltozhat. Ha Donalkd Trump beváltja Kínával kapcsolatos fenyegetéseit, annak bizony jövőre érezhető hatása lehet. A vállalat a beszerzéseiben próbálja Kínát kikerülni, azonban ez igen nehézkes, ugyanis az ázsiai ország a második legnagyobb beszállítója. A G20-as találkozón bejelentett 90 napos vám eltolási határidő egyik legnagyobb nyertesei az amerikai kiskereskedők.
 
A Google keresési algoritmusa egy buborékban tart bennünket, állítja egy tanulmány. A keresési eredmények ugyanis teljesen mások tudnak lenni attól függően, hogy az ember mit böngészett azt megelőzően az interneten. Különösen érdekes lehet a kormánynak, ha a felhasználó politikai témákra keres rá. Ugyanis az internetező a korábbi keresése által befolyásolt híreket kap eredményül, mely torz következtetések levonásához vezethet. Augusztusban Donald Trump már megvádolta azzal a Google-t, hogy republikánus ellenes, ugyanis állítása szerint a „Trump” szó „guglizása” után a liberális médiából dobott ki cikkeket a kereső, főleg a CNBC-től. A kutatás alapján ha valaki beírta a keresőbe, hogy „oltások”, a mintában levő 87 ember 92%-a teljesen más eredményeket kapott. Érdekes, hogy a böngésző inkognitó (vagy privát) módjában is megfigyelhető volt a hatalmas eltérés a keresési eredményekben, ahol elvileg a Google nem veszi figyelembe a felhasználóiról megszerzett adatokat. A tanulmány alapján erősen felmerül a kérdés, hogy vajon manipulálva vannak a keresési eredményeink az interneten?
 
A Facebook részvény visszavásárlást tervez 9 milliárd dollár értékben, ezzel akarja visszanyerni a befektetők bizalmát a vállalat részvényének legutóbbi mélyrepülése után. A Facebook részvényei közel 40 százalékot estek, mióta a közösségi média óriás bejelentette júliusban, hogy arra számít, hogy a növekedése lassulni fog és az árrése szűkül az elkövetkező években. A fő közösségi média hálózata kezdi elérni a telítettségi pontot, ezért újfajta üzleti modellek felé kell néznie. A vállalatról számos hír is terjed, hogy nem kezeli megfelelően az ügyfelek adatait. A Facebook igazgatótanácsa 15 milliárd dollár értékű részvény visszavásárlást hagyott jóvá a 2017-ben kezdődő új program keretében. A pénteken bejelentett 9 milliárd dollár további visszavásárlás ehhez képest. A Facebook részvénye enyhén emelkedett a hírre.
 
Forrás: Bloomberg, Reuters, Equilor Elemzés
 
 
Devizapiaci, makrogazdasági hírek
 
Kiábrándító japán GDP-adat érkezett ma hajnalban. A harmadik negyedévben – éves bázison – 2,5 százalékkal esett vissza a GDP értéke, ezzel sikerült alulmúlni a konszenzust, mely 1,9 százalékos csökkenést vetített előre. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az eredményben szezonális és bázishatás, illetve több természeti katasztrófa is szerepet játszik, mindenesetre 2014 harmadik negyedéve óta nem mértek ekkora mértékű zsugorodást. A vállalatok emellett – elsősorban a kereskedelmi feszültségek miatt – visszafogták beruházásaikat, ezek a negatív folyamatok a világ többi régiójában is elindultak, és növelhetik a befektetők félelmét a globális gazdasági növekedés lassulásától. A visszafogott inflációs és növekedési folyamatok miatt biztosra vehető, hogy a japán jegybank még hosszú ideig érvényben tartja a jelenlegi, ultralaza monetáris politikáját.
 
Ellentmondásos hírek érkeztek a Brexit-szavazás időpontjáról. A The Sunday Times tegnap meg nem nevezett forrásokra hivatkozva arról írt, hogy a holnapra tervezett alsóházi szavazást nem tartják meg a kilépési feltételekről, és a csütörtöki uniós csúcstalálkozón Theresa May megpróbál engedményeket kérni az Európai Uniótól. Röviddel az értesülés megjelenését követően a kormány részéről cáfolták az elhalasztásról szóló tervet. Ugyanakkor igen kevés az esély rá, hogy a parlament végül elfogadja a megállapodást, mivel a kormányt kívülről támogató, északír unionista DUP párt is hevesen ellenzi azt. Theresa May szerint, amennyiben nem fogadják el a képviselők a kidolgozott tervet, még két forgatókönyv lehetséges, a rendezetlen kilépés, vagy az Európai Unió része marad az Egyesült Királyság. A font árfolyamában nagyobb volatilitásra számítunk a következő napokban.
 
Az OPEC december 6-7-i ülésének eredményeképpen 1,2 millió hordó napi kitermelés visszafogásról egyeztek meg az olajtermelők. Az OPEC tagok januártól 6 hónapig napi 800.000 hordóval termelnek kevesebbet, míg Oroszország és egyéb külső szövetségesek 400.000 hordóval csökkentik a napi kihozatalt. Irán, Venezuela, és Líbia mentességet kapnak a vágás alól. A hírre a WTI típusú kőolaj ára 5%-ot emelkedett, 54 dollárra.
 
A kínai külügyminiszter helyettes, Le Yucheng szombaton beidézte Amerika kínai nagykövetét Terry Branstad-et, tiltakozott a Huawei pénzügy igazgatójának Meng Wanzaho-nak a december 1-i letartóztatása miatt, és jelezte, hogy Kína további lépéseket fog tenni, ha nem adják ki azonnal a nőt. A minisztérium szerint Meng fogva tartása súlyosan veszélyezteti a nő emberi jogait, és kirívó visszaélést látnak benne. Washington nem reagált azonnal Kína üzenetére. Az Egyesült Államok pénteken kezdeményezett vádemelést a kínai telekom óriás Huawei ellen a vancouveri bíróságon, azt állítva, hogy Meng rejtegette a Huawei és egy Skycom nevű vállalat közötti kapcsolatot, pedig a Skycom Iránnal üzletelt. Iránnal az amerikai szankciók miatt nem lehet üzletelni. Menget, a Huawei alapítójának lányát hétvégére börtönbe zárták, miután a bíróság úgy döntött, hogy nem adják ki óvadék ellenében. A bírósági eljárás hétfőn folytatódik.
 
Forrás: Bloomberg, Reuters, Equilor Elemzés
 
 
Hazai hírek
 
Erős eladói hullám söpört végig pénteken az USA részvénypiacain, mely a mai európai nyitásra is rányomhatja a bélyegét. Várakozásaink szerint negatív nyitásra számíthatunk a Budapesti Értéktőzsdén. Az OTP tesztelheti a 11 000 forintnál húzódó támaszát, a MOL-t az 50 napos mozgóátlaga 3038-nál állíthatja meg. A Magyar Telekom esetében is a 440 forintnál húzódó támasz elesése várható, a Richternél letörhet az 5500 forintnál található támasz. A forint euróval szembeni árfolyamában nem számítunk nagyobb kilengésre.
 
Forrás: Bloomberg, Equilor Elemzés
guantanamo
guantanamo 2018. 12. 09. 22:47
Előzmény: #118947  -bubu-
#118955
Vicces csőrikének elnevezni egy orosz helikoptert :)
_Macika_
_Macika_ 2018. 12. 09. 22:18
Előzmény: #118953  sly36
#118954
valószínűleg óvatosabbak lesznek a piacok a pénteki zuhanás után
2 hét van még hátra a kereskedési évből - 
sly36
sly36 2018. 12. 09. 21:49
Előzmény: #118950  _Macika_
#118953
Mintha Pamacsot látnám, mikor a nagylány hazajön. :D
Holnapra tippem sincs, újra bele kell rázódnom pár hét szünet után.
Idén már csak lájtos leszek. 
No de majd jövőre... :-))
_Macika_
_Macika_ 2018. 12. 09. 21:17
Előzmény: #118951  _Macika_
#118952
_Macika_
_Macika_ 2018. 12. 09. 21:14
Előzmény: #118949  zsoltee77
#118951
https://www.zerohedge.com/news/2018-12-09/markets-are-cusp-again
ta van ))
rtáv túladott, pánikos
de vannak gondok
_Macika_
_Macika_ 2018. 12. 09. 21:01
Előzmény: #118948  sly36
#118950
zsoltee77
zsoltee77 2018. 12. 09. 20:59
Előzmény: #118948  sly36
#118949
Holnap meg is nézem, megyek arra fóliáért. :)
Holnapra mit jósoltok? Gap down, vagy pattan megint minden?
sly36
sly36 2018. 12. 09. 20:39
Előzmény: #118947  -bubu-
#118948
Igen, erről tudtam. Kecskeméten is van egy gép.
-bubu-
-bubu- 2018. 12. 09. 20:09
Előzmény: #118946  sly36
#118947
Nálunk a csörike nevű harci helikoptert tették ki ugyan így egy körforgalomba :)
https://24.hu/belfold/2018/03/17/szolnok-harci-helikopter-korforgalom/
sly36
sly36 2018. 12. 09. 19:59
Előzmény: #118945  _Macika_
#118946
_Macika_
_Macika_ 2018. 12. 09. 14:14
#118945
Vasárnapi brit sajtóértesülés szerint a kormány elhalasztja a kedd estére kitűzött alsóházi szavazást a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodásról, és Theresa May miniszterelnök megpróbál módosításokat elérni az egyezményben a jövő heti évzáró EU-csúcson.A The Sunday Times című konzervatív vasárnapi brit lapnak név nélkül idézett kormánytagok és kormányzati tanácsadók egybehangzóan azt mondták, hogy várakozásuk szerint Theresa May hétfőn bejelenti a parlamenti szavazás elhalasztását, annak érdekében, hogy az Európai Unió jövő csütörtöki brüsszeli csúcstalálkozóján megpróbálkozhasson még egy utolsó diplomáciai erőfeszítéssel az egyezmény módosítására.A Downing Street egyelőre cáfolja az értesülést. A londoni miniszterelnöki hivatal szóvivője vasárnap csak annyit közölt, hogy az alsóházi szavazást a kijelölt kedd esti időpontban megtartják. A jelenlegi parlamenti erőviszonyok alapján valószínűtlennek tűnik az egyezmény elfogadása.
_Macika_
_Macika_ 2018. 12. 09. 14:06
#118944
koszlány féle kiskutya
https://www.advisorperspectives.com/images/content_image/data/37/373b036b04a09efd701adc06026b0d92.png
kérdés hogy meddig mehet fel, és /vagy oldalazásba megy át nagy hullámzásokkal, vagy szakad (majd egyszer)
tibbi60
tibbi60 2018. 12. 09. 11:23
Előzmény: #118938  -bubu-
#118943
hehe..így értelmezni azért igen furcsa
_Macika_
_Macika_ 2018. 12. 09. 10:35
Előzmény: #118941  -bubu-
#118942
http://www.blikk.hu/sport/magyar-foci/europa-liga-selejtezes-magyar-foci/90g8bp4
na! üzenhetjük az uefának nem veheti el... ugyan mit?
-bubu-
-bubu- 2018. 12. 08. 19:48
Előzmény: #118940  _Macika_
#118941
magyar foci :))
https://bit.ly/2E70QXA

Topik gazda

aktív fórumozók


friss hírek További hírek