Topikgazda: matgab 2005. 10. 03. 12:50

5-150 millió halott - AIDS és felmelegedés tízszeres sebességgel  

Ugrás a cikkhez
5-150 millió halottat is szedhet majd a madárinfluenza emberre veszélyes változata az Egészségügyi Világszervezet (WHO) influenzakoordinátor a szerint. A halottak száma nagymértékben függ attól, hogy a járványt milyen gyorsan fedezik fel, és a kormányok erre hogyan reagálnak.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=59533
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2005. 10. 17. 12:12
hát én bőszen csócsálom a pipihusit, jól átsütve megdöglenek a viri
si non oscillas noli tint innare :)
ha át is jönne, akkor is csak MADÁRinfluenza...
de azért még a buta amcsi befektetők hadd parázzanak, vonják csak ki a zsét :)
Törölt felhasználó 2005. 10. 16. 21:33
Erről beszéltem:
Svájci gyógyszergyár "tollasodik" a madárinfluenza-pánikon
2005. október 15. 04:15, szombat - Dr. Hanyecz Vince

Madárinfluenza-pánik és ezzel összefüggésben gyógyszervásárlási láz ütötte fel a fejét Csehországban, Belgiumban, Franciaországban és Szerbiában is.

A Tamiflu nevű orvosság, amely nem oltóanyag, hanem általános "vírusölő", eltűnt a patikák polcairól. A Tamiflu gyártója, a svájci Roche közölte: felgyorsította a készítmény gyártását, ám annak előállítása akár egy évig is eltarthat, ezért a gyógyszert megrendelő kormányoknak várniuk kell. A cég szóvivője hangoztatta: már évekkel ezelőtt felszólították a kormányokat, hogy esetleges nagyarányú járványokra készülve jóelőre rendeljenek készleteket. A távirati iroda a Cash svájci üzleti hetilapra hivatkozva közli: a Roche annyi megrendelést kapott a Tamiflura, hogy 2003-hoz viszonyítva 8-10-szeresére növeli a termelést 2006-ban. A Roche-részvények árfolyama rekordmagasságban van, miután az Egészségügyi Világszervezet a madárinfluenza elleni védelemként ajánlotta az alkalmazását.

Ugyanakkor a svájci gyógyszerészek arra figyelmeztetnek: semmi nem utal arra, hogy ez a készítmény hatékony lehet a madárinfluenza mutációja, illetve emberről emberre való átvitele esetén. Rácz Jenő magyar szakminiszter tegnap azt hangsúlyozta a gyógyszerrel kapcsolatban: tartós szedése károsíthatja az egészséget, illetve a vírus egy idő után képes a hatóanyag ellen védekezni. Hozzátette: a gyógyszer nem megelőzésre szolgál, hanem a vírus szaporodását gátolja.

Romániában pár óra alatt kifogyott a patikákból a közönséges influenza elleni oltóanyag, Törökország pedig egymillió doboz hagyományos madárinfluenza elleni oltóanyagot rendelt egy svájci cégtől az esetleges járvány veszélye miatt. Ankarában közölték: felkészültek az emberre is veszélyes madárinfluenza-vírus elleni küzdelemre.

Ismert: az Európai Bizottság az uniós tagországokat az oltóanyagkészletek felhalmozására szólította fel, és azt tanácsolták, hogy mindenki oltassa be magát a közönséges influenza ellen. Bujdosó László országos tiszti főorvos az Info Rádiónak ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: ez az oltás abban segíthet, hogy ne mutálódhasson a H5N1 vírus, illetve javíthatja a szervezet ellenállóképességét. - Egyáltalán nem számítunk arra, hogy aki nincs szorosabb kapcsolatban szárnyasokkal, bármilyen módon érintkezni tudna a madárinlfuenza vírusával - tette hozzá a tiszti főorvos, aki tájékoztatott arról is: a hagyományos influenza elleni oltóanyagból 10-20 százalékkal nagyobb készletekkel rendelkeznek, mint amennyit tavaly felhasználtak.

Rácz Jenő egészségügyi miniszter a Magyar Rádiónak az influenza elleni oltással kapcsolatban azt emelte ki: ez az oltóanyag nem véd a madárinfluenza ellen, különösen egy olyan potenciális vírus ellen nem, ami ki sem alakult. - A mi szakembereink semmiképpen nem javasolták eddig, hogy általános influenza elleni védőoltással védekezzünk egy olyan törzs ellen, aminek nem azonos a génösszetétele - tette hozzá.
Törölt felhasználó 2005. 10. 09. 13:11
Előzmény: #30  Törölt felhasználó
Akkor én bagoly leszek, mert nagy szemeim vannak, és szeretek repülni...>:)))
Törölt felhasználó 2005. 10. 09. 12:54
Előzmény: #29  Törölt felhasználó
Szepen tudok uvolteni . :-)
Törölt felhasználó 2005. 10. 09. 12:33
Előzmény: #28  Törölt felhasználó
És miért farkas?:)
Törölt felhasználó 2005. 10. 09. 12:24
Előzmény: #26  Törölt felhasználó
:-) En tuti farkas lennek.
Törölt felhasználó 2005. 10. 09. 12:23
Előzmény: #26  Törölt felhasználó
Madárinfluenza - a háború, ember és állat között, mely több millió civilcsirke áldozatot követelt. Az éhes halál vérgőzös lehelettel ólálkodik a baromfiudvar környékén... forrás: mti

Bocs. >:)

Pl a patkányok egy atomháborút is túlélnének... a delfinek pedig bizonyítottan intelligensebbek az embernél... Patkány legyek, vagy delfin? Sztem amerre most a világ halad... patkányként sokkal jobban járnék következő életemben...:.\
Törölt felhasználó 2005. 10. 09. 12:07
100 ember meghalt,de ártatlan csirkék tíz millióit írtják ki.
Ez az igaz tragédia!
na ez csak tréfa volt.:)

matgab:azért marad egy csomó élőlény a földön,ha az ember meg ki is hal:)
számos állatról kimutatták,hogy képes az eddig képzeltekkel szemben bonyolultabban "gondolkodni".
Szóval jön az ember helyett más faj a civilizált életre képtelen ember helyett.

A reinkarnációról jut eszembe,hogy ha kihal az emberiség,akkor mibe tuda lélek ujjáéledni? hangyába,vagy csigába?
nem vagyok szakértője.
amúgy én is elképzelhetőnek tartok egy ilyen kvázi "ujjáéledést" ,de arra nem látok garanciát,hogy pont ember leszek késöbb.
Törölt felhasználó 2005. 10. 09. 10:20
Előzmény: #24  Törölt felhasználó
Azzal terjed egyébként? (Remélem nem kérdeztem nagy hülyeséget... de nem vagyok otthon ilyen téren...)
Törölt felhasználó 2005. 10. 08. 23:33
Lehet, hogy tényleg csak egy köpés, ha cseppfertőzéssel terjed.
Törölt felhasználó 2005. 10. 08. 21:19
Előzmény: #22  Törölt felhasználó
Délután hallottam a rádióban félfüllel, hogy már Romániában is van fertőzött... innen már csak egy köpés a magyar határ...:\
Törölt felhasználó 2005. 10. 08. 21:12
Bocsi, már van vírus.

A spanyolnátha félelmetes genetikai hasonlóságokat mutat az Ázsiában terjedő madárinfluenza vírusával. Két, egymástól független kutatócsoport is megállapította, hogy a spanyolnátha vírusa, amely 1918-19-ben húsz-ötven millió embert ölt meg, félelmetes genetikai hasonlóságokat mutat az Ázsiában terjedő madárinfluenza vírusával. Az sem lehetetlen, hogy a vírus mutánsa közvetlenül átugrik az emberre, s nincs szüksége arra, hogy az emberi influenza vírusát használja közvetítőként.

A Nature című tudományos lapban publikáló amerikai tudósok azt állapították meg, hogy a spanyolnátha vírusa a mostani madárinfluenza vírusában észlelt mutáns gének egy részét is tartalmazza. A szerzők szerint ez újabb figyelmeztetés: a mostani H5N1 vírustörzs súlyos veszélyt jelenthet az emberiségre.

A Science-ben az atlantai járványügyi központ tudósai egy egér szervezetében éltre keltették az 1918-as vírust. A mintát egy olyan nő teteméből nyerték, akivel a spanyolnátha végzett Alaszkában 1918-ban: maradványait tartósította a fagyott talaj. A halálos vírust szigorúan őrzik, de újraélesztése volt az egyetlen módja genetikai tanulmányozásának: a tudósoknak sikerült összeállítaniuk a vírus teljes genetikai szekvenciáját. Kiderült, hogy az 1918-as vírus olyan genetikai elemeket tartalmaz, amelyeket az akkori emberek immunrendszere nem tudott kivédeni - emiatt voltak rendkívül veszélyesek. A vírus genetikai kódjának utolsó három elemét vizsgálva pedig az is kiderült, hogy olyan genetikai mutánsokat is tartalmaz, amelyek megdöbbentően hasonlítanak az Ázsiában jelenleg is keringő, csak madarak szervezetében észlelt vírusokhoz.

Fontos felfedezés az is, hogy az amerikai tudósok által azonosított mutációkat azokban a génekben találták, amelyek szabályozzák a vírus szaporodását a gazdasejtekben. Valószínűleg ezek a mutációk tették lehetővé az 1918-as vírusok gyors szaporodását.

Jelenleg a H5N1 vírustörzs az ilyen mutációknak még csak egyes részeit tartalmazza. Ám ezek is elegendők lehetnek a madárinfluenza-vírus virulenciájának növekedéséhez, potenciálisan pedig az ember közvetlen megfertőzéséhez.

cnn/bbc

Forrás: Magyar Hírlap
Törölt felhasználó 2005. 10. 06. 20:40
Előzmény: #20  Törölt felhasználó
Van olyan dolog ezen a világon, amiből az ember nem akar (és tud) hasznot húzni?

Mindenki valaki másnak a "nyomorúságán" kapaszkodik fel... így vagy úgy, még ha etikus módon is... de sajna ez van... Ami nekünk jó, lehet, hogy az másnak (akaratunktól ellentétesen is) szenvedés, kín, fájdalom, nyűg...
Törölt felhasználó 2005. 10. 06. 20:36
Előzmény: #19  Törölt felhasználó
Csak annyit fűznék hozzá, hogy mással azért nem foglalkoznak ennyire, mert messze van tőlünk...1 új veszélyről van szó...Ami ha bekövetkezik hihetetlen gyorsasággal fogja végig pusztítani a világot...
.
Persze egyenlőre csak veszély és remélem nem fog bekövetkezni...De akkor is oda kell rá figyelni...
.
A gazdasági vonatkozásáról meg annyit, hogy egyesek viccelődnek rajta, mások félnek tőle és megint mások pedig ebből is pénzt akarnak csinálni...
(valahogy nem változunk)
Törölt felhasználó 2005. 10. 06. 20:24
Előzmény: #18  Törölt felhasználó
Az megint más kérdés, hogy a halálnak mennyire van humorérzéke...:\ Nem szertnék túlzottan vicces módon elpatkolni... bár nyílván mindenki azt kapja, amit megérdemel...>:)))

Nekem a személyszerint a spontán öngyulladás a kedvencem...>:)

És elnézést mindenkitől az igazán nem ide tartozó hozzászólásokért.:)
Törölt felhasználó 2005. 10. 06. 20:22
Előzmény: #17  matgab
Arról amit Matgab írt, eszembe jutott, amit az egyik ismerősöm mondott. Ez pusztán egy vélemény. Miért sírunk-dühöngünk...stb., ha meghal valaki aki közel állt hozzánk? Azt mondta, tulajdonképpen, ilyenkor mindenki magát sajnálja a legjobban (lsd.: Miért pont velem történik ez...? miért pont az én szeretteimnek kellett meghalnia?)... mert elveszítettük a múltunk, az életünk egy darabját... Végülis ki kérdezi meg magától, hogy miylen szar lehet a másiknak a menyországban? (Akit a pokolba képzelünk, azon nem szoktunk sajnálkozni, vagy elmélkedni...) Ha hiszünk a túlvilági létben, ha nem, azt figyelembe kell venni:

a) ha nincs túlvilág - meghalt, nincs többé az, akit elvesztettünk - akkor vele már ennél rosszabb nem történhet. Nem szenved, nem fáj neki semmi. Pusztán nincs.
b) ha van túlvilág - akkor ha reinkarnálódik, ha nem - a mostaninál sokkal jobb helyre került. (pláne valami hosszas lefolyású betegség után.)

Elgondolkoztam ezen... és szerintem igaza van. Vannak dolgok, amiknek meg kell történniük. Lehet, ez most morbid módon hangzik, de ha belegondolunk... Semmi rossz nem történhet velük ezután... van biztonságosabb dolog (a lélek számára) a halálnál?
matgab 2005. 10. 06. 18:01
Előzmény: #16  Törölt felhasználó
Valamiben el kell pusztulni, ez meg sokkal jobb, mint mondjuk a rák, amiben sokkal többen is halnak meg...
Legfeljebb nem kell másnap munkába menteni...esetleg reinkarnálódsz valami sokkal jobb társadalomban, vagy jobb körülmények közé, esetleg a paradicsomba, vagy a nirvánába kerül a lelkünk, elnyerve jól megérdemelt békéjét!
Mindennek nézzétek a jó oldalát! :)
Törölt felhasználó 2005. 10. 06. 17:06
Most olvasom, hogy a Merck új hatásos gyógyszerrel jött ki.

Az eü. területén is működik a piac és annak befolyásolása.

Az evidence based medicine üzleti oldalról erről szól (ld. pl. antidepresszáns piac).

Tényleg nem jó dolog ilyen hírekkel játszani, ezért is írtam, hogy lehet, hogy már paranoiás vagyok. Mégis nem hagy nyugodni, hogy a hír mögött elsősorban üzleti megfontolások húzódnak meg.

Oltóanyag tényleg nincs - mert vírus sincs. A jelenleg ismert típus még csak szórványosan terjed emberre állatról, emberek közti terjedést pedig még nem tudtak egyértelműen bizonyítani, de elméletileg tényleg lehetséges. Feltehető, hogy az 1918-as spanyolnátha is hasonló fertőzésből eredhetett.

Szóval én is félek tőle, ezért is figyelem elborzadva híreket. De nem hagy nyugodni, hogy a sporadikus esetek gyors kommunikációja mögött üzleti érdekek húzódnak meg. Sajnos ugyanis nagyon sok olyan fertőző betegség létezik még világszerte, mely morbiditása és mortalitása nagyságrendekkel nagyobb.

Üdvözlettel
Törölt felhasználó 2005. 10. 04. 18:57
Előzmény: #14  Törölt felhasználó
nem akarok reklámot, de azt hiszem ez közérdek:

link

link
Törölt felhasználó 2005. 10. 04. 18:49
Előzmény: #13  Törölt felhasználó
attase!
Végre kimondtad! Erről van szó!
Mindenki azt gondolja, hogy nó para van pénzem veszek oltóanyagot én túlélem, a többi mit számít...
Hát vegyen... Jó is lehet a normál madárinfluenzához, de nem valószínű hogy jó lesz a még x faktor génállományú új vírushoz! Az ellen még nem lehet biztos szer, mert még ki sem fejlődött. De kívánom, hogy ne legyen igazam....
Törölt felhasználó 2005. 10. 04. 18:33
Előzmény: #12  Törölt felhasználó
Oltóanyag , nincs rá. Nem is lehet, mivel ez a virus akár nagyon rövid időn belül mutálódik, és rezisztensé válik.

Létezik rá egy gyógyszer, a Roche gyártja, ami a viruson egy nem mutálódó állandó részhez kötödve korai stádiumban képes annak a legyengítéséhez ill. elpusztításához..
Ha jól tudom az Európai országok, köztük Mo. is vett már a hatóanyagból komolyabb adagot. Jobb félni mint megijedni.

Patikákban is kapható, ineten utána lehet nézni, esetleg dokit megkérdezni.
Törölt felhasználó 2005. 10. 04. 16:02
Előzmény: #11  Törölt felhasználó
Gibi, neked tényleg fogalmad sincs a gazdaságról, vagy már egy robotvilágban élsz. Azért a termelési függvényekben a munkaerő még mindig az egyik input. Emellett van olyan, hogy fogyasztói bizalom, élelmiszeripar, egészségügy, gyógyszergyártás stb.

Végülis szeptember 11 is csak egy esemény minden gazdasági vonatkozás nélkül... Meg az AIDS is csak egy társadalmi probléma... Dollármilliárdokat költenek rá.
Törölt felhasználó 2005. 10. 04. 15:25
Lehet, hogy túlzottan paranoid vagyok, de az üzlet tekintetében ez talán nem árt.

Mit keres egy gazdasági oldalon ez a hír?

Ki gyártja az oltóanyagot?

Ki fogja megvásárolni?

Nem lehet, hogy ez a hír is csak a marketing része?
matgab 2005. 10. 04. 13:19
Előzmény: #9  Törölt felhasználó
Építs egy bunkert és ne találkozz senkivel...Csak bio -kémiailag megtisztított vizet igyál és levegőt használj! Ne érintkezz senkivel max email-ben, vagy neten!
Biztos túléled!
De minek?
Inkább legyek benne egy jó businessben félig, mint egy veszteségesben egészen!
Törölt felhasználó 2005. 10. 04. 12:36
Előzmény: #7  gardonyim
Még valamikor 1996-97-ben olvastam egy lapban egy rövid értekezést egy világméretű influenza járvány kitörésével kapcsolatosan. Így kezdődik a cikk, idézem:
"Feltehetően a véletlenen múlik majd, hogy mikor söpör végig az egész Földön az influenzavírus támadása.", hát véletlen ellen igen nehéz védekezni. Majd az írás végén:
"Félő azonban, hogy egy világjárvány esetén, ha azonosítják is a kórokozót, nem lesz idejében és elegendő oltóanyag. A vírus ugyanis képes három hét alatt elterjedni a Földön, a védőoltás előállítása és kiosztása viszont legalább két hónapba telik."

Így hát marad a várakozás?
Tényleg, mint egyén mit tudok tenni, hogy - úgymond - túléljek egy ilyen "eseményt", vagy ahogy én fogalmaztam: létszám-optimalizálást?
matgab 2005. 10. 04. 12:29
Előzmény: #6  Törölt felhasználó
Persze, egyénileg bárki meghal tragédia, de a biológiai összérdek azt mondaná, hogy az emberiség tűnjön el a földről, mielőtt lakhatatlanná teszi azt...
Igaz, mi történik akkor ha nem lesz a Földnek lakója (sem ember sem állat)?? Semmi, senki nem fog panaszkodni, csak amíg mindenki kihal egy csomóan fognak szenvedni és ez lesz a nehéz része...
gardonyim 2005. 10. 04. 10:52
Előzmény: #4  Törölt felhasználó
Valóban eddig csak kb. 150 áldozat volt. Ezek az emberek azonban mind közvetlenül madaraktól fertőződtek meg. A madárinfluenza ugyanis -MÉG- nem terjed emberről emberre. Van viszont a jó öreg hagyományos influenza (egyébként az is madarakról ugrott át emberre), ami nagyon jól terjed emberről emberre. Mármost ezek a nyavajás vírusok olyanok, hogy ha megfelelő környezetben (fertózött emberi sejt) találkoznak, akkor igen könnyen kicserélhetik a génkészletüket. Annál is inkább, mert a szerkezetük nagyon hasonló. És akkor kapunk egy madárinfluenzát ami úgy terjed emberről emberre, mint az influenza, de a mortalitási ráta továbbra is 80% körül van. Na, ezért van a nagy felhajtás.

Üdv,
Törölt felhasználó 2005. 10. 04. 10:33
Előzmény: #5  Törölt felhasználó
Urak
Kicsit komolyabb dologról van szó mint valami média őrület. 1918-ban néhány hét alatt több áldozatot szedett mint az egész I. Világháború ( kb. 20.000.000. halott) és akkor még kisebb volt a népesség is, az emberek mobilitása meg szinte zéro mai szemmel nézve.
Matgab kiváncsi lennék ha a Te gyereked halna bele akkor is így gondolkodnál a dologról?
Törölt felhasználó 2005. 10. 04. 10:08
Előzmény: #4  Törölt felhasználó
Kb 100-an, úgy öt év alatt. Hátra van még 149999900.
Törölt felhasználó 2005. 10. 04. 09:56
a regi mar nem eleg ilyeszto, talaljunk ki ujat?! Valakinek van szamadata eddig hanyan haltak meg a madarinfluenzaban?? meg a repuloszerencsetlensegekhez is jol le van maradva egyelore, nem is beszelve masrol!! egyelore, koszonom, szeretem a csirket.
Törölt felhasználó 2005. 10. 04. 07:43
Előzmény: #2  matgab
Matgab, az eltűnés még odébb van...
Ez csupán egy kis létszám-optimalizálás.
matgab 2005. 10. 03. 14:58
Előzmény: #1  portfolio
na végre...Legalább eltűnik ez a slepp a Föld nevű bolygóról...(és itt nem a madarakra gondolok...)

Topik gazda

matgab
4 4 3

aktív fórumozók

friss hírek További hírek