Pumesz

Regisztráció: 2019-04-02 18:06:54

Hozzászólások száma: 11

Utolsó hozzászólás: 2023-12-11 20:29


Tapasztalat: 4
Aktivitás: 1
Népszerűség: 5


utolsó 20 hozzászólás

OTP részvényesek ide! 2023. 12. 11. 20:29
Ne zárjunk ki semmit...sorry
OTP részvényesek ide! 2023. 12. 11. 20:26
2023. 01. 17. Nézd meg azt a napot...elég hasonló a felállás...meg, hogy azután mi volt. Persze akármi lehet, de azért ne zárjunk semmit.
Richter topik 2023. 07. 18. 09:30
A fizetős cikket be tudja valaki másolni? Előre is Danke!
OTP részvényesek ide! 2023. 07. 14. 09:13
135-150
Richter topik 2023. 02. 22. 17:08
Z: 7790
Richter topik 2023. 02. 20. 15:28
Első ránézésre vegyes eredményeket tehet közzé a Richter jövő héten kedden hajnalban, a bevételektől szép növekedést várunk, viszont a profitszámok érezhetően visszaeshetnek. Utóbbiban viszont az elszámolt adóterhek, és a negyedéves viszonylatban erősödő forint lehet a „felelős”, ezeket leszámítva pedig az alapfolyamatok erősnek tűnnek. A támaszoknál lévő részvényt tehát érdemes lehet figyelni.Igen erős jelentést zárhat a Richter a negyedik negyedév végével, miután a várakozásaink szerint a bevételek tovább erősödhettek, és még a harmadik negyedéves számokat is meghaladhatták. A negyedik negyedévben elszámolt különadó persze jelentősen rontotta az eredményszámokat, ugyanakkor enélkül nagyon erős EBIT számokat láthatnánk, ami az erős alaptevékenységre, és a gyenge forint pozitív hatásaira utal.A bevételek 220 milliárd forint fölé erősödhettek a negyedév során, ami több mint 26 százalékos növekedést jelentene éves alapon. Látni kell, hogy a gyengébb forint most is nagyon sokat segített, a bázissal szemben ugyanis közel 30 milliárd forintos többlethatást jelenthetnek az árfolyamok. A növekedési ütemet viszont aligha csak ez magyarázta:
  • A Vraylar eladásoktól további növekedést várunk éves alapon, közel 15 százalékos bővüléssel kalkulálunk. Ez alapján az amerikai piacon 50 milliárd forint feletti bevétellel számolunk, ami majdnem 40 százalékos növekedés lenne éves alapon.
  • Az európai piacokon szintén erős teljesítményt várunk, ahogyan ez a harmadik negyedévben is jól látszódott. Ezzel együtt az EURHUF szintén kedvezően alakult a bázissal szemben, ami alapján itt is majdnem 30 százalékos bővülés jött össze.
  • Az orosz piac szintén érdekes terület, ahol az elmúlt negyedévekben rubelben számítva stabil volt a teljesítmény, ez pedig alapvetően fennmaradhatott. Forintban viszont szignifikáns így is a bővülés a bázissal szemben mutatott nagy rubel erősödés miatt, majdnem 50 százalékos javulásra számítunk.
  • A többi piacon nagy meglepetésre nem készülünk, az ukrán leánytól továbbra sem várunk igazán erős számokat, miközben a latin-amerikai piacon mutatott erőt megtarthatta a Richter.
Összességében tehát erős alapfolyamatok és devizás eredmények jöhetnek, a gyengébb forint pedig erre jelentősen rápakolhatott. A Richter növekedése így igen erős lehetett, a bevételek pedig éves szinten akár a 800 milliárd forintot is elérhették, szemben a tavalyi 630 milliárd után.A költségek kapcsán már valamivel összetettebb képet láthatunk. Egyrészt a közvetlen költségek tovább emelkedhettek, ebben a devizahatások értelemszerűen nem segítettek. Ugyanakkor a marzsok kapcsán így is javulást várunk, a bruttó eredményhányad pedig elérhette az 59 százalékot, ami az előző negyedéves 60 százalék után szintén remek hír lenne. A negyedik negyedévekben rendre alacsonyabb számokat lehetett látni, a kontextust tehát így kell értelmezni.A közvetett kiadások kapcsán szintén emelkedést várunk, főleg a bázissal szemben. A harmadik negyedévben már látható volt a költségek magas szintje, most azonban 65 milliárd forint fölé emelkedhettek. Ugyanakkor bevétel arányosan még mindig relatíve alacsony szinten állhat a Richter, ami a marzsokra is elviekben pozitív hatást gyakorol.Az év végén bejelentett különadók viszont vélhetően a negyedik negyedéves időszakra kerülnek elszámolásra, ami alapján közel 30 milliárd forintos extra költség terhelheti a céget. A bázissal szemben ez így jelentősen nehezíti az összehasonlítást, az üzemi eredmény pedig „csak” 35 milliárd forintos lehet. Ez majdnem 30 milliárd forinttal lenne alacsonyabb a harmadik negyedévnél, ugyanakkor a bázissal szemben már csak 20 százalékos mínusz lenne, a 2020-as negyedik negyedéves számot pedig még meg is haladná.Szintén negatív volt a pénzügyi sor változása, főleg a devizahatások által befolyásolva, a negyedéves záróárfolyamok a harmadik negyedévhez képest kedvezőtlenül változtak. A forint erősödése így pénzügyi soron éreztetheti hatását, ráadásul a rubel is sokat gyengült, így közel 20 milliárd forintos lehet a mínusz. Bár az év egészét tekintve így is bőven pluszos a sor, ez már a bázissal szembeni összehasonlítást már nehezíti.A nettó eredmény ugyanakkor így is pluszos lehet, és várakozásaink szerint a negyedik negyedévben még 14,5 milliárd forintos eredményt elérhetett a Richter. Az előző negyedéves 76-82 milliárd forintok után ez persze jelentés visszaesés, valamint a negyedik negyedévekhez képest is gyenge adatnak számít, de a pénzügyi sor és a negyedévre elszámolt különadó sokat torzítanak az adatokon.Összességében így is erős 2022-es évet zárhatott a Richter, mivel a nettó eredmény végül 210 milliárd forintos lehet, jócskán meghaladva a 2021-es 140 milliárdot. Látni kell persze, hogy a devizahatások sokat számítottak, ugyanakkor az alapfolyamatok változatlanul erősek, a kulcsgyógyszerek pedig segítik a cég üzleti fundamentumainak javulását.
Előrejelzés és árfolyam. 
A fentiek után komoly kérdés, hogy milyen előrejelzés érkezik majd a vezetéstől. Alighanem a Richter az elmúlt időszakban bevezetett szokásával nem fog szakítani, így nagyon pontos részletinformációk vélhetően nem érkeznek, általánosan viszont sok-sok konkrétum elhangozhat. Alighanem a bevételek növekedési üteme 2023-ban is folytatódhat, de a költségek kapcsán már több a bizonytalanság, amire a befektetők is választ várhatnak.Erre nagy szükség is lehet a befektetők irányából, mivel technikailag is igen fontos szinteken jár a papír. Az elmúlt hetekben csökkenő pályán mozgott a Richter, mostanra viszont egy fontos támaszra lelt a papír a 200 napos mozgóátlagánál. Látható, hogy tavaly szeptemberben ez nem tudta megfogni a papírt a nagyobb visszacsúszástól, ugyanakkor most egyelőre fordulat mutatkozik innen.A jelentés ugyan csak a jövő héten kedden érkezik majd, ám várhatóan a támasz addig is erős lehet, kiegészítve ezt a 8000 forint körüli lélektani szinttel. Összességében tehát elmondható, hogy erős támaszoknál várja a jelentés a Richter egy érezhetőbb korrekció után, viszont az előrejelzésen sok múlhat azt illetően, hogy végül milyen irányba sikerül elmozdulnia a részvénynek.
OTP részvényesek ide! 2023. 02. 08. 12:54
Egészségükre! :)
OTP részvényesek ide! 2023. 02. 08. 12:36
11000-11010
Richter topik 2023. 02. 07. 17:07
záró 8040
OTP részvényesek ide! 2023. 01. 25. 10:30
Bocsi az offért.
OTP részvényesek ide! 2023. 01. 25. 10:30
maty2003 kukac freemail. hura is jöhet ha vki szeretne még kapcsolódni a Kbc-hez. :)

friss hírek További hírek