JockeyEwing

Regisztráció: 2020-04-21 18:08:05

Hozzászólások száma: 14

Utolsó hozzászólás: 2020-11-25 20:01


Tapasztalat: 3
Aktivitás: 3
Népszerűség: 5


utolsó 20 hozzászólás

Financial Forecasts 2020. 11. 25. 20:01

Egy dolog amit eddig senki nem írt ennek kapcsán: infláció.
11 millió ember aki eddig is dolgozott, csak mostantól majd hivatalosan bejelentve kell őket dolgoztatni, járulékokat kell utánuk fizetni, ill. nekik is adózniuk kell, továbbá piaci munkabért kell nekik ajánlani.
Kicsit meg fogja dobni némely termékek/szolgáltatások árát a munkaerőktg-en keresztül, érdekes lesz.
Financial Forecasts 2020. 09. 27. 11:54
Csak egy vasárnapi olvasnivaló, hasonló véleményen vagyok nagyjából:
https://www.rogueeconomics.com/bill-bonner-diary/fake-money-will-be-the-cause-of-death-for-the-u-s-dollar/
https://www.rogueeconomics.com/bill-bonner-diary/digital-money-is-coming-to-america/
Könnyen elképzelem, hogy már készülnek a digitális új pénzzel arra az esetre amikor leolvad a dollár, vagy már eleve ez is a cél, hogy meg legyen a kényszerítő ok a váltásra?
Financial Forecasts 2020. 09. 01. 19:52

https://www.investing.com/news/economy/more-fed-stimulus-needed-in-coming-months-to-fight-pandemic-headwinds-brainard-says-2282894
A még mindig tárgyalt újabb pár trilliós kormányzati segélycsomagról se szabad megfeledkezni. Nehezen tudom elképzelni, hogy az arany ne lőjjön ki mint egy rakéta már az ősz során.
Financial Forecasts 2020. 08. 26. 22:09
Amúgy ha tényleg egy durva lefele ciklus küszöbén vagyunk amit itt páran emlegettek, egy esetleg kirobbanó nemzetközi konfliktus mellett, én még abban látom sajnos most a sanszot, hogy az USA-ban ez a feszültség egy kvázi polgárháborúvá duzzad, akár rasszok vagy társadalmi osztályok között. A tüzet akár a politikusok is könnyen belobbanthatják az esetleg eldurvuló választási kampányokkal, ami aztán rá tehet egy lapáttal az agresszióra a választásokon vesztes oldal hívőinél. Nem tudom pomperj mit gondol mennyi sansza van egy ilyen forgatókönyvnek, de szerintem egyre durvább feszültség gyülemlik fel az USA-ban és Trump-ból azért könnyen kinézem, hogy önteni fogja erre az olajat ahogy közeledik a választás.
Financial Forecasts 2020. 08. 12. 23:16
HMI-nél mennyi rizikó lehet, hogy őket is érinteni fogja a Kína ellenes hadjárat (még ha nem is közvetlenül)? Mégiscsak okoseszközök amik adatokat gyűjtenek a felhasználókról..
Financial Forecasts 2020. 08. 09. 18:59

Pont ugyanezt akartam írni, olvastam is egy jó cikket a témában:
https://www.wired.com/story/covid-19-vaccines-with-minor-side-effects-could-still-be-pretty-bad/
Az optimistákkal szemben akik már esetleg ebben az évben hatékony vakcinát és ehhez kapcsolódóan gyors gazdasági fellendülést várnak, én inkább a szkeptikusak táborát erősítem, amit a cikk boncolgat csak az egyik a megannyi probléma közül a vakcinák kapcsán.
Az olajosok felfutása kapcsán amit itt sokan várnak TA alapján, rendszeresen olvasom a topikot és tudom itt a legtöbben chartok és hullámelmélet alapján elemeznek (amiért egyébként köszönet, nagyon hasznosak és le a kalappal), én ehhez nem annyira értek, inkább funda alapján tekintek a dolgokra. Na most még a jelenlegi helyzetben, amikor nagyon sokan a saját autójukban utazgatnak közelebbi helyekre nyaralni és alapvetően a bezártság után nagyobb mozgásban vannak az emberek (ami óriási + a keresletnek), sincs még az üzemanyagkereslet a korábbi szinteken, kb 85-95%os, az áruszállítás pl. még mindig nem az igazi, de a Home-officezás is ránk ragadt egy bizonyos szintig (most repüléstől és hajózástól eltekintve). Ősszel a mezőgazdasági szezon beindultával megnő a kereslet, de repülés és hajózás ugyanúgy szenvedni fog, plusz az én verziómban ahogy visszatér a hideg, szerintem óriási bezárkózásra lehet számítani, mind szabadidő és munkajellegű utazások kapcsán, kb olyan lesz mint az idei Q2, az embereknek egyszerúen nem lesz rá oka, hogy autóba üljenek, továbbá a gazdasági szenvedést az áruszállítás is tovább fogja nyögni. Hacsak nem lesz egy komolyabb kínálati sokk vagy OPEC vágás, én egy fillért nem mernék most az olajba rakni, max. nagyon rövid távra, de szerintem a következő fél év még nagyon rosszul fest funda alapján.
Financial Forecasts 2020. 06. 28. 17:10

Olvastam egy témába vágó véleményt korábban, amit sikerült megtalálni, még pont a vírus mizéria előtt íródott:
https://ertek-trend.blog.hu/2020/01/21/egy_medve_miatt_egett_a_yellowstone_egyharmada
Ezt egyébként már 2008-ban elkúrta a FED, ott kelletve volna hagyni egy kicsit nagyobb megtisztulást. Régebben én is humanista-idealista voltam, ma már kicsit realistább gondolkodással az emberiségre és jövőbeli kilátásaira tekintve igenis hagyni kéne a természetet, hadd dolgozzon. Fájni fog persze sok mindenkinek, de azért az be kell látni, h az emberiség mint kollektíva egy túlnépesedett állatfaj, mára már eszméletlenre duzzadt fogyasztási igényekkel/vágyakkal (köszönhetően a globalizált világ  információáramlásának is, mindenki látja a social-mediaban hogy egyesek hogy élnek).
7 milliárd ember nem élhet nyugati felső-közép, elit életszínvonalon, vagy mindenkinek kollektívan visszafogjuk a fogyasztását vagy le kell csökkenie a népességnek.
Financial Forecasts 2020. 06. 23. 22:35
Amúgy mi a véleményetek arról, hogy az arany és az indexek is nagyjabol együtt emelkednek? Általában ezek fundamentálisan negatív kapcsolatban állnak egymással, számomra ez is egy kicsit fura jel, hogy valami nem igazán stimmel.
Financial Forecasts 2020. 06. 06. 12:04

Egyébként sztem baromira nem igaz, hogy a jegybanki lazításnak nincs komoly inflációs hatása, akit érdekel a téma pár érdekes cikk (angolul):
1. Az eszközárakban már rég megjelent a brutális inflációs hatása:
https://realinvestmentadvice.com/where-is-inflation-hiding-in-asset-prices/
2. Emellett fogyasztói infláció mérését rendesen elcsalják:
https://thinkmarkets.wordpress.com/2017/08/30/inflation-is-not-measured-correctly/
3. Ha kiderülne az infláció valódi mértéke, akkor annak nyilván elég durva hatása lenne:
https://www.businessinsider.com/if-people-knew-the-actual-inflation-rate-it-would-crash-the-economy-2016-8
Számomra nagyon úgy tűnik hogy rekord méretű buborék van jelenleg a tőzsdén, fűtve az első cikk által is leírt FED által okozott eszközár inflációtól ill. az elvakult befektetői optimizmustól. Nekem erről az egészről az a kép jut eszembe amikor a kutya üldögél az égő házban és azt mondja "This is fine" :)
Persze nem akarok negatívkodni és bárkit is lebeszélni a tőzsdézésről hiszen a fene tudja mi lesz ennek az egésznek a végkimenetele. Jelenleg egy óriási pénzügyi labor kísérletnek lehetünk tanui és részesei, de "I have a bad feeling about this" 
Financial Forecasts 2020. 04. 26. 12:43

Köszi az elemzést, érdekes és hasznos. Egyet is értek, sztem azokra a cégekre kell odafigyelni a tőzsdén amik alapvető fontosságú javakat állítanak elő/árusítanak, stabilak és kimaradtak az elmúlt időszak tőzsdei lufijából (kvázi nincs túlhúzva az árfolyamuk, nem kell durva korrekcióra számítani). Mivel árupiaci termékekbe közvetlenül nem terveznék beszállni, hanem hozzájuk kapcsolódó cégekbe, ezért azok közül kell a "jókat" megtalálni.
1. Olajpiacon egy pár nagyobb, stabilabb olajcégbe mindenképp beszállnék hosszútávra (Felhasználónév kötelez :)), viszont van még mindig egy gondom az olajjal és az a kereslet ill. annak helyreállása. Az egyértelmű hogy 19-es fogyasztási szinteket jó ideig nem fogjuk utolérni, de elég jó infoim vannak az üzemanyag piac keresletéről is és hát nem túl rózsás (és nem is lesz, amig a turizmus áll és mindenki home officeban dekkol). Persze az olaj ára visszaszökhet, ha a kínálatot megfelelően visszafogják, de attól még az egész piac kollektíve zsugorodni fog ilyen kereslet mellett, kérdés hogy meddig persze.
2. Agri nem hülyeség, hisz enni mindig kell :), tudsz esetleg a piacon egy pár céget említeni példának itt hova érdemes befektetni?
Financial Forecasts 2020. 04. 25. 18:37

Több témáról is beszélünk egyszerre, megpróbálom vhogy tagolni a gondolataimat:
1. A te legfőbb témád a tőkepiaci, tőzsdehozamok, befektetések emelkedése melletti érvelés a FED stb. pénzügyi stimulusai miatt. Ez a topic nyilván a legfontosabb, erről szól ez a fórum és amiben én is részben igazat adok neked (én is hosszútávú beszállót tervezek éppen emiatt), de csak részben, mert sztem ezt még nem tudhatjuk h mikor következik be és milyen időtávban, később kifejtem :)
2. A reálgazdaságot érintő megjegyzéseid egy másik téma, ezt a háttérhatalmas/konteós szöveget hagyjuk, meg van a véleményem a világgazdaság struktúrájáról pl. elég durván nyíló olló (nyilván van aki nyer van aki veszít..) vagy h mennyire lehet pörgetni a fogyasztási buborékot és a folyamatos növekedést egy véges erőforrásokkal rendelkező világban, ha csak a technológiai fejlődés nem menti meg megint, mint mindig a gazdaságot (látjuk a környezeti terhelését és "árát" ennek a növekedésnek...)
3. Egyetértek veled az átlagemberek viselkedéséről a gazdaságban (hitelek és új ájfón minden hónapban), de ezeknek az embereknek a viselkedése okozta az elért "jólétet" és a befektetések megtérülését a fogyasztáson keresztül. Most ezt a fogyasztási oldalt ütötte meg a Covid, de rendesen. Ezt ahogy te is írod, megpróbálják életben tartani jegybanki eszközökkel, fiskális stimulusokkal, de ezek nem ingyen vannak és további eladósodáshoz vezetnek, ami már így is eléggé el volt szállva a túlpörgetett gazdaságban. Tehát kvázi a mostani rövidtávú válságot áthidalva, kitolják hosszútávra ennek a megszenvedését, mert ez bizony mindenhol később ktgvetési megszorításokhoz fog vezetni, hacsak nem lesz egy kollektív adósságleírás (amit már vhol olvastam is hogy benne van a pakliban). 
4. Azt írod h a tőzsdék már nem követik le a reálgazdaságot, amivel egyébként részben egyetértek, én is írtam h elszakadtak a "valóságtól", de szerintem ez teljesen nem igaz. A tőzsdén vállalatok vannak, akiknek miből teremtődik a profitjuk, az eladásokból. Ha nincs kinek eladni vmit, nincs profit, már pedig egy vállalat értékét a profitabilitás adja, ezért fektetnek beléjük az emberek (osztalékok+értéknövekedés). Azt írod, hogy nő a profitabilitás az olcsó munkaerő miatt, én erre azt mondom, ha sok a munkanélküli és az emberek fizetése csökken, akkor ezt a fogyasztásuk is megfogja sínyleni. Továbbá hiába öntik bele a tőkét a vállalatokba, ha egyszerűen csökken a keresletük nem fogják megtartani a munkaerőt csakazértis ebben biztos lehetsz. Nagy konszernnél dolgozom és éppenséggel azt kommunikálják belülről h baromira nehéz idők jönnek és bizony bónuszokat stb. el lehet felejteni.
5. Ettől függetlenül még mindig az a véleményem h bármelyikőnknek lehet igaza (sőt igazán hosszútávon mindkettőnknek) és ha kellőképpen rövid lesz ez a vírusos, lezárásos időszak akkor a pénznyomda képes lesz a reálgazdaság szenvedését áthidalni és elnyújtani hosszútávra (kvázi nem pukkan ki a lufi, most még :) ), de ha lesz több hullám v. nem lesz oltás/gyógyszer sztem még csúnya dolgok lesznek nagyon a gazdaságban és emiatt a tőkepiacokon is, ezért is várok még a beszállóval. Lényegében a vírus és az arra adott megoldások döntenek sok mindenről..
Financial Forecasts 2020. 04. 25. 15:50

Egyébként, ha a rosszabbik forgatókönyv jön be és tovább vérezteti a gazdaságot a vírus, emiatt tovább kell a gazdaság pumpálni a pénzt, hogy ne omoljon össze, akkor szerintem emellett még egy komplett adósságleírás is benne van a pakliban. Amúgy meg gyakorlatilag el fogják inflálni a pénzben lévő megtakarításokat.
Ennek kapcsán, mivel én kezdő vagyok a befektetésekben és csak most tervezek beszállni egy portfólióval, ha nem fizikai aranyba v. aranybányászba akarok fektetni, az arany ETF-ek közül melyiket érdemes választani? (persze csak olyat ahol aranyfedezet van) Illetve mik a kockázatok, negatívumok ETF-ek esetében?
Financial Forecasts 2020. 04. 25. 15:11

Ha megengeditek, beszállnék ebbe a "vitába", mert érdekesnek találom :), én inkább humanoid-dal értek egyet.
Szerintem te túlságosan összemosod a reálgazdaságot és a pénzpiacokat, holott a probléma az h az utóbbi évtizedekben ezek egyre jobban elszakadtak egymástól és a "valóságot" azt a reálgazdaság testesíti meg sajnos.
Ez a mai vadkapitalizmus ami a világon van a fogyasztásra épül, az pörgeti a gazdaságot, fűti a hőn áhított "növekedést". A hogy a gazdaság növekedjen ez a fogyasztást egyre jobban felpörgették, gyakorlatilag mára már szteroidon van (részben kvázi mesterségesen), hitelekkel és eladósodottsággal. Olyan ez mint egy száguldó vonat, ami gyorsul folyamatosan, amíg nem volt komolyabb probléma a világon addig ez működött is. Most jött a Covid és behúzta a vészféket ezen a vonaton. És itt jön a nagy probléma, hogy kőkeményen megcsapta a reálgazdaságot működtető keresleti oldalt (egyelőre turizmus, repülés, üzemanyag, vendéglátó, autóipar, felkészül ruhaipar, tartós fogyasztási stb.). Emberek milliói vesztik el az állásukat mindehol, ezt próbálják ugye a kormányok fiskális eszközökkel enyhíteni, csak ugye a fránya eladósodottság. Ez a keresleti visszaesés pedig egy öngerjesztő folyamat, kereslet csökken - kevesebb termelés - kevesebb munkaerő - még kevesebb kereslet és így tovább zsugorodik a gazdaság. A most elindult munkanélküli hullám által okozott további keresletcsökkenés hatása még jóval később fog csak megjelenni, ezért tapogatóznak csak mindenhol a várható recesszió mértékéről.
Az hogy a FED és a jegybankok öntik a pénzt a pénzpiacokra, tök jó, de kit ment ez meg igazából? Nem a Gipsz Jakabot akinek köze nincs a tőzsdéhez és a befektetésekhez és most vesztette el az állását, ezért baromira nem fog költeni semmi extrára. Az jó hogy az emberek nem vesztik el a befektetéseik értéket, de ez a pénz eleve nem direkt a gazdaságot nagyrészt pörgető fogyasztásba irányulna, meg hogy a Buffett-nek nem ég el a pénze, sem fogja az átlagemberek szenvedését enyhíteni. 
Igen a vállalatok megmenekülhetnek a tőkebevonás miatt és megmaradnak munkahelyek, de ettől függetlenül a keresletük ugyanúgy visszaesik a francba, mert a FED nem a Józsi zsebébe adja a pénzt, hogy "tessék fogyasszál". Azt csak az állam tudja, de akkor meg eladósodik még jobban. 
Ettől függetlenül, lehet igazad, ha a vírus dolog szépen lassan lecseng nyáron és viszonylag hamar megnyílik a gazdaság és visszapörög a kereslet. Viszont ha a mostani nyitás miatt jön egy második hullám és a nyár is kuka lesz ill. bezárkózós, akkor aztán öntheti a pénzt a FED, az olyan keresleti sokk lesz ennek a túlfűtött gazdaságnak, hogy nem hogy bikapiac nem lesz, de omlani fog az egész.
random capital 2020. 04. 21. 18:55

Sziasztok,
Nem tudtam, h hol kérdezzem meg szóval ide írok, RC-nél terveznék nyitni egy számlát hosszú távú részvény (osztalék) beszállóra. Adó illetékesség témában, ha külföldön dolgozom, nincs Mo.-i jövedelmem, de állampolgár vok és van másodlagos lakhelyem (+adókártyám), ill. magyar brókernél nyitnék számlát, akkor Mo.-on adózok és kell bevallanom igaz? 
Illetve, a hosszú távú beszállónál a TBSZ számla jobban megéri gondolom?
Egy másik technikai kérdés, gondolom RC-nél lehet megadni külföldi bankszámlát is, viszont ha a deviza helyett eleve forintot szeretnék utalni akkor lehet nekik például Transferwise-on keresztül pénzt küldeni a forint számlára?

friss hírek További hírek