Topiknyitó: Portfolio 2014. 02. 03. 11:00

Behajtási költségátalány - bizonytalanság a köbön  

Ugrás a cikkhez
A Polgári Törvénykönyv ("Ptk.") 2013. július 1-jétől hatályos módosítása kötelező jelleggel írja elő gazdálkodó szervezetek közötti ügyletekben késedelmes fizetés esetén jegybanki alapkamat nyolc százalékponttal növelt értékének megfelelő késedelmi...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=7&i=194883
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2014. 02. 11. 23:55
Előzmény: #1  portfolio
#2
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) szerint nem minden esetben kötelező a késedelmesen fizető partnereknek késedelmi kamatot, és amellett minimum 40 eurónak megfelelő behajtási költségátalányt is felszámítani, a lemondásnak, mint tartozás-elengedésnek ugyanis a Ptk. alapján nincs akadálya.

Az irányelv arra vonatkozóan nem tartalmaz rendelkezést, hogy a jogosult a késedelembe esést követően jogszerűen lemondhat-e a behajtási költségátalányról, így ezt a Ptk.-ban sem kellett szabályozni, a lemondásnak – mint tartozás-elengedésnek – a Ptk. alapján nincsen akadálya. Tehát a cikk megállapítása, mely szerint ” késedelmesen fizető partnereknek kötelező késedelmi kamatot, s amellett minimum 40 eurónak megfelelő behajtási költségátalányt is felszámítaniuk”, nem helytálló – közölte a tárca.

A kötelezettnél szó sincs arról, hogy a késedelmes fizetésnél automatikusan felmerülne a behajtási költségátalány és a késedelmi kamat. Ráadásul a számviteli törvény szerint szó sincs arról, hogy vaktában egyéb ráfordítást kellene elszámolni. A szállító tehát előbb közli az igényét, és ez lesz a számviteli bizonylat, ami alapján a ráfordítás a késedelembe esőnél jelentkezik.

A cikk így pontatlan.

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek