Topiknyitó: Portfolio 2010. 10. 14. 14:14

Az iszapkárosultat még a bank is nyúzza?  

Ugrás a cikkhez
Akad bank, amelyik megkezdte a hitelek felmondásáról szóló levelek postázását az iszapkatasztrófában károsult ügyfeleinek. Bár erről szóló papírt még senki sem mutatott fel, a hír terjed, és úgy tűnik a pénzügyi felügyelet is komolyan veszi. Alapja...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=139904
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2010. 10. 26. 11:34
Előzmény: #18  poreci
#20
Matgab, a sikerdíj definíciószerűen azt jelenti, hogy egyrészt sikeres pernyerés esetében, másrészt a % miatt annak arányában történik a fizetés. Így nem "szerencsétlen csórókról" húz le nagy összeget. A csórók, ha maradnak nincstelenek, ő se kap semmit. Akkor fog keresni, ha a szerencsétlen csórók már nem lesznek nincstelenek.

Egyébként meg Magyar elég jó ügyvéd, láthatod hogy nyomul a médiában. Márpedig ilyen ügyvéd nélkül a szerencsétlen tönkrement életű csóró szerencsétlen tönkrement életű csóró maradna. Akkor mi a jobb? Ha az ügyvéd jól keres, de a kisemmizett ember visszakapja a tönkrement vagyonát? Vagy képviselje őket Dr. Becsületes Béla legszarabb ügyvéd ingyen, amivel becsületesen el is veszíti a pert és a kisemmizettek kisemmizettek maradnak? Na de mennyivel jobb, hogy Béla Dr. Becsületes... Ugye?
pampa 2010. 10. 26. 10:08
Előzmény: #18  poreci
#19
neki is meg kell élni valamiből :((((
poreci 2010. 10. 26. 10:04
Előzmény: #17  pampa
#18
Azért egy rohadt egy gerinctelen szakma ez az ügyvédi...

Lehúzni a szerencsétlen csórókról 13%-ot, főleg, amikor ekkora összegekről beszélünk...

Persze számít, a károsultaknak hogy 100-nak veszi el valaki a 10%-át, vagy 200-nak a 13%-át, de akkor is milyen ember az, aki mikor azt látja, hogy az egész ország önzetlenül támogatja ezeket a szerencsétleneket (még anyám is aki nyugdíjas utalt át nekik 5000-et), akkor ennek van pofája 13%-ot lehúzni róluk...
pampa 2010. 10. 26. 09:32
#17
"A megítélt kártérítés 13 százalékáért vállalta el az iszapkárosultak áldozatainak képviseletét Magyar György ügyvédi irodája - írja a Magyar Hírlap.

A megítélt kártérítés 13 százalékáért vállalta az iszapkatasztrófa áldozatainak jogi képviseletét Magyar György irodája - írja a Magyar Hírlap. A lap szerint az ügyvéd azt is kikötötte, hogy ha a szerződés idő előtt - a törvény szerint elkerülhetetlen siker bekövetkezte előtt - megszűnne, akkor Magyar utólag óránként ötvenezer forint plusz áfa munkadíjat számol fel. Az ügyvédi díjon felül a felmerülő költségeket, így például a per illetékeit és az ügyvédek útidíjait is a károsultak fizetik.

Két ajkai ügyvédi iroda is adott ajánlatot a károsultaknak - írja a lap. Az ajkai irodák sávos díjszabásban egyeztek meg 150 károsult családdal. Az ügyfeleknek előre nem kell fizetniük semmilyen költséget. Ötmillió forint kártérítésig a megítélt összeg nyolc százalékát, öt-tíz millió forint kártérítés esetén tíz százalékot, tíz-száz millió között 12 százalékot kell a károsultaknak utólag megfizetniük az ügyvédi irodáknak."

Sok kockázatot ő sem vállal.....
szivacs
szivacs 2010. 10. 25. 21:25
Előzmény: #15  Törölt felhasználó
#16
"Annak ellenére, hogy szembesültek a bankok valóságos tevékenységével, az adósok fizetőképességének fenntartása érdekében tett intézkedésekkel, azokkal a lehetőségekkel, amelyekkel adósok százait lehetett volna megmenteni,"
Milyen lehetőségek ezek, kifejtenéd? Hátha hasznosíthatók lennének több helyen is.
Törölt felhasználó 2010. 10. 25. 21:09
Előzmény: #14  szivacs
#15
Én a Kéményseprők és más szervezetek vezetőivel beszéltem, illetve leveleztem hivatalból. Nem voltak valódi érveik, az alapvető ismertetekkel sem bírnak, zavarba jöttek, amikor a valósággal szembesültek. Annak ellenére, hogy szembesültek a bankok valóságos tevékenységével, az adósok fizetőképességének fenntartása érdekében tett intézkedésekkel, azokkal a lehetőségekkel, amelyekkel adósok százait lehetett volna megmenteni, nem ismertették meg a rászorulókkal, hanem sokkal inkább szították a feszültséget, hogy az áldozatok megmentőiként tüntethessék fel magukat.

Nem kételkedem, hogy az egyes egyszerű tagok tudatlanságból, ámde jószándékú meggyőződésből úgy járnak el, ahogyan írod. Ámde a szervezet maga, amelynek tagjai, őpntosan a megmentésre szorulók érdekei ellen hat. A vezetőik pedig tudatában vannak a valóságnak, ámde saját népszerűségük érdekében fogadatlan prőkátor szerepben tetszelegnek.
szivacs
szivacs 2010. 10. 25. 12:34
Előzmény: #13  Törölt felhasználó
#14
Egyszer beszélgettem a Fehér Kéményseprők egyik tagjával. A saját szabadidejükben, a saját autójukkal, a benzinköltséget saját zsebből állva mennek rászoruló ismeretlen embereknek, családoknak segíteni, akik nincsenek abban a helyzetben, hogy jó szón kívül mással meghálálják. Elismerést nem kapnak érte csak rendőri vekzálást, feljelentéseket és járhatnak időnként bíróságra. Valami ilyesmire mondják, hogy önzetlen segítőkészség nem szavakban, hanem tettekben. Hidd el, semmi szükségük a létjogosultságuk igazolására, ők örülnének a legjobban, ha megszűnhetnének, mert már egyetlen egy segítségre szoruló sem maradt ebben az országban.

A másodiknál méltányolom amit írtál, elismerésem érte. Sajnos a többség nem ezt teszi hasonló esetben, hanem sunnyogva eltűnik. Pedig minden tükröződik: a helyes magatartás, meg a helytelen is.
Törölt felhasználó 2010. 10. 25. 01:35
Előzmény: #11  szivacs
#13
nem pénzt kapnak, hanem a létjogosultságukat akarják igazolni a rémhírekkel. Talán annak kellene igazolnia rémhírek alapját, aki állítja.

A második felében megkövetlek: nem hittem volna, hogy létezik ilyen felelőtlen és szakmailag tökéletesen dilettáns bagázs.
Törölt felhasználó 2010. 10. 23. 00:41
Előzmény: #10  Törölt felhasználó
#12
Sejtettem én, hogy nem teljesen hülyék. Ilyen nagy visszhangot kiváltó ügyben minden cég saját üzleti érdekében meglehetősen rugalmas az érintett ügyfeleivel...
szivacs
szivacs 2010. 10. 23. 00:32
Előzmény: #9  Törölt felhasználó
#11
"Aztán ott vannak a Fehér Kéményseprők meg az Otthon- és Érdekvédők, akik abból élnek, hogy rémhíreket terjesztenek a bankokról"
- érdekes állítás, hogy "abból élnek" van bizonyítékod rá ( ki, mikor mennyi pénzt kapott rémhírterjesztésért?), vagy csak össze-vissza írogatsz? Ha van, linkeld be, ha nincs, kérj bocsánatot!

"Szóval, mielőtt hitelt adsz a rémhíreknek, nézd meg, hogy terjesztője mennyire hiteles..."
manci000, ne légy ennyire magabiztos, ne minősíts híreket rémhírnek és ne osztogass kéretlen tanácsokat!
M1 TXT: "a K&H bank elnézést kért a vörösiszap-károsultaktól a "tévedésből" kiküldött SMS felszólítások miatt."
Inkább gyakorold: szvsz, szvsz, szvsz...
Törölt felhasználó 2010. 10. 22. 20:51
Előzmény: #8  Törölt felhasználó
#10
"Ezzel együtt mondjuk a meglévő tartozásra (már nem a hiteltartozásra magára, hanem a törlesztő tartozásra) adhattak volna ezekben az esetekben 1-2 hónap türelmi időt. Mondjuk azokban az esetekben, ahol az adott ingatlanra felvett hitelről van szó."

"Az érintett ügyfelek problémáira velük együttműködésben keresi a megoldást a bank, adósvédelmi programja teljes eszköztárát - egyebek mellett törlesztőrészlet-csökkentést, fizetési moratóriumot, prolongációt (halasztás) - felhasználva".
Törölt felhasználó 2010. 10. 22. 20:43
Előzmény: #7  szivacs
#9
Nagyon jó, hogy pont ezt emeled ki, ez mutatja ugyanis a legjobban a hír álhír jellegét. A magyar devizahiteleket ugyanis nem devizában, hanem forintban kell törleszteni, tehát a hátralék is forintban jelentkezik. A felszólítás pedig sohasem történik sms-en és nem 5 napos határidőt tartalmaz.

Aztán ott vannak a Fehér Kéményseprők meg az Otthon- és Érdekvédők, akik abból élnek, hogy rémhíreket terjesztenek a bankokról... Szóval, mielőtt hitelt adsz a rémhíreknek, nézd meg, hogy terjesztője mennyire hiteles...
Törölt felhasználó 2010. 10. 22. 12:03
Előzmény: #7  szivacs
#8
Hát ha 302 frank az elmaradás, azaz kb. 60e Ft, akkor az NEM az iszapkatasztrófa miatt van, hanem valószínűleg mert már előtte sem rendezett mondjuk egy havi törlesztőt.

Szerintem kár hangulatkeltést folytatni a bankok ellen ezért. Ha bemegy az iszapkárosult egy boltba, ott is elkéri a boltos az árat azért, amit vett. A boltos még se mocskos szemét boltos, csak a bank az. Egyrészt nincs a homlokára írva senkinek, hogy iszapkárosult, másrészt sajnos az iszapkárosultakon kívül is folyamatosan éri kár az embereket akármi miatt (természeti vagy éppen más hibája miatt).

Ezzel együtt mondjuk a meglévő tartozásra (már nem a hiteltartozásra magára, hanem a törlesztő tartozásra) adhattak volna ezekben az esetekben 1-2 hónap türelmi időt. Mondjuk azokban az esetekben, ahol az adott ingatlanra felvett hitelről van szó.
szivacs
szivacs 2010. 10. 22. 11:49
Előzmény: #5  szivacs
#7
„Tájékoztatjuk, hogy 0081LAH******** hitelén 302,32 svájci frank elmaradás van. Kérjük rendezze öt napon belül” – írja egyik ügyfelének SMS-ben a K & H Bank
link
Törölt felhasználó 2010. 10. 21. 21:18
Előzmény: #5  szivacs
#6

A hírt határozottan cáfolta Müller János a Magyar Bankszövetség szóvivője, aki szerint csak az fordulhatott elő, hogy némely hiteles korábbi felszólítást kapott kézhez. "A hír hallatán körkérdést intéztünk a lakossági hitelezést 85 százalékban lefedő 7 bankhoz, amelyek egyöntetűen azt állították, nem küldtek ilyen felszólítást. Azt tartották esetleg elképzelhetőnek, hogy azok, akik a katasztrófát megelőzően hátralékot halmoztak fel, most kapták meg a még az áradást megelőzően kipostázott leveleket. Az iszapárra hivatkozva azonban egyetlen esetben sem küldtek felszólítást vagy felmondást - húzta alá a Bankszövetség szóvivője.

Müller János nem tudta még megmondani, hogy végül a bankok, a biztosítók, vagy az állam téríti meg majd a károkat. Szerinte egyeztetésekre lenne szükség, ahol részt vesz az összes érintett fél, azaz az állam, a biztosítók, a bankok, az ügyfelek és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság is.

"Előbb viszont kárleltárra lenne szükség, ami megállapítaná hány otthon ment tönkre, hány helyen volt jelzáloghitel és biztosítás, valamint hogy milyen szerepvállalást akar biztosítani az állam" - mondta.

A biztosításokkal kapcsolatban Müller János kifejtette, hogy ahol jelzálog terheli a lakást, ott kötelező lakásbiztosítást kötni, azonban ezek nem terjednek ki ember okozta ipari katasztrófákra. Az árvízkároknál kialakult gyakorlatot tehát itt nem lehetne alkalmazni, miután az árvíz elemi csapásként értékelhető, s biztosítás is köthető rá.

Az OTP nem mond fel egyetlen hitelszerződést sem

Megkeresésünkre az OTP Bank közleményt adott ki, amelyben kijelentik, hogy egyetlen iszapkárosult hitelszerződését sem mondják fel. Mint írják, "az OTP Bank a társadalomért felelős vállalatként együttérez a vörösiszap-katasztrófa károsultjaival és kiemelt prioritásként kezeli a segítségnyújtást. A legnagyobb magyarországi hitelintézet úgy döntött, hogy a katasztrófa sújtotta térségben ingatlan károsodása, illetve megsemmisülése miatt nem mond fel hitelszerződést. A későbbiekben az érintett ügyfelek problémáira velük együttműködésben keresi a megoldást a bank, adósvédelmi programja teljes eszköztárát - egyebek mellett törlesztőrészlet-csökkentést, fizetési moratóriumot, prolongációt (halasztás) - felhasználva".

A bank a jelzáloggal terhelt ingatlanok esetében lemond a biztosító által térített, a bankra engedményezett kártérítésről, amennyiben az összeget az ingatlan helyreállítására vagy új lakóingatlan vásárlására fordítják.

Ezúton tájékoztatjuk, hogy az OTP Bank azonnali segítségként 50 millió forintot utal át a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak támogatására a Magyar Kármentő Alap számára, hogy a segítségnyújtás mielőbb a rászorulók rendelkezésére álljon. Hitelintézetünk ezen felül vállalja, hogy a 2010. október 18-ától a lakossági adományokból az alapba befolyó következő 50 millió forintot megduplázza.
A társadalomért felelős vállalatként nem hagyhatjuk figyelmen kívül az itt élők problémáit, nehézségeit. A bank korábban úgy határozott, hogy a katasztrófa sújtotta térségben hitelszerződéssel rendelkező érintett ügyfelei problémáira velük együttműködésben keresi a megoldást, adósvédelmi programja eszköztárát felhasználva. Emellett a lakossági, vállalati, önkormányzati ügyfelek körében az OTP Banknál vezetett bankszámlákról 2010. november 30-áig az iszapszennyezés károsultjainak megsegítésére kezdeményezett humanitárius célú tranzakciók díjait is átutalja a bank a Magyar Kármentő Alap számlájára. Ugyanakkor kötelességünknek tartjuk, hogy a pénzügyi szolgáltatásokon túl aktív közreműködői legyünk a rászorulók megsegítésének, ezért döntöttünk - a májusi árvíz károsultjainak támogatása után - most újabb jelentős összegű segítségnyújtásról, illetve a lakossági felajánlások kiegészítéséről.
Amennyiben támogatni szeretné a katasztrófa károsultjait, az alábbi számlaszámra juttathatja el adományát.
Belföldről: 1179 4022 2222 2222 0000 0000
Külföldről: IBAN: HU28 1179 4022 2222 2222 0000 0000
SWIFT BIC: OTPVHUHB
Budapest, 2010. október 15.

szivacs
szivacs 2010. 10. 21. 17:16
Előzmény: #4  Törölt felhasználó
#5
A bankok SMS-ekkel bombázzák az iszapkárosult ügyfeleiket

Telefonhívásokkal és SMS-ekkel zaklatják a bankok az iszapkatasztrófa térségében élő jelzáloghitellel rendelkező ügyfeleiket fizetési kötelezettségük miatt. Ezért már mintegy ötszáz-hatszáz ember ügyvédi segítséget is kért. Egy helyi ügyvéd szerint legalább huszonötmilliárd forintra kellene perelni a Mal Zrt.-t az állam nevében.
Hiába szólította fel a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a pénzintézeteket, hogy dolgozzanak ki áthidaló megoldásokat a vörösiszap-katasztrófa által sújtott területeken a jelzáloghitellel rendelkező károsultjaik hitelével kapcsolatban, egyes bankoknál ez süket fülekre talált.

A Magyar Hírlap információi és a lap birtokába került SMS alapján egyes pénzintézetekí továbbra is fizetési kötelezettségük betartására szólítják fel az adósokat.

„Tájékoztatjuk, hogy 0081LAH******** hitelén 302,32 svájci frank elmaradás van. Kérjük rendezze öt napon belül” – írja egyik ügyfelének SMS-ben a K & H Bank, de más pénzintézetek is erre kérik a károsult kolontári és devecseri lakosokat.

A bankok korábban telefonon és levélben keresték meg a károsultakat, és a házuk állapotáról, a törlesztőrészletek további fizetéséről érdeklődtek, s új fedezet bevonását javasolták a szerződésbe.

„Egyes bankok továbbra is finoman zaklatják az embereket. Elsősorban SMS-ben kapnak felszólítást a hitellel rendelkezők, akiknek kisebb gondjuk is nagyobb ennél. Összességében már mintegy ötszáz-hatszáz ember kért ügyvédi segítséget” – mondta a Magyar Hírlapnak Németh Ákos devecseri ügyvéd. Ismertette: írásban egyeztetnek a Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-vel a kártalanításról.

„Számításaink szerint legalább huszonötmilliárd forintra kellene perelni a Mal Zrt.-t az állam nevében, ráadásul ebben az összegben még sok minden nincs benne. Egyik ügyfelem például pékséget vezetett Devecseren, az iszapkatasztrófa után azonban senki sem kíván tőle vásárolni és rendelni. A helyi vállalkozók és vállalkozások nem folytathatják tovább tevékenységüket, így jelentős bevételkiesést szenvednek el hónapról hónapra. Az ilyen károk és anyagi veszteségek például nincsenek benne ebben a huszonötmilliárd forintban” – mondta Németh Ákos.

Dabasi Tamás, a Fehér Kéményseprők Országos Társadalmi Szervezetének elnöke szerint az ottani lakosság döntő többségének van hitele, így több száz embert kell megvédeni az esetleges végrehajtásokkal szemben.

Kiemelte: a felszólítások mellett az érdeklődő telefonhívások sem álltak meg a pénzintézetek részéről.

„A pénzügyi felügyelethez fordultunk segítségért, hiszen a banki magatartási kódex egyértelműen meghatározza a fizetési nehézségek kezelése körében alkalmazandó eljárásokat” – ismertette Dabasi Tamás.

A PSZÁF közleményben figyelmeztet, hogy a szerződés felmondása kilátástalan helyzetbe hozná azokat az adósokat, akik a felvett hitel fedezetével nem rendelkeznek a katasztrófa miatt.

„Az ilyen katasztrófa után ne az adóssal, hanem a Mal Zrt.-vel egyezzenek meg a bankok. Pintér Sándor belügyminiszter is azt üzente, hogy a pénzintézetek a cégen keressék a pénzüket” – fogalmazott a lap kérdésére Schillné Bene Irén, az Otthon- és Érdekvédők Magyarországi Szövetségének alapító tagja.
Magyar Hírlap
Törölt felhasználó 2010. 10. 14. 21:02
Előzmény: #3  szivacs
#4
Ez a link arra példa, hogy a bankok is gyűjtenek a károsultaknak?
szivacs
szivacs 2010. 10. 14. 16:19
#3
szivacs
szivacs 2010. 10. 14. 16:17
Előzmény: #1  portfolio
#2
igazságos =? jogszerű

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek