Rumata

Rumata

Regisztráció:
2018-10-20 23:37:01
Hozzászólások száma:
45
Utolsó hozzászólás:
2019-05-22 22:56
Pontok:
Tapasztalati: 1
Aktivitási: 4
Népszerűségi: 1

utolsó 20 hozzászólása

Dátum
2019-05-22 22:56:24
mutat
Globális felmelegedés: 19 Magyarország kerülhet víz alá 2100-ra #4
Annyira azért nem egyesélyes ez a játék. Bőven elég volna egy olyan 5-10 éves időszak, amikor a globális átlaghőmérséklet monoton csökken, és máris összeomlana a népbolondító kártyavár, amit az egyre fokozódó klímahisztériára építettek. És erre van is esély, mivel a csillagászok a Nap aktivitásának tartós csökkenését prognosztizálják, ami nemcsak a besugárzott teljesítményt, hanem állítólag a felhőképződést és a globális légáramlatokat is a lehűlés irányában befolyásolja. Az elmúlt 10 ezer év klímaváltozásainak ciklikusságából ítélve pedig az elkövetkező 100 évben sokkal nagyobb az esély egy következő "Kis Jégkorszak" kialakulására, mint a klímahisztérikusok által emlegetett további több fokos felmelegedésre. És akkor még a következő "nagy" jégkorszak bekövetkezésének egyre növekvő esélyét nem is említettük.
2019-05-22 21:53:46
mutat
Globális felmelegedés: 19 Magyarország kerülhet víz alá 2100-ra #2
Az elmúlt 100 év mérési adatai alapján a következő 100 évben maximum 1 fokos felmelegedést és maximum 0,3 méteres tengerszint-emelkedést várhatunk. Azokkal a "modellekkel", amelyek ennél nagyobb értékeket mutatnak, eddig még a következő évbeli globális átlaghőmérsékletet sem sikerült előre jelenzni. Közeledik az idő, amikor egy nemzetközi civil szervezet felvállalja ezeknek a rémhírterjesztőknek a nemzetközi bíróság elé állítását, és a közvélemény különösen nagy kárt okozó megtévesztésének népellenes bűntette miatt sok éves börtönbüntetésre ítélését. És bízom benne, hogy sok jelenlegi vezető politikus is lesz az elítéltek között.
2019-05-16 19:40:31
mutat
Kiderült, mennyi pénze van egy átlag amerikainak #2
"Az adatot jelentõsen torzítja a szupergazdag milliárdosok vagyona". Nem igaz. A különböző korosztályok vagyonának mediánjai között sokkal nagyobb az arány, mint amennyi az országos átlag és az országos medián között van. Ebből pedig nyilvánvaló, hogy a statisztikát nem a gazdagok vagyona "torzítja", hanem az, hogy a statisztika a nettó vagyonra vonatkozik, és emiatt a fiatalabb korosztályokat azok nagy hiteltartozásai miatt ez a statisztika sokkal rosszabb vagyoni helyzetűnek állítja be, mint amilyenben a valóságban vannak. Ha például valakinek van egy stabil és jól fizető állása, és ezért hitelre vásárolt fényűző lakása és fényűző autója van, azt ez a statisztika ugyanolyan kisvagyonúnak tünteti fel, mint azt, aki minimális jövedelemmel rendelkezik és ezért bérlakásban lakik. Holott az előbbi vagyonos ember, az utóbbi pedig vagyontalan.
2019-05-01 11:14:32
mutat
Melyik cégeknek jön kapóra az új 45 milliárdos K+F+I-pályázat? #3
Csak hogy érthetőbb legyen: a pályázati értékelés 100 pontjából csupán 20 pont vonatkozik arra, hogy a létrehozni kívánt termék versenyképes és eladható lesz-e, tehát hogy indokolt-e a kifejlesztésének támogatása. A további 80 pont kizárólag csak a pályázó céget pontozza, tehát az égvilágon semmi köze ahhoz, hogy a létrehozni kívánt termék hasznot fog-e hajtani az országnak. Tehát ez a pályázat is 80%-ban pofára megy, és bármi alibifejlesztéssel meg lehet nyerni, ha olyan cég adja be, amely formálisan megfelel. A pályázat totális szereptévesztéséről árulkodik. Miközben a címe szerint a célja kizárólag versenyképes termékek kifejlesztésének támogatása, aközben a pályázó cégeket K+F munkahelyek létesítésére és fenntartására próbálja kényszeríteni. Tehát Palkovics annyira el van tévedve, hogy miközben az MTA tudományos kutatóintézeteit ipari innovációs tevékenységre akarja kényszeríteni, aközben az ipari vállalkozásokból tudományos kutatóintézeteket akar csinálni. Miközben Palkovics az MTA költségvetési keretének visszatartásával megpróbálja ellehetetleníteni a kutatóintézetek K+F munkahelyeinek fenntartását, aközben az ipari válllalatokat arra próbálja rákényszeríteni, hogy új K+F munkahelyeket hozzanak létre és tartsanak fenn. És Palkovics mindeközben azt hajtogatja, hogy az ipari vállalatoknak nem a saját korlátozott K+F kapacitásukat, hanem a kutatóintézetek hatalmas K+F személyzet szellemi kapacitását kéne használniuk. Úgy tűnik, Palkovicsnak haloványlila fingja sincs arról, hogy mi a különbség a tudományos kutatás és a piaci termékfejlesztés között, és megpróbál úgy tenni, mintha ez a kettő ugyanaz volna.
2019-05-01 10:24:22
mutat
Melyik cégeknek jön kapóra az új 45 milliárdos K+F+I-pályázat? #2
Palkovicsnak sikerült minden korábbinál szarabb K+F+I pályázatot összehoznia. Ezen a pályázaton csak olyan cégek fognak pályázni és nyerni, akik csupán a már meglevő tevékenységük egy részét próbálják a támogatásból finanszírozni. Ez az elképesztően túlbonyolított és ostoba pályázati kiírás pont azokat a K+F projektcégeket zárja ki a támogatásból, amelyek kifejezetten az új, versenyképes termékek létrehozására alakultak. Palkovicsnak sikerült bemutatnia, hogyan működik a NER-ben a vegytiszta kontraszelekció.
2019-03-28 21:17:56
mutat
Szankciókkal büntetné Amerikát a Nobel-díjas közgazdász #2
Stiglitz hülyeségeket beszél. Ezen az alapon először inkább Németországot kéne megbüntetni, amely köztudottan jelentősen növelte a kibocsátását. Vagy Kínát és Indiát, akik Párizsban azt "vállalták", hogy 2030-ig jelentősen növelni fogják a kibocsátásukat. Az USÁ-t inkább kitüntetnie kéne, mert noha már Kiotót sem írta alá, de a szénről a földgázra való átállással jelentősen csökkentették a kibocsátásukat.
2019-03-28 21:09:35
mutat
Totális félreértés: hatalmas pofára esés lehet az óraátállítás Magyarország számára #5
Azért az sírnivaló, hogy komoly diplomás újságírók - mert ugye a Portfolio egy szaklap - képtelenek felfogni, hogy az emberek időbeosztása szempontjából TÖKMINDEGY, hogy Magyarország téli vagy nyári időszámítást választ.  Az időbeosztás szempontjából csak az számít, hogy van-e óraállítás, vagy nincs.  Azt ugyanis, hogy mikor nyitnak az üzletek, és mikor kezdődik az iskola, nem a téli vagy nyári időszámítás határozza meg, hanem az egy attól teljesen független órarendi döntés.  Akár téli, akár nyári időszámítás van, minden üzlet, iskola és munkahely szabadon eldöntheti, hogy a téli vagy a nyári napjáráshoz igazítja-e a nyitvatartását.  Ha nincs óraállítás, akkor a téli és a nyári időszámítás között kizárólag csak annyi a különbség, hogy a télinél a Nap delelésekor 12 órát mutat az óra, a nyárinál pedig csak 11 órát.  Tehát csak egy idióta választja a nyári időszámítást, mivel csak egy idióta akar olyan időszámítást, ahol nem délben van 12 óra.  Mivel feltételezem hogy a Portfolio munkatársai legalább érettségivel rendelkeznek, legalább annyit elvártam volna tőlük, hogy ne legyenek olyan hülyék mint a politikusok, hanem magyarázzák el az olvasóknak, hogy a téli és a nyári időszámítás esetén ugyanúgy csak a nyitvatartási idők megválasztásán múlik, hogy télen sötétben kell-e munkába és iskolába menni, vagy sem.  Különbség csak aközött van, hogy van-e óraállítás, vagy sem.
2019-03-06 21:17:46
mutat
"Magyarország ne legyen még vízfejűbb" #2
Azért az mindent elárul Palkovics minisztériumának elképesztően primitív szellemi színvonaláról, hogy még a "vízfejű" és a "fejnehéz" jelző közötti hatalmas jelentésbeli különbséget sem képesek felfogni. Azért valljuk be, nem semmi, hogy Palkovicséknak az ország szellemi kapacitásának több mint felét képviselő Budapestről a "vízfej" kifejezés jut az eszükbe. Óhatatlanul arra gyanakszik az ember, hogy ez egy freudi elszólás volt, ami valójában Orbán felduzzasztott kormányzatára vonatkozik, és ezenbelül különösen az Akadémia szétverésére létrehozott ITM nevű vízfejre, amelynek az 1400 milliárdos éves költségvetéssel és háromnegyed évnyi vajúdással volt pofája egy rakás szart, semmitmondó süketelést előadni "Innovációs Stratégia" címen. Persze ezt már előre látni lehetett, amikor Palkovics Pálinkás helyére a pusztán "turisztikai innovációhoz" értő Birknert nevezte ki a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökévé. Ezek után senki sem gondolhatta komolyan, hogy Palkovics az új exportképes ipari termékek kifejlesztésének támogatását várja az NKFIH-tól. Elbűvölő, amikor Birkner megjegyzi, hogy a KKV-k közül pont az "első k-t" nem sikerült megszólítaniuk. És beismeri, hogy továbbra sincs fingja se arról, hogyan lehetne őket "megszólítani". Mélyen hallgatva arról, hogy mivel világszerte a kisvállalatok az innováció fő zászlóvivői, ezzel tulajdonképpen azt is beismeri, hogy a most előadott Innovációs Stratégia" valójában szart se ér.
2019-01-09 21:37:41
mutat
EU-toplistás Magyarország a benzines autók arányában #3
Ehhez képest a Német autógyártók pont nálunk próbálnak kurrens típusokat kizárólag dízel változatban erőltetni :-(   Elképesztő arrogancia, hogy 70%-os benzines arány mellett például a VW a prémium modelljeit (pl. Touareg, Multivan stb.) nálunk kizárólag csak dízelmotorral kínálja, miközben nyugati országokban benzines változatot is kínál.
2018-12-04 18:35:25
mutat
Forradalom kapujában a lesajnált fűtési mód - Az egész életünket megváltoztathatja #2
"erről a fűtési módról sokaknak a panelos lakótelepek rossz szigetelésű épületei és az azokhoz kapcsolódó energiapazarlás jutott eszébe" Egy nagy lótúrót. Nem a panelházak hőszigetelésével volt a baj. A panelházak hőszigetelése sokkal jobb, mint az átlagos családi házaké. A lakótelepek távfűtése egyrészt azért volt energiapazarló, mivel a távfűtő vezetékek szigetelése szar volt - annyira szar, hogy télen a földben vezetett hővezeték felett felolvadt a hó. Másrészt pedig azért volt energiapazarló, mivel a szakszerűtlen "egycsöves" fűtés nem volt rendesen szabályozható, és ezért a túlfűtött felső emeleti lakásokban télen többnyire nyitva kellett tartani az ablakokat. Most pedig azért mást a panelfűtés megítélése, mert a távfűtő vezetékeket azóta rendesen hőszigetelték, a panelházakban pedig egyre több helyen alakították át termosztátos szabályozásúvá a radiátorokat, és így a túlfűtésből eredő pazarlás is elmarad.
2018-11-14 17:51:06
mutat
Brutális hatása lehet a klímaváltozásnak: háborúk törnek majd ki a vízért #2
Nem a klímaváltozás, hanem az emberiség vízfogyasztásának rohamos emelkedése miatt fenyeget a vízhiány. A klímaváltozás köztudottan épp ellentétes hatású. Az elmúlt évszázadban a globális felmelegedés az óceánok párolgásának gyorsításával jól mérhetően növelte az átlagos csapadékszintet.
2018-11-10 18:21:51
mutat
Õrült változás az idõjárásban - Trópusi Antarktiszra figyelmeztetnek #2
Tisztázzuk: Kizárólag csak a mélyen a tengerbe nyúló nyúlfarknyi Nyugat-Antarktiszi Félszigeten olvad a jég, mivel azt egy meleg tengeráramlat fűti. Ha valaki figyelmesen olvas, hamar rájöhet, hogy az összes antarktiszi jégolvadásról szóló rémhír valójában erről a kicsiny félszigetről való. Az Antarktisz többi részén viszont a műholdas mérések szerint folyamatosan növekszik a jégtömeg. Azt is tudni illik, hogy miközben a globális felmelegedés a Föld területének túlnyomó többségén felmelegedést hozott, az Antarktiszon ezalatt globális lehűlés volt. Tehát semmi jele nincs annak, hogy az antarktiszi jégtömeg csökkenni akarna.
2018-11-02 18:55:09
mutat
Beigazolódott: Trumpnak fogalma sincs a monetáris politikáról #2
Hát ez pont nem igaz. Az ugyanis, hogy 250 ezer új munkahely létrehozásának határása a kereslet vagy a kínálat bővül-e jobbal, nagymértékben függ attól, hogy konkrétan MILYEN munkahelyek jöttek létre, ugye? Mert egészen más a helyzet, ha a McDonalds hoz létre 250 ezer új munkahelyet, mint ha az űrkutatásban jön létre ugyanennyi. Tehát maradjunk annyiban, hogy a sikeres üzletember Trump biztos hogy jobban ért a monetáris politikához, mint a fenti cikk szerzője.
2018-10-21 21:42:53
mutat
Drámai üzenetet küldött Bill Gates #2
Ha valaki nem tudná: mindmáig semmi bizonyítékot nem sikerült találni arra, hogy az emberiség CO2-kibocsátása okozná a globális felmelegedést. Az emberiség CO2-kibocsátásának éves mennyisége nemhogy a globális átlaghőmérsékletre, hanem még a légköri CO2-szint éves növekedésére sincs kimutatható hatással. A globális felmelegedés pedig az egyetlen jó, ami az emberiséggel történhet. A globális felmelegedés az óceánok párolgásának gyorsulása miatt növeli a csapadékszintet, növeli a megművelhető területeket, növeli a termésátlagokat és csökkenti a pusztító viharok erősségét. Az elmúlt évszázadban a globális felmelegedés hatására jelentősen nőtt a Föld növényzettel borított felülete. A Szahara déli fele például a 20. században ivatagból szavannává változott vissza. Az emberiségnek kizárólag a globális lehűléstől van oka rettegni, mivel az éhezést, szárazságot, járványokat és háborúkat eredményezne, ahogy azt a kb. 400 évvel ezelőtti ún. Kis Jégkorszak idején Európa egyszer már megtapasztalhatta. Az utolsó - és jelenleg is tartó - globális felmelegedés kb. 400 évvel ezelőtt, az ún. Kis Jégkorszak közepén kezdődött, tehát biztos hogy nem az emberiség ipari CO2-kibocsátásának a következménye. Az 1600-as években kezdődö globális felmelegedést csak kb. 1860-tól követte a légköri CO2-szint emelkedése, az emberiség ipari CO2-kibocsátása pedig csak 1950-től kezd el gyorsan növekedni. Tehát a globális felmelegedés, a légköri CO2-szint és az emberiség CO2-kibocsátása között az ok-okozati viszony pont fordított, mint ahogy a katasztrófahívők hirdetik. A légkör CO2-szintjét az óceánok szabályozzák, ugyanúgy, ahogy az ásványvizes palackban. A légköri CO2-szint mindenkori nagyságát az óceánokba oldott és a levegőben levő CO2-koncentráció közötti hőmérsékletfüggő egyensúly határozza meg. Az óceánok felszíni hőmérsékletének melegedésével nő, lehűlésével pedig csökken a légkör egyensúlyi CO2-szintje. Tehát mindegy hogy mennyi CO2-t bocsát ki az emberiség, az óceánok csak annyit hagynak a légkörben, amennyi az adott hőmérséklethez tartozó egyensúlyi érték. Aki veszi a fáradságot és megérti, mi történik az ásványvizes palackban, az soha többé nem dől be a széndioxid-hisztéria hülyeségeinek.
2018-10-21 00:10:10
mutat
"Külföldi spekulánsok rángatját a forintot" #22
Ne legyünk ennyire naivak.Ha külföldi spekulánsok rángatnák a forintot, akkor a kormány már rég befagyasztotta volna a forint árfolyamát.Az, hogy a forint árfolyamát 2001 óta a devizapiaci napi középárfolyamhoz kötik, miközben a forint devizapiaci forgalma köztudottan minimális összegű és ezért könnyen manipulálható, csak azzal magyarázható, hogy a mindenkori kormánynak érdekében áll a forint spekulációs árfolyammanipulációja.A magyar GDP több mint 70%-a a külpiacokon realizálódik, tehát bevételeink és kiadásaink több mint 70%-a értékálló világvalutákban merül fel.Ilyen körülmények között a forint csupán váltópénz szerepét tölti be, és azzal szemben egyedül az értékállóság az elvárás.Mivel a magyar gazdaság bevételeinek és a kiadásainak nagy többsségét euróban számoljuk el és a küker mérlegünk stabilan pozitív, a forintot bármikor kockázat nélkül az euróhoz horgonyozhatnánk.Az, hogy ezt nem tesszük kizárólag csak azt jelentheti, hogy a kormánynak érdekében áll a forint spekulációs árfolyammozgása.Vagyis maga a kormány irányítja a devizaspekulációt.
2018-10-08 18:32:03
mutat
Sokkal rosszabb a helyzet, mint gondoljuk - A jégkorszak óta nem volt ilyen gyors klímaváltozás #2
A hír szimpla hazugság. Egyrészt az utolsó jégkorszak óta tucatnyi hasonlóan gyors felmelegedési szakaszt  éltünk át, tehát a mostani felmelegedésben az égvilágon semmi szokatlan nincs. Másrészt pedig a 2 évvel ezelőtti csúcshoz képest az elmúlt 2 évben összesen 0,7 fokkal csökkent a globális átlaghőmérséklet, és minden esély megvan arra, hogy a globális átlaghőmérséklet további egy éven belül az 1980-ban mért érték alá csökken. Tehát semmi okunk azt hinni, hogy a globális felmelegedés felgyorsult volna. A szakemberek inkább egy tartós lehűlési szakasz bekövetkezésétől tartanak, ami katasztrofális hatással volna az egész emberiségre nézve. Az emberiség egyetlen reménye csak az lehet, hogy tovább folytatódik a globális felmelegedés, és így az előző évszázadbelihez hasonlóan tovább nő a csapadékszint, és tovább nőnek a megművelhető területek és termésátlagok.
2018-08-31 17:52:37
mutat
Óraátállítás: ekkor lesz napfelkelte és napnyugta az új rendszerben #4
Hülye a kérdés, hogy téli vagy nyári óraállást válasszunk.Egyrészt ha eltöröljük az óraállítást, akkor is magunk döntjük el, mikor kezdődik a reggeli munka.Másrészt  nyilvánvalóan a téli óraállást kell választani, mert a csillagászati idő a téli óraállással azonos.Elképesztő ostobaság volna egy olyan óraállást választani, aminél a nap délben nem középen áll.
2018-08-19 18:06:44
mutat
Abnormálisan meleg lesz 2022-ig - Figyelmeztetnek az új kutatások #2
"A kutatók nem hagyományos szimulációs technikákat használtak előrejelzésük elkészítéséhez, hanem elkészítettek egy számítógépes statisztikai módszert a 20. és 21. század klímaszimulációinak kutatására, amely megbízható előrejelzésket nyújt a földfelszíni és a tengerfelszíni átlaghőmérsékletek alakulásáról."  - Tekintve, hogy az ENSZ IPCC már 2001-ben leszögezte, hogy a földi klíma folyamatainak kapcsolt nonlineáris kaotikus jellege miatt a klíma jövőbeli alakulása statisztikai modellekkel nem jósolható, meg, a "kutatók" szimplán hülyeségeket beszélnek. Statisztikai klímamodellekkel eddig még a következő év globális átlaghőmérsékletének alakulását sem sikerült előre jelezni. - "Módszerük jelenleg csak globális átlagokra alkalmazhatók, de a kutatók tovább akarják fejleszteni, hogy regionális előrejelzéseket is készíthessenek, és a hőmérsékleti előrejelzések mellett a csapadékot és a szárazságot is képesek legyenek ily módon megbecsülni." - Ez meg még nagyobb hülyeség. Köztudott, hogy a globális átlaghőmérséklet tizedfokos változásai mögött a helyi átlaghőmérsékletek több fokos, egymással ellentétes irányú változásai húzódhatnak. Mivel statisztikai modellekkel még a globális átlaghőmérsékletet sem lehet megjósolni, nagyon hülyének vagy nagyon pofátlan szélhámosnak kell lenni ahhoz, hogy valaki azt ígérje, hogy a helyi időjárás alakulását statisztikai modellekkel fogja megjósolni.
2018-06-05 18:47:09
mutat
"Magyar az, akinek fáj Trianon”. #1289
Azért azt jó ha tudod, hogy még 1917-ben is elkerülhettük volna Trianont, ha az akkori viszonylag jó harci helyzetet kihasználva fegyverszünetet és békét kötünk. Ez kizárólag csak azért nem sikerült, mivel a Monarchia még ekkor is ragaszkodott ahhoz, hogy az elfoglalt területeknek legalább egyrészét megtarthassa. Ezen pedig az Antant annyira felháborodott, hogy attól kezdve már csak a teljes és feltétel nélküli megadásról volt hajlandó tárgyalni a Monarchiával. Mert jó ha tudod, hogy a Szerbia ellen indított háború egy területszerző háború volt, amire a Monarchia már a megalakulásától kezdve készült, és csak a megfelelő alkalomra várt. A balkáni területszerző háború kizárólag a magyar főrendek érdekeit szolgálta, akik a délszláv területek bekebelezésével remélték megakadályozni a délszlávok önálló nemzeti államban való egyesülését. A magyar főrendek ettől remélték a magyarországi nemzeti kisebbségek elnyomásának tartósítását. Tehát valóban igaz, hogy a háborúért és az amiatt a magyarságra büntetésként kirótt trianoni határokért egyértelműen a magyar főrendek voltak felelősek. És ezek után az is érthető, hogy az ország sorsát megvitató plénumokon senki sem volt kíváncsi a magyar küldöttek véleményére. De a franciák és az angolok igazából még nagyvonalúak is voltak a magyar nemzettel szemben, mivel a Kis Antant országai Magyarország teljes felosztását és felszámolását  követelték. A franciák és az angolok azonban a magyar nép iránti tiszteletükből ezt megakadályozták.
2018-05-15 18:30:19
mutat
Élhetetlenné válhatnak azok a magyar városok, amelyek nem lépnek idõben #2
A városi közlekedésben a tömegközlekedés fejlesztése és a nulla emissziójú személygépkocsik elterjesztése tényleg fontos szempont, de a városi kerékpárközlekedést ostobaság erőltetni. A kerékpárközlekedés a legszélsőségesebben egyéni közlekedés, még a személygépkocsinál is sokkal egyéni. Ha tehát a tömegközlekedésnek előnyt adunk a személyautóval szemben, akkor a kerékpárt még inkább háttérbe klell sorolnunk: egészen pontosan az utolsó, legkevésbé fontos helyre. Sajnos, a legtöbb "zöld" koncepció átgondolatlanul a kerékpárközlekedés városi elterjesztését erőlteti, ami nemcsak durván igazságtalan a többi közlekedési móddal szemben, hanem ésszerűtlen is, mivel a kerékpár minden más közlekedési eszköznél rosszabb útkihasználással működik (utas.kilométer/ négyzetméter.óra dimenzióban mérve). A kerékpárközlekedésnek csak a külvárosban és a vidéken van értelme, ahol a hely ekég tágas ahhoz, hogy a kerékpárutak ne korlátozzák a fontosabb közlekedési módok  forgalmát.

friss hírek

AZ OLDAL TETEJÉRE