Topikgazda: Törölt felhasználó 2003. 01. 23. 08:33

Oblath Gábor távozik a Monetáris Tanácsból  

Ugrás a cikkhez
Medgyessy Péter miniszterelnök a tegnapi napon vezető közgazdászokkal, gazdaságkutatókkal folytatott informális megbeszélést hivatalában. A találkozó résztvevői a hazai és nemzetközi gazdasági folyamatokról, a monetáris politikában kialakult helyzetről konzultáltak.

A megbeszélésen mások mellett részt vett Oblath Gábor, a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának tagja, a Kopint-Datorg tudományos tanácsadója. Oblath Gábor tájékoztatta a miniszterelnököt, hogy le kíván mondani a Monetáris Tanácsban betöltött tisztségéről. Szándékáról és annak indokairól a Monetáris Tanács következő ülésén ad részletes tájékoztatást a testület tagjainak, és ezt követően a kinevező köztársasági elnökkel is ismerteti érveit.

Oblath Gábor hónapok óta kifogásolta a jegybank magas kamatpolitikáját a Monetáris Tanácson belül. Megítélése szerint a jegybanknak már korábban kamatcsökkentő lépéseket kellett volna tenni, azonban javaslatát a Monetáris Tanács más tagjai leszavazták.

A Monetáris Tanács összetétele:

Elnök:
Járai Zsigmond

Tagok:
Adamecz Péter
Auth Henrik
Riecke Werner
Dr. Szapáry György
Dr. Kádár Béla
Dr. Káró Tamás
Dr. Oblath Gábor
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2020. 10. 10. 23:32
Törölt hozzászólás
#4
Törölt felhasználó 2003. 01. 23. 11:05
Előzmény: #2  Törölt felhasználó
#3
Az én szememben Obláth jól jön ki ebböl a szituációból. Én úgy gondolom, hogy ő már hamarabb is szavaz(hat)ott a kamatcsökkentésre, és mivel a többiek lehurrogták felelösségteljes álláspontját, ezért nem kíván velük tovább dolgozni. Egy gerinces embernek tartom, több ilyenre lenne szükségünk...
Törölt felhasználó 2003. 01. 23. 10:12
Előzmény: #1  portfolio
#2
Egyedül Obláth Gábor képviselte a Jegybanktanácsban a való világot a monetáris politikával ötvöző gondolkodást. A két alelnök, Riecke Werner és Szapáry György kiváló monetarista tudósok, akik tíz éve 'ki nem látnak az MNB vastag falai közül. Tőlük leomolhat a gazdaság, akkor is a monetáris képleteiket duruzsolják.
A párizsi OECD-képviselői poszton tanyázó koros Kádár Béla külgazdaságtudós...
Járai&Co. pedig már sokhelyütt portyázott - nem éppen monetáris csecsen nevelkedtek.
Kár volt Obláth Gábornak belemenni ebbe az utcába és az "arcát" kockáztatni.

Topik gazda

eszem
5 4 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek