Nem sok mindent tudok a tőzsdéről, de egy dolgot olvastam róla és az untig elég!
Nem érdemes semmilyen elméleteket felállitani a részvények mozgására, sőt az a legnagyobb hiba!
Továbbra is lottó szelvényenként kezelem a dolgot, eddig bejött!
Pl, nemrég egy certivel beragadtam mert nem néztem meg mikor jár le, és a számitásaimat is felül múlta, a tripláját kerestem a dolgon, mert zárás után még emelkedett :)))
én azt gondolom, hogy ez nem annyira optimizmus szülte rallyknak, korrekcióknak a sorozata, hanem a válság okozta mindenféle szereplők bukoinak a renoválása megy végbe azaz, ujból fel kell építeni a nullát , hiszen 1200 otival nem lehet "egy jót kaszálni" csak felfelé , ugyanez érvényes az sp-re is a maga 650 -vel ..
Ahhoz , hogy a cégek bankok rv-i , ezáltal a gazd.szereplők ne vesszenek oda /hülyén fogalmazva/ , mindenképp fel kell , kelett vinni arról az irreális szintről az összes cuccot. Hogy meddig megy fel az szerintem nem az optimizmusnak a kérdése, hanem az üzleté a pénzvilágé a gazdaság újboli felépítkezéséé . Most semmi nincs még túlértékelve , mert még mindig ár alatt vannak a főbb jelentősebb instrumentumok , társaságok.. sztem az oti papír nem 4500-t ér , és az sp sem 1000 -t . Nem hinném hogy optmizmus lenne, hanem a beárazás , a felépítkezés folyik éppen .
Egy válság után azt gondolom , nem éppen úgy folynak a dolgok mintha semmi nem történt volna , ezért vili hogy minden mozog hektikusan és kiszámíthatatlanul sokszor . A cucc nem egyenes vonalúan rövid idősíkban , hanem tekervényesen de meglepően nagy léptékben halad. Sztem azért , mert mihamarább azon a ponton akar lenni , ahol már normális árnak mondható . A test öngyógyító képessége is erről szól...
Erre a fórumra még egyszer sem írtam, és még ilyen megállapítást sem tettem mióta sikerült igen jól elkapni a bullt: szerintem már annyira nagy az optimizmus, hogy lassacskán már szoptimizmus lesz belőle... ha mindenki ennyire de ennnyire de ennnyire optimista, akkor lehet h ideje leépíteni pár rv-t és adni egy kis buxot mondjuk... az agresszív stratégia szerintem nem nyerő, mert abból még kb 96 % eséllyel kirázhatnak...minuszban ráhigítani nem szabad, pluszban 3-4 % esésenként 30-50 %kal növelni a short kitettséget - most semmiképp sem pár %-ban kell gondolkodni, így a felvállalhatatlan nagy pozíciók felejtősek...több tíz % összejöhet a köv hónapokban (talán, de lehet h nem :D) mellette pedig lehet alulértékelt defenzív rv-eket tartani.
végignézve az ársávot .... nem volt szerdán a piacon semmiféle alapkezelő meg nagyhatalom .. sajna az sp-n daxon nem tudtam végignézni , ugyhogy arról nem tudom megállapítani ugyanezt.
szerintem a TA- ban - ilyen időkben - a támasz-ellnállás szisztéma a nyerő .. A bszallag meg egyéb indi egyszerűen becsap , vagy a cucc amit jelez igen rövid életű /az időt egyik sem jelzi / , ezért mérvadóbb az ell.-tám. sztem .
a probléma a veztések között az a legnagyobb (magamon tapasztaltam) , hogy MINDENÁRON POZIT AKAROK RAKNI ! Ez a kapzsiságom minden lényeglátást elfedett mindig ... szóval .. jobban becsüld meg a pénzedet. Az állandó DT használata nagyon sok rossz beidegződéseket produkált nekem . DT-zni csak akkor szabadna , amikor már megy a középtávú, de legalább is a több napos cucc ... Ekkor nemcsak a pozi felhelyezéséről, hanem arról is amit írtál : t.pszichológia , illetve a TA másféle használata is új dimenziókat is mutat.. Probáld meg: minden indit letörölni és csak támaszt ellenállást használni MINDEN IDŐSÍKON és csak azt-azokat figyelve .. Meg fogsz lepődni , hogy milyen egyszerű törvényszerűségeket találsz ..
A másik és legfontosabb : nem kell -szabad minden helyzeben pozit rakni ... Vannak napok , idők, amikor inkább "szellőztetni" érdemesebb , és távolabbról figyelni az egész cuccot ..
Szia öreg harcos! Egon októberben 1500 -at elemzett,márciusban bekövetkezett,söt!! Ilyen a tőzsde.Senki nem tudja hogy mi jön mert ilyen válság még nem volt.A kilábalást sem tudja senki,csak találgatnak.Mindenki épitkezzen a saját elképzelése szeint!
Elemzők meg nyugodtan főbe lőhetnék magukat..megsüthetik a tudományukat, ha nagyobb gazdasági hatalmak kötélen rángatnak minket...
semelyik elemző nem tudta megmondani ezt a nagy rallyt, emelkedést...már 14.000 -es pont óta esést mondanak, de már majdnem 19.000 -en voltunk....
és még most is minden elemző esést mondott 2 hete töretlenül..csakhogy nem nagyon akar bejönni....persze utólag mindent meg lehet magyarázni...
vagy mint a kedvenc elemzőnk, aki nem akarta beismerni hogy tévedett, mert esés jósolt, és helyette emelkedés lett :
a kiváltságosokról meg az a véleményem, hogy egyszerű, sima korrupt alapkezelők, akik barátoknak felnyomják az árat, megveszik tőlük, aztán mehet le az újabb körre, ahol be tudnak vásárolni
a húzópapírok közül 2 számomra teljesen követhetetlen, az otp néha rövidtávra bejön, de nem is foglalkozom velük, csak az MT-vel.
a funda elemzések nem rosszak, de békeidőben, pánikban nem érdekelnek senkit. most ugyan tűzszünet van, de még csak a béketárgyalásoknál tartunk.
Most már járjunk ennek a végére! Nyereséges akarok lenni! :D
Hogyan lehetne rájönni, hogy mi a húzópapírok sorsa? Technikai elemzés? A befektetők viselkedésének elemzése (tőzsdepszichológia)? Vagy ezt néhány kiváltságos valahol eldönti?
A fundamentális elemzésben nem hiszek. OTP árfolyama pár hónapon belül a tizedére esett, majd megnégyszereződött, pedig ezalatt magával a bankkal nem történtek ilyen drasztikus változások.
A TA jó, nagyon szeretem. De néha túl szubjektív. Ha kell eladási, vételi jeleket olvasok ki belőle.
igen, erre gondoltam.
télen senki nem gondolta volna, hogy ekkora esés lesz, és aki azt végigcsinálta, vagy nézte, az idén nem merte tartani a longot, mert azok után nem lehetett bízni ekkora rallyban.
a nagy emelkedés után rengetegen elkezdtek shortolni, mondván, megyünk vissza 10k körülire, de nem így lett. ez tényleg sucker rally. sokan buktak tavaly, vissza kell tömni a pénzt, és ha nincs is mire, az emelkedésnek nem a funda vet véget, hanem a para.
az áll a vételin, aki tudja, hogy mi lesz a húzópapírok sorsa.
Leírom a saját véleményemet is. Ahogy a tavalyi esésnek sem volt gazdasági alapja, úgy a mostani emelkedésnek sincs. Nem is kell a továbbiakban ezzel foglalkozni!!!!!!! Az esés megállók nélkül ment végbe, szinte korrekciók nélkül zuhant a BUX 20000 pontot !!!!! Megmondták ugyanez várható visszaúton is. Óriási hibát követ el az a tőzsdéző, aki két napnál tovább tartja a short poziját. Az esést inkább várjátok ki pozi nélkül, de a short életveszély!!! Csak napon belül ajánlott !!!!
Gyors felhúzás várható szerintem 23000 pontig.!!!!!!!!!!!!! Addig igazi korrekciót nem várok. Remélem nem leptem meg senkit, és saját hibámból leszűrve adom közzé a tutit. Nagyon sokat buktam , ingyéé mondom
Szerintem teljesen jól leírtad a dolgot, jó meglátás.
De mégsem értem. :)
Amikor mindenki látja, hogy az emelkedésnek nincs alapja és mindenki elkezdi shortolni, akkor ki áll a vételi oldalon? Ki veszi?
Egyébként meg a levonható következtetés tragikus... Ezek szerint mindig a rossz oldalon állunk és mindig csak bukunk? Ha úgy érezzük, hogy esni fog, akkor longoljunk?
tudom, KT-ről nem is beszéltem, csak arról, hogy feltűnően ki van hegyezve szinte az egész topik a shortra, tavaly, a legnagyobb esés közepette meg más topikokban is mindenki longolni akart, amerikát szidva, hogy miattuk esünk.
most is a jenkiket szidjuk, mert miattuk emelkedünk :))
0912 határidő
buék:))
csak hogy értelmes legyen:)