Topiknyitó: Törölt felhasználó 2004. 07. 27. 21:48

Mit vegyek??  

A segítségeteket kérem, mert nem tudom melyik részvényt lenne érdemes venni.Eddig sosem tőzsdéztem, de FHB részvényt vettem jegyzéskor és most adtam el. Ez elég jól bejött, ezért felkeltette az érdeklődésem a tőzsde. Mivel egyetemista vagyok ezért nem is jönne rosszul egy kis pénzkiegészítés. Az összes "vagyonom" félmillió forint ezt szeretném befektetni. 20-30%-os hasznot szeretnék legalább elérni. Eddig a Gardéniára, Econetre vagy a Fotexra gondoltam, de lehet hogy jobb lenne valami mást venni?? A segítséget mindenkinek előre is köszönöm.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2004. 07. 28. 23:09
Előzmény: #19  Törölt felhasználó
Nem én akarom itt bemondani a frankót, de 500k-val csak akkor szabad tőzsdézni, ha pl. az utcán elvesztenéd (kiesik a zsebedből), akkor azt egy vállrándítással elintéznéd. Sajnos a szűz kéz elve alapján a kezdőknek elsőre szerencséjük szokott lenni és ebből arra a téves következtetésre jutnak, hogy hát ez tök egyszerű...
Állampap ír (kamatcsökkentések esetén még nagyot kaszálhatsz ráadásul...) emellett pénzgyűjtés és tanulás.... aztán úgy 5-10 milla között óvatosan elkezdhetsz érdemileg játszani...
Gondolj bele, ha nem tudsz napon túl shortolni (és nem tudsz, mivel Mo.-on csak hati átkötéssel lehet, az meg OTP-nél ugye 1000db) akkor ha most nem emelkedünk tovább akkor mit fogsz csinálni? Minden kis mini rallyba be fogsz szállni és bukni fogsz.... Na persze annak idején én sem hittem a tapasztaltabbaknak és meg is bűnhődtem keservesen....
Törölt felhasználó 2004. 07. 28. 16:31
Előzmény: #18  Törölt felhasználó
Sziasztok!
Úgy látom, hogy a tanácsok teljes palettája megjelent már alább, így azok megerősítését választom:
a) Brókertől tanácsot kérni: tényleg felejtsd el. Lassan közhely a Portfólión, hogy amit reggel ajánl a bróker, azt érdemes ellentétesen megjátszani!
b) Korábban én is nagyon sok időt öltem a tőzsdézésbe a rövidtávú kereskedési technikám miatt, és kizárólag a tapasztalat szerzés miatt érte meg. Most komeda-hoz hasonlóan átálltam középtávra (1-3 hónapos) és "megérzésből" játszom, előre kitűzött árakkal.
Képletem egyszerű: amit alulértékeltnek tartok, abból bevásárolok (pl: Ricsi 18500-n) és megvárom a +10/15%-ot.
A te pénzed, a te döntésed.
Sok sikert!
Üdv:
Törölt felhasználó 2004. 07. 28. 15:35
Előzmény: #15  pimre
Szia imre!
Szerintem a bróker csak arra való,hogy a technikai oldalát intézze.
Tanácsot én NEM kérnék egytől se.
Nyílván egy magunkfajta spekinek nem fogja a frankót megmondani,meg aztán szerintem ő is csak a fundamentumokat érti konkrétan nem is fog tudni tanácsot adni,ha úgy tünik is:))
A meghatározott veszteséggel való kiszállás kezdőknél különösen fontos.
lelkileg nem könnyű,hogy veszteségben adod,de ilyenkor arra kell gondolni,hogy ezzel a akarateröd próbája:)
késöbb áldani fogod magad:)
visszakanyar odva még petihez azt tenném hozzá,hogy a nyereség kalkulásához is szükség van elöretervezéshez.kül önben ugyanolyan kinszenvedés lesz nézegetni,hogy mikor adod el mikor veszteségben vagy.
általában 10% nyereség már jónak mondható vannak akik minden további nélkül eladják,ah esik,ha fúj,és ez azért jó,mert nincs lelki nyomás.
Szóval tervezni kell.
komeda_
Törölt felhasználó 2004. 07. 28. 15:10
Előzmény: #14  Törölt felhasználó
még valami.
szóval ezzel a "meghatározok egy célárat és ott eladom" aza helyzet,hogy ,ha nem akar az ember stoppokat nézegetni meg ,hogy megy még-e? akkor szerintem kényelmesebb megoldás,ha pl azt mondja legyen mondjuk 10%,vagy 15% a meghatározott nyereség ,és ott eladom.
Ezt pl a historikus adatokbol nagyjábol behatárolja,és nincs az a bizonytalanság,hogy meddig tartsam?
Persze,ha oda elér,és még látni erőt el lehet gondolkozni.
Az éne estemben most konkrétan 2 papir.
démász,meg phylaxia
démász vétel 11200 szándékom szerint 13000 ig el kell menjen,ha elöbb annál jobb.
Phylaxia vétel 65 itt úgy 75-80 közt várom a következő kitörést ,és az eladási szintet.
De ez csak az én kis játékom.
lehet teljesen másképp is.
amúgy nem akarok annyit foglalkozni vele ,mint eddig.
ennyi
bye
kom eda_
Törölt felhasználó 2004. 07. 28. 15:01
Előzmény: #14  Törölt felhasználó
Szia Peti!
"Ezzel a "meghatározok egy célárat és ott eladom" dologgal egy gond van: honnan tudod,hogy merre fog menni és ha arra is megy,meddig
"
Na ez az,hogy senki nem tudja,mint,ahogy te sem.:)
"
Azt kell tehát eldönteni,hogy a BUX a jelen helyzetben tovább tud-e menn
"
Erre meg én mondom,hogy honnan tudod?
:)))
na jó komolyra fordítva boginak nem ilyen konkrétumok kellenek inkább csak olvasson TIPPSARKOT nézzen sfinx.hu-n grafikonokat stb.tanuljon ez a lényeg.
és a "légkört" is meg kéne szoknia.
Szerintem,h a így tesz már mosolyogva fog visszagondolni a gardéniára:)
bye
kom eda_
pimre 2004. 07. 28. 13:26
Előzmény: #12  Törölt felhasználó
Lényegében egyetértve komeda_ hozzászólásával, azt nem tudom megmondani mit vagyél. Talán a brókeredtől kérj tanácsot, figyelembe véve, hogy ő sem tévedhetetlen. Ő csak ajánl, a döntés tiéd. Legfeljebb az ő ajánlása nagyobb valószínűséggel jön be, mint a képzetlen spekiké (ezek vagyunk mi, tisztelet a kivételnek).
Azt viszont megmondom mit tegyél! TARTS BE A STOPOT!!!
Ehhez ajánlom vakmajom oldalát, www.vakmajom.hu.
Aza z, ha veszel, mindig előre döntsd el, mit teszel, ha tévedtél. Mekkora veszteségnél realizálod a veszteséget. Blue részvényeknél valahol 5, vagy inkább 10 % körül meg kell szabadulni, bármennyire fájó. Ne felejtsd el: 25% veszteséghez, 33 %-ot kell emelkednie a részvényednek, hogy nullán legyél. 50 % veszteségnél meg 100 %-ot!!! Azt viszont egy esésben lévő részvény ritkán teljesíti.
Speki papírnál (Fotex, Econet, Humet de akár a Grafi, vagy az Antenna is) megengedhetsz magadnak ennél nagyobb stopot, hiszen ott az alacsonyabb forgalom miatt nagyobb lehet az ingadozás. A lényeg, hogy itt is előre döntsd el, mikor látod be a tévedést, és szabadulsz meg tőle veszteséggel. És akkor meg kell tenni!
Törölt felhasználó 2004. 07. 28. 13:23
Előzmény: #12  Törölt felhasználó
komeda,
Ezzel a "meghatározok egy célárat és ott eladom" dologgal egy gond van: honnan tudod,hogy merre fog menni és ha arra is megy,meddig?
Mert amikor az OTP kiment 3000 fölé (ahol még sosem járt) ki tudta előre megmondani,hogy hol fog megállni? Célár? Mégis mi? Ellenállás talán? Az nincs rekord értéknél.
Azt kell tehát eldönteni,hogy a BUX a jelen helyzetben tovább tud-e menni. Ha igen,akkor meg kell venni a legerősebb papirokat. Tehát nem azokat,amelyek éves vagy mindenkori minimumon vannak, hanem az ellenkezőjüket.
Törölt felhasználó 2004. 07. 28. 13:14
kicsit ugy érzem magam,mint az a házassági tanácsadó akinek egy kapcsolata se sikerült eddig:))
Törölt felhasználó 2004. 07. 28. 13:11
Sziasztok!
Szia bogi!
Ennyi mindent nem lehet venni eccerre:))
Látod még azok sem tudják mit vegyenek akik "benne vannak",illetve ajánlgatnak ezt,vagy azt,de holnap már lehet mást mondanának:)
Személy szerint talán csak sok év múlva jutok odáig,vagy sose,hogy visszanyerjem azt a pénzt amit idáig vesztettem.Túl mohó voltam,és szeleburdi.Rájöttem nem nekem való a rövidtávú kereskedés.
nagyon fontos,hogy az első nyereségedből ne vonj le semmiféle feltételezést a jövőre vonatkozólag sőt inkább vedd úgy ,hogy igencsak nagy mázlid volt vele.
Volt már papír amelyik a jegyzés alá esett pld graphi 6000 környékéről(most 1400 )
én azt mondanám pár hónapig inkább csak figyeld a tözsdét vannak jó fórumok,és grafikonos oldalak amiken keresztűl kialakitod a saját véleményedet.
a lényeg,hogy SENKI nem tudja előre mivel lehet a legjobban keresni néhány bennfentes infon kívűl.
Amúgy,majd fel fog tünni neked is,hogy egy cég árfolyama,és tényleges értéke közt sokszor köszönö viszony sincs.
tehát ne vegyél azért MOLt,vagy OTP,mert az jó cég.Bármivel lehet keresni a legkülönfélébb módszerekkel.
ami elég fontos szerintem,és amit a legnehezebb megállni(nekem ez ment a legnehezebben,valami nt az,hogy kis nyereségnél már adtam is el),hogy nincs soha nem visszatérő alkalom,vagyis türelem mindenekelött.(külön ben is káros naphosszat a monitoron lógni:))
Most többévnyi sikertelen küzdelem után azt mondtam magamnak,hogy le van ...va nem fogom a drága időmet naponta itt tölteni.
Veszek hossszútávra pár papírt,és várok míg elér az általam kitüzött célárfolyamot.tehát meghatároztam,hogy mi az az árfolyam amin venni fogok(nem csak bele a lecsóba)mi az az árfolyam ahova várom.Ezt érzelemmentesen igyekszem be is tartani.ha esetleg esne a vétel után egy bizonyos esés után inkább eladom(pár százalék nem 10-20%)
Ez utóbbi csak a saját verzióm,de neked saját magadnak kell ezt meghatároznod a TAPASZTALATok birtokában.
Szóval figyelj,és tanulj..esetleg egy kisebb összeggel mondjuk 50-100ezer ft probálkozhatsz,hogy ne bukj nagyot...
Jó szelet!
komeda_
Törölt felhasználó 2004. 07. 28. 10:37
Előzmény: #10  Törölt felhasználó
Hello Bogica.
Ha tudsz varni turelmesen akkor talan a legjobb defektetes szerintem a forras osztalek elsobbsegi. Nem biztos, hogy a mostani szintrol nem fog esni , de jovore tuti jo osztalek varhato.
Törölt felhasználó 2004. 07. 28. 09:28
Előzmény: #1  Törölt felhasználó
Szia bogica!
Ha megnézed az alábbi listát, kiderül, hogy mindenki mást ajánl. Ezért nem érnek semmit a tippek. Én azt javaslom, hogy ha felkeltette az érdeklődésedet a tőzsde, akkor a most megszerzett nagyon szép nyereséggel együtt tedd a pénzed állampapírba és fogj hozzá képezni magad. Csak a megszerzett ismeretek birtokában tudsz „helyesen” dönteni, vagy ha kiderül, hogy tévedtél, akkor tudsz korrigálni. Képzeld csak el, hogy most elfogadod az egyik tippet és az elkezd nem úgy működni, ahogy azt mondták neked. Mit csinálsz? Naponta kérsz tanácsot a fórumon? Az nem megy. Fogj hozzá a pénzpiacok megismeréséhez, nagyon izgalmas!
Üdv,
Törölt felhasználó 2004. 07. 28. 09:23
Előzmény: #8  Törölt felhasználó
Kedves Bogica,
ha mindenképpen a tőzsdén szeretnél próbálkozni, akkor javaslom bízd profi szakemberre a dolgot, Te pedig a tanulással foglalkozz inkább. Ha érdekel figyeld az árfolyamokat (játszd el gondolatban a 'mi lett volna ha' játékot), a pénzed pedig tedd befektetési alapba. Ajánlom például a Concorde részvény alapját, szép hozamot ért el az elmúlt ó pár évben.
.
üdvözlettel :
Törölt felhasználó 2004. 07. 28. 09:11
bogica,
Szerintem fogd magad és nézd meg,hogy mely papir áll történelmi rekordon vagy a közelében és abból vegyél. Természetesen tarts egy stopot,ami a legutóbbi nagyobb korrekció minimuma volt a papirnál.
Végtére is a Bux történelmi rekord közelében van, igy olyan papirt kell venni,amelyik ebben követi is a Bux-ot és NEM OLYAT,AMI LEMARADT (amiket ugye ajánlgattak itt: rába,graphi,konzum, fotex,gardénia, egis, richter,stb... áááááá).
Törölt felhasználó 2004. 07. 28. 08:47
Szia!
Én Egis-t javasolnék ha tőlem kérdeznéd, -4,5%-+20% lehet benne, ami nem hangzik rosszul, de ez csak egy megérzés:-)
Törölt felhasználó 2004. 07. 28. 08:44
Törölt hozzászólás
Törölt felhasználó 2004. 07. 28. 08:06
Nem akarom elvenni a kedvedet a tőzsdézéstől DE az összeg nagyságára való tekintettel csak egyedi kockázatot tudsz vállalni, így javaslom az állampapírt! (biztos éves 11% körül van)
Gondolj bele, hogy ha vettél 1 évvel ezelőtt vmelyik kis papírt (Nabi, Synergon, Rába) mert az úgye menni fog most hol tartanál?
Persze a "majomtű" segíthet... de ugyanezt elmondhatod a Matávról is...
Persze ha portfoliót alakítasz ki (pl. Otp, Richter, Graphi, Rába befektetést akkor a várható hozamod meghaladhatja a piacit) ez 500eFt-ból nem megy! Így marad az egyedi kockázat vagy az "okos" infó!
üdv,
Törölt felhasználó 2004. 07. 28. 07:42
Próbálkozhatsz TVK-val is, ezen az árszinten. Valószínűleg év végén megint felhúzzák az árat 4.000 ft körülre.
matteo 2004. 07. 28. 00:46
Kedves Bogica!
Úgy érzem, (túlságosan is) szereted a kockázatos részvényeket. A Gardénia nagyon nem likvid, a Fotex nagyon volatilis, de képes hónapokig is stagnálni, az econet-nek van esélye a kiugrásra, csak még nagyon kesesen bíznak benne. Amúgy Richtert vehetsz középtávra bármikor, ha 20000 alatt van, otp, mol hosszú távon emelkednek.
sipiii 2004. 07. 27. 23:09
Vegyél Richtert!

Topik gazda

bogica
5 4 3

aktív fórumozók

friss hírek További hírek