Topiknyitó: Törölt felhasználó 2003. 11. 26. 11:59

Személyiségi jogok  

Üdv!
Azt szeretném tudni, hogy egy munkahelyen jogszerű-e a elektronikus levelekbe beleolvasni, erre hivatkozva kérdéseket feltenni?
A banki belső ellenőrzésnek milyen jogosítványai vannak és köteles vagyok-e válaszolni az általuk feltett kérdésekre, amik a magánéletemet is érintik? A belső ellenőrzésnek joga van-e a privát életemet firtatni, joguk van-e ahhoz, hogy a munkahelyen kívüli kapcsolataimról érdeklődjenek?
Köszönöm a válaszokat előre is.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2020. 10. 14. 16:52
Törölt hozzászólás
Törölt felhasználó 2003. 11. 28. 12:29
Előzmény: #31  Törölt felhasználó
Kedves smith!
Köszi az ötletet, de nem sok értelme van asszem. A word pass kb 10 sec alatt feltörhető. Vannak jobb védelmek is, de ha a céges gépen egyszer beírod a jelszót a védett doksihoz, azt egy jó redszergazda simán logolja. Egy a lényeg, hogy mindenki, aki ilyen helyen dolgozik, készüljön fel rá, hogy bármikor hozzáférnek minden levelezéséhez és minden egyébhez, amit a céges gépeken csinál. Egy védelem marad csak, hogy senki nem ír olyat a cég gépeiről, amit később nem szívesen látna kinyomtatva. Visszatérnek az '50-es évek, nincs mit tenni.
Törölt felhasználó 2003. 11. 27. 18:11
Előzmény: #28  Törölt felhasználó
Én egy ideig jelszavazott word file-okat küldtem a barátnőm munkahelyére (felteszem Word van a gépeden).
A jelszó legyen minimum 10-12 karakter hosszú, és legyenek benne betűk és számok is, mivel a brutal force programok azt már nem törik fel könnyen.
Törölt felhasználó 2003. 11. 27. 17:32
Előzmény: #29  Törölt felhasználó
Kedves ozs!
Nem ijedtem meg ;-)
Már írtam Neked, de ezek szerint nem kaptad meg. Írok egy másik címről is.
Törölt felhasználó 2003. 11. 27. 16:42
Előzmény: #25  Törölt felhasználó
Kedves bluedeath!
Ne félj nem a banktól vagyok csak túl nagy a cikk (amiben pont a Te problémádat fejtik ki) ahhoz, hogy ide beemeljem.
Törölt felhasználó 2003. 11. 27. 13:12
Előzmény: #27  Törölt felhasználó
Kedves smith!
Egy pert lehet nyernék, de egy munkahelyet tuti buknék. Ha már mennem kell, menjek magamtól és ne azért, mert kirugnak, mivel szerettem volna megvédeni a jogaim. Titkosító program?
Az tenné még be itt a kaput, ha merészelnék valami "saját" programot telepíteni a cég gépére. Ehhez aztán végképp nincs jogom.
Törölt felhasználó 2003. 11. 27. 10:24
Előzmény: #26  Törölt felhasználó
Azért egy munkajogi pert lehet, hogy meg lehetne így is nyerni, hiszen ha egy nyilatkozatot nem önként írsz alá, akkor az semmis.
Egyébként én is hallottam már, hogy van egy bank, amelyik sohasem alszik, ahol a gép bejelentkező képernyőjére ki van írva, hogy a gép nem a te tulajdonod, ezért a banknak joga van bármit elolvasni amit írsz rajta.
Én javaslom a Ludas Matyi stratégiát: háromszor verd ezt vissza rajtuk. A rendőrmódszerek megtanítják az embert arra, hogy hogyan járjon túl a rendőrök eszén. Javaslom a magánlevelezésre a mobiltelefont, vagy egy titkosítóprogram (PGP) használatát.
Törölt felhasználó 2003. 11. 27. 10:08
Előzmény: #24  Törölt felhasználó
Kedves felejtos!
Nincsenek illúzióim, tudom, hogy mindenhol figyelnek minket, de!
Ha aláiratják velem, hogy belemegyek, hogy a levelezésemet az orrom alá dörgöljék, majd fél nap múlva meg is teszik mindezt, akkor azt mondom, így jártam. Csak hogy itt úgy ment, hogy mikor megkérdeztek, már réges rég le volt válogatva, ki volt nyomtatva pár emailem. Ha nem egyeztem volna bele a dologba, akkor is elolvassák a tudtom nélkül.
Törölt felhasználó 2003. 11. 27. 08:14
Előzmény: #23  Törölt felhasználó
Kedves bluedeath!
Adj egy magán mail címet vagy küldj egy mailt az o.zsolt@freemail.hu- ra, hogy egy nagyobb terjedelmű cikket elküldhessek Neked.
Törölt felhasználó 2003. 11. 26. 20:54
Előzmény: #23  Törölt felhasználó
A lenti link így teljes:
http://www.o bh.hu/adatved/magyar /gyik/munkalt2.htm
Itt pontosan le van írva a levelezés.
Na de ha már aláírtad, akkor bonyolult lesz bizonyítani, hogy utólag (esetleg kényszer alatt?).
Egyébként szerintem(!) mindegy, hogy melyik bankról/pénzintézetr ől beszélünk, szinte mindegyik figyeli a leveleket, a telefont. És nem véletlenül.
Törölt felhasználó 2003. 11. 26. 18:34
Előzmény: #20  Törölt felhasználó
Kedves ozs!
Ügyvéden én is gondolkodtam, hisz kézenfekvő lenne, de sajnos nincs olyan fizetésem, hogy megengedhessek magamnak egy ügyvédet. Ezért próbáltam Tőletek segítséget kérni, hogy mik a jogaim.
Törölt felhasználó 2003. 11. 26. 18:30
Előzmény: #21  pimre
Sok dologban teljesen igazad van.
A céges levelezést hozták fel a belső ellenőrök, amiben olyan emberrel leveleztem, akiről később kiderült, hogy rosszalkodott. Ebből következtették ki, hogy én biztos jóban voltam vele. Mondd, ki az, aki soha nem kever a céges levelezésbe egy kis magán jellegű dolgot is. Ha már megkérdezik hogy vagyok, az is magán jelleg, vagy nem? Nem papír levelezés volt, csak elektronikus. Rejtőröl meg annyit, hogy Te vamzerkodnál nálad szintekkel magasabb beosztású emberek ellen, akik egy pöccintéssel kirugnak, ha a fülükbe jut, hogy ki vádaskodott valós, vagy valótlan adatok alapján ellenük? Persze, hogy nem, és én is ezt tettem. Nem akartam többet tudni senkiről, mint amennyi nagyon fontos a munkámhoz. Ezt is felhozták ellenem.
Példálóztál Rejtővel, akkor maradjunk ennél. Ha egy alkalmazottnak gyanús lett volna valami a Kulcsár ügyben szerinted mennyi időt töltött volna még munkában, miután panaszkodott volna a Rejtőnél, vagy a Rejtő vezette belsőellenőrzésnél?
Mire visszaért volna a helyére, már a kiléptető levele is meglett volna...
pimre 2003. 11. 26. 17:09
Előzmény: #8  Törölt felhasználó
Kedves Bluedeath!
Azt írod: „Szinte elvárás, hogy ha egy kollégával szemben a leghalványabb kis sejtés van, hogy bármi illegálisat csinál, azt közölni kellene az illetékesekkel.”
Ha mondjuk Kulcsár Attiláéknál lett volna ilyen eljárás, akkor ma lehet, hogy a Rejtő sem a svábbogarakat számolná a cellájában.
Ami az emaileket illeti, egyfelől természetes, hogy a magánlevelezés (elektronikus, vagy papír alapú, mindegy) a legszigorúbb magánügy. A kérdést én megfordítanám. Van-e joga egy bank alkalmazottjának munkaidőben a cég gépén leveleznie? Illetve van-e joga a cég borítékjában a cég költségén magánlevelet küldenie? Meg van-e joga a cég telefonján, annak a költségén magántelefonálást folytatnia?
Én azt hiszem (laikusént), hogy a munkaszerződésben megtiltható a magánlevelezés. Ez esetben viszont jogos, hogy a hivatalos leveleket meg ellenőrizze a vezetés.
Mert például mi van, ha belső, bizalmas adatokat küldesz ki? Esetleg csak a saját alternatív címedre küldesz át pénzt érő információkat? Amit aztán otthonról indítva felhasználsz nem éppen nemes célra.
U.i.: Csak nem a nickneved a munkahelyed?
Törölt felhasználó 2003. 11. 26. 16:10
Előzmény: #18  szandokan
Kedves Bluedeath!
Ha ennyire nyilvánvaló jogsérelem ért, magad helyett egy jogászt kellene felkérned a feladatra.
Törölt felhasználó 2003. 11. 26. 16:08
Előzmény: #18  szandokan
Blue,
Mindig tarts magadnál egy diktafont és vedd fel "véletlenül" a főnököt,ahogy kérdezősködik az emailekről. Aztán később négyszemközt megmondod neki, hogy ha nem ad kedvezőbb munkakörülményeket és fizut, akkor megy a sajtóba,tv-be a felvétel a bank nevével együtt. :-)
Egyik munkatársam (nem bankszektor) hasonló módon szerzett infókkal volt teli,igy biztos és kényelmes helyet kapott a güris beosztása után.
szandokan 2003. 11. 26. 16:01
Előzmény: #17  Törölt felhasználó
Itt vannak az adatvédelmi biztos honlapján összegyűjtve
http:// www.obh.hu/adatved/m agyar/jogsz.htm
Törölt felhasználó 2003. 11. 26. 15:58
Előzmény: #16  Törölt felhasználó
Nem OTP...:)de a kérdés tetszett.
Nincs valami ötletetek arra, hogy hol tudnék utánakérdezni a jogaimnak, arra az esetre, ha lesz több felvonás is a "Gyalázzuk meg a jogokat" című szinműben?
Törölt felhasználó 2003. 11. 26. 15:44
Előzmény: #15  Törölt felhasználó
ja, szerintem a bank neve NKVD :))
kedves bluedeath! bocs a hülye viccért, és a legjobbakat kívánom Neked!
Törölt felhasználó 2003. 11. 26. 15:38
Előzmény: #14  Törölt felhasználó
Jó ez a kis barkóba, de szerintem bluedeath nem akar a nevéhez hasonló sorsa jutni.
A bank módszerei viszont rendkívűli módon hasonlítanak az '50-es évek politikai megoldásaira.
Törölt felhasználó 2003. 11. 26. 14:49
Előzmény: #13  Törölt felhasználó
Az említett bank neve "O"-val kezdődik és "TP"-re végződik???!!!
Törölt felhasználó 2003. 11. 26. 14:44
Előzmény: #11  dodo
"Amerikai hátterű a meg nem nevezett pénzintézet?"
Nem.
Törölt felhasználó 2003. 11. 26. 14:36
Előzmény: #11  dodo
Íme egy vonatkozó anyag (www.ma.hu):
Az Európai Bizottság szakértői dolgoznak a munkahelyi adatvédelmet biztosító direktíva tervezetén, amelynek 2004-2005-re kell elkészülnie. A munka kapcsán nyilvánosságra került egy összehasonlító tanulmány, amely az alkalmazottak magánszférájának tiszteletben tartásával kapcsolatos kilátásokat vizsgálja. Az információs és kommunikációs technológiák egyre elterjedtebb használatával ugyanis előtérbe került az adatvédelem szükségessége, ám ezzel párhuzamosan az is fontos követelmény, hogy az alkalmazottak alapvető jogai ne sérüljenek.
Ellenőrz és, de milyen határig?
Az Ipari Kapcsolatok Európai Megfigyelője (EIRO) összehasonlító tanulmánya különös hangsúlyt helyez az alkalmazottak magánszférája és a munkahelyi internet/email-haszn álat közötti összefüggésekre.
Az információs és kommunikációs technológiák (ICT) rohamos terjedése egy sor új problémával jár. A munkaadóknak be kell biztosítaniuk magukat afelől, hogy elektronikusan tárolt, rendkívül fontos adataikat nem érik el kívülállók, hogy az alkalmazottak nem használják magáncélra a munkahelyi infrastruktúrát, s hogy a dolgozók által továbbított információk nem terhelik jogi felelősséggel őket. Az alkalmazottaknak emiatt el kell fogadniuk a fokozott ICT-ellenőrzést, de a cégek szempontjából komoly gondot jelent, hogy meddig mehetnek el jogaik biztosításában anélkül, hogy alkalmazottaik alapvető jogait sértenék.
Egységes európai szabályozást
Minden EU-államban létezik általános adatvédelmi törvény, s néhány tagországban már napirenden vannak a munkahelyi adatvédelmet és a magánterület sértetlenségéhez való jogot összeegyeztetni hivatott tervezetek vagy el is fogadták azokat. Az összeurópai törvénykezés viszont csak a legritkábban tartalmaz a munkahelyi ICT-használatra alkalmazható speciális szabályozást.
Az Európai Bizottság szerint a szóban forgó problémára a legjobb megoldást az egységes európai szabályozás jelentené. Az érintett felekkel 2002 végén folytatott egyeztetések alapján a tervezet kidolgozásakor a bizottság figyelembe veszi a legfrissebb technológiai újításokat, valamint a 2001. szeptember 11-e utáni bizonytalanságot is.
A szakszervezet is beleszól
Az egyeztetések első szakaszát követően véleménykülönbség alakult ki a munkáltatók szervezetei és a szakszervezetek között az uniós szintű szabályozás létjogosultságát és irányát illetően. A munkaadók nem nélkülözhetetlennek a további szabályozást, szerintük az érvényben lévő rendelkezések elegendőek az alkalmazottak személyes adatvédelmi jogainak biztosításához.
Ezze l ellentétben, a szakszervezetek szorgalmazzák egy uniós jogvédelmi direktíva elfogadását, mert az érvényes szabályozást hasznosnak ítélik ugyan, de nem elégségesnek. Mi több, a szakszervezetek sok esetben nem elégedettek az uniós törvények nemzeti adaptációival sem. Ily módon messzemenően támogatják olyan egységes direktíva kiadását, amely bizonyos rugalmasságot enged a tagországok sajátosságainak figyelembe vételéhez.
A munkahelyi adatvédelmet szavatoló direktívát a bizottságnak a tervek szerint 2004-2005-ben kell előterjesztenie.
dodo 2003. 11. 26. 14:29
Előzmény: #10  Törölt felhasználó
Amerikai hátterű a meg nem nevezett pénzintézet?
Törölt felhasználó 2003. 11. 26. 14:26
Előzmény: #9  Törölt felhasználó
Nem hinném, hogy jó ötlet nevesíteni a céget, bár szívesen megtenném.
Az ilyen intézkedések pedig nem szolgálhatják sem az ügyfelek, sem a dolgozók érdekeit. Az a legszörnyűbb, hogy ez a fajta intézkedés is szelektált, mert természetesen csak a kis "noname" emberekre terjed ki, és vannak akik módszeresen kimaradnak belőle.
Én arra lettem volna kiváncsi, hogy mi a véleményetek erről és milyen jogköre van a belső ellenőrzésnek. Jó lett volna, ha hozzászólt volna valaki esetleg konkrét tudással, tapasztalattal a háta mögött ezügyben.
Törölt felhasználó 2003. 11. 26. 13:51
Előzmény: #8  Törölt felhasználó
Most mar en is kivancsi vagyok, hol ne tartsam a penzem. Bar ha bele gondolok, hogy ez az intezkedes ugyfelek erdekeit tamogatja? Ki vele!
Törölt felhasználó 2003. 11. 26. 13:46
Előzmény: #6  Törölt felhasználó
Ennél keményebb dolgok is vannak ám itt...
Szinte elvárás, hogy ha egy kollégával szemben a leghalványabb kis sejtés van, hogy bármi illegálisat csinál, azt közölni kellene az illetékesekkel.
Pers ze, ha ez csak sejtés, akkor vissza is üthet a dolog, de én nem vagyok sem besúgó, sem spicli, pedig ez lenne az elvárás. Ha távol akarom tartani magam minden olyan dologtól, amben illegális dolgot sejtek, és csak a saját munkámra koncentrálok, hogy jól csináljam, az is baj, mert szerintük nem igaz, hogy nem tudtam valamiről, ami téma esetleg az ebédlőben vagy a folyosón...hihetetle n.
Törölt felhasználó 2003. 11. 26. 13:26
Előzmény: #6  Törölt felhasználó
Szerintem hálából tedd ki ide a fórumra a bank nevét.
Tudja meg mindenki, melyik korrekt munkáltató engedett meg magának ekkora törvénysértést.
Törölt felhasználó 2003. 11. 26. 13:05
Előzmény: #5  Törölt felhasználó
ez azért kemény!
rengeteg visszaélésre ad alapot!
szerintem is érdemes új bank után nézni...
Törölt felhasználó 2003. 11. 26. 12:59
Előzmény: #4  Törölt felhasználó
Vannak ennel jobb cegek is, ahol biztosan kamatoztatnak a tudasodat. Meg erkolcs, meg hasonlok. Bar lehet naiv vagyok?
Törölt felhasználó 2003. 11. 26. 12:49
Előzmény: #2  Törölt felhasználó
Azt kérdezték, hozzájárulok-e, hogy az E-mail-eimbe beleolvassanak, persze nem tudtam mást csinálni, aláírtam a papírt, de akkor már rég az ember hóna alatt volt a dosszié, ami az emiljeimet tartalmazta kinyomtatva.
Ha nem járulok hozzá, akkor is elolvasta simán, csak így kérdezgetni is tudott belőle...
szandokan 2003. 11. 26. 12:47
Előzmény: #1  Törölt felhasználó
Lásd az adatvédelmi biztos honlapján. Irogat ilyenekről is, csak nem kötelező az ajánlása.
(http://ww w.obh.hu/adatved/mag yar/gyik/munkalt2.ht m)
Törölt felhasználó 2003. 11. 26. 12:44
Előzmény: #1  Törölt felhasználó
szvsz amíg Te ilyen értelmű nyilatkozatot nem teszel, vagy a munkaszerződésed, egyéb általad elfogadott szabályzat ilyet nem tartalmaz addig nem vagy köteles válaszolni. a leírtak sértik a személyi szabadságod!
ellenér vként azt lehetne felhozni, hogy a munkahelyen a munkáltató eszközeit használod, nem tudom ez mennyire állná meg a helyét...

Topik gazda

bluedeath
5 4 3

aktív fórumozók

friss hírek További hírek