Topiknyitó: lzoli41 2020. 03. 23. 18:21

Trump Kínával való viaskodása miatt szabadult el Vuhanban a járvány?  

Trump képtelen azt is megérteni, hogy a nemzetközi kapcsolatokat a kölcsönös függőség hatja át. Azaz, ha valakivel hátrányosan bánnak, az visszahat a hátrány okozójára is. A járvány ezt közérthetően szemlélteti.Ez gazdaságilag is így van, csak az USA-ban párosult azzal, hogy az elnök a saját teljesítménye elismerése miatt állandóan biztatta a tőzsdei emelkedést, miközben a kölcsönös függőségen keresztül gyengítette a gazdasági fundamentumokat. Ez egy valódi Trump-lufi volt. Sikerült neki újból naggyá tenni az USA-t.
Dani Rodrik egy ízben arról értekezett, hogy demokratikusan megerősített globális kormányzásra van szükség, még ha hibáznak is a demokratikusok.
linkje:Megakadályozhatók az önkárosító nemzeti intézkedések?
Ezt egy ízben már kifogásoltam és szerintem nem fogadható el, hogy valaki négy évre legitimációt szerezzen arra, hogy nyíltan buta legyen és a saját közösségét rombolja.
A járvány kezelése a meritokratikusoknak (az a vezető és boldogul leginkább aki jól teljesít) sikerült (Szingapúr, Hong Kong, Dél-Korea, Tajvan). A globális kormányzást is meritokráciával lehetne normalizálni. A Rodrik trilemma is azon alapul, hogy a globalizáció és nemzetállami berendezkedés mellé, a demokrácia nem eléggé teljesítményelvű. A nagy komplexitású rendszereknél a hozzá nem értők rombolók, ezért elengedhetetlen a meritokratikus demokráciák kialakítása, ha a globalizáció szintjét fenn akarják tartani.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2020. 10. 06. 11:17
Törölt hozzászólás
#3
HomeSapiens 2020. 03. 23. 18:39
Törölt hozzászólás
#2

Topik gazda

lzoli41
3 3 5

aktív fórumozók


friss hírek További hírek